| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
ALELOPATSKI VPLIV EKSTRAKTA SRKHODLAKAVEGA ŠČIRA (Amaranthus retorfleksus L.) IN ZRNATEGA MEHIŠKEGA ŠČIRA CV. 'G6' (Amaranthus cruentus L.) NA KALITEV IN ZGODNJI RAZVOJ KORUZE (Zea mays L.)
Lidija Bauman, 2011, diplomsko delo

Opis: Alelopatija je pojav, pri katerem neka rastlina ali mikroorganizem izloča alelokemikalije, te pa stimulativno ali zaviralno delujejo na sosednji organizem (rastlino, mikroorganizem). Znani so alelopatski učinki plevelnega ščira, informacije o morebitnih alelopatskih učinkih zrnatega ščira pa so omejene. Namen raziskave je bil proučiti in primerjati vpliv srhkodlakavega (Amaranthus retrofleksus L.) in mehiškega zrnatega ščira (A. cruentus L. cv. 'G6') na proces kalitve in morfološke lastnosti rastlinic koruze (Zea mays L.). Raziskava je vklučevala ekstrakte različnih rastlinskih delov aplicirane v različnih koncentracijah. Kot kontrolo smo uporabili destilirano vodo. Učinek ekstraktov je odvisen predvsem od rastlinskega dela iz katerega je pripravljen in koncentracije. Posebej zaviralno delujejo ekstrakti iz listov srhkodlakavega ščira in iz socvetij zrnatega ščira pri višjih koncentracijah. Ekstrakti iz korenin ne vplivajo, ali celo stimulativno delujejo na proces kalitve in morfološke lastnosti rastlinic koruze.
Ključne besede: alelopatija / Amaranthus retrofleksus / A. cruenthus / koruza / kalitev
Objavljeno: 13.10.2011; Ogledov: 1880; Prenosov: 105
.pdf Celotno besedilo (858,93 KB)

2.
ANALIZIRANJE PREHRANJEVALNIH NAVAD IN POZNAVANJE ALERGIJ NA HRANO PRI ŠTUDENTIH
Lidija Bauman, 2015, magistrsko delo/naloga

Opis: Vse pogostejši je pojav alergij na hrano, zato smo preučili ali obstaja povezava zdravih prehranjevalnih navad na razširjenost te alergije med študenti. Raziskava temelji na anketnem vprašalniku o njihovih prehranjevalnih navadah, telesni aktivnosti, njihovem poznavanju označb na živilih ter izbiri bolj zdravih živil. Vprašalnik je zajemal tudi vprašanja o njihovem znanju o alergijah na hrano in razširjenosti alergij med njimi in v njihovi družini. Preučili smo razlike med študenti FKBV in MF, razlike v spolu in kraju bivanja, razlike med študenti, z in brez alergij ter razlike pri študentih z alergijo na hrano. Ugotavljamo, da je med vsemi (156) anketiranci 37 alergikov od tega jih je 9 alergičnih na hrano. V družinah 68 študentov (43,6 %) je prisotna neka alergija od tega je v družinah 23-ih študentov (14,7 %) prisotna alergija na hrano. V okvirju prehranjevalnih navad ugotavljamo, da večina študentov obeduje 3-krat dnevno (50,6 % ) ali 4-krat dnevno (34,6 % ). Pomembni ugotovitvi sta še, da študentje v poprečju zajtrkujejo 5-krat tedensko in večina, 101 (64,7 % ), jih za žejo pije vodo. Najpogostejša izbira je voda iz pipe (91,7 % ) in voda v plastenkah (4,5 % ). Z naše raziskave je tako vidnih nekaj navad študentov, ki lahko pripomorejo k razširjenosti ali preprečijo razvoj alergij na hrano.
Ključne besede: Alergija, Alergija na hrano, imunski sistem, prehranjevalne navade
Objavljeno: 04.05.2015; Ogledov: 683; Prenosov: 216
.pdf Celotno besedilo (817,17 KB)

3.
Iskanje izvedeno v 0.06 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici