| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
DAS LITERARISCHE BILD EINES FRAUENSCHICKSALS IM 20. JAHRHUNDERT AM BEISPIEL DES ROMANS BUBIKOPF UND PUTZTURBAN
Maja Jančar, 2012, diplomsko delo

Opis: Die Schweiz ist eine der ältesten Demokratien der Welt, war aber eines der letzten Länder die den Frauen, den Wahl- und Stimmrecht gewährte. Mit dem 7. Februar 1971 ist ein Grundstein für die schweizerischen Frauen wie auch für die Schriftstellerinnen gelegt worden, denn die Frauen gewannen ihren langjährigen Kampf für die gleichen Rechte für Mann und Frau. Auch auf dem Gebiet des literarischen Schaffens ist es den Frauen erst am Anfang der 70 Jahre gelungen, massenhaft ihre Publikationen zu veröffentlichen und das, obwohl die Literatur in der Schweiz eine lange Tradition hat. Heute ist der Kampf für die formale Gleichberechtigung überwiegend abgeschlossen und doch wird es wahrscheinlich noch lange dauern bis er vollständig abgeschlossen ist. In der Diplomarbeit werden die gesellschaftliche Situation und die Rolle der Frauen, diesbezüglich der Schweizer Frauen im Zusammenhang mit den literaturgeschichtlichen Fragen behandelt. Die psychologische und die soziale Entwicklung der Frau in der Gesellschaft wird dabei analysiert. Der Roman, Bubikopf und Putzturban von der Schweizer Autorin Hedi Wyss, wird auf der Grundlage der Erzähltheorie untersucht. Anhängend erfolgt noch die Analyse des Romans. Im Roman thematisiert man die Frauenrolle, die auf der Suche nach der eigenen Identität ist. Besondere Bedeutung trägt dabei die Tradition der Normen in der Schweiz und deren Gesellschaft, die zu dieser Zeit, zu allem Neuen und Ungewöhnlichen sehr kritisch war.
Ključne besede: Die Lage der Frau im 20. Jahrhundert, Feministische Literatur, Feministische Literatur in der Schweiz, Hedi Wyss, Erzähltheorie, Frauenschicksal am Beispiel des Romans Bubikopf und Putzturban
Objavljeno: 17.09.2012; Ogledov: 1403; Prenosov: 111
.pdf Celotno besedilo (718,07 KB)

2.
Zdrav življenjski slog v družinah s predšolskim otrokom
Maja Jančar, 2013, diplomsko delo

Opis: Življenjski slog predšolskih otrok je odvisen od staršev ter njihovih navad in vpliva na zdravo rast in razvoj otrok. Zavedati se je potrebno, da sta otrokovo zdravje in način življenja družin vedno povezana. Pomembna naloga medicinske sestre v dispanzerju za otroke je predstavitev ter poučevanje staršev in otrok o zdravem življenjskem slogu v družini. Metodologija raziskovanja: V diplomskem delu smo uporabili deskriptivno metodo dela. Teoretična izhodišča smo predstavili s pomočjo študija domače in tuje literature. Kot raziskovalni instrument smo za zbiranje podatkov uporabili anketni vprašalnik, v katerem bo 18 vprašanj zaprtega tipa in 2 vprašanji pol odprtega tipa. Rezultati: V raziskavi smo ugotovili, da so starši mnenja, da poznajo zdrav življenjski slog ter da otroci preživijo na svežem zraku vsaj eno uro na dan. Starši so seznanjeni z nekaterimi škodljivimi posledicami nezdravega življenjskega sloga. Večina staršev pa si želi več informacij v zvezi z zdravim življenjskim slogom od medicinske sestre. Sklep: Medicinska sestra ima zelo pomembno vlogo pri osveščanju staršev in otrok o zdravem življenjskem slogu. S svojim znanjem lahko tako starše kakor tudi otroke motivira, da se samostojno odločijo za zdrav življenjski slog.
Ključne besede: otrok, rast, razvoj, medicinska sestra, dejavniki tveganja, starši
Objavljeno: 11.10.2013; Ogledov: 1069; Prenosov: 168
.pdf Celotno besedilo (822,54 KB)

3.
Prisotnost aktivacijskih mutacij v genu PIK3CA in okužbe s HPV virusom v vzorcih raka ustne votline in ustnega dela žrela
Maja Jančar, 2018, magistrsko delo

Opis: Izhodišče: Rak ustne votline in ustnega dela žrela je eden izmed najpogostejših rakov na svetu. Tradicionalno je povezan s kajenjem tobaka in pitjem alkohola, vendar se s to vrsto raka vedno bolj povezuje okužba HPV. HPV so zelo razširjeni majhni DNA virusi, ki povzročajo različne novotvorbe. V HPV pozitivnih rakih je najpogosteje mutiran PIK3CA gen, ki je zelo povezan z invazivnostjo raka. Prisotnost aktivacijskih mutacij v genu PIK3CA povzroči okrepitev PIK3K signalne poti v tumorskih tkivih, kar nakazuje, da je PIK3CA vpleten tudi v oblikovanje tumorjev. Metodologija: Opravili smo analizo DNA 108 tumorjev in 88 vzorcev zdravih tkiv ustne votline in ustnega dela žrela. Za določanje prisotnosti HPV, določitev tipa HPV in določanje najpogostejših aktivacijskih mutacij v genu PIK3CA smo uporabili metodo verižne reakcije s polimerazo (PCR). Dobljene produkte PCR smo analizirali s pomočjo elektroforeze v agaroznem gelu. Rezultati: Ugotovili smo, da lahko z metodo verižne reakcije s polimerazo določimo prisotnost HPV DNA v vzorcu kakor tudi mutacije v genu PIK3CA. Sklep: PCR reakcija se je izkazala za uspešno metodo za dokazovanje prisotnosti mutacij v genu PIK3CA kakor tudi za določanje prisotnosti HPV DNA v vzorcu. Za potrditev, da je ta metoda primerna tudi za določitev tipa HPV, pa bi morali celotno analizo opraviti na večjem številu vzorcev.
Ključne besede: DNA, PCR, ORL tumorji, začetni oligonukleotidi, elektroforeza.
Objavljeno: 27.09.2018; Ogledov: 174; Prenosov: 32
.pdf Celotno besedilo (1,06 MB)

Iskanje izvedeno v 0.07 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici