SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
HEMODINAMIČNE SPREMEMBE MED TESTOM AVTONOMNEGA ŽIVČEVJA Z NAGIBNO MIZO
Klavdija Šlebnik, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo raziskovali, kakšne so hemodinamične spremembe med testom avtonomnega živčevja z nagibno mizo. Namen diplomskega dela je opisati in predstaviti izvedbo testa z nagibno mizo ter obdelati pridobljene podatke, ki kažejo hemodinamične spremembe telesa med testom z nagibno mizo. Opisali smo vlogo avtonomnega živčevja, sinkopo in testiranje z nagibno mizo. Rezultate smo pridobivali z izvedbo testiranja avtonomnega živčevja s profesionalno nagibno mizo in zbiranjem rezultatov na profesionalni diagnostični napravi Task Force® Monitor. Testiranja smo izvedli na zdravih prostovoljcih, ki v preteklosti še niso imeli epizode izgube zavesti. Pridobljene rezultate med testom avtonomnega živčevja z nagibno mizo smo predstavili po posameznih sklopih hemodinamičnih sprememb. Ugotovili smo, da se je stanje po spustu preiskovanca iz dvignjenega položaja uravnavalo na začetne vrednosti, saj je razlika v vrednostih med vodoravnim položajem pred počitkom in vodoravnim položajem po spustu primerljiva. Med začetnim in končnim vodoravnim položajem preiskovanca smo ugotovili razliko med povprečno izmerjenimi vrednostmi v frekvenci srca od -0,9 do 4,6 utripa/min in razliko v povprečnih izmerjenih vrednostih srednjega krvnega tlaka od -16,8 do 9,7 mmHg. Med začetnim vodoravnim položajem in pasivnim dvigom preiskovanca pod kotom 60° smo ugotovili razliko med povprečno izmerjenimi vrednostmi v frekvenci srca od 0,3 do 16,4 utripa/min in razliko v povprečnih izmerjenih vrednostih srednjega krvnega tlaka od -3,9 do 34,3 mmHg. Med pasivnim dvigom preiskovanca pod kotom 60° in končnim vodoravnim položajem preiskovanca smo ugotovili razliko med povprečno izmerjenimi vrednostmi v frekvenci srca od -13,6 do 4,3 utripa/min in razliko v povprečnih izmerjenih vrednostih srednjega krvnega tlaka od -53,6 do 13,6 mmHg. Za nadgradnjo diplomskega dela predlagamo, naj se testiranje opravi na večjem številu prostovoljcev, in dodatno širšo razdelitev predstavitve rezultatov na preiskovance, pri katerih je bila izzvana sinkopa, in preiskovance, pri katerih sinkopa ni bila izzvana.
Ključne besede: nagibna miza, test z nagibno mizo, test nenadne izgube zavesti, testiranje avtonomnega živčnega sistema
Objavljeno: 21.10.2016; Ogledov: 450; Prenosov: 50
.pdf Celotno besedilo (1,36 MB)

2.
Klinična uporabnost biokemijskih označevalcev in testa agregacije trombocitov pri ishemični možganski kapi
Marija Menih, 2017, doktorsko delo/naloga

Opis: Visoki nivoji VWF so bili napovedniki tako teže možganske kapi kot tudi slabega kliničnega izhoda, ne pa podvrste IMK. VWF bi lahko služil kot prognostični napovednik kliničnega izhoda pri IMK. Nivoji DD, FG in HC niso bili povezani s podvrsto IMK, ne s težo možganske kapi in ne s kliničnim izhodom, zato DD, FG in HC nimajo pomembne diagnostične vrednosti za določeno vrsto IMK ali prognostične vrednosti za klinični izhod po IMK. Visoki nivoji NT-proBNP so bili povezani s kardioembolično IMK ter s težo možganske kapi, ne pa tudi s slabim kliničnim izhodom, zato bi lahko NT-proBNP služil kot diagnostični napovednik za kardioembolično IMK. Merjenje AT je koreliralo z jemanjem aspirina, kar pa ni imelo kliničnega pomena; kljub nizki AT so bolniki utrpeli IMK. Nivoji AT niso bili napovedniki podvrste IMK, teže kapi ali slabega kliničnega izhoda. Z multivariatno regresijsko analizo s posplošenim linearnim modelom smo ugotovili, da so med BKO in AT edini pomembni napovedniki: 1. kardioembolične IMK: NT-proBNP; 2. za težo kapi, ocenjeno z NIHSS: NT-proBNP in VWF:Ag; 3. za klinični izhod, ocenjen z MRL: VWF:Ag.
Ključne besede: akutna ishemična možganska kap, TOAST klasifikacija, biokemijski označevalci, agregacija trombocitov, NIHSS, MRL
Objavljeno: 21.08.2017; Ogledov: 249; Prenosov: 38
.pdf Celotno besedilo (4,39 MB)

Iskanje izvedeno v 0.02 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici