| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Idejna zasnova sistema izrabe odvečne toplote transformatorja
Andrej Kladnik, 2021, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomskega dela je raziskati realne potenciale za izrabo odvečnih toplotnih izgub izbranega energetska transformatorja s poznanimi letnimi obratovalnimi pogoji in izdelati celoten koncept sistema za izrabo odvečne toplote, s katerim bi na osnovi prenosnika toplote izrabili toplotno energijo, povečali energetsko učinkovitost ter prispevali k varovanju okolja. Analizirani so vzroki za nastanke izgub, izdelano je orodje za izračun razpoložljivega toplotnega potenciala in konstruiran je varen sistem, s katerim se lahko izrabi do 65 % vseh generiranih obratovalnih izgub. Predstavljeni so grafi (ekonomske) učinkovitosti sistema v odvisnosti od vzdrževanih temperatur v transformatorju ter ob nadzorovano izvedenem zapiranju primarnega hladilnega sistema.
Ključne besede: transformator, izgube, izraba toplote, prenosnik toplote, energetska učinkovitost
Objavljeno: 18.10.2021; Ogledov: 22; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (3,97 MB)

2.
3.
STRATEŠKO VZDRŽEVANJE PRENOSNIH NAPRAV S STALIŠČA ZANESLJIVOSTI IN TVEGANJA
Lovro Belak, 2015, doktorska disertacija

Opis: Vzdrževanje je kombinacija vseh tehničnih, upravnih in vodstvenih ukrepov v življenjski dobi naprave s ciljem obdržati jo ali vzpostaviti jo v stanje, v katerem lahko opravlja svojo funkcijo. Je torej običajni proces, ki ga potrebuje vsaka naprava za normalno delovanje. Tudi v prenosni tehniki je vzdrževanje ključnega pomena za varno in zanesljivo obratovanje elektroenergetskega sistema. Terminologija vzdrževanja obravnava dva osnovna pristopa, preventivno in korektivno vzdrževanje. Na področju tehničnih sistemov in s tem tudi prenosnih naprav elektroenergetskega sistema trenutno prevladuje metoda preventivnega vzdrževanja. Ta metoda je lahko časovno opredeljena ali pa povezana s stanjem naprav. Doktorska disertacija obravnava strateško vzdrževanje prenosnih naprav s stališča zanesljivosti in tveganja. Metoda preventivnega vzdrževanja je nadgrajena s konceptom vzdrževanja s poudarkom na zanesljivosti. To je koncept strateškega vzdrževanja, ki se lahko vključuje v sistem upravljanja s sredstvi na nivoju podjetja. Predstavljene so trenutne rešitve vzdrževanja prenosnih sistemov v svetu in Sloveniji s poudarkom na sistemu vzdrževanja v javnem podjetju ELES, d. o. o. Koncept vzdrževanja s poudarkom na zanesljivosti bistveno odstopa od časovno opredeljenega preventivnega vzdrževanja. Izbira trenutka vzdrževanja je odvisna od tehničnega stanja naprave, od pomembnosti naprave in finančno ekonomskih kazalnikov. Pri tem pa mora ostati zanesljivost obratovanja posameznih naprav kakor tudi celotnega elektroenergetskega sistema na najvišjem nivoju. Rešitve, ki so podane v disertaciji, so pridobljene z optimizacijo s pomočjo algoritma diferenčne evolucije in obsegajo proces načrtovanja in dejanske izvedbe vzdrževanja. S tem pristopom se obvladujejo tveganja zanesljivega obratovanja elektroenergetskega sistema in obvladovanja stroškov. Izdelan je splošni optimizacijski algoritem strateškega vzdrževanja prenosnih naprav, praktično pa je preizkušen na napravah in postroju razdelilne transformatorske postaje Divača.
Ključne besede: vzdrževanje, vzdrževanje s poudarkom na zanesljivosti (RCM), zanesljivost, tveganje, stroški, ekologija, optimizacija, stikališče
Objavljeno: 04.11.2015; Ogledov: 1385; Prenosov: 208
.pdf Celotno besedilo (5,33 MB)

4.
ANALIZA ZANESLJIVOSTI 400 kV VISOKONAPETOSTNIH STIKALIŠČ ELEKTROENERGETSKEGA OMREŽJA SLOVENIJE
Lovro Belak, 2009, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo prikazuje pregled stanja visokonapetostnih stikališč v 400 kV omrežju Republike Slovenije. Visokonapetostna 400 kV stikališča so sestavljena iz različnih števil in tipov stikalnih aparatov, kateri se med seboj električno povezujejo na razne sisteme zbiralk in tvorijo različno konfiguracijo celotnega stikališča. V bližnji prihodnosti se načrtuje izgradnja notranje daljnovodne povezave, katera bo zaključila slovensko 400 kV elektroenergetsko omrežje v zanko. Slovensko elektroenergetsko omrežje nima zaključene 400 kV zanke na svojem teritoriju. Takšno gradnjo je potrebno ustrezno strokovno utemeljiti z ustreznimi analizami. Opravljena je bila analiza zanesljivosti visokonapetostnih 400 kV stikališč današnje in bodoče elektroenergetske zanke Slovenije. Rezultati analize zanesljivosti so utemeljeni s pomočjo primerjalnih preglednic.
Ključne besede: visoka napetost, stikališče, daljnovod, stikalni aparati, zanesljivost, analiza
Objavljeno: 13.11.2009; Ogledov: 3577; Prenosov: 414
.pdf Celotno besedilo (5,30 MB)

5.
Iskanje izvedeno v 0.08 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici