| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
PRAVNA ANALIZA V ZADEVI c-59/11(NADZOR NAD SEMENI)
Marjetka Uršič, 2013, diplomsko delo

Opis: Področje trženja semenskega materiala je urejeno z uredbami in direktivami. Skozi primer C 59/11 in načela prava varstva okolja v diplomski nalogi analiziram zanimivejše segmente področja, njihov vpliv na kmetijski sektor ter posredno hrano ljudi in krmo živali. Združenje Kokopelli je nevladna organizacija, ki se ukvarja s trženjem semen starih sort zelenjadnic. Družba Graines Baumaux SAS je zoper združenje vložila tožbo zaradi nelojalne konkurence, ker je ugotovila, da 461 sort zelenjadnic v njihovi ponudbi ni sprejetih v skupne kataloge. Na prvi stopnji je francosko sodišče dosodilo odškodnino Graines Baumaux SAS. Kokopelli je zoper sodbo vložil pritožbo. Cour d’appel Nancy je prekinilo postopek in postavilo vprašanje za predhodno odločanje Sodišču Evropske unije. Vprašanje se je nanašalo na veljavnost direktiv o trženju zelenjadnic glede na to, da predpisujeta omejitve glede pridelave in trženja semena starih sort. V evropskem prostoru se goji vedno manj sort. Stare sorte izginjajo, medtem ko prevladujejo sorte, ki so komercialno zanimivejše. Omejitve pridelave in trženja starih sort na eni strani ter porast števila patentiranih sort, transgenih rastlin na drugi prispevajo k zmanjšanju biotske diverzitete ter posredno k potencialnemu pomanjkanju sort, prilagojenih posebnim razmeram, in omejevanju izbire potrošnika kmetijskih izdelkov na trgu.
Ključne besede: Direktiva 2002/55/ES, Direktiva 2009/145/ES, skupni katalogi, biotska diverziteta, patentiranje semen, gensko spremenjene rastline, varovanje okolja.
Objavljeno: 10.01.2014; Ogledov: 1154; Prenosov: 83
.pdf Celotno besedilo (673,25 KB)

2.
Kazalniki kakovosti in standardi na področju odkrivanja in zdravljenja prekanceroz materničnega vratu
Andrej Možina, Marjetka Uršič-Vrščaj, Stelio Rakar, Eda Vrtačnik-Bokal, Iztok Takač, 2003, objavljeni strokovni prispevek na konferenci

Opis: Izhodišča. Visoka incidenca raka materničnega vratu (RMV) v Sloveniji po letu 1990 je nesprejemljiva ob dejstvu, da smo s pasivnim lokalnim presejalnim programom že uspešno znižali zbolevanje zaradi RMV v 70. letih ter da je danes na voljo razvejana mreža tako ginekologov kakor citologov. RMV je, glede na izkušnje drugih, ob ustrezni organizaciji brez dvoma obvladljivi rak. Metode. Analiza ukrepov in stanja v razvitih državah, domače raziskovalne naloge, analize, ankete in številni strokovni izsledki, objavljeni tako v domačem kot mednarodnem prostoru, so evidentirali večino najbolj verjetnih razlogov za povečano incidenco RMV v Sloveniji. Zaključki. V Sloveniji smo sprejeli ali že uvedli nekatere najpomembnejše ukrepe za izboljšanje stanja. Zastavljeni cilj bi bilo moč uresničiti v petem do osemletnem obdobju, vendar le pri pregledovanju žensk v Sloveniji, kot jih zahtevajo merila za uspešno aktivno presejanje, na eni strani, ob izboljšani kakovosti nekaterih najpomembnejših diagnostičnih postopkov na področju ginekologije in citologije, ki so skladu s pripravljenimi protokoli in priporočili, na drugi strani.
Objavljeno: 21.12.2015; Ogledov: 419; Prenosov: 21
URL Povezava na celotno besedilo

Iskanje izvedeno v 0.05 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici