| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 51
Na začetekNa prejšnjo stran123456Na naslednjo stranNa konec
1.
Ensiling, in vitro rumen digestion and soaking in slurry altered the germination capacity of Rumex obtusifolius seeds
Anastazija Gselman, Maksimiljan Brus, 2023, izvirni znanstveni članek

Opis: This study investigated whether the process of ensiling and in vitro digestion in rumen juice, as well as the response to soaking in pig or cattle slurry, affects the germination rate and germination energy of Rumex obtusifolius (broad-leaved dock) seeds. Seeds were subjected to different treatments (200 seeds each) in three experiments: (I) seed ensiling (8 weeks) followed by in vitro rumen digestion (24, 36 and 48 h); (II) the soaking of non-ensiled and ensiled seeds in cattle or pig slurry (2, 4 and 24 weeks); and (III) the in vitro rumen digestion (24, 36 and 48 h) of non-ensiled and ensiled seeds followed by soaking in cattle or pig slurry (24 weeks). The control treatment included untreated seed (0—non-ensiled seed; 0—no in vitro rumen digestion; and 0—no soaking in slurry). Germination tests (germination rate and germination energy) were then conducted in four replicates in the germination chamber under alternating day (20–35 °C for 14 h under light) and night conditions (17–20 °C for 10 h without light) at 75% relative humidity. Experiment I showed that ensiling significantly (p ≤ 0.001) reduced both the germination rate and germination energy of R. obtusifolius seeds. In addition, the length of in vitro digestion duration that the non-ensiled seeds were subjected to significantly (p ≤ 0.001) reduced their germination energy but not the total germination rate. However, the seeds that were subjected to the process of ensiling and in vitro digestion in the rumen lost their germination completely. The Experiment II investigated the effects of soaking non-ensiled seeds in slurry and showed that germination rates were comparable in pig and cattle slurry. Longer soaking times significantly reduced the germination rate, with no germination observed after 24 weeks. The Experiment III considered the combined effects of in vitro digestion and slurry soaking and showed that rumen digestion reduced the proportion of germinable seeds. Germination was inhibited in pig slurry, while in cattle slurry, a decreasing germination rate was observed with increasing digestion time.
Ključne besede: broad-leaved dock, in vitro rumen digestion, ensiling, pig and cattle slurry, seed germination
Objavljeno v DKUM: 05.04.2024; Ogledov: 243; Prenosov: 6
.pdf Celotno besedilo (293,08 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Uporaba matematičnih modelov pri upravljanju živinorejskih kmetij : diplomsko delo
Nina Vodnik, 2023, diplomsko delo

Opis: Na živinorejskih kmetijah je prehrana živali zagotovo področje za iskanje možnosti učinkovitejšega gospodarjenja. Številni raziskovalci se lotevajo raziskav pridelave travniške krme z njiv le s tehnološkega vidika, a se ugotovitve kljub temu navezujejo tudi na ekonomiko pridelave. Z uporabo simulacijskih modelov, programskih orodij ter primernih metod si pomagamo ocenjevati ekonomsko upravičenost uporabe tehnologij ali odločitev zanj. Pri računanju krmnih obrokov strokovnjake na področju prehrane zanima pokritost potreb živali glede na intenzivnost proizvodnje, medtem ko pa agrarne ekonomiste zanima stroškovni vidik v razmerju s prihodki. Tematika diplomskega dela bo temeljila na uporabi matematičnih modelov pri upravljanju živinorejskih kmetij, saj vemo, da je veliki del kmetijstva namenjen reji govedi, predvsem prireji mleka. V diplomskem delu prikazujemo pregled uporabe matematičnih metod v živinoreji ter primere njihove uporabe za podporo odločanju in analizo v živinoreji pri izračunavanju krmnih obrokov in ocenjevanju ekonomičnosti.
Ključne besede: živinoreja, programiranje, kalkulacije, optimiranje.
Objavljeno v DKUM: 12.10.2023; Ogledov: 363; Prenosov: 32
.pdf Celotno besedilo (779,24 KB)

3.
Vrednotenje »tank by pond« sistema vzreje rib : diplomsko delo
Uroš Kukolj, 2023, diplomsko delo

Opis: Ribogojstvo je pomembna živinorejska panoga, ki vzreja ribe za vlaganje v ribolovne vode in zagotavlja vir kakovostnih beljakovin za prehrano ljudi. Za razvoj ribogojstva, ki je že desetletja v porastu, pa so okolijske omejitve, zato je treba iskati in uvajati nove tehnologije. V raziskavi smo spremljali sistem super intenzivne vzreje rib imenovane »tank by pond«. V poizkus smo vključili krapa (Cyprinus carpio) iz družine krapovcev (Cyprinidae) in belugo (Hucho hucho) iz družine jesetrov (Acipensaridae) ter štiri mesece spremljali njuno rast in zdravstveno stanje. V ta namen smo ribe mesečno tehtali in organoleptično ugotavljali morebitne spremembe značilne za bolezenska stanja. Pri krapih smo priraste v vzreji »tank by pond« primerjali z rezultati prirastov krapov v tradicionalni vzreji v polikulturi in ugotovili, da je znašal donos krapov po 4-mesečnem spremljanju 793,5 kg, to pomeni, da bi na hektarski površini iste globine znašal donos 57 041,5 kg v štirih mesecih, kar je bistveno več kot v tradicionalni intenzivni vzreji, kjer je prirast skozi vso vzrejno sezono med 15 do 100 ton. Med raziskavo tudi nismo ugotovili poškodb ali drugih znakov, ki bi kazali na bolezenska stanja, zato sklepamo, da so bile ribe klinično zdrave, kar potrjuje tudi odstotek poginulih rib, ki je pri krapih znašal 0,3 %, v bazenih z belugami pa ni poginila nobena riba. Rezultati spremljanja rasti rib v sistemu »tank by pond« so vzpodbudni, saj kažejo, da je v omejenem nadzorovanem okolju mogoče vzrediti velike količine rib, ki predstavljajo kakovostne beljakovine za prehrano ljudi ob boljšem izkoristku krme, manjši uporabi delovne sile in nenazadnje bistveno boljši dobrobiti rib.
Ključne besede: super intenzivna vzreja rib, tank by pond, krapi, jesetri
Objavljeno v DKUM: 11.10.2023; Ogledov: 464; Prenosov: 17
.pdf Celotno besedilo (1,88 MB)

4.
Tehnološka in ekonomska ocena alternativne oblike nastilja v reji domačih živali : Skripta – študijsko gradivo za študente Fakultete za kmetijstvo in biosistemske Univerze v Mariboru
Tamara Korošec, Jernej Prišenk, Nataša Imenšek, Maksimiljan Brus, 2023, drugo učno gradivo

Opis: Pred vami je študijsko gradivo, v osnovi namenjeno študentom Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru in drugi zainteresirani javnosti. Skripta je primerna predvsem kot dopolnilno študijsko gradivo na področjih agrarne ekonomike in živinoreje. Rezultati, predstavljeni v tej skripti, so rezultat Pilotnega projekta Tehnološka in ekonomska analiza uporabe nastilja iz odprašene in rezane slame pri vzreji različnih vrst živali. Namen projekta je bil testirati in uvesti alternativo obstoječim praksam, ki se trenutno uporabljajo pri (globokem) nastilju pri vzreji različnih vrst domačih živali, in s tem vpeljati novo (do zdaj še dokaj neznano) tehnologijo pri proizvodnji in reji domačih živali, ki bi imela pozitivne učinke tako na tehnologijo reje živali kot tudi na ekonomiko proizvodnje. Znano je, da pri živinorejskih in mešanih kmetijskih gospodarstvih strošek nastilja vpliva na ekonomske kazalnike in tako tudi na njihovo konkurenčnost – zato je smiselno iskati alternativne materiale, ki se pojavljajo kot stranski proizvod poljedelske proizvodnje, s tem pa razviti tudi morebitno novo poslovno idejo za kmetijska gospodarstva. V mislih imamo nastilj iz slame, ki je rezana, odprašena in različnih struktur (novi tehnološki pristop pridobivanja nastilja). Takšen nastilj smo v projektu testirali pri reji pitovnih piščancev, konjev in prašičev v okviru poskusov na več kmetijskih gospodarstvih in ga primerjali z drugimi vrstami nastilja, ki jih trenutno uporabljajo kmetijska gospodarstva. Rezultati so pokazali prednosti, slabosti, pomanjkljivosti in priložnosti uporabe rezane in odprašene slame kot alternativnega nastilja pri različnih vrstah rejnih živali. Ocene in priporočila smo iz rezultatov podali na podlagi uporabnosti (vzdržljivost nastilja, etoloških vplivov na živali, okoljski vidik) in ekonomičnosti uporabe tega nastilja. Problem, ki ga je obravnaval pilotni projekt, izhaja iz predpostavke, da je raba stranskih proizvodov na kmetiji (v tem primeru slame) omejena. Namen projekta je bil analizirati dvig dodane vrednosti rabe slame kot stranskega produkta kmetijske proizvodnje. Za zdaj se slama v večini primerov uporablja kot neobdelan proizvod. Njena obdelava pomeni še nadaljnji prispevek k dodani vrednosti in izboljšanju karakteristik (kot so vpojnost, boljša kakovost hlevskega gnoja, dvig vrednosti obdelanega proizvoda). Z novo tehnologijo obdelave slame smo vplivali na finančne kazalnike poslovanja kmetij, kar dalje vpliva še na mnoge druge agrarnoekonomske in socialne dejavnike na podeželju.
Ključne besede: nastilj, ekonomska analiza, reja, proizvodnja, domače živali
Objavljeno v DKUM: 30.06.2023; Ogledov: 419; Prenosov: 37
.pdf Celotno besedilo (3,44 MB)

5.
Vpliv talnega gretja na prirast in pojavnost poškodb nog brojlerskih piščancev : diplomsko delo
Matic Levanič, 2022, diplomsko delo

Opis: Cilj raziskave je bil ugotoviti, ali ogrevanje hleva s talnim gretjem vpliva na prirast in pojavnost poškodb nog brojlerjev. V raziskavo smo vključili hlev s in hlev brez talnega gretja pri istem nastilju – lesnih oblancih. Meritve smo izvajali enkrat tedensko 35 dni. Pred poskusom smo si v obeh hlevih zamislili 6 merilnih mest v velikosti 4 m2, ki so skozi poskus ostala nespremenjena. Mesta so si bila med seboj ter od krmilnikov/napajalnikov isto oddaljena. V meritvah smo od brojlerjev pridobili podatke telesne mase in ocenili poškodbe nog. Zanimalo nas je tudi stanje v hlevu, zato smo beležili še temperaturo ozračja, nastilja ter delež vlage v zraku. Ugotovili smo, da pri povprečni doseženi masi med hlevoma ni statistično značilnih (P > 0,05) razlik, so se pa statistično značilne (P ≤ 0,05) razlike v telesni masi pojavile glede na teden reje. Po ocenitvi nastilja smo prišli do ugotovitve, da se hleva statistično značilno (P ≤ 0,05) razlikujeta pri dveh ocenah (ocena 1 in ocena 4). Povprečne temperature nastilja in ozračja v hlevih si med seboj niso bile statistično značilno (P > 0,05) različne, statistično značilne (P ≤ 0,05) razlike pa smo lahko beležili pri tedenskih meritvah. Povprečni odstotek vlage je bil po zaključku poskusa višji v starejšem hlevu, med hlevoma pa le v enem tednu reje ni bilo statistično značilnih (P > 0,05) razlik. V vseh tednih reje se pri obeh hlevih prisotnost poškodb nog ni zaznala.
Ključne besede: brojlerski piščanci, talno gretje, prirast, poškodbe nog in stopal, nastilj
Objavljeno v DKUM: 05.12.2022; Ogledov: 526; Prenosov: 50
.pdf Celotno besedilo (1,62 MB)

6.
Primerjava pogojev reje piščancev brojlerjev v treh tehnološko različnih hlevih : magistrsko delo
Manja Kancler, 2022, magistrsko delo

Opis: Namen magistrskega dela je bil primerjava treh tehnološko različnih hlevov piščancev brojlerjev s ciljem ugotoviti tehnološko najbolj primeren hlev za rejo. Z najmanjšo pojavnostjo FPD. Raziskavo smo izvajali na kmetiji Herzog v štirih ponovitvah. Spremljali smo notranjo, zunanjo temperaturo in temperaturo nastilja, notranjo in zunanjo relativno zračno vlago, amonijak, gretje, ventilacijo, krmo, stanje nastilja in poškodbe nožnih blazinic. Parametre smo spremljali s pomočjo računalnikov v hlevih, amonijak smo merili z Dreager merilnikom, krmo, stanje nastilja in poškodbe nožnih blazinic smo ocenjevali vizualno po protokolu Welfare Quality Assessment protocol for poultry. Ugotovili smo, da je notranja vlaga v hlevu 1, ki je najstarejši, statistično značilno (P < 0,05) najnižja in je zato pogin in pojavnost FPD 3 statistično značilno (P < 0,05) najvišja, v hlevu 2 pa najnižja. Hlev 3 se statistično značilno (P > 0,05) ne razlikuje od ostalih hlevov. V koncentraciji amonijaka, dnevni stopnji pogina, kumulativnem dnevnem poginu, v notranji, zunanji temperaturi ter temperaturi nastilja, v telesni masi in porabi vode ni bilo statistično značilnih razlik (P > 0,05).
Ključne besede: piščanci, brojler, amonijak, reja, ventilacija
Objavljeno v DKUM: 10.11.2022; Ogledov: 589; Prenosov: 58
.pdf Celotno besedilo (1,41 MB)

7.
Uporaba živega apna za preprečitev pojava salmonele infantis v perutninskih hlevih : magistrsko delo
Dušan Herzog, 2022, magistrsko delo

Opis: Cilj raziskave je ugotoviti ali uporaba apna preprečuje pojav salmonele v hlevih za rejo piščancev. Raziskavo smo opravili na perutninskih farmah, kjer smo v enem hlevu (testni hlev) pobelili tla in stene z apneno brozgo in na koncu celoten hlev zameglili z razkužilom Fumagri HA; drugi hlev (kontrolni hlev) pa smo pripravili po navodilih iz priročnika za rejo brojlerjev. Kontrolna vzorčenja smo opravljali po odstranjevanju gnoja, po pranju hleva, po razkuževanju + beljenju, po plinjenju, ter na 0. dan, 7. dan, 14. dan, 21. dan, 28. dan in 35. dan reje. Vzorce so analizirali v laboratoriju NVI po metodi ISO 6579-1:2017. V raziskavi smo opravili 3 ponovitve v istih hlevih. Pojavnost pozitivnih vzorcev smo analizirali s statističnim paketom SPSS 28.1 z uporabo 2 testa. Ugotovili smo, da v fazi razkuževanja ni statistično značilnih (P ≥ 0,05) razlik, v fazi razkuževanje + beljenje smo ugotovili statistično značilno (P ≤ 0,05) razliko med testnim in kontrolnim hlevom, kjer nismo zaznali pojav salmonele. V proizvodni fazi se statistično značilna (P ≤ 0,05) razlika pojavi med hlevoma v 14. dnevu reje, kjer je v testnem hlevu manjša pojavnost salmonele. Pri vzorcih odvzetih s tal in sten ni statistično značilnih (P ≥ 0,05) razlik med hlevoma, saj v fazi razkuževanje + beljenje, plinjenje in 0. dan nismo zaznali pojav salmonele v testnem hlevu. V 35. dnevu reje se pojavi statistično značilna (P ≤ 0,05) razlika med hlevoma, kjer v testnem hlevu nismo zaznali pojava salmonele. Rezultati analiz vzorcev iz krmilnikov, napajalnikov, loput so pokazali, da v fazi razkuževanja ni statistično značilnih (P ≥ 0,05) razlik, saj v fazi razkuževanje + beljenje ni bilo pojava salmonele v testnem hlevu. V proizvodni fazi pa se hleva statistično značilno (P ≤ 0,05) razlikujeta v 14. in 21. dnevu reje, kjer smo zaznali več pozitivnih vzorcev na salmonelo v kontrolnem hlevu.
Ključne besede: Salmonela, apno, brojlerji, reja, vzorčenje
Objavljeno v DKUM: 10.10.2022; Ogledov: 473; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (1,58 MB)

8.
Možnost uporabe analize zvoka in THI indeksa za oceno reje brojlerskih piščancev : diplomsko delo
Tina Brglez, 2022, diplomsko delo

Opis: Dobrobit živali zajema široko področje, ki opredeljuje kvaliteto življenja živali, ki jo žival zaznava. Sodobne raziskave kažejo nove alternativne možnosti za pridobivanje ocene reje piščancev s pomočjo temperaturno vlažnostnega indeksa in analize zvoka oglašanja piščancev. Namen diplomskega dela je bil preučiti nove oblike načinov za pridobivanje ocene reje piščancev. Cilj je bil pridobiti podatke na domači farmi v dveh zaporednih serijah od prvega do zadnjega tedna reje in podatke naključno izbranih rej na 35. in 41. dan reje. Pridobljeni podatki temperaturno vlažnostnega indeksa, telesne mase, frekvenčnih območij oglašanja, poškodbe in proizvodni indeks so bili statistično obdelali. Najpomembnejši zaključki diplomskega dela so, da lahko napovedujemo telesno maso živali s pomočjo zgornje frekvenčne meje oglašanja, saj gre za močno povezanost med parametroma, korelacijski koeficient je – 0,828, p ≤ 0,00. Velik vpliv na počutje živali ima tudi temperaturno vlažnostni indeks (THI), ki je tudi lahko odraz klimatskih pogojev zunaj hleva. Močna korelacija med dobljenimi parametri nakazuje na njihovo možnost uporabe za oceno reje.
Ključne besede: perutnina, ocena reje, oglašanje, dobro počutje, temperaturno vlažnostni indeks
Objavljeno v DKUM: 07.10.2022; Ogledov: 597; Prenosov: 47
.pdf Celotno besedilo (2,62 MB)

9.
Vpliv prehrane in starosti goveda na kolonizacije s Clostridioides difficile : magistrsko delo
Urška Erker, 2022, magistrsko delo

Opis: Clostridioides difficile je anaerobna, sporogena bakterija, ki ob porušeni normalni črevesni flori proizvaja toksine in tako povzroči širok spekter črevesnih okužb pri ljudeh in živalih. V okviru magistrskega dela smo želeli raziskati vpliv spremenjene celotne krmne mešanice za govedo (TMR) na kolonizacije s C. difficile v fekalni mikrobioti 30-ih krav molznic glede na zaporedno laktacijo (1.‒6.) in fazo laktacije (I., II., III.). Prav tako smo v raziskavo vključili tudi 32 telet iz 6-ih starostnih skupin, da bi proučili, ali obstaja vpliv starosti in prehrane na kolonizacije s C. difficile v telečjem fecesu. Skupno smo 92 vzorcev inkubirali v bogatitvenem gojišču BHI z dodanim L-cisteinom, kvasnim ekstraktom in tauroholatom (BHIST) in kulturo po alkoholnem šoku inkubirali na selektivnem kromogenem gojišču. Analizo smo izvedli v laboratoriju Katedre za mikrobiologijo na Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru. Noben fekalni vzorec ni bil pozitiven na bakterijo C. difficile. Na podlagi rezultatov sklepamo, da na kmetiji, zajeti v raziskavo, bakterija C. difficile v fecesu krav molznic in telet ni prisotna.
Ključne besede: krave molznice, TMR obrok, teleta, Clostridioides difficile, fekalni vzorci
Objavljeno v DKUM: 03.08.2022; Ogledov: 714; Prenosov: 110
.pdf Celotno besedilo (18,94 MB)

10.
Analiza investicije novogradnje hleva za piščance na kmetiji meško : magistrsko delo
Mirjana Walner, 2022, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga temelji na analizi ekonomike za veliko mešano kmetijo Meško, kjer se ukvarjajo s perutninarstvom in govedorejo, pridelujejo pa tudi česen za Semenarno Ljubljana. V magistrski nalogi je predstavljena ekonomska analiza kmetijske proizvodnje, ki se nanaša samo na perutninarstvo. Namen naloge je, da s pomočjo kalkulacij skupnih stroškov, ocenimo ekonomičnost reje piščancev na kmetiji Meško. Za oceno ekonomske upravičenosti investicije smo uporabili metode kalkulacij skupnih stroškov in simulacijskega modeliranja. Sledila je finančna analiza investicije. Višina investicije je bila ocenjena na 500.000,00 €. Letni denarni tok reje piščancev je znašal 63.999,83 €, skupni stroški za analizirano panogo so znašali 25.720,43 €. S pomočjo kalkulacij skupnih stroškov smo ocenili koeficient ekonomičnosti, ki znaša Ke = 3,19. Nato smo ocenili parameter NSV pri 5 % obrestni meri, ki je znašal 31.609,08 €. S tem smo ugotovili, da je poslovanje analizirane kmetije ekonomsko upravičeno in da je gradnja novega hleva na kmetiji smiselna, saj bi se investicija ob trenutnih odkupnih cenah piščancev povrnila v 11. letu. Ocenili smo tudi ISD. Izračunan ISD znaša 6,18 %. NSV takrat znaša 16,84 €. Raziskava je bila podkrepljena še s S.W.O.T. analizo, kjer smo analizirali prednosti, slabosti, priložnosti in nevarnosti izbrane investicije, saj so investicije ena od najtežjih, hkrati pa tudi najpomembnejših odločitev pri vodenju podjetja ali kmetije.
Ključne besede: perutnina, investicija, skupni stroški, kalkulacija, novogradnja
Objavljeno v DKUM: 15.03.2022; Ogledov: 1030; Prenosov: 181
.pdf Celotno besedilo (4,08 MB)

Iskanje izvedeno v 1.32 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici