| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 8 / 8
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Generalised fuzzy linear programming
Janez Usenik, Maja Žulj, 2023, izvirni znanstveni članek

Opis: Linear programming is one of the widely used methods for optimising business systems, which includes organisational, financial, logistic and control subsystems of energy systems in general. It is possible to express numerous real-world problems in a form of linear program and then solve by simplex method [1]. In the development of linear programming, we are facing a number of upgrades and generalisations, as well as replenishment. Particularly interesting in recent years is an option that decision variables and coefficients are fuzzy numbers. In this case we are dealing with fuzzy linear programming. If we also include in a fuzzy linear program a generalisation with respect to Wolfe’s modified simplex method [1], we obtain a generalised fuzzy linear program (GFLP). Usenik and Žulj introduced methods for solving those programs and proved the existence of the optimal solution in [2]. In the article, the simplex algorithm which enables the determining of an optimal solution for GFLP is described. There is a numerical example at the end of the article that illustrates the algorithm.
Ključne besede: linear programming, fuzzy linear programming, generalised linear programming, generalised fuzzy linear programmin
Objavljeno v DKUM: 11.10.2023; Ogledov: 149; Prenosov: 4
.pdf Celotno besedilo (21,53 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Racionalne involucije : na študijskem programu 2. stopnje Matematika
Ivan Mastev, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu določamo dvodimenzionalne racionalne involucije s pomočjo določenih metod v računski komutativni algebri. Najprej poiščemo vse dvodimenzionalne racionalne involucije, ki imajo v števcih in imenovalcih polinome stopnje ena, nato pa poiščemo vse dvodimenzionalne racionalne involucije, ki imajo v števcih in imenovalcih polinome stopnje dve. Zapisana je teorija, ki se uporablja pri določanju teh involucij, kot tudi vsi algoritmi, ki omogočajo iskanje rešitev.
Ključne besede: racionalne involucije, ideal, groebnerjeva baza, afina raznoterost, polinomi
Objavljeno v DKUM: 30.08.2023; Ogledov: 226; Prenosov: 21
.pdf Celotno besedilo (533,17 KB)

3.
Linearizability of 2:-3 resonant systems with quadratic nonlinearities
Maja Žulj, Brigita Ferčec, Matej Mencinger, 2021, izvirni znanstveni članek

Opis: In this paper, the linearizability of a 2:-3 resonant system with quadratic nonlinearities is studied. We provide a list of the conditions for this family of systems having a linearizable center. The conditions for linearizablity are obtained by computing the ideal generated by the linearizability quantities and its decomposition into associate primes. To successfully perform the calculations, we use an approach based on modular computations. The sufficiency of the obtained conditions is proven by several methods, mainly by the method of Darboux linearization.
Ključne besede: polynomial systems, ODE's, linearizability problem, linearizability quantities, Darboux linearization, p:-q resonant system
Objavljeno v DKUM: 01.08.2023; Ogledov: 413; Prenosov: 32
.pdf Celotno besedilo (434,06 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
Integrabilnost in linearizabilnost persistentnih p : -q resonantnih polinomskih sistemov navadnih diferencialnih enačb
Maja Žulj, 2022, doktorska disertacija

Opis: Eden izmed osrednjih problemov teorije navadnih diferencialnih enačb je problem integrabilnosti, ki je pomemben za razumevanje bistva teorije diferencialnih enačb in za uporabo diferencialnih enačb pri študiju dinamičnih procesov v realnem svetu. Osrednji problemi te doktorske disertacije so problem središča in z njim povezana integrabilnost ter problem linearizabilnosti p:-q resonantnih sistemov s kvadratnimi nelinearnostmi. Obravnavana je tudi povezava med $p:-q$ resonantnimi sistemi in njim pripadajočimi persistentnimi sistemi. V uvodu so predstavljeni osnovni pojmi komutativne računske algebre, s poudarkom na lastnostih polinomskih idealov in njihovih raznoterosti. Predstavljene so tudi normalne forme, problem središča in linearizabilnosti sistema ter postopek kompleksifikacije realnih sistemov. Drugo poglavje je namenjeno posplošitvi pojma p:-q resonantnega središča na persistentno p:-q resonantno središče. Izračunamo vse potrebne in zadostne pogoje za nastop persistentnih središč za pet družin p:-q resonantnih sistemov s kvadratnimi nelinearnostmi. Raziskana je povezava med integrabilnostjo p:-q resonantnih sistemov in integrabilnostjo pripadajočih persistentnih sistemov. V tretjem poglavju so predstavljeni pogoji za nastop linearizabilnega središča za družino 2:-3 resonantnih sistemov, ki jih dobimo z dekompozicijo raznoterosti ideala, generiranega s količinami linearizabilnosti. Zaradi zahtevnosti izračunov uporabimo pristop, ki temelji na modularni aritmetiki. Za dokazovanje zadostnosti tako pridobljenih pogojev uporabimo več različnih metod, najpogosteje uporabimo metodo, ki temelji na Darbouxjevi teoriji linearizabilnosti. V zadnjem poglavju obravnavamo relativno nov problem (šibko) persistentnega linearizabilnega središča, ki ga posplošimo na problem (šibko) persistentnega linearizabilnega p:-q resonantnega središča. Obravnavana je povezava med linearizacijsko transformacijo p:-q resonantnega sistema in linearizacijsko transformacijo ustreznega persistentnega p:-q resonantnega sistema. Povezava je ponazorjena na 1:-2 in 2:-3 resonantnih kvadratnih sistemih.
Ključne besede: polinomski sistem NDE, p:-q resonantni sistem, problem integrabilnosti, problem linearizabilnosti, količine integrabilnosti, količine linearizabilnosti, persistentno resonantno središče, prvi integral
Objavljeno v DKUM: 08.06.2022; Ogledov: 576; Prenosov: 51
.pdf Celotno besedilo (1,21 MB)

5.
Zbirka nalog iz Matematičnih metod II z rešitvami
Maja Žulj, 2017, drugo učno gradivo

Opis: Zbirka nalog vsebuje naloge namenjene študentom za utrjevanje snovi pri predmetu Matematične metode II. Naloge sledijo razporeditvi snovi v učbeniku Matematične metode II, zato je pred nalogami vselej navedeno poglavje iz učbenika, na katero se naloge nanašajo (Diferencialne enačbe, Funkcije več spremenljivk, Ravnine in premice v prostoru, Vektorska analiza, Trigonometrične vrste, Verjetnostni račun in Linearno programiranje). Za razumevanje snovi je potrebno poznati vsaj osnove, ki so bile podane pri predmetu Matematične metode I in v istoimenskem učbeniku. Naloge imajo rešitve zapisane na koncu vsakega poglavja. Rešitve prvih nekaj nalog poglavja so podane z vsemi vmesnimi koraki in potrebno teorijo, da lahko tudi bralec, ki se prvič srečuje s podobnimi nalogami, sledi postopku in pride do pravilne rešitve.
Ključne besede: diferencialne enačbe, funkcije več spremenljivk, premice in ravnine, verjetnost, linearno programiranje
Objavljeno v DKUM: 16.11.2017; Ogledov: 1941; Prenosov: 478
.pdf Celotno besedilo (1,48 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Metode reševanja problemov mehkega linearnega programiranja
Maja Žulj, 2016, magistrsko delo

Opis: V delu so obravnavane različne metode za reševanje problemov linearnega programiranja, kjer nastopajo nenatančne vrednosti, ki jih opišemo kot mehka števila. Najprej so vpeljani osnovni pojmi teorije mehkih množic in linearnega programiranja ter nekatere razširitve te tehnike. V delu ugotavljamo, da se je v literaturi pojavilo veliko modelov mehkih linearnih programov in posledično tudi veliko različnih metod, ki te probleme rešujejo. Navedenih je nekaj del, v katerih so avtorji razvrstili obstoječe metode po določenih kriterijih. Predstavljena je tudi tabela dimenzij, ki je osnova za taksonomijo, ki vključuje tudi novejše metode, ki še niso bile zbrane in popisane. Prav tako so predstavljeni problemi iz resničnega življenja, ki so rešeni z uporabo metod mehkega linearnega programiranja. V tretjem in četrtem poglavju je mehki linearni program razdeljen v skupine glede na to, v katerem delu nastopajo mehki koeficienti. Za vsako skupino je opisanih nekaj najpomembnejših metod. V zadnjem poglavju je izpostavljen problem pomanjkanja učinkovite programske opreme, ki preprečuje pogostejšo uporabo mehkega linearnega programiranja.
Ključne besede: mehke množice, primerjanje mehkih števil, linearno programiranje, večkriterijsko linearno programiranje, FuzzyLP.
Objavljeno v DKUM: 16.09.2016; Ogledov: 1784; Prenosov: 174
.pdf Celotno besedilo (721,28 KB)

7.
System control in conditions of discrete stochastic input process
Janez Usenik, Maja Žulj, 2012, izvirni znanstveni članek

Ključne besede: power supply system, control, discrete random process, z-transform
Objavljeno v DKUM: 05.06.2012; Ogledov: 1894; Prenosov: 54
URL Povezava na celotno besedilo

8.
Naloge iz predmeta Matematične metode I
Maja Žulj, 2011, delovni zvezek za višje in visoke šole

Ključne besede: matematika, visokošolski učbeniki
Objavljeno v DKUM: 08.03.2011; Ogledov: 3080; Prenosov: 0

Iskanje izvedeno v 1.12 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici