| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 745
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Telesna priprava judoista v pripravljalnem in tekmovalnem obdobju
Luka Perkovič, 2024, diplomsko delo

Opis: Celovit pristop k načrtovanju letnega programa vadbe za judo je ključnega pomena za uspeh športnika, saj spodbuja oblikovanje programa, ki lahko športnika pripravi na kakovostne nastope in vrhunske rezultate na tekmovanjih. Raziskave teoretičnih osnov telesnega treninga za judoiste razkrivajo pomen celostnega pristopa k treningu, ki temelji na biomehaniki, kineziologiji ter načelih splošnega in specifičnega treninga. Teoretična analiza je ključna tudi za razumevanje psiholoških vidikov telesne priprave, ki vplivajo na doseganje vrhunskih rezultatov. Poznavanje in razumevanje teoretičnih konceptov omogoča trenerjem in športnikom boljše načrtovanje in izvajanje treninga ter izboljšanje kakovosti tekmovalnih nastopov. Za uspešno načrtovanje je treba program prilagoditi posamezniku, pri čemer je treba upoštevati predispozicije in na primer nerazvite sposobnosti. Poznavanje biološkega in gibalnega razvoja je ključno za pravilno načrtovanje treninga ter preprečevanje poškodb in drugih negativnih posledic. V diplomski nalogi sem se osredotočil na model priprave za športnika z enakomerno razvitimi lastnostmi, čeprav je to v praksi redko, vendar omogoča pokrivanje večjega obsega in določanje rezultatov, ki so lahko splošno reprezentativni, hkrati pa ostajajo prilagodljivi različnim specifičnim okoliščinam
Ključne besede: judo, trening, letni načrt, telesna priprava, tekmovanje
Objavljeno v DKUM: 12.06.2024; Ogledov: 17; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (3,29 MB)

2.
Kondicijska priprava nogometašev z vključevanjem crossfit vadbe : diplomsko delo
Luka Brzin, 2024, diplomsko delo

Opis: Nogometna priprava je ključna sestavina treninga za nogometaše, saj jim omogoča izboljšanje hitrosti, moči, vzdržljivosti in splošne telesne pripravljenosti. Crossfit vadba, ki vključuje različne funkcionalne gibe, je postala priljubljena kot metoda treninga za nogometaše zaradi svoje sposobnosti izboljšanja splošne telesne pripravljenosti in športne uspešnosti. Izvajanje crossfit vadbe pri pripravi nogometašev lahko zagotovi celovitejši in zahtevnejši pristop k treningu. Treningi vključujejo gibe, kot so počepi, mrtvi dvigi in skoki v višino, ki lahko pomagajo izboljšati moč in silovitost igralca, hkrati pa vključujejo tudi trening vzdržljivosti z visoko intenzivnim intervalnim treningom (VIIT). Z vključevanjem crossfit vadbe v programe za pripravo nogometašev lahko igralci izboljšajo splošno raven telesne pripravljenosti, povečajo moč in hitrost ter zmanjšajo tveganje za poškodbe. Poleg tega lahko treningi crossfita igralcem pomagajo razviti psihično trdnost in odpornost, ki sta ključni lastnosti za uspeh v nogometu. Vendar je treba opozoriti, da je treba crossfit vadbo pri nogometni pripravi izvajati previdno in pod vodstvom usposobljenega trenerja. Poudariti je treba pravilno obliko in tehniko, da bi preprečili poškodbe in zagotovili, da bo športnik v celoti izkoristil prednosti vadbe.
Ključne besede: crossfit, nogomet, gibalne sposobnosti, kondicijska priprava
Objavljeno v DKUM: 11.06.2024; Ogledov: 31; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (1,87 MB)

3.
Razvoj in postavitev aplikacijskih rešitev na oblačni storitvi
Zmago Granfola, 2024, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava računalništvo v oblaku s poudarkom na Amazon Web Services (AWS). Podrobno analizira storitvene modele in prednosti ter slabosti uporabe oblaka. Osredotoča se na implementacijo spletne aplikacije na AWS in pregledno predstavlja ključne storitve, kot so EC2, RDS in S3. S pomočjo primerjave s konkurenčnimi ponudniki in prakso prikazuje praktično uporabnost računalništva v oblaku.
Ključne besede: računalništvo v oblaku, Amazon Web Service, spletna aplikacija.
Objavljeno v DKUM: 03.06.2024; Ogledov: 52; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (797,20 KB)

4.
Modeliranje in izdelava dušilca zvoka za strelno orožje
Luka Šatan, 2024, magistrsko delo

Opis: Cilj magistrske naloge je bil izdelati dušilec zvoka za strelno orožje modela M70 s kalibrom 7,62 × 39 mm. Prvotno je bilo treba analizirati in proučiti, do sedaj že znane študije in pregledati že izdelane dušilce. Na podlagi teh smo v programskem okolju SolidWorks oblikovali štiri različne oblike ekspanzijskih komor, na katerih smo na to v istem programskem okolju izvedli analizo zračnega tlaka in akustičnih moči. Po končani analizi smo komore in ostale potrebne sklope dušilca izvozili v obliki STEP formata in dušilec fizično izdelali na CNC obdelovalnem stroju. Za izdelane dušilce smo izvedli tudi meritve jakosti zvoka na terenu. Na koncu smo določili najprimernejši dušilec za obravnavano strelno orožje.
Ključne besede: strelno orožje, dušilec zvoka, hrup, modeliranje, izdelava, SolidWorks
Objavljeno v DKUM: 30.05.2024; Ogledov: 72; Prenosov: 10
.pdf Celotno besedilo (4,22 MB)

5.
Pomembnost maksimalne hitrosti sprinta in teka z visokimi hitrostmi z uporabo HIIT v nogometu : diplomsko delo
Luka Verbič, 2024, diplomsko delo

Opis: V nogometu se pričakuje razumevanje fizioloških in lokomotornih ali ne-lokomotornih zahtev. Z razvrščanjem igralcev v smislu funkcionalno-motoričnih sposobnosti se lahko ustvarja učinkovitejše treninge za vse posameznike v ekipi. Izredno pomemben del kondicijske priprave v nogometu je sledenje obremenitev. Ključnega pomena pri kondicijski pripravi nogometašev je, da imajo trenerji jasno sliko pri doseganju ciljev (moč, hitrost, vzdržljivost, regeneracija, reakcija itd.). V procesu treninga je pomembna fizična, tehnična in taktična integracija. Pri vrednotenju MSS (angl. največje hitrosti sprinta) se lahko zanašamo na uporabo GPS (angl. global positioning system) sistemov, saj so pri tem dokazano zanesljivi. V nogometu je potrebno hitrost trenirati na integriran način, kar pomeni povezovanje elementov tehnike, taktike in telesne priprave, ter z vidika pomena preventive pred poškodbami vključevati tudi krivočrtni tek oziroma sprint. V praksi se moramo pri tedenski periodizaciji predvsem zavedati in upoštevati značilnosti in zahteve treh obdobij: faze regeneracije, faze kondicioniranja in faze »tejperinga«. V mesečnem planiranju moramo na sistematičen in načrtovan način iskati dneve (okna priložnosti), kjer so lahko igralci izpostavljeni največjim obremenitvam v smislu moči, vzdržljivosti in hitrosti. Pomanjkanje HSR na treningu in posledično nenadno povečanje le tega med tekmo privede do slabše izvedbe in poveča možnost poškodb.
Ključne besede: Nogometne zahteve, sledenje, integracija, sprint, tek, HIIT
Objavljeno v DKUM: 28.05.2024; Ogledov: 62; Prenosov: 4
.pdf Celotno besedilo (2,53 MB)

6.
7.
A new transformation technique for reducing information entropy : a case study on greyscale raster images
Borut Žalik, Damjan Strnad, David Podgorelec, Ivana Kolingerová, Luka Lukač, Niko Lukač, Simon Kolmanič, Krista Rizman Žalik, Štefan Kohek, 2023, izvirni znanstveni članek

Opis: This paper proposes a new string transformation technique called Move with Interleaving (MwI). Four possible ways of rearranging 2D raster images into 1D sequences of values are applied, including scan-line, left-right, strip-based, and Hilbert arrangements. Experiments on 32 benchmark greyscale raster images of various resolutions demonstrated that the proposed transformation reduces information entropy to a similar extent as the combination of the Burrows–Wheeler transform followed by the Move-To-Front or the Inversion Frequencies. The proposed transformation MwI yields the best result among all the considered transformations when the Hilbert arrangement is applied.
Ključne besede: computer science, algorithm, string transformation, information entropy, Hilbert space filling curve
Objavljeno v DKUM: 22.05.2024; Ogledov: 68; Prenosov: 6
.pdf Celotno besedilo (26,44 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

8.
Evaluating the usability and functionality of intelligent source code completion assistants: a comprehensive review
Tilen Hliš, Luka Četina, Tina Beranič, Luka Pavlič, 2023, izvirni znanstveni članek

Opis: As artificial intelligence advances, source code completion assistants are becoming more advanced and powerful. Existing traditional assistants are no longer up to all the developers’ challenges. Traditional assistants usually present proposals in alphabetically sorted lists, which does not make a developer’s tasks any easier (i.e., they still have to search and filter an appropriate proposal manually). As a possible solution to the presented issue, intelligent assistants that can classify suggestions according to relevance in particular contexts have emerged. Artificial intelligence methods have proven to be successful in solving such problems. Advanced intelligent assistants not only take into account the context of a particular source code but also, more importantly, examine other available projects in detail to extract possible patterns related to particular source code intentions. This is how intelligent assistants try to provide developers with relevant suggestions. By conducting a systematic literature review, we examined the current intelligent assistant landscape. Based on our review, we tested four intelligent assistants and compared them according to their functionality. GitHub Copilot, which stood out, allows suggestions in the form of complete source code sections. One would expect that intelligent assistants, with their outstanding functionalities, would be one of the most popular helpers in a developer’s toolbox. However, through a survey we conducted among practitioners, the results, surprisingly, contradicted this idea. Although intelligent assistants promise high usability, our questionnaires indicate that usability improvements are still needed. However, our research data show that experienced developers value intelligent assistants highly, highlighting their significant utility for the experienced developers group when compared to less experienced individuals. The unexpectedly low net promoter score (NPS) for intelligent code assistants in our study was quite surprising, highlighting a stark contrast between the anticipated impact of these advanced tools and their actual reception among developers.
Ključne besede: intelligent assistants, source code completion, source code
Objavljeno v DKUM: 21.05.2024; Ogledov: 83; Prenosov: 4
.pdf Celotno besedilo (590,64 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

9.
10.
Slow control of the Belle II Aerogel Ring Imaging detector
Rok Pestotnik, Karol Adamczyk, Rok Dolenec, Samo Korpar, Peter Križan, Andrej Lozar, Luka Šantelj, Andrej Seljak, Luka Senekovič, 2023, izvirni znanstveni članek

Objavljeno v DKUM: 09.05.2024; Ogledov: 81; Prenosov: 8
.pdf Celotno besedilo (1,96 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

Iskanje izvedeno v 0.29 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici