| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 14
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Prehod z lokalne domene na Microsoft Azure active directory v podjetju SIP d.d. : diplomsko delo
Nejc Tevč, 2023, diplomsko delo

Opis: V digitalnem in medsebojno povezanem svetu je upravljanje uporabniških identitet in dostopov do virov postal ključni korak vsake organizacije. V diplomskem delu je predstavljeno in analizirano okolje Microsoft Azure AD, s pomočjo katerega je bil narejen prehod iz lokalne domene v oblačno storitev upravljanja identitete in dostopa. Vpeljane rešitve omogočajo funkcijo enotne prijave, kar uporabnikom omogoča prijavo v več aplikacij z enotno identiteto in hkrati izboljša uporabniško izkušnjo. Narejena konfiguracija v podjetju zagotavlja višjo varnost sistema, hkrati pa omogoča centralno upravljanje naprav.
Ključne besede: Microsoft Azure, Active Directory, Microsoft Windows Defender, Office 365, hibridno okolje.
Objavljeno v DKUM: 21.12.2023; Ogledov: 437; Prenosov: 28
.pdf Celotno besedilo (3,01 MB)

2.
Podatkovni in funkcionalni vidik združevanja različnih podatkovnih virov : diplomsko delo
Rok Dobrotinšek, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo raziskali različna okolja podatkovnih virov. Raziskali smo načine in tehnologije združevanja podatkovnih virov in enega analizirali. Implementirali smo nove oziroma nevsakdanje metode združevanja. Opisali in predstavili smo podatkovne rešitve za naročnika spletnega portala o nepremičninah. Uporabili smo tehnologijo Microsoft SQL Server. Večino praktičnega dela smo razvili v programu Microsoft SQL Management Studio. Podrobno smo opisali rešitve, ki vračajo podatke preko shranjenih procedur, in slikovno prikazali rezultate. Raziskali smo tudi varnost in jo implementirali na podatkovni ravni.
Ključne besede: Poizvedba, SQL, Združevanje različnih podatkovnih virov, ERP
Objavljeno v DKUM: 08.11.2022; Ogledov: 730; Prenosov: 46
.pdf Celotno besedilo (1,25 MB)

3.
Povečanje uporabniške izkušnje z vidika združevanja različnih podatkovnih virov v enotno spletno storitev : diplomsko delo
Tomaž Nareks, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo raziskovali o načinu združevanja različnih podatkovnih virov v enotno spletno storitev. V ospredju raziskovanja je bil razvoj spletne storitve, ki bi vso podatkovno razdrobljenost združila na enem mestu. Razvoj spletne storitve nam je omogočil programski jezik C#, ki omogoča gradnjo REST arhitekture, in uporaba knjižnice Dapper za komuniciranje s podatkovnim virom na osnovi Microsoft SQL jezika. Ustvarjeno spletno storitev smo koristili na spletnem portalu z uporabo React knjižnic.
Ključne besede: Spletne storitve, C#, React, JWT
Objavljeno v DKUM: 21.10.2022; Ogledov: 547; Prenosov: 35
.pdf Celotno besedilo (1,82 MB)

4.
Uporaba evolucijskih algoritmov pri razvoju računalniškega nasprotnika v računalniški igri pikada : magistrsko delo
Nina Tovornik, 2022, magistrsko delo

Opis: Računalniške igre so dandanes nepogrešljivi del sodobnega življenja. Neprestano se spreminjajo in nadgrajujejo ter posledično postajajo čedalje kompleksnejše v razvoju. Zaradi slednjega se lahko pri njihovem razvoju poslužujemo evolucijskih algoritmov, ki temeljijo na Darwinovi teoriji o naravni selekciji. V nalogi smo opisali teorijo evolucijskih algoritmov, predstavili njihovo delitev in podrobneje razložili genetske algoritme in tehnike optimizacije. S pomočjo evolucijskih algoritmov smo v nalogi razvili računalniškega nasprotnika računalniške igre pikada. Temu smo dodali težavnostne stopnje in testirali njihovo uspešnost. Rezultate smo podrobneje proučili in jih v nalogi predstavili.
Ključne besede: evolucijski algoritmi, genetski algoritmi, inteligenca rojev, računalniška igra pikada, igralni pogon Unity
Objavljeno v DKUM: 17.10.2022; Ogledov: 350; Prenosov: 64
.pdf Celotno besedilo (2,52 MB)

5.
Sledilnik okužb Sars-Cov-2 v vzgoji in izobraževanju : diplomsko delo
Peter Ambrožič, 2022, diplomsko delo

Opis: V sklopu diplomske naloge smo izdelali lasten sledilnik okužb s covidom-19, ki se osredotoča na prikaz okužb in sumov na okužbe znotraj izobraževalnih zavodov. Podatke, namenjene izdelavi diplomskega dela, smo pridobili na spletnem portalu OPSI in jih dopolnili s pomočjo pristopa web scraping. Implementiran sledilnik je izdelan z orodji Microsoft in zajema proces ETL, definiranje storitev REST in izdelavo debelega odjemalca kot namizne aplikacije WPF. Interaktivna predstavitev rezultatov v obliki tabel in grafov omogoča personalizacijo prikaza ter boljšo uporabniško izkušnjo.
Ključne besede: covid-19, epidemija, izobraževalni zavodi, sledilnik, aplikacija
Objavljeno v DKUM: 12.04.2022; Ogledov: 1180; Prenosov: 78
.pdf Celotno besedilo (2,97 MB)

6.
7.
Uporaba evolucijskih algoritmov za generiranje ključnih gradnikov igre Tower Defence s pomočjo igralnega pogona Unity : magistrsko delo
Vid Kraner, 2020, magistrsko delo

Opis: Evolucijski algoritmi so stohastični iskalni algoritmi, ki jemljejo navdih v Darwinovi teoriji boja za obstanek. Evolucijski algoritmi spadajo tudi med optimizacijske algoritme. V magistrskem delu prikazujemo načrtovanje in razvoj Tower Defence igre, ki smo jo razvili s pomočjo igralnega pogona Unity. Igra uporablja evolucijske algoritme za generiranje ključnih gradnikov igre. V delu smo raziskali različne vrste evolucijskih algoritmov ter opisali njihovo delovanje. Prav tako smo raziskali, kako jih lahko uporabimo v računalniških igrah. Še posebej smo se osredotočili na zvrst Tower Defence. Ugotovili smo, da je s pomočjo evolucijskih algoritmov možno generirati gradnike, ki naredijo igro zanimivejšo.
Ključne besede: evolucijski algoritmi, generiranje vsebine, Tower Defence, Unity
Objavljeno v DKUM: 03.11.2020; Ogledov: 934; Prenosov: 98
.pdf Celotno besedilo (3,74 MB)

8.
Algoritmi po vzorih iz narave za razbijanje gesel : magistrsko delo
Urška Nemet, 2020, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava kriptoanalizo Vigènerove šifre z algoritmom diferencialne evolucije in algoritmom kresnic, ki se uvrščata med algoritme po vzorih iz narave. V magistrskem delu opisujemo kriptoanalizo, Vigènerovo šifro, algoritme po vzorih iz narave ter metodo za kriptoanalizo, ki smo jo predlagali v magistrskem delu. Ugotovili smo, da sta algoritem diferencialne evolucije in algoritem kresnic primerna za kriptoanalizo Vigenèrove šifre. Rezultati so pokazali, da je algoritem diferencialne evolucije uspešnejši od algoritma kresnic. Ugotovili smo tudi, da se uspešnost kriptoanalize zmanjšuje z večanjem dolžine ključa.
Ključne besede: algoritmi po vzorih iz narave, kriptoanaliza, Vigenèrova šifra
Objavljeno v DKUM: 03.07.2020; Ogledov: 851; Prenosov: 102
.pdf Celotno besedilo (713,45 KB)

9.
Detailed specification and backlog document for the implementation of the DEP
Lucija Brezočnik, Mitja Gradišnik, Viktor Taneski, Tina Beranič, Muhamed Turkanović, 2019, elaborat, predštudija, študija

Objavljeno v DKUM: 04.02.2020; Ogledov: 1001; Prenosov: 146
.pdf Celotno besedilo (1,52 MB)

10.
Nature-inspired algorithms for hyperparameter optimization : magistrsko delo
Filip Glojnarić, 2019, magistrsko delo

Opis: This master thesis is focusing on the utilization of nature-inspired algorithms for hyperparameter optimization, how they work and how to use them. We present some existing methods for hyperparameter optimization as well as propose a novel method that is based on six different nature-inspired algorithms: Firefly algorithm, Grey Wolf Optimizer, Particle Swarm Optimization, Genetic algorithm, Differential Evolution, and Hybrid Bat algorithm. We also show the optimization results (set of hyperparameters) for each algorithm and we present the plots of the accuracy for each combination and handpicked one. In discussion of the results, we provide the answers on our research questions as well as propose ideas for future work.
Ključne besede: artificial intelligence, artificial neural networks, machine learning, nature-inspired algorithms, evolutionary algorithms
Objavljeno v DKUM: 09.12.2019; Ogledov: 1896; Prenosov: 114
.pdf Celotno besedilo (969,13 KB)

Iskanje izvedeno v 41 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici