| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 50
Na začetekNa prejšnjo stran12345Na naslednjo stranNa konec
1.
Ribe in morski sadeži v prehrani
Željka Tušek Fendre, 2018, magistrsko delo/naloga

Opis: Zaradi posebnega okusa in vonja, ki sta brez primere med drugimi živili, so ribe že od nekdaj deležne posebne pozornosti. Pri pripravi rib je pomembno, da prideta do izraza specifični okus in vonj, zato se za vsako vrsto rib posebej priporoča tudi najprimernejši način priprave. Po svoji biokemijski sestavi so ribe popolna hrana, saj vsebujejo hranilne snovi, ki so nujne za človeški organizem. Ribe niso samo kulinarična posebnost, pač pa zelo pomemben prehrambni artikel, ki vsebuje beljakovine z visoko biološko vrednostjo, vitamina A in D, esencialne maščobne kisline in mineralne snovi. Namen magistrskega dela je bil raziskati, kako so anketirani ozaveščeni glede uporabe rib, morskih sadežev in mehkužcev v prehrani, razdeljeni po spolu, starostnih skupinah in izobrazbi. Vprašalnik je bil sestavljen iz 35 vprašanj, od tega se je 24 vprašanj nanašalo izključno na ribe. Rezultati so pokazali, da je riba na krožniku vseh vprašanih dvakrat mesečno (53,3 %); najpogosteje uživajo pečene ribe (56,6 %), svežino ribe prepoznajo po jasnih očeh (47,5 %), ribe nabavljajo v trgovini (50 %) in so zadovoljni s kakovostjo in dostopnostjo trga z ribami (61,2 %). Pogostost uživanja rib je manjša od priporočljive, predvsem pri mlajši populaciji.
Ključne besede: ribe, morski sadeži, prehrana, zdravje
Objavljeno: 03.02.2020; Ogledov: 425; Prenosov: 87
.pdf Celotno besedilo (1,68 MB)

2.
Poznavanje alternativnih načinov prehranjevanja med študenti
Anja Murg, 2018, magistrsko delo/naloga

Opis: V magistrskem delu smo ugotavljali odnos študentov do prehrane, zlasti do alternativnih načinov prehranjevanja ter njihove prehranjevalne navade. Ugotavljali smo tudi povezanost med načinom prehranjevanja in pomanjkanjem železa ali kalcija ter kroničnimi boleznimi. Raziskovalni del je zajemal predstavitev rezultatov, ki so bili pridobljeni s pomočjo anketnega vprašalnika, ki ga je izpolnilo 200 študentov štirih različnih fakultet Univerze v Mariboru in 50 študentov Višje strokovne šole za lesarstvo Maribor. Med vsemi sodelujočimi študenti je bilo 233 vsejedcev. Raziskava je glede na priporočila uravnotežene prehrane pokazala, da 27 % študentov poje premalo sadja in zelenjave, 52,4 % poje premalo rib, preveč mesa ter mesnih izdelkov zaužije 61,2 % študentov in po nezdravih prigrizkih poseže 45,6 %. Ugotovili smo, da način prehranjevanja ne vpliva na pojav kroničnih bolezni, obstaja pa povezanost med načinom prehranjevanja in pomanjkanjem železa ali kalcija, kjer imajo težave s pomanjkanjem tisti, ki posegajo po alternativnih načinih. Preverjali smo tudi stopnjo strinjanja s trditvami glede naklonjenosti alternativnim načinom prehranjevanja in subvencionirane prehrane. Iz rezultatov je razvidno, da študentje niso naklonjeni trditvam, ki odražajo naklonjenost alternativnim načinom prehranjevanja.
Ključne besede: uravnotežena prehrana, alternativni načini prehranjevanja, prehranjevalne navade študentov
Objavljeno: 26.10.2018; Ogledov: 563; Prenosov: 99
.pdf Celotno besedilo (2,29 MB)

3.
Prehranjevalne navade in ocena prehranjenosti pacienta z demenco
Barbara Cussigh, 2018, magistrsko delo/naloga

Opis: Namen raziskave je bil ugotoviti prehranjevalne navade bolnikov z demenco in določiti njihov prehranski status. Rezultati kažejo, da bolniki v začetni fazi Alzheimerjeve demence dnevno ne zaužijejo dovolj priporočenih hranil, predvsem beljakovin in tekočine. Ugotovili smo, da ima več kot 60 % bolnikov zmanjšano mišično maso. Prehranski status bolnikov ni ustrezen, saj pri 37,5 % bolnikih obstaja tveganje za podhranjenost. Menimo, da bolniki potrebujejo natančno prehransko obravnavo že v začetni fazi Alzheimerjeve demence.
Ključne besede: Alzheimerjeva demenca, prehrana, prehranski status, hranila
Objavljeno: 25.07.2018; Ogledov: 450; Prenosov: 134
.pdf Celotno besedilo (800,09 KB)

4.
Poznavanje vegetarijanske prehrane med študenti
Barbara Janžič, 2018, magistrsko delo/naloga

Opis: V raziskavi, ki je potekala v študijskem letu 2016/17, so sodelovali študentje UM, FKBV. Namen raziskave je bil ugotoviti, v kaki meri študentje poznajo vegetarijansko prehrano. Zanimalo nas je tudi, ali študentje ločijo med izvori narezkov (mesni, vegetarijanski, veganski) ter katera vrsta narezka jim je bolj všečna po okusu in videzu. V vseh narezkih, vključenih v senzorično analizo, smo v laboratoriju določili še vsebnost nitrata (III) in nitrata (V) ter pH vrednost. Iz anketnega vprašalnika smo ugotovili, da so študentje dokaj dobro ozaveščeni o vegetarijanski prehrani. Pri ugotavljanju izvora narezka je izmed petih narezkov le pri enem narezku več kot polovica študentov narobe določila izvor. Pri oceni okusa in videza narezkov je bila le pri enem izdelku, to je bil veganski dimljen narezek, statistično značilno nižja ocena v primerjavi z ostalimi narezki, katerih ocene se niso statistično razlikovale. Rezultati kemijske analize niso potrdili prisotnosti nitrata (III) in nitrata (V) v narezkih vegetarijanskega in veganskega izvora.Vsebnosti obeh nitratov v narezkih mesnega izvora so bile visoke, vendar niso presegle zakonsko določene meje. Dejstvo, da so narezki mesnega izvora v tako veliki meri tretirani z nitrati (III) in nitrati (V), je izjemno skrb vzbujajoče, zato velja nagovor k nadaljnjim raziskavam.
Ključne besede: vegetarijanstvo/senzorična analiza/nitrat(V)/nitrat(III)/pH-vrednost
Objavljeno: 25.07.2018; Ogledov: 482; Prenosov: 89
.pdf Celotno besedilo (1,25 MB)

5.
Informiranost študentov o pomenu mikrobiote in probiotikov za zdravje
Matej Osterc, 2018, magistrsko delo/naloga

Opis: Koristne mikrobne kulture so značilne za črevesno mikrofloro zdravih ljudi. Več kot 80 % celic imunskega sistema se nahaja v črevesju. Glavni namen uživanja probiotikov je ohranjanje, obnavljanje in bogatenje črevesne mikrobiote s koristnimi bakterijami, ki imajo ključno vlogo pri krepitvi presnove, imunskega sistema in zdravja. Z anketnim vprašalnikom, ki so ga izpolnjevali študenti Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede (FKBV) ter študenti Medicinske fakultete (MF) Univerze v Mariboru, smo raziskali informiranost študentov o pomenu in vplivu mikrobiote na zdravje ter kakšno je njihovo poznavanje probiotičnih izdelkov. Anketni vprašalnik je izpolnilo 60 študentov z vsake fakultete. Uporabili smo statistični program SPSS za analizo rezultatov anketnega vprašalnika. Iz rezultatov smo ugotovili, da so študenti MF bolj informirani kot študenti FKBV. Pri obeh fakultetah velja, da študentke niso pogostejši uporabniki probiotikov od študentov in da se vsi, ki uživajo probiotike, ne pritožujejo nad njihovo ceno. Pomemben rezultat je, da le študenti MF probiotike ne uvrščajo med funkcionalna živila. Menimo, da bi morali vsi študenti pridobiti več informacij in se bolj poučiti o naravnih produktih, ki blagodejno vplivajo na človeka in njegov organizem.
Ključne besede: probiotiki, mikrobiota, funkcionalna živila, črevesje
Objavljeno: 30.03.2018; Ogledov: 814; Prenosov: 92
.pdf Celotno besedilo (1,20 MB)

6.
OBVLADOVANJE ULCEROZNEGA KOLITISA Z UPORABO MODELA ŽIVLJENJA
Marša Lozej, 2016, diplomsko delo

Opis: Ulcerozni kolitis spada med kronične vnetne črevesne bolezni in vpliva v veliki meri na samo kakovost pacientovega življenja. Pacienti z ulceroznim kolitisom sodijo v skupino kroničnih pacientov pri katerih so otežene številne osnovne življenjske aktivnosti, ki neposredno vplivajo na njihov vsakdan. Pri tem imajo pomembno vlogo svojci pacienta, kateri ga podpirajo in spodbujajo pri vsakdanjih opravilih.
Ključne besede: Ulcerozni kolitis, zdravstvena nega, model življenja, pacient, medicinska sestra.
Objavljeno: 07.02.2017; Ogledov: 991; Prenosov: 95
.pdf Celotno besedilo (715,77 KB)

7.
HORMONSKI MOTILCI V PLASTIKI: OZAVEŠČENOST MARIBORČANOV O KVALITETI TEKOČE VODE IZ PIP IN PITNIKOV TER UPORABI VODE IZ PLASTENKE
Jan Jurič, 2016, magistrsko delo/naloga

Opis: Na področju naravoslovnih znanosti se pojavlja vedno več raziskav, ki se ukvarjajo z endokrinimi motilci in njihovimi vplivi na zdravje živih organizmov. V zadnjih nekaj letih se veliko pozornosti posveča tudi prehajanju hormonskih motilcev iz embalaž v živila. Med njimi so tudi plastenke, v katerih hranimo vodo. Namen magistrske naloge je bil raziskati, kako dobro so prebivalci Maribora ozaveščeni o poznavanju hormonskih motilcev. Anketni vprašalnik je izpolnilo 93 Mariborčanov oziroma Mariborčank. Osredotočili smo se na njihove dosedanje izkušnje s hormonskimi motilci ter pridobili nekaj pomembnih informacij in stališč glede poznavanja posameznih simptomov, ki jih endokrini motilci povzročajo. Izvedeli smo, kaj Mariborčani menijo o kvaliteti pitne vode v Mariboru ter zakaj nekateri raje posegajo po plastenkah kot po pitnikih. Izvedli smo tudi laboratorijske meritve električne prevodnosti vzorcev vode v plastenkah, potem ko so bile te izpostavljene vročini.
Ključne besede: Hormonski motilci, plastenke, pitniki, javna ozaveščenost
Objavljeno: 23.12.2016; Ogledov: 1562; Prenosov: 196
.pdf Celotno besedilo (423,68 KB)

8.
Razumevanje makrobiotike med pridelovalci in kupci ekoloških živil
Nina Prah, 2016, magistrsko delo/naloga

Opis: Poglavitni cilj raziskave je oceniti ali v raziskavo vključeni ekološko ozaveščeni skupini posameznikov sledi-ta tudi priporočenemu življenjskemu slogu. Namen raziskave je pokazati vplive življenjskega sloga na pre-hranjevanje po načelih makrobiotike. Makrobiotika je eden izmed komplementarnih konceptov, ki zajema prehranjevalni vzorec, kulturo gibanja in življenjsko aktivnost ter trajnostno polikulturno obliko kmetova-nja. V anketi so sodelovali 104 anketiranci dveh različnih skupin, ekoloških pridelovalcev in kupcev ekolo-ških živil iz štajerske regije. Na podlagi odgovorov ankentirancev in statističnih značilnosti smo ocenili, da življenjski slog vpliva na prehranjevanje, izbiro vrste in izvor živil. V raziskavo vključeni skupini sledita makrobiotičnim priporočilom na področju prehrane, telesne aktivnosti in vrednot. Poglobljen pristop v ma-krobiotiko in v trajnostno naravnano kmetijstvo lahko v Sloveniji ponuja celovit tržni potencial trajnostne-ga in zelenega turizma manjših samooskrbnih kmetij.
Ključne besede: makrobiotika, živila, polikultura
Objavljeno: 23.12.2016; Ogledov: 1266; Prenosov: 75
.pdf Celotno besedilo (1,17 MB)

9.
10.
POST IN UČINKI POSTENJA
Sonja Bertalanič, 2016, magistrsko delo/naloga

Opis: V magistrskem delu smo zajeli področje terapevtskega posta s presnimi sadnimi, zelenjavnimi in sadno-zelenjavnimi sokovi po metodi, ki jo izvajajo v Zavodu Preporod, pomen ekoloških presnih živil, živil biodinamičnega porekla in njihov vpliv na človeka. Namen raziskave je bil ugotoviti vpliv ter rezultate različno dolgo trajajočega terapevtskega posta s presnimi sadnimi, zelenjavnimi in sadno-zelenjavnimi sokovi po metodi, ki jo izvajajo v Zavodu Preporod, pomen hrane iz ekološke oz. biodinamične pridelave ter presne hrane za anketirance. V raziskovalnem vzorcu je sodelovalo 271 anketirancev, starostna meja se je gibala med 20. in 83. letom. Ugotovili smo, da imajo anketiranci ne glede na spol in starost izredno pozitivne izkušnje s postom in presno hrano na vseh nivojih, ter da dajejo prednost živilom ekološkega izvora. Kar 98 % anketirancev trdi, da sta post in presna hrana učinkovita in primerna, ter da jim ta način življenja pomaga k izboljšanju zdravstvenega stanja in počutja. 97 % anketirancem se zdi pomembno, da so živila, ki jih uživajo, ekološkega izvora. 98 % anketirancev je mnenja, da so ostale tehnike (joga, meditacija, gibanje v naravi …) zelo pozitivno vplivale in še bolj pripomogle k pozitivnim rezultatom ter dobrim izkušnjam postenja. Skoraj vsi anketiranci imajo pozitivne izkušnje s postenjem in presno hrano tudi na duhovno/mentalnem področju. Velika večina anketirancev bi terapevtsko postenje po metodi, ki jo izvajajo v Zavodu Preporod, priporočala tudi ostalim ljudem.
Ključne besede: post, presna živila, ekološko pridelana živila, biodinamična živila
Objavljeno: 07.11.2016; Ogledov: 3266; Prenosov: 698
.pdf Celotno besedilo (1,08 MB)

Iskanje izvedeno v 0.25 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici