| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 13
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
ANALIZA UTRUJANJA DELOVNIH VALJEV PRI VROČEM VALJANJU PLOČEVINE
Matej Drobne, 2014, doktorska disertacija

Opis: V predloženi doktorski disertaciji je obravnavana analiza utrujanja delovnih valjev pri vročem valjanju pločevine. Delovni valji so med obratovanjem mehansko in termično obremenjeni. Pri mehanski obremenitvi lahko ločimo dva območja, in sicer: (i) območje med delovnim valjem in valjancem; (ii) območje med delovnim in podpornim valjem. Pri termičnih obremenitvah pa lahko opazimo le eno območje, in sicer na mestu, kjer prehaja toplota iz valjanca na delovni valj. Določevanje kontaktnih obremenitev delovnega valja je bilo najprej izračunano analitično, potem pa še numerično. Rezultat numerične analize je služil kot osnova za izračun življenjske dobe. Na osnovi eksperimentalno določenih materialnih podatkov pri sobni in povišani temperaturi ter rezultatov numerične analize smo z uporabo Basquinove enačbe izračunali življenjsko dobo delovnih valjev na dva načina: (i) z uporabo podatkov pri obremenitvenem razmerju R = -1 in upoštevanjem srednje napetosti po Goodmanu; (ii) direktno s podatki pri R = -∞. Poleg določevanja koeficientov za določevanje življenjske dobe delovnih valjev po metodi visoko-cikličnega utrujanja je bilo v sklopu doktorske disertacije narejeno še veliko eksperimentalnega dela. Prikazana je kemijska analiza preučevanega materiala ter mikrostruktura pred in po termični obdelavi. Prikazan je potek trdote v odvisnosti od globine delovne plast. Določitev nateznih in tlačnih trdnosti je potekalo pri različnih temperaturah glede na pogoje med valjanjem, ko sta v kontaktu delovni valj in valjanec. Prikazani so tudi rezultati upogibnih trdnosti in udarne žilavosti. Eksperimentalno so bili določeni parametri mehanike loma, kjer se je spremljala rast utrujenostne razpoke v preizkušancu. Izvedena je bila podrobna metalografska analiza preizkušancev za določevanje življenjske dobe valjev z uporabo elektronskega mikroskopa. Na koncu se je izvedla tudi analiza obrabne odpornosti na lastno izdelani preizkuševalni napravi.
Ključne besede: kontaktni problemi, utrujanje, numerične analize, vroča valjarna trakov
Objavljeno: 06.08.2014; Ogledov: 1387; Prenosov: 159
.pdf Celotno besedilo (5,46 MB)

5.
SID IN JAPTI KOT POSPEŠEVALNI INSTITUCIJI ZA VSTOP PODJETIJ NA TUJE TRGE
Lea Drobne, 2009, diplomsko delo

Opis: Internacionalizacija predstavlja raznovrstno vključevanje podjetij v čezmejne transakcije. Od podjetij zahteva prilagoditev distribucije drugačnim razmeram v drugem okolju ter ustvarjanje taktike, kako najbolj optimalno vstopiti oz. izbrati tuji trg. V Sloveniji sta bili za potrebe mednarodno delujočih podjetij med drugim ustanovljeni tudi instituciji, ki svoje storitve prilagajata rizikom tujega trga. Skupina SID banka skrbi za financiranje vstopov in za zavarovanje tveganj v mednarodnem okolju. V enem pogledu je državna institucija, v drugem samostojna. Državna, kadar storitve krije iz državnega proračuna (tj. kadar sprejema tveganja, ki jih zasebni sektor ne želi sprejemati), kot samostojna institucija pa nastopi, kadar nudi storitve za lasten račun. JAPTI je druga v diplomskem delu predstavljena institucija, ki pospešuje internacionalizacijo. Na tuji trg prodira z ustanavljanjem klubov in predstavništev, zaradi česar je bližje ažurnim informacijam, ki jih objavlja na svojih spletnih straneh. Za potrebe razvoja internacionalizacije določene projekte tudi financira, predvsem pa svetuje pri vstopu podjetij, navezuje stike s tujimi partnerji, slovensko gospodarstvo pa promovira kot kakovostno in zanesljivo.
Ključne besede: SID banka, JAPTI, internacionalizacija, oblike vstopa na tuji trg, zavarovanje pred komercialnimi in nekomercialnimi riziki.
Objavljeno: 26.05.2010; Ogledov: 1335; Prenosov: 133
.pdf Celotno besedilo (1,05 MB)

6.
POMEN SKRBNEGA PREGLEDA ZA USPEŠEN PREVZEM ALI ZDRUŽITEV IN ZA ODLOČITEV O NAKUPU PODJETJA
Lea Drobne, 2014, magistrsko delo

Opis: Skrbni pregled v okviru prevzema predstavlja podporni proces skozi vse faze prevzema. Pomembno vpliva na doseganje zastavljenih ciljev po prevzemu, saj predstavlja organizirano podporo pri obvladovanju tveganj, ki se po prevzemu lahko pojavijo zaradi vzpostavljanja na novo organiziranega procesa poslovanja. V sklopu skrbnega pregleda prehajajo tri prevzemne faze. V prvi fazi je skrbni pregled prisoten v okviru analize izbora prevzemne tarče, v drugi fazi poteka proučevanje poslovnih dogodkov in dokumentacije izbranega subjekta, tretja faza integracije pa je faza vzpostavljanja poslovanja, kjer se skrbni pregled pojavlja tudi v okviru vprašanja medkulturnih razlik in zagotavlja podporo pri doseganju zastavljenih ciljev. V preteklosti je bilo v razvitih državah zaznanih veliko neuspešnih prevzemov, in sicer v smislu, da investitorji po prevzemu bodisi niso dosegli pričakovanega donosa bodisi niso uspeli doseči drugih zastavljenih ciljev ali pa dobička preprosto niso dosegli zaradi konflikta interesov vodstva oz. drugih zaposlenih. Vzroke je mogoče iskati tudi v tem, da je bilo mnogo prevzemov izvedenih z bežnim ali omejenim skrbnim pregledom ob slabi komunikaciji med ravnmi ali v precenjenih kupninah. Raziskava odkriva, da je za prevzem potrebno učinkovito obvladovanje vseh dejavnikov, ki lahko predstavljajo tveganje za prevzemnika. Ugotavljamo tudi, da so odločitve pri prevzemih večinoma sprejete zaradi finančnih podatkov podjetja, sprejemljivih za investitorja, in zaradi sprejemljivega zahtevanega donosa, za katerega se predvideva, da ga bo podjetje lahko doseglo po prevzemu. Primeri v praksi pa kažejo, da je problem neuspešnih prevzemov predvsem slaba komunikacija, slab medkulturni dialog, konflikt interesov, preplačano podjetje, precenjeni cilji in slab skrbni pregled, iz česar lahko sklepamo, da je potreben bolj diverzificiran pristop k preučevanju podjetja tarče, ki ni omejen zgolj na glavne pravne in finančne iztočnice podjetja.
Ključne besede: Skrbni pregled, vrednost podjetja, prevzemi in združitve, temeljni računovodski izkazi, odločitev o prevzemu.
Objavljeno: 23.05.2014; Ogledov: 1304; Prenosov: 405
.pdf Celotno besedilo (1,52 MB)

7.
8.
Organiziranost in delovanje slovenske vojaške policije - varovanje oseb na obrambnem področju
Zlatko Drobne, 2012, diplomsko delo

Opis: Predstavljeni sta vojaška policija in njena organiziranost, pri čemer je izpostavljen 17. BVP, ki se ukvarja z varovanjem oseb na obrambnem področju. V nadaljevanju je varovanje na obrambnem področju najprej zgodovinsko obravnavano, sledi predstavitev organizacijske strukture, v nadaljevanju pa tudi opredelitev opreme, povezav med drugimi službami za varovanje in predstavitev voda vojaške policije za varovanje oseb
Ključne besede: vojaška policija, 17. BVP, varovanje, varovanje oseb na obrambnem področju, vod posebne policijske taktike.
Objavljeno: 12.04.2013; Ogledov: 923; Prenosov: 119
.pdf Celotno besedilo (1,03 MB)

9.
REDNI LETNI RAZGOVOR V CUDV DOBRNA
Darja Drobne Gačnik, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Pomen rednih letnih razgovorov je v organizacijah, ki stremijo k razvoju organizacije ter večanju delovne uspešnosti zelo velik. Da je proces rednih letnih razgovorov ustrezno izpeljan, je potrebno predhodno izvesti precej aktivnosti v kadrovski službi, kot tudi usposabljanje vodij in zaposlenih. V prvem delu diplomskega dela predstavljamo teoretična izhodišča rednih letnih razgovorov s poudarkom na pripravi, izvajanju in aktivnostih po opravljenem razgovoru. V drugem delu predstavljamo CUDV Dobrna in prakso poteka opravljanja razgovorov. Ključni del naloge predstavlja analiza anket tako med zaposlenimi kakor med vodji. Z grafičnim prikazom in kritično analizo je podana ocena o zadovoljstvu in pričakovanji tako zaposlenih kot vodij. Na podlagi izsledkov so podani predlogi za zagotovitev večje uspešnosti rednih letnih razgovorov.
Ključne besede: - redni letni razgovor, - zaposleni, - cilji.
Objavljeno: 13.10.2016; Ogledov: 539; Prenosov: 77
.pdf Celotno besedilo (1,49 MB)

10.
ŠTIRI ZGIBNI MEHANIZMI PRISTANIŠKEGA ŽERJAVA Z GRABILCEM 16t / 32m
Matej Drobne, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena analiza štirizgibnega mehanizma pristaniških žerjavov z grabilcem. Dvopomolni nagibni pristaniški žerjavi se, kot samo ime že pove, največkrat uporabljajo v pristaniščih, ladjedelnicah, dokih za popravilo ladij ter v skladiščih razsutega tovora.. Glavna prednost dvopomolnih žerjavov je vodoravno gibanje, tako grabilca kot tudi razlagalne vrvenice, posledica tega pa nespremenjena dolžina vrvi med razlagalno vrvenico in grabilcem ter minimalno nihanje grabilca pri obratovanju žerjava. Diplomsko delo zajema nekaj teoretičnih osnov, o nagibnih žerjavih. Na kratko so predstavljene analitične poti za preračun kinematike štirizgibnega mehanizma, preračun sornikov, membranskih vzmeti in radialnih drsnih ležajev. V drugem delu pa je izvedena kinematična analiza štirizgibnega mehanizma in pa numerično podprt izračun posameznih sestavnih delov žerjava (sorniki, vreteno, membranska vzmet, itn.).
Ključne besede: štirizgibni mehanizem, dvopomolni pristaniški žerjavi, pogon ročice za nagibanje, kinematika nagibalnega mehanizma, sorniki, membranske vzmeti, drsni ležaji, trdnostna analiza
Objavljeno: 15.09.2009; Ogledov: 2210; Prenosov: 315
.pdf Celotno besedilo (3,98 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici