| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Vpliv starih staršev na vzgojo vnukov
Maja Novak, 2021, diplomsko delo

Opis: Stari starši so pomembni za svoje vnuke in njihovo vzgojo. Vnukom dajejo podporo in občutek varnosti. Diplomsko delo z naslovom Vpliv starih staršev na vzgojo vnukov je sestavljeno iz dveh delov, iz teoretičnega in empiričnega dela. Teoretični del zajema povzetke in mnenja različnih avtorjev, ki so raziskovali vpliv in vlogo starih staršev, vzgojo vnukov, kateri so dejavniki, ki vplivajo na odnos starih staršev z vnuki. Stare starše smo razdelili na različne tipe in pojasnili, kakšno vlogo in pomen ima družina v odnosu med starim staršem in vnukom. V empiričnem delu diplomske naloge so predstavljeni rezultati, ki smo jih dobili s pomočjo anketnega vprašalnika. Vzorec zajema 72 starih staršev iz savinjske regije. Podatke smo obdelali s pomočjo programa SPSS. Pri tem so nas zanimale razlike starih staršev v preživljanju prostega časa z vnuki, in sicer glede na spol starih staršev, starost, izobrazbo, oddaljenost in pogostost stika z vnuki. Zanimalo nas je, kaj starim staršem pomeni prosti čas z vnuki, ali stari starši staršem vnuka dajejo nasvete glede vzgoje in če se jim zdi, da preživijo dovolj časa z vnuki. Ugotovljeno je bilo, da se stari starši precej ukvarjajo s svojimi vnuki, čas preživet z njimi jim pomeni sprostitev, učenje, a vseeno tudi skrb in varstvo, večina pa jih tudi meni, da z vnuki preživijo dovolj skupnega časa.
Ključne besede: vnuki, stari starši, vpliv, odnosi, družina
Objavljeno: 12.02.2021; Ogledov: 410; Prenosov: 160
.pdf Celotno besedilo (1,37 MB)

2.
Analiza računalniškega procesa pri oblikovanju lastne univerzalne tipografije
Maja Novak, 2018, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu se ustvari lastna univerzalna tipografija, ki vsebuje vse posebne znake evropskih jezikov. Preučeni so tipografski pojmi, zgodovinski razvoj tipografij in smernice za izdelavo tipografij. Zbrani so vsi posebni znaki evropskih jezikov, potrebni za univerzalno tipografijo, nakar je na podlagi predlaganih smernic oblikovana lastna tipografija. Za implementacijo le-te je uporabljena programska oprema Adobe Illustrator CC in FontLab Studio 5, da je ustvarjen končni izdelek, uporabna univerzalna tipografija.
Ključne besede: tipografija, črke, znaki, stili, FontLab Studio
Objavljeno: 09.10.2018; Ogledov: 697; Prenosov: 40
.pdf Celotno besedilo (2,15 MB)

3.
REORGANIZACIJA SKLADIŠČENJA REZERVNIH DELOV V PODJETJU AVTOCENTER KOROŠKA D.O.O.
Maja Slana-Novak, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomski nalogi opisujemo primer majhnega podjetja Avtocenter Koroška d.o.o., kjer smo prikazali, kako velik pomen ima primerna organiziranost skladiščnega poslovanja in kako to vpliva na celotno uspešnost podjetja. V nalogi je opisano dejansko stanje pri delovanju, nabavi in skladiščenju rezervnih delov ter sedanja organiziranost skladiščenja rezervnih delov. V nadaljevanju je pojasnjena potrebna reorganizacija nabave in skladiščenja rezervnih delov v prostorih podjetja. Prikazali smo kompleksnost problema, kar je bil vzrok, da se njegovega reševanja pred našo raziskavo v podjetju niso sami lotili. Končno smo prikazali pozitivne poslovne učinke za podjetje, ki bi jih omogočila predlagana reorganizacija.
Ključne besede: Skladišče, Rezervni deli, Nabava, Optimizacija zalog, Reorganizaija
Objavljeno: 22.06.2016; Ogledov: 858; Prenosov: 152
.pdf Celotno besedilo (1,06 MB)

4.
NASLEDSTVENE MOŽNOSTI V DRUŽINSKEM PODJETJU PRO-AVTO NOVAK, ERIKA NOVAK, S.P.
Maja Novak, 2014, diplomsko delo

Opis: Družinska podjetja so še vedno slabo raziskano področje v gospodarski panogi, še posebej v Sloveniji, saj je na to temo zelo malo literature, je pa to področje, ki postaja vedno bolj zanimivo za podjetnike. Pri družinskem podjetju gre za združitev družine in podjetja v harmonizirano celoto, saj je po navadi družina ustanovitelja posredno ali neposredno vključena v razvoj in delovanje podjetja. Ta podjetja imajo pomembno prednost pred ostalimi, saj je pripadnost podjetju dosti višja, kot v drugih, ne družinskih podjetjih, kar lahko privede do boljšega uspeha podjetja. V diplomskem seminarju smo preučili izbrano družinsko podjetje Pro-avto Novak, Erika Novak, s.p. na podlagi praktične aplikacije različnih avtorjev, še posebej smo se osredotočili na vprašanje nasledstva družinskega podjetja, saj je ta točka v vseh družinskih podjetjih kritična za obstoj. Proces planiranja nasledstva je zelo pomemben za obstoj družinskega podjetja, ki ga žal veliko družinskih podjetij začne prepozno ali premalo natančno, kar lahko privede do komplikacij tako v domačem okolju, kot v podjetju in lahko v najhujšem primeru celo privede do zaprtja tega podjetja in predvsem pa velikih sporov v družini. Tistim podjetjem, ki se na planiranje nasledstva pravočasno osredotočijo, uspešen prenos iz ene v drugo generacijo prinese uspešno nadaljnje poslovanje podjetja in uspeh ter ugled v poslovnem in domačem okolju. V družinskem podjetju, ki smo ga preučili, so se planiranja nasledstva le dotaknili in do danes niso podrobno preučili. Lastnik/manager je vključil v podjetje svoje otroke že zgodaj, odločil se je, da želi, da podjetje prevzame eden od otrok, vendar se še ni odločil, komu in kako bo prepustil podjetje. Lastnik podjetja je začasno predal podjetje svoji ženi, ampak še vedno sam aktivno vodi podjetje. Oba otroka, ki sta bodoča in morebitna naslednika, še nista dokončala šolanja. Če se lastnik ne bo kmalu posvetoval s celotno družino, kako naprej in podrobno planiral nasledstva, zna priti do manjših komplikacij, ko bo prišlo do neizogibne odločitve. Po našem mnenju pa ni nujno, da bi bilo to uničujoče za podjetje. Po preučeni literaturi vidimo, da se vsi avtorji strinjajo in tudi praksa kaže na to, da je za obstoj in razvoj družinskega podjetja pri prenosu lastništva pomembno, da se nasledstvo natančno planira, saj bo le tako zadeva potekala nemoteno in brez večjih komplikacij in presenečenj tako v družini, kot v podjetju Pro-avto Novak, s.p.
Ključne besede: Družinsko podjetje, življenjski cikel, vpliv družine na razvoj družinskega podjetja, nasledstvo, planiranje nasledstva
Objavljeno: 24.10.2014; Ogledov: 2187; Prenosov: 147
.pdf Celotno besedilo (420,31 KB)

5.
ODNOS UČENCEV RAZREDNE STOPNJE, NJIHOVIH STARŠEV IN UČITELJEV DO MATEMATIKE
Maja Novak, 2011, diplomsko delo

Opis: Matematika je beseda, ki že sama po sebi pri marsikom vzbuja neprijetne občutke. Nekateri menijo, da je pomembna veda za življenje, da jo potrebujemo v vsakdanjiku, drugim pa predstavlja polno nerazumljivih pojmov, enačb, izrekov in definicij. V diplomskem delu želimo predstaviti dosedanja znanstvena spoznanja o odnosu učencev do matematike, zanimalo nas je tudi, kakšen odnos imajo do nje starši učencev in učitelji. V teoretičnem delu diplomskega dela želimo predstaviti do sedaj izvedene raziskave in druga dela, ki se tičejo povezave odnosa do matematike med tremi ključnimi subjekti, in sicer učenci, starši in učitelji. Na kratko bomo opisali pouk matematike v prvih dveh triletjih, učni načrt in njegove cilje. Poseben razdelek diplomskega dela je namenjen dognanjem o odnosih in prepričanjih do matematike, kar predstavlja izhodišče za empirični del. V empiričnem delu je predstavljena raziskava, ki je bila izvedena na osnovnih šolah v mariborskem okolišu. Vzorec zajema učence razredne stopnje, natančno 3. in 5. razrede, njihove starše in učitelje. Zajetih je bilo šest osnovnih šol, osem vzorcev iz 5. razredov in sedem vzorcev iz 3. razredov, kar pomeni 15 učiteljev, 223 učencev in prav toliko staršev. Podatke smo zbrali z anketnih vprašalnikom, ki zajema vprašanja, vezana na odnos učencev do matematike. Rezultati so pokazali, da se učenci, ko razmišljajo o matematiki, večinoma počutijo sproščeno, prav tako so sproščeni njihovi starši in učitelji. Učenci razredne stopnje imajo dokaj pozitiven odnos do matematike, saj so se pogosteje strinjali s trditvami, ki so bile navedene. Dekleta imajo bistveno večjo anksioznost do matematike kot fantje. Prav tako so bolj samokritična, matematika se jih zdi manj pomembna kot fantom. Ugotovili smo tudi, da se učenci tretjega razreda matematiko učijo raje, zdi se jim bolj zanimiva kot učencem petega razreda. Rezultati so prav tako pokazali, da so starši povečini mnenja, da ima njihov otrok rad matematiko, večina jih je prepričanih, da se jo radi učijo in da jim ne dela problemov. Skratka, odnos do matematike je s strani staršev dokaj pozitiven. Prav tako je tudi z učitelji, prepričani so, da v vsakdanjem življenju vsakdo potrebuje matematiko, saj nas le-ta uči vztrajnosti in doslednosti. Strinjajo se s trditvijo, da učenci potrebujejo veliko vaje in da je matematika lahko zabavna.
Ključne besede: pouk matematike, razredna stopnja, odnos, učitelj, starš
Objavljeno: 26.09.2011; Ogledov: 2931; Prenosov: 257
.pdf Celotno besedilo (1,79 MB)

6.
UVAJANJE KADROV V PODJETJU LAFARGE CEMENT D.O.O.
Maja Novak, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo se osredotočili na uvajanje kadrov. Zanimalo nas je, kaj je uvajanje kadrov, katere so prednosti in slabosti le tega. Želeli smo razjasniti nekaj osnovnih definicij o uvajanju kadrov in predstaviti postopek in način uvajanja, ki je primeren za vse na novo zaposlene delavce. Podrobneje smo želeli predstaviti samo uvajanje kadrov v podjetju Lafarge cement d.o.o. v Trbovljah. Raziskali smo na kakšen način to podjetje uvaja svoj nov kader in s kakšni preprekami se srečujejo njihovi delavci, ko vstopijo v delovno okolje tega podjetja. Opisali smo kakšen je njihov postopek in ocenjevanje obdobja v katerem se delavec uvaja in koliko časa in pozornosti podjetje vlaga v sam postopek uvajanja.
Ključne besede: Uvajanje kadrov, postopek uvajanja kadrov, cilji uvajanja kadrov, prednosti in slabosti uvajanja kadrov, pomen uvajanja kadrov
Objavljeno: 30.11.2010; Ogledov: 2187; Prenosov: 224
.pdf Celotno besedilo (1,07 MB)

Iskanje izvedeno v 0.12 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici