| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
PREDNOSTI IN SLABOSTI OUTSOURCINGA MALEGA PODJETJA
Maja Koražija, 2010, diplomsko delo

Opis: Trendi v ekonomskem okolju podjetja silijo k zniževanju stroškov in osredotočanju na glavno dejavnost v podjetju, saj jim to prinaša najvišjo dodano vrednost. Podjetja morajo biti danes fleksibilna, saj se okolje zelo hitro spreminja. Outsourcing oziroma zunanje izvajanje dejavnosti je postal pogosta izbira podjetij, ki se prilagajajo okolju in se trudijo ostati konkurenčna. Podjetja najpogosteje izločajo pomožne dejavnosti, kot so računovodenje, varovanje, administracija in prehrana, manj pa glavne dejavnosti podjetja (trženje, poprodajne storitve, kadrovanje, finance). Malo podjetje velikokrat za vse dejavnosti v podjetju nima potrebne tehnologije in kvalificirane delovne sile, za nabavo vseh teh prvin pa so potrebna velika vlaganja. Zato je stroškovno učinkoviteje, če te dejavnosti prepusti v opravljanje zunanjemu izvajalcu. Ta je specializiran za opravljanje določene dejavnosti in je zato za podjetje nesmiselno, da bi to dejavnost opravljalo samo. Vendar mora biti podjetje zelo previdno, da izbere pravega zunanjega izvajalca in ne postane odvisno od njega. Zunanji izvajalec ne pozna poslovanja podjetja tako dobro kot podjetje samo, zato je pomembno sodelovanje med njima. Prednosti outsourcinga prevladajo nad slabostmi, zato je ta oblika poslovanja vedno bolj razširjena. Tudi računovodenje mala podjetja najpogosteje prepustijo v izvajanje zunanjim izvajalcem, ki so v tem primeru računovodski servisi. Na primeru malega podjetja Makal d.o.o. smo analizirali prednosti in slabosti outsourcinga računovodenja. Stroškovno je outsourcing veliko učinkovitejši kot notranje računovodenje v podjetju, vendar pa poslovodstvu podjetja s strani računovodskega servisa primanjkuje kvalitetnih informacij, ki so pomembne za odločanje poslovodstva.
Ključne besede: outsourcing, zunaje izvajanje dejavnosti, zunaji izvajalec, malo podjetje, prednosti, slabosti, računovodenje
Objavljeno: 15.02.2011; Ogledov: 4281; Prenosov: 689
.pdf Celotno besedilo (413,01 KB)

2.
POMEN DUHOVNE INTELIGENCE ZA UČINKOVITO VODENJE
Maja Koražija, 2012, magistrsko delo

Opis: Razumska ali kognitivna inteligenca (IQ) ima malo možnosti za napovedovanje učinkovitosti vodenja. V današnjem času sta v ospredju predvsem čustvena in duhovna inteligenca. Ker se vedno več pozornosti posveča zaposlenim v organizacijah, je vnos duhovne inteligence v organizacijo in na delovno mesto zelo pomemben. To sproži tudi spreminjanje organizacijske strukture iz tradicionalne v organsko. Duhovno-inteligentne organizacije so bolj odprte za spremembe, kar je v današnjem razburkanem poslovnem okolju postala nuja. Pobuda za povečanje duhovne inteligence v organizaciji lahko pride z vseh ravni organizacije. Učinkovito vodenje pomeni ravnovesje med socialnimi, moralnimi in poslovnimi vidiki vodenja. Ključni elementi učinkovitega vodenja so: vizija, komuniciranje in presoja. K učinkovitosti vodenja prispeva tudi duhovna inteligenca, ki se kaže v večji zavezanosti, morali in zadovoljstvu na delovnem mestu. Transakcijski slog vodenja temelji na vrednotah vodje, ki poudarjajo, da mora vodja priti v stik s svojimi notranjimi vrednotami in jih nato posredovati svojim sledilcem s pomočjo vizije, vrednot ter osebnih dejanj. S pomočjo različnih raziskav smo ugotovili tesno povezanost med duhovnimi vrednotami in praksami in učinkovitostjo vodenja. Vrline duhovno-inteligentnega vodje (vizija, nesebična ljubezen in upanje/zaupanje) in njegove duhovne vrednote (poštenost, odkritost in skromnost) ter duhovne prakse prispevajo k njegovi večji učinkovitosti. Nujne so tudi za uresničevanje potreb sledilcev (poklicanost in pripadnost), to pa nato vodi do njihove večje predanosti organizaciji in višji storilnosti. Vrednote, ki so dolgo časa veljale za duhovni ideal (poštenost, odkritost in skromnost), so se izkazale kot pozitiven vpliv na učinkovitost vodenja. Dokazan je bil tudi vpliv duhovne inteligence na učinkovitost vodenja s pomočjo empirične raziskave in merjenjem duhovne inteligence z lestvico ISIS (Integrated Spiritual Intelligence Scale).
Ključne besede: duhovna inteligenca, duhovnost, učinkovito vodenje, vodenje
Objavljeno: 25.10.2012; Ogledov: 1964; Prenosov: 363
.pdf Celotno besedilo (1,03 MB)

3.
The relationship between spiritual intelligence and work satisfaction among leaders and employees
Maja Koražija, Simona Šarotar Žižek, Damijan Mumel, 2016, izvirni znanstveni članek

Opis: This study aims to investigate the relationship between spiritual intelligence and work satisfaction among both leaders and employees. Most studies in this area have focused on researching the relationship between employees’ spiritual intelligence and work satisfaction, so we also researched the relationship between leaders’ spiritual intelligence and work satisfaction. Our leading thesis was that leaders and employees with a higher level of spiritual intelligence have a higher level of work satisfaction. In our study, we found no significant relationship between spiritual intelligence and work satisfaction for leaders, but we found a significant positive relationship between spiritual intelligence and workplace satisfaction for employees.
Ključne besede: spiritual intelligence, work satisfaction, leaders, employees
Objavljeno: 03.04.2017; Ogledov: 385; Prenosov: 206
.pdf Celotno besedilo (292,74 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

Iskanje izvedeno v 0.08 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici