| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Razvoj modela za ocenjevanje investicije v predelavo mesa in turistične kapacitete na prašičerejski kmetiji
Manuela Ozmec, 2012, diplomsko delo

Opis: Za podporo odločitvi kmetije za investicijo v predelavo mesa in turistične kapacitete na prašičerejski kmetiji smo razvili model, ki nam služi kot podpora pri odločitvi za investicijo. Model zajema na strani odhodkov višino investicije in na strani prihodkov prodajo treh mesnih izdelkov ter prihodek s strani nastanitvenih objektov. Za izračun lastne cene mesnih izdelkov je bil v okviru modela razvit podmodel, ki nam to omogoča. Lastna cena za domačo suho salamo je 1,33 € / kos, za zaseko 1,34 € / kos in za meso iz tunke 2,42 € / kos. Neto sedanja vrednost ob predpostavljenih prodajnih cenah ter 6 % letni obrestni meri znaša 35.422,53 €, pri 8 % 20.367,17 €, pri 10 % 7.268,78 € ter pri 12 % -4.181,17 €. Izračunana maksimalna letna obrestna mera (interna stopnja donosnosti – ISD) znaša 11,24 %. Z 20 % in 10 % podražitvijo in 20 % ter 10 % pocenitvijo prodajnih cen vseh izdelkov in storitev smo predstavili gibanje neto sedanje vrednosti ob različnih cenah.
Ključne besede: Investicija, predelava mesa, turistične kapacitete, neto sedanja vrednost
Objavljeno: 23.10.2012; Ogledov: 1331; Prenosov: 177
.pdf Celotno besedilo (1021,91 KB)

2.
3.
Deskriptivna analiza trga s sladkorjem v Sloveniji
Manuela Ozmec, 2017, magistrsko delo/naloga

Opis: Namen te naloge je izdelati sistemsko analizo trga sladkorja. Trg sladkorja je namreč dinamičen trg, na katerem sodeluje več kot 100 držav. Svetovna poraba sladkorja iz leta v leto narašča in je že prehitela proizvodnjo. Pričakovati je, da bo povpraševanje še naprej naraščalo v državah v razvoju. V že razvitih državah pa je možen padec, saj bo tu postalo pomembnejše skrbeti za zdravje. In ravno ta skrb za zdravje in posledično manjša potrošnja bi lahko privedle do zmanjšanja cene sladkorja. Po drugi strani pa je v prihodnje možno pričakovati povečanje porabe sladkorja, vendar ne za primarno uporabo, temveč za alternativne uporabe. To je za proizvodnjo etanola, bioplina za ogrevanje in elektriko ter kot krmo živalim. V magistrskem delu je bil kot osrednji metodološki pristop upoštevana deskriptivna analiza trga s sladkorjem. Proizvodnja in potrošnja sta pomembna dejavnika, ki vplivata na ceno sladkorja. Dodatno pa med pomembne dejavnike štejemo še ekonomsko politiko posamezne države, institucionalne dejavnike (reformo sladkorja, carinske ukrepe), alternativne uporabe, substitute na trgu sladkorja in vremenske vplive. OECD predvideva, da bo cena ostala volatilna in oscilirana okoli rahlo pozitivnega trenda. To bi moralo spodbuditi Slovenijo, da ponovno poseje sladkorno peso in prične s predelavo.
Ključne besede: deskriptivna analiza, sladkor, sladkorna pesa, sladkorni trs
Objavljeno: 26.06.2017; Ogledov: 487; Prenosov: 79
.pdf Celotno besedilo (3,54 MB)

Iskanje izvedeno v 0.07 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici