| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
ŽUPNIJA SVETA MARIJA V PUŠČAVI V LUČI MATIČNIH KNJIG MED LETI 1919 IN 1929
Maja Hostnikar, 2012, diplomsko delo

Opis: Z diplomsko nalogo, ki nosi naslov Župnija Sveta Marija v Puščavi v luči matičnih knjig med leti 1919 in 1929, sem predstavila življenje ljudi, prebivalcev naselij v župniji Puščava v omenjenem obdobju. Da sem lahko ugotovila ozadje življenja v prvem desetletju po prvi svetovni vojni, sem obdelala in v diplomsko nalogo vključila arhivsko gradivo, ki se je nanašalo na župnijo Puščava v tem obdobju. Na to ozadje sem navezala podatke o posameznikih in celotnem prebivalstvu župnije na podlagi matičnih knjig. Podrobneje sem v pisni, tabelni in grafični obliki predstavila podatke rojstnih in krstnih, poročnih in mrtvaških matičnih knjig župnije Sv. Marija v Puščavi. Z zbranimi podatki sem naredila statistiko o rojstvih, krstih, porokah in smrtih – najpomembnejših mejnikih življenja – glede na mesece, leta in nadalje podrobneje, glede na spol posameznikov, njihov stan, socialni status, naselja, iz katerih so prihajali. Podatke, ki sem jih oblikovala in analizirala, sem povezala tudi z navezujočimi se splošno že znanimi in odkritimi ter utemeljenimi teorijami in občimi pogledi na obravnavano temo. Delo sem razdelila na štiri večja poglavja, ki so se nanašala na celotno zgodovino same župnije, na dogajanja v celotni državi in sami župniji Sv. Marija v Puščavi v obdobju med leti 1919 in 1929 ter kot četrto, na življenje tukajšnjih ljudi v luči zapisnikarjev takratnih matičnih knjig. Vsako poglavje sem razdelila na več podpoglavij, najširše pa sem oblikovala prav tretje poglavje, na težišču katerega sem osnovala jedro diplomskega dela. Tako sem predstavila župnijo Sv. Marija v Puščavi na način, kot še ni bila prikazana v nobenem obstoječem viru, na podlagi vseh najdenih obstoječih dokumentov o njeni preteklosti v obravnavanem obdobju.
Ključne besede: Župnija Sveta Marija v Puščavi med leti 1919 in 1929, matične knjige, rojstva, krsti, poroke, smrti.
Objavljeno: 02.08.2012; Ogledov: 2165; Prenosov: 192
.pdf Celotno besedilo (3,41 MB)

2.
EKONOMSKO NASILJE V DRUŽINI
Maja Hostnikar, 2014, diplomsko delo

Opis: Nasilje v družini je vse pogostejši pojav. Ni nov pojav, ampak mu posvečamo čedalje več pozornosti. Veliko je pravnih aktov, ki definirajo pojem nasilja v družini in ga opredeljujejo, tako na mednarodni ravni, kot na ravni Republike Slovenije. Veliko več pozornosti se posveča rizičnim skupinam žrtev, kot so otroci, starostniki in bolni ter njihovi pomoči. Veliko več se, zaradi socialnega razmerja v svetu, govori tudi o obstoju ekonomskega nasilja. Ekonomsko nasilje v družini je neupravičeno nadzorovanje in omejevanje družinskega člana v obliki finančnega upravljanja z žrtvinim premoženjem. Splošno znano je, da se ekonomsko nasilje velikokrat pojavlja z drugimi oblikami ekonomskega nasilja, kot so psihično ali fizično nasilje, ter da žrtve velikokrat ostajajo v nasilni zvezi zaradi svojega šibkega materialnega stanja, ki pa ga je vse več, prav zaradi vsesplošnih kriz v gospodarstvu.
Ključne besede: družina, nasilje v družini, teorije o vzroku nasilje, oblike in vrste nasilje, ekonomsko nasilje v družini, ekonomsko nasilje med partnerjema, ekonomsko nasilje med sorojenci, ekonomsko nasilje nad starostniki
Objavljeno: 06.08.2014; Ogledov: 2054; Prenosov: 353
.pdf Celotno besedilo (484,97 KB)

Iskanje izvedeno v 0.03 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici