SLO | ENG

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 25
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
ANALIZA REZULTATOV PITANJA TELET “POHORJE BEEF”
Nežka Jurič, 2009, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomskega dela je bil analiza pitanja starejših telet po tehnologiji "Pohorje beef". Narejena je bila anketa ekoloških rej Pohorja in Kozjaka (n=49) in analiza rastnosti in klavne kakovosti. V analizi so bili zbrani podatki iz slovenskih klavnic za pet let (2003—2008) in sicer za ekološko vzrejena teleta po tehnologiji "Pohorje beef" (n=634), starejša teleta različnih genotipov iz široke reje (n=2980) in mlado pitano govedo iz istih rej (n=271). Anketirane kmetije so usmerjene v rejo krav dojilj lisaste pasme in vzrejo starejših telet križanja lisasta×limousin, a zaradi nespodbudnih cen je interes rejcev za prodajo pod blagovno znamko"Pohorje beef" majhen. V strukturi zakola so teleta vzrejena po tehnologiji "Pohorje beef" predstavljala 17% vseh starejših telet. Ob zakolu so imela v 204 kg klavne mase pri 328 dneh starosti. Neto dnevni prirast klavne mase trupa je bil 627 g/dan. V primerjavi s čistopasemskimi teleti iz široke reje so priraščala bolje, razlike z mesnimi križanci so bile neznačilne. Po konformaciji so bila boljša v primerjavi z vsemi genotipi starejših telet iz široke reje. Primerjava z mladim pitanim govedom iz istih rej je pokazala, da podaljšano pitanje teh telet ekonomsko ni zanimivo. Za 110 dni starejše živali iz istih rej so bile le 19 kg težje, kar kaže na zastoj v rasti, ki se odraža tudi v nižjih (17%) prirastih in manjši omišičenosti. Značilna interakcija med spolom in starostno kategorijo kaže na to, da so bile posledice daljšega pitanja manj izražene pri telicah kot bikcih.
Ključne besede: pozno odstavljena teleta/ekološka reja/rastnost/klavna kakovost.
Objavljeno: 29.07.2009; Ogledov: 2829; Prenosov: 254
.pdf Polno besedilo (20,63 MB)

2.
Uporabnost NIR spektroskopije za napovedovanje kemične sestave mesa in mesnih izdelkov
Andreja Drevenšek, 2010, diplomsko delo

Opis: Ugotavljali smo zanesljivost bližnje infrardeče spektroskopije (NIRS) za napovedovanje kemijske sestave mesa in mesnih izdelkov. Vzorcem smo kemijsko določili vsebnost intramuskularne maščobe (IMM) z ekstrakcijo po Soxhletu s predhodno hidrolizo (SIST ISO 1443, 2001), vsebnost vode (ISO 6496, 1999), vsebnost beljakovin (ISO 5983-2, 2005) ter izračunali razmerje med vodo in beljakovinami (VB). Z aparatom NIR Systems model 6500 (Silver Spring, MD, USA) smo posneli spektre vzorcev na območju valovnih dolžin vidne in NIR svetlobe (400-2500 nm) ter pripravili umeritvene enačbe (WinISI II programski paket) za različna spektralna območja (NIR, vidni ali celoten spekter) znotraj mišice, za različne mišice ter na vseh vzorcih skupaj. Točnost kalibracij smo ocenili s statističnimi parametri: determinacijski koeficient navzkrižne validacije (R2CV) in predikcije (R2P), standardna napaka navzkrižne validacije (SECV) in predikcije (SEP) ter razmerjem med standardnim odklonom referenčnih vrednosti in standardno napako (RPD). Točnost napovedovanja je bila pri vseh enačbah odlična za vsebnost IMM (RCV: 0,91- 0,98; RPD: 3,40-6,74). Za ostale lastnosti je bila točnost (z izjemo slabe točnosti kalibracij znotraj mišice longissimus dorsi) le malo slabša (za beljakovine RCV: 0,80-0,91, RPD: 2,26-3,29; za vodo RCV: 0,73-0,98, RPD: 1,92-7,55; za VB: RCV: 0,65-0,92, RPD: 1,68-3,43). Glede na različne kazalce kalibracijske statistike lahko zaključimo, da lahko z NIRS zelo točno napovedujemo kemično sestavo mesa in mesnih izdelkov (z izjemo kalibracij za vsebnost beljakovin znotraj mišice longissimus dorsi).
Ključne besede: NIR spektroskopija, meso, mesni izdelki, kemijska sestava
Objavljeno: 13.10.2010; Ogledov: 2396; Prenosov: 119
.pdf Polno besedilo (193,72 KB)

3.
Vpliv kontrolorja na oceno mesnatosti pri prašičih
Peter Šlamberger, 2010, diplomsko delo

Opis: Klasifikacija prašičjih trupov temelji na meritvah debeline mišice in slanine, na podlagi katerih se izračuna deleža mesa v trupu. Meritve opravi kontrolor na koncu linije klanja. Zakonodaja EU predpisuje preverjanje kontrolorjev, vendar ne določa načina preverjanja. V raziskavi smo tako želeli preveriti statistični način nadzora, ki bi temeljil na vsakdanjem delu kontrolorjev in ne na posebnih nadkontrolah. Z uporabo analize kovariance smo na zbranih podatkih testirali, ali se regresijske premice (regresijski koeficienti in konstante) kontrolorjev med seboj značilno razlikujejo. Podatke smo dobili od priznane organizacije Bureau Veritas za leto 2009 (n = 229046) in vključujejo 8 kontrolorjev in 5 klavnic. Za analizo smo uporabili povprečne vrednosti meritev vsaj dvajsetih prašičev(ponovitev) po kontrolorju za vsak kilogram mase trupa v območju od 60 do 115 kg . Najprej smo primerjali glavne kontrolorje iz vsake klavnice. Z namenom razlikovanja med vplivom kontrolorja in vplivi, povezanimi s klavnico, smo primerjali kontrolorje, ki delajo v isti klavnici in meritve enega kontrolorja, ki dela v različnih klavnicah. Raziskava je pokazala, da med kontrolorji obstajajo pomembne razlike, da pa je vpliv klavnice večji od vpliva kontrolorja. Na osnovi rezultatov lahko zaključimo, da je statistični nadzor na osnovi analize kovariance možen način nadzora.
Ključne besede: prašič, klasifikacija trupov, vpliv kontrolorja, merilna negotovost, statistična kontrola
Objavljeno: 11.01.2011; Ogledov: 1540; Prenosov: 67
.pdf Polno besedilo (976,36 KB)

4.
Uporabnost NIR spektroskopije za določanje lastnosti mesa
Maja Prevolnik, 2011, doktorska disertacija

Opis: V predstavljenih raziskavah smo preucevali uporabnost bližnje infrardece (NIR) spektroskopije za napovedovanje kemijske sestave in kakovosti mesa. Spektralne analize smo izvedli s spektrofotometrom NIR Systems model 6500 (Silver Spring, MD, USA), dobljene podatke pa obdelali s statisticnim programom WinISI II. Kar zadeva kemijsko sestavo, smo napovedovali vsebnost intramuskularne mašcobe, beljakovin, vode, soli, neproteinskega dušika in prostih aminokislin v razlicnih vrstah mesa in mesnih izdelkov, pri cemer smo zaradi velike prakticne vrednosti namenili posebno pozornost dolocanju intramuskularne mašcobe v mesu prašicev in goveda ter napovedovanju kemijske sestave kraškega pršuta. NIR spektroskopija se je za dolocanje kemijske sestave izkazala kot izjemno zanesljiva metoda, ki bi lahko nadomestila konvencionalne kemijske analize. V zvezi s kakovostjo pa smo v mesu prašicev napovedovali tehnološke parametre, kakršni so pH, barva in sposobnost za vezavo vode. Tocnost napovedovanja lastnosti kakovosti mesa je bila v primerjavi s kemijsko sestavo manjša, toda napake napovedovanja so bile primerljive s ponovljivostjo referencnih metod, ki so v tem primeru hitre, enostavne, odvisne od okolja in zato manj natancne. Prednosti NIR spektroskopije (hitrost, nedestruktivnost, hkratnost dolocanja razlicnih lastnosti) skupaj z visoko zanesljivostjo napovedovanja dajejo velike možnosti za dolocanje kakovosti mesa v industriji. Z ustrezno izbiro nekaterih dejavnikov tocnosti (priprava vzorca, spektralno obmocje, vrsta vzorca, kemometricna metoda) lahko uspešnost napovedovanja z NIR spektroskopijo še izboljšamo.
Ključne besede: NIR spektroskopija, meso, mesni izdelki, kemijska sestava, kakovost mesa
Objavljeno: 28.03.2011; Ogledov: 3205; Prenosov: 240
.pdf Polno besedilo (3,68 MB)

5.
Klavna kakovost in kakovost mesa prašičev pitanih z dodatkom tanina v krmi
Petra Kračun, 2013, diplomsko delo

Opis: Cilj raziskave je bil ugotoviti vpliv dodatka tanina v krmni mešanici za prašiče na njihovo klavno kakovost in kakovost mesa. Poskus je bil izveden v letu 2011 na Univerzitetnem kmetijskem centru Pohorski dvor. V poskus je bilo vključenih 100 tekačev obeh spolov. Prašiči so bili razdeljeni v 5 skupin: kontrolna skupina in 4 poskusne, ki so poleg osnovne krme dobivale dodatek tanina: Farmatan (kostanjev ekstrakt, 2 g/kg krmne mešanice), Contan (hrastov ekstrakt, 2 g/kg krmne mešanice), Tanex (kombinacija kostanjevega in hrastovega ekstrakta, 0,5 in 1 g/kg krmne mešanice). V raziskavi smo spremljali različne lastnosti klavne kakovosti (masa toplih polovic, debelina mišice in slanine, površina mišice in slanine, masa stegna, mesnatost trupa in stegna), kakovosti mesa (pH, barva, sposobnost za vezavo vode) ter sestave mesa (vsebnost maščob, vode, beljakovin, delež metmioglobina). Naši rezultati so pokazali, da dodatki različnih vrst in koncentracij taninov v krmni mešanici nimajo vpliva na preučevane lastnosti pri prašičih, prav tako pa nismo zaznali škodljivega učinka. Za povzročitev zaznavnega vpliva so bile izbrane koncentracije taninov verjetno prenizke. Na podlagi dobljenih rezultatov ne moremo izključiti morebitnih koristnih oziroma škodljivih posledic uporabe večjih koncentracij tanina na klavno kakovost in kakovost mesa.
Ključne besede: prašiči, tanini, kakovost klavnega trupa, kakovost mesa, kemijska sestava mesa
Objavljeno: 05.06.2013; Ogledov: 1143; Prenosov: 210
.pdf Polno besedilo (445,35 KB)

6.
Alternative kirurške kastracije prašičev v povezavi z vedenjem ter pojavom spolnega vonja in bolezni v čredi
Andreja Drevenšek, 2013, magistrsko delo

Opis: Glede na predvideno prepoved kirurške kastracije pujskov brez anestezije in analgezije do leta 2018 je presoja alternativ kirurške kastracije aktualna tema. Osnovni cilj te raziskave je bil primerjati vedenje ter pojavnost spolnega vonja pri dveh alternativah, reji merjaščkov in imunokastratov. Izhodiščne hipoteze smo zaradi pojava bolezni v času poskusa dopolnili z raziskavo vpliva bolezni na vedenje in uspešnost imunokastracije. Vedenje smo spremljali preko kamer. Opazovali smo celodnevno dejavnost in posamezne vrste dejavnosti (stanje, sedenje, ležanje, agresija, naskakovanje, hranjenje). Po zakolu smo odvzeli vzorce maščobnega tkiva in v njem določili koncentracije skatola in androstenona ter težo testisov in akcesornih spolnih žlez. Ugotovili smo statistično značilno (P < 0,0001) spreminjanje dejavnosti znotraj dneva, z enim vrhom zgodaj zjutraj in drugim (večjim) popoldan. Sprememb v vedenju in hranjenju med alternativama, kot tudi pred in po cepljenju pri imunokastratih nismo dokazali. Vpliv bolezni na dejavnost ni bil statistično značilen, čeprav je bilo pri bolnih prašičih manj agresije (P = 0,12) in manj sedenja (P = 0,06). Značilna razlika med imunokastrati in merjasci v vrednostih androstenona in teže testisov je dokaz učinkovitosti imunokastracije navkljub bolezni. V skupinah kastratov smo našli posameznike z vrednostmi skatola, ki presegajo mejne senzorične vrednosti (0,20 μg/g), kar pripisujemo bolezni.
Ključne besede: imunokastracija prašičev, opazovanje vedenja, spolni vonj, vpliv bolezni, dobro počutje živali
Objavljeno: 13.12.2013; Ogledov: 924; Prenosov: 66
.pdf Polno besedilo (1,03 MB)

7.
Razlike med ekološko in konvencionalno rejo prašičev glede na proučevane rastne, pitovne, klavne lastnosti in kakovost mesa
Marko Ocepek, 2010, magistrsko delo

Opis: V poskusu smo primerjali pitovne, klavne lastnosti in kakovost mesa prašičev (n=67) vzrejenih na konvencionalni način (KON) ali po načelih ekološke reje (EKO), ki so pomenila podaljšanje laktacije, več prostora v reji, izpuste in uporabo ekološke krme. Poskus je potekal v raziskovalno pedagoškem centru za rejo prašičev Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede, Univerze v Mariboru do starosti prašičev 26 tednov. V času poskusa smo merili mikro klimatske parametre v prostorih KON in EKO skupine, beležili dnevno porabo krme (na skupino) in spremljali rast (tehtanje pri starosti 4, 6, 11, 22 in 26 tednov). Prašiči so bili nato zaklani v bližnji komercialni klavnici po standardnem postopku, kjer smo tudi opravili meritve klavnih lastnosti in kakovosti mesa. Ob primerljivi temperaturi in hitrosti gibanja zraka smo v prostorih KON skupine izmerili višje vsebnosti plinov NH3, CO2 in H2S kot v skupini EKO prašičev. Med EKO in KON skupino pujskov v času laktacije (0-4 tednov) nismo ugotovili značilnih razlik v prirastu. V obdobju od 4. do 6. tedna starosti so prašiči EKO skupine, ki niso bili odstavljeni, priraščali počasneje kot prašiči v kontroli (KON), ki so že bili odstavljeni. Zaostajanje v rasti pri EKO prašičih se je nadaljevalo vse do zadnje faze pitanja (22.-26. teden), v kateri sta obe skupini imeli podoben prirast. Zaradi nižjega dnevnega prirasta v celotnem obdobju pitanja so imeli EKO prašiči ob zakolu nižjo živo maso in maso klavnega trupa, kar se je odrazilo na klavni kakovosti trupa (manjša dolga hrbtna mišica, manjše stegno). Glede lastnosti tehnološke kakovosti mesa smo pri EKO prašičih ugotovili višjo končno vrednost pH ter višjo vsebnost intramuskularne maščobe v dolgi hrbtni mišici. Naši rezultati kažejo, da podaljšanje laktacije pri EKO prašičih lahko vpliva na upočasnitev rasti in posledično slabšo klavno kakovost. Povečanje intramuskularne maščobe pri EKO prašičih pripisujemo učinku kompenzacijske rasti v zadnjem obdobju rasti.
Ključne besede: Ključne besede: prašiči / ekološko kmetijstvo / prirast / klavne lastnosti / kakovost mesa
Objavljeno: 30.03.2010; Ogledov: 3414; Prenosov: 356
.pdf Polno besedilo (379,44 KB)

8.
Vpliv trajanja soljenja na vsebnost soli in stopnjo proteolize v pršutu po zaključeni fazi počivanja
Katja Vrhunec, 2014, magistrsko delo

Opis: V raziskavi smo preučevali možnost zmanjševanja vsebnosti soli v kraškem pršutu s skrajševanjem časa soljenja. V ta namen smo pršute razdelili v tri skupine glede na trajanje soljenja: 8 (kratko soljenje), 11 (srednje soljenje) in 15 dni (dolgo soljenje; običajna praksa). Soljenju je sledila faza počivanja (enako dolga pri vseh treh skupinah), v kateri se sol enakomerno porazdeli po stegnu. Po koncu te faze smo v mišicah semimebranosus (SM) in biceps femoris (BF) določili vsebnost suhe snovi, soli v suhi snovi, celokupnega dušika, ne-proteinskega dušika in indeksa proteolize. Skrajševanje faze soljenja je vplivalo na zmanjšanje izgube teže ob koncu soljenja, medtem ko na izgube po koncu faze počitka ni imelo vpliva. Kratko soljenje je privedlo do značilnega zmanjšanja vsebnosti soli (za 36,4 % v BF oziroma za 27,8 % v SM), medtem ko je imelo srednje soljenje manjši učinek na zmanjšanje soli (za 11,7 % v BF in za 6,0 % v SM). Zmanjšanje soli ni imelo vpliva na vsebnost suhe snovi in stopnjo proteolize. V primeru SM smo pri kratkem soljenju v primerjavi z dolgim ugotovili višjo vsebnost celokupnega in ne-proteinskega dušika. Rezultati kažejo, da lahko znatno zmanjšanje vsebnosti soli dosežemo le s precejšnjim skrajševanjem faze soljenja (s pol krajšo fazo smo dosegli za tretjino nižjo vsebnost soli). V danih razmerah nismo ugotovili negativnih posledic na proteolizo, za popolnejšo sliko (vpliv na senzorične lastnosti) pa bi bilo potrebno počakati do konca zorenja.
Ključne besede: pršut, trajanje soljenja, vsebnost soli, proteoliza
Objavljeno: 26.11.2014; Ogledov: 534; Prenosov: 80
.pdf Polno besedilo (585,57 KB)

9.
Vpliv trajanja soljenja na vsebnost soli in stopnjo proteolize v pršutu po zaključeni fazi počivanja
Katja Vrhunec, 2014, magistrsko delo

Opis: V raziskavi smo preučevali možnost zmanjševanja vsebnosti soli v kraškem pršutu s skrajševanjem časa soljenja. V ta namen smo pršute razdelili v tri skupine glede na trajanje soljenja: 8 (kratko soljenje), 11 (srednje soljenje) in 15 dni (dolgo soljenje; običajna praksa). Soljenju je sledila faza počivanja (enako dolga pri vseh treh skupinah), v kateri se sol enakomerno porazdeli po stegnu. Po koncu te faze smo v mišicah semimebranosus (SM) in biceps femoris (BF) določili vsebnost suhe snovi, soli v suhi snovi, celokupnega dušika, ne-proteinskega dušika in indeksa proteolize. Skrajševanje faze soljenja je vplivalo na zmanjšanje izgube teže ob koncu soljenja, medtem ko na izgube po koncu faze počitka ni imelo vpliva. Kratko soljenje je privedlo do značilnega zmanjšanja vsebnosti soli (za 36,4 % v BF oziroma za 27,8 % v SM), medtem ko je imelo srednje soljenje manjši učinek na zmanjšanje soli (za 11,7 % v BF in za 6,0 % v SM). Zmanjšanje soli ni imelo vpliva na vsebnost suhe snovi in stopnjo proteolize. V primeru SM smo pri kratkem soljenju v primerjavi z dolgim ugotovili višjo vsebnost celokupnega in ne-proteinskega dušika. Rezultati kažejo, da lahko znatno zmanjšanje vsebnosti soli dosežemo le s precejšnjim skrajševanjem faze soljenja (s pol krajšo fazo smo dosegli za tretjino nižjo vsebnost soli). V danih razmerah nismo ugotovili negativnih posledic na proteolizo, za popolnejšo sliko (vpliv na senzorične lastnosti) pa bi bilo potrebno počakati do konca zorenja.
Ključne besede: pršut, trajanje soljenja, vsebnost soli, proteoliza
Objavljeno: 13.10.2014; Ogledov: 639; Prenosov: 33
.pdf Polno besedilo (585,53 KB)

10.
Energy metabolism, growth performance, body composition, meat quality and boar taint compounds in immunocastrated pigs
Nina Batorek Lukač, 2015, doktorsko delo/naloga

Opis: In recent years, immunocastration, a vaccination against gonadotropin releasing hormone, has been proposed as an alternative to surgical castration of intact male pigs without anaesthesia. However, the effects of immunocastration on metabolic changes, nutritional requirements and growth potential have not been quantified. Thus in the present thesis, the meta-analytical approach was used to quantitatively synthesize the effects of immunocastration and four studies were conducted to evaluate the effects of quantitative and qualitative feed restriction on growth performance, heat production and energy metabolism, carcass and meat quality. Results show that boar taint compounds are dramatically reduced in immunocastrates, still they remain slightly higher than in surgical castrates. Immunocastrates are less feed efficient, fatter but grow more rapidly and may have better meat quality than entire males. Compared to surgical castrates, immunocastrates have superior performance with no difference in meat quality. It is more economical to fatten immunocastrates than surgical castrates, but production costs and carcass quality are less favourable than in entire males because of the huge increase in voluntary feed intake during the weeks preceding slaughter. Applying quantitative feed restriction after active immunization did not significantly affect growth performance or carcass composition; however, restrictively fed immunocastrates were closer to entire males, whereas ad libitum fed immunocastrates were closer to surgical castrates. Meat quality is also unchanged by the restriction. However, higher incidence of carcass lesions in restricted immunocastrates together with higher plasma cortisol level indicates more aggression prior to slaughter and can be considered as a negative aspect of the quantitative restriction. Total heat production, assumed to be the major factor contributing to the differences in feed efficiency of pigs, is changed after the immunocastration. Additional energy retained due to higher feed intake is directed towards lipid deposition. Increased fatness of immunocastrates is a result of increased daily lipid deposition caused by higher energy intake, lower fasting heat production and improved energy retention. Hence, dietary energy intake should be limited after immunocastration. Moreover, according to the results of the nitrogen balance study, dietary crude protein content could also be decreased. By reducing net energy concentration of the diet up to 10 % using higher fibre content, similar energy efficiency (gain to net energy intake ratio) may be achieved, with an advantage in terms of reduced lipid deposition, and no effect on growth rate after effective immunization. This is particularly important when immunocastrated pigs are fattened to higher body weights, i.e. when longer delays between full immunization and slaughter are practiced.
Ključne besede: pig, immunocastration, growth performance, carcass characteristics, meat quality, heat production, lipid metabolism, fat deposition, feed restriction
Objavljeno: 27.07.2015; Ogledov: 676; Prenosov: 34
.pdf Polno besedilo (19,44 MB)

Iskanje izvedeno v 0.12 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici