| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Sindrom izgorelosti pri zimskih vrhunskih športnikih : diplomsko delo
Lea Einfalt, 2021, diplomsko delo

Opis: Osnovni namen diplomske naloge je bil ugotoviti splošno psihično stanje vrhunskih zimskih športnikov in njihovo dovzetnost za sindrom izgorelosti. Preučili smo koliko pozornosti vrhunski zimski športniki posvečajo mentalni pripravi, kakšen odnos imajo do dela s športnim psihologom in katere psihološke tehnike najpogosteje uporabljajo. V teoretičnem delu smo predstavili profesionalne zimske športe, osvetlili področje športne psihologije, povzeli dejavnike, ki naj bi bili ključni pri razvoju sindroma izgorelosti ter nekaj besed namenili rehabilitaciji in preventivi pred izgorelostjo. V raziskavo smo vključili vrhunske zimske športnike iz članskih in mladinskih kategorij, ki že nastopajo na mednarodnih tekmovanjih. Podatke smo pridobili s pomočjo anketnih vprašalnikov. V zaključku smo rezultate obdelali in jih podkrepili s teorijo ter lastnimi izkušnjami. Ugotovitve v tej diplomski nalogi bi lahko bile v pomoč trenerjem in ostalim športnim delavcem, saj bi na podlagi pridobljenih rezultatov lahko lažje ocenili na katerem področju imajo športniki največ težav in čemu morajo nameniti več pozornosti. Poleg tega bi tudi športniki lahko našli nekaj uporabnih informacij in nasvetov glede športne psihologije oziroma preventive pred pretiranim stresom ter izgorelostjo.
Ključne besede: sindrom izgorelosti, vrhunski zimski šport, psihologija športa, stres
Objavljeno v DKUM: 24.11.2021; Ogledov: 204; Prenosov: 27
.pdf Celotno besedilo (1,23 MB)

2.
DIPLOMATSKA SREDSTVA ZA REŠEVANJE MEDNARODNIH SPOROV
Karmen Einfalt, 2014, diplomsko delo

Opis: Mednarodno pravo dosega najvišjo stopnjo uporabnosti na področju mirnega reševanja mednarodnih sporov. V teoriji in praksi se delijo na politične in pravne spore. V diplomskem delu so predstavljena diplomatska sredstva mirnega reševanja mednarodnih sporov. Osnovi vpogled v sredstva za mirno reševanje mednarodnih sporov daje 33. člen Ustanovne listine Zdruţenih narodov, ki poleg pravnih sredstev navaja tudi tipična diplomatska sredstva. Ta so: pogajanja, preiskava, sprava in posredovanje. Pri tem je potrebno izpostaviti dobre usluge, ki jih Ustanovna listina ne navaja izrecno kot posamezno diplomatsko sredstvo. Ta v oţjem smislu ne loči posredovanja od dobrih uslug. Pojem posredovanja v Ustanovni listini je uporabljen v širšem smislu in zavzema obe sredstvi hkrati, pri tem pa ne podaja vsebinskih razlik. Diplomatska sredstva so torej: pogajanja, dobre usluge, posredovanje, preiskava in sprava. Politični spori so po naravi tako občutljivi, da stranki ne moreta prepustiti spora organu, ki o njem odloča na podlagi prava. Značilni politični spori zadevajo vitalne interese drţave, prestiţ, čast drţave, drţavno ozemlje. V takšnih primerih so najbolj primerna diplomatska sredstva mirnega reševanja mednarodnih sporov. Diplomatska sredstva so zelo prilagodljiva, odlikujeta jih hitrost in zaupnost. Rešitev spora ni pravno obvezujoča za stranki v sporu. Diplomatska sredstva je moţno kombinirati med sabo ali z drugimi pravnimi sredstvi. Njihov namen je lajšati doseganje soglasja med strankami. Zato takšne rešitve nimajo zavezujočega značaja in je kljub morebitnim pravnim platem spora cilj kompromis med strankama. S pravnega vidika njihov pravno neobvezujoči izid predstavlja bistveno značilnost diplomatskih sredstev.
Ključne besede: Mirno reševanje mednarodnih sporov, mednarodni spor, načelo mirnega reševanja mednarodnih sporov, diplomatska sredstva, pogajanja, posredovanje, dobre usluge, raziskava, sprava.
Objavljeno v DKUM: 06.08.2014; Ogledov: 2454; Prenosov: 426
.pdf Celotno besedilo (774,84 KB)

3.
Zavarovanja na več življenj
Tanja Einfalt, 2014, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu so obravnavane nekatere formule za izračun zavarovanj na več življenj. Predstavljene so osnove verjetnostnega in obrestnoobrestnega računa, ki so potrebne za razumevanje nadaljnje snovi. Opisana so zavarovanja in rente na eno življenje. Le-ta so potrebna za lažjo izpeljavo zavarovanj in rent na več življenj, ki sledijo v nadaljevanju. Zavarovanja in rente so bolj podrobno obravnavana za dve življenji in za dva statusa. To sta status skupnega življenja in status zadnjega preživelega. Večina zavarovanj in rent se obravnava v primeru neodvisne bodoče življenjske dobe. V magistrskem delu sta predstavljena dva načina, s katerima zapišemo modele z odvisnimi naključnimi spremenljivkami. Predstavljene so posebne oblike zavarovanj in rent ter izračun le-teh glede na posebne domneve umrljivosti.
Ključne besede: zavarovanje, renta, bodoča življenjska doba
Objavljeno v DKUM: 04.06.2014; Ogledov: 1206; Prenosov: 145
.pdf Celotno besedilo (592,80 KB)

4.
Iskanje izvedeno v 0.09 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici