| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 33
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
Analiza možnosti razvoja športnega turizma v občini Maribor
Lana Lukarič, 2023, diplomsko delo

Opis: Športni turizem postaja vse bolj priljubljen in se zato hitro razvija. V diplomskem delu smo analizirali ponudbo športnega turizma v občini Maribor. Povzeli smo opredelitve športnega turizma in opredelili, kaj vse spada v to skupino turistične ponudbe. Predstavili smo najbolj udarne športne prireditve v občini Maribor in predstavili objekte, ki so primerni za uporabo v športnem turizmu na območju MOM. Raziskali smo tudi ponudnike športa v občini Maribor in nabor njihove ponudbe. Analizirali smo podatke Zavoda za turizem in podatke, pridobljene od izbranih ponudnikov nastanitev za športnike v občini Maribor. O poznavanju športnega turizma v Mariboru smo izvedli anketo med naključnimi prebivalci mestne občine Maribor, sodelovalo jih je 60. Odgovore smo analizirali in jih grafično predstavili. Na podlagi pridobljenih informacij in podatkov smo napisali predloge za izboljšanje športno turistične ponudbe v Mestni občini Maribor.
Ključne besede: turizem, šport, Maribor
Objavljeno v DKUM: 03.11.2023; Ogledov: 333; Prenosov: 25
.pdf Celotno besedilo (1,85 MB)

2.
Nezamenljivi žetoni - nova oblika varnosti ali nova oblika kriminalitete zoper umetnine : magistrsko delo
Lana Rupar, 2023, magistrsko delo

Opis: Nezamenljivi žetoni (NFT) so edinstvena digitalna sredstva, ki predstavljajo lastništvo predmetov v digitalnem svetu kot so umetnine, zbirateljski predmeti in virtualno blago. S pomočjo veriženja blokov zagotavljajo avtentičnost in provenienco, ter revolucionirajo koncept lastništva v digitalni dobi. S svojo zmožnostjo zagotavljanja preverljivega in nespremenljivega zapisa o lastništvu, NFT-ji pripomorejo k načinu preverjanja pristnosti in varovanju ne samo digitalnih temveč tudi fizičnih umetnin, kar lahko v prihodnosti prispeva k varnosti in transparentnosti na tradicionalnem umetniškem trgu. Na drugi strani, hiter razvoj ekosistema NFT-jev predstavlja nove izzive, vključno z varnostnimi pomisleki, regulatornimi negotovostmi in novimi priložnostmi za izvajanje, beloovratniške kriminalitete, finančne kriminalitete, kibernetske kriminalitete in kriminalitete zoper umetnine. Konvergenca nezamenljivih žetonov in beloovratniške kriminalitete, pri čemer v osprednje spada pranje denarja, predstavlja priložnosti za vključitev nezakonitih sredstev v zakonit finančni sistem, pri čemer se izkorišča anonimnost, ki je ena izmed temeljnih lastosti tehnologije. Nezamenljivi žetoni predstavljajo kompleksno prepletenost tehnoloških, pravnih in ekonomskih vidikov. Celoten ekosistem, vključno z njegovo vrednostjo in vključevanjem v uveljavljene trge pa nakazuje na potrebo po uveljavljanju učinkovitih regulatvnih okvirov, sodelovanju med regulativnimi institucijami in usposobljenimi analitiki verige blokov. Le na ta način se lahko prispeva k zaščiti pred goljufijami, pranjem denarja in drugimi nedovoljenimi dejavnostmi, ter zagotovi da je razvoj NFT-jev usklajen s pravnimi in etičnimi standardi.
Ključne besede: nezamenljivi žetoni (NFT), kriminaliteta zoper umetnine, beloovratniška kriminaliteta, magistrska dela
Objavljeno v DKUM: 12.10.2023; Ogledov: 272; Prenosov: 31
.pdf Celotno besedilo (1,26 MB)

3.
Napad na Kapitol: študija primera : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa Varstvoslovje
Maj Ulčnik, 2023, diplomsko delo

Opis: Napad na Kapitol, sedež ameriškega Kongresa, ki se je zgodil 6. januarja 2021, je bil prelomen dogodek tako v ameriški kot svetovni zgodovini in je jasno opozoril na vse hujšo krizo demokracije, ki v zadnjih letih dobiva pandemične razsežnosti. Nasilni vdor podpornikov takratnega predsednika Donalda Trumpa v Kapitol je bil groba kršitev demokratičnih načel, na katerih naj bi temeljila ameriška družba kot ena izmed najstarejših modernih demokratičnih držav, Združene države Amerike je postavil v družbene in politične okoliščine, s kakršnimi se niso srečale že vse od državljanske vojne. Zahteval je več smrtnih žrtev, povzročil občutno materialno škodo, predvsem pa je izpostavil tako krhkost demokracije kot tudi njeno presenetljivo odpornost proti populizmu in avtoritarnosti. Posledice napada in celotnega z njim povezanega političnega, družbenega in pravnega dogajanja predstavljajo nevaren precedens, ki nam kot demokratičnim družbam postavlja mnoge izzive in je morda ena izmed hujših groženj demokratični ureditvi v moderni dobi. V tem diplomskem delu smo poskušali odgovoriti na vprašanja, kako je do napada na Kapitol sploh prišlo, kaj se je dogajalo in kaj lahko po njem pričakujemo. Proučili smo vlogo teorij zarote, ekstremističnih skupin, družbenih sprememb ter političnih in pravnih dogajanj. Zaradi nedavnosti dogodka in ogromne količine literature, relevantnih oseb, dogodkov in dejstev, pričujoče diplomsko delo ni izčrpen pregled vseh, temveč poskuša na področje raziskovanja vpeljati kritične kriminološke uvide ter postaviti ustrezen raziskovalni okvir za bodoče delo.
Ključne besede: Kapitol, napadi, vstaje, teorije zarote, Trump, Donald, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 21.09.2023; Ogledov: 250; Prenosov: 47
.pdf Celotno besedilo (1,28 MB)

4.
Otrokova jezikovna kompetenca po obdobju šolanja na daljavo : magistrsko delo
Lana Koželj, 2023, magistrsko delo

Opis: Ko je bila razglašena pandemija COVID-19 se je celoten izobraževali proces prestavil pred računalniške ekrane. Otroci so tako imeli manj stika s sovrstniki ter več stika z novimi mediji. Šola krepi govorni razvoj z različnimi dejavnostmi, katerih so otroci teh generacij bili, v večji meri, prikrajšani. Eden izmed načinov preverjanja jezikovne kompetence otrok je pripovedovanje zgodbe. V raziskovalnem delu magistrske naloge smo s pomočjo standardiziranega preizkusa pripovedovanje zgodbe Rokavička preverjali jezikovno kompetenco otrok starih pet in osem let. Zgodbe smo ocenjevali na področju besedišča (število vseh besed in število vseh različnih besed), na področju skladenjske strukture zgodbe (povprečna dolžina povedi, število priredno zloženih povedi, število podredno zloženih povedi, delež enostavčnih povedi, število prirednih veznikov in število podrednih veznikov) ter na področju vsebinske strukture zgodbe (število dogodkov, število zamenjav perspektiv in število izraženih mentalnih stanj 'književnih oseb'). Dobljene rezultate smo kasneje primerjali z rezultati generacij otrok, pri katerih je bil preizkus izveden pred obdobjem zaprtja šol in šolanja na daljavo. Ugotovili smo, da jezikovna zmožnost otrok ob vstopu v šolo in ob koncu prvega triletja, ki so bili vključeni v raziskavo v primerjavi z generacijami otrok pred 'šolanjem na daljavo', ni upadla v tolikšni meri, kot trdi večina učiteljev, večina vzgojiteljev in kot pogosto beremo v medijih. Med rezultati pripovedovanja zgodb se ni pojavilo veliko odstopanja, prav nasprotno na nekaterih področjih so otroci, ki so sodelovali v naši raziskavi, dosegali boljše rezultate kot generacije pred njimi.
Ključne besede: jezikovna kompetenca, zgodnje otroštvo, Preizkus pripovedovanja zgodbe: Rokavička, šolanje na daljavo
Objavljeno v DKUM: 15.09.2023; Ogledov: 236; Prenosov: 29
.pdf Celotno besedilo (1,07 MB)

5.
Interesne dejavnosti osnovnošolcev na Koroškem : magistrsko delo
Lana Roglšek, 2023, magistrsko delo

Opis: Interesne dejavnosti so prostovoljne dejavnosti, ki jih posamezniki izberejo glede na svoje zanimanje, hobije ali strasti. Vključujejo lahko različna področja, kot so šport, umetnost, glasba, ples, znanost, tehnologija in drugo. Namen teh dejavnosti je spodbujati osebni razvoj, razvijanje spretnosti, izražanje kreativnosti, socialno interakcijo in zadovoljstvo do dejavnosti. Igrajo pomembno vlogo pri krepitvi interesov, talentov ter celostnem razvoju posameznikove osebnosti. V raziskavi je sodelovalo 136 učencev iz naključno izbranih osnovnih šol na Koroškem. Rezultati kažejo, da se učenci bolj vključujejo v šolske interesne dejavnosti v primerjavi z obšolskimi interesnimi dejavnostmi. Pri čemer se učenci najpogosteje vključujejo v športne interesne dejavnosti. Pomemben dejavnik, ki spodbuja učence k vključevanju v interesne dejavnosti, je lasten interes, ki hkrati predstavlja tudi pomemben pogoj za sodelovanje v teh dejavnostih. S samo ponudbo interesnih dejavnosti so učenci v veliki večini zadovoljni, a ugotavljamo, da so bolj zadovoljni s ponudbo obšolskih interesnih dejavnosti. Posledica vključevanja v interesne dejavnosti je lahko tudi preobremenjenost učencev. S tem smo pridobili vpogled v obiskovanje interesnih dejavnosti učencev na Koroškem, kar je lahko učiteljem v pomoč pri njihovem pedagoškem delu.
Ključne besede: šolske interesne dejavnosti, obšolske interesne dejavnosti, učenec, osnovna šola
Objavljeno v DKUM: 05.09.2023; Ogledov: 332; Prenosov: 64
.pdf Celotno besedilo (2,31 MB)

6.
Zelene finance v bančništvu
Lana Cigan, 2023, diplomsko delo

Opis: V sodobnem času so bančne institucije zaradi raznih pritiskov tako s strani komitentov kot regulativ primorane k preoblikovanju načina lastnega poslovanja in obstoječe ponudbe storitev. Potrebna je implementacija okoljskih praks v sistem tega sektorja. Bistvo diplomske naloge je zeleno financiranje v bančništvu, ponudba zelenih produktov ter storitev in bančna politika EU, katere regulative morajo biti upoštevane. Na podlagi primerjav in grafov je bila ugotovljena razsežnost vpliva pandemije Covid-19 na zeleno financiranje, ki je v primerjavi z učinki, ki jih je ta pustila na drugih gospodarskih panogah v veliki meri pozitivna. Prav tako je znotraj tega dela predstavljeno zeleno zavajanje, ki predstavlja prevladujoč problem, s katerim se vlagatelji soočijo ob poplavi podatkov zelenega financiranja v bankah. Ta ne ogroža le količine vloženih sredstev investiranih v posamezni zeleni projekt marveč cilje opredeljene znotraj Pariškega sporazuma. Tako kot večina razvitih držav tudi Slovenija strmi k ponudbi zelenih produktov in uporabi trajnostnih finančnih instrumentov. Močan vpliv, ki ga imajo banke na ljudi je potrebno uporabiti v prid širjenja okoljskega ozaveščanja med zaposlenimi, kakor tudi med uporabniki zelenih storitev.
Ključne besede: zeleno financiranje v bankah, produkti zelenega financiranja, pandemija Covid-19, EU, zeleno zavajanje, Slovenija.
Objavljeno v DKUM: 30.08.2023; Ogledov: 390; Prenosov: 153
.pdf Celotno besedilo (1,14 MB)

7.
Vpliv povečane uporabe digitalnih medijev na duševno zdravje mladostnikov v času pandemije covid-19
Lana Čeh, 2023, diplomsko delo

Opis: Uvod: Digitalna tehnologija je v zadnjih letih prevzela ves svet. Nenadno je naš svet v letu 2020 zajela tudi pandemija covida-19 in postala velik problem na različnih področjih. V življenja ljudi je prinesla različne omejitve (izolacija, distanciranje) in zato se je povečala uporaba digitalnih medijev. Metode: Literaturo smo sistematično pregledali in izvedli pregled literature. Uporabili smo opisno metodo dela, metodo kompilacije, analize in sinteze. Za iskanje znanstvene literature smo uporabili enotni iskalni niz. Literaturo smo iskali v mednarodnih elektronskih bazah: PubMed, CINHAL in Medline. Število zadetkov smo prikazali s pomočjo diagrama PRISMA. V sintezni tabeli smo prikazali identificirane raziskave. Izvedli smo tematsko analizo. Rezultati: Izmed 748 identificiranih zadetkov smo jih v našo raziskavo vključili 10. Rezultati so pokazali tako pozitivne kot negativne učinke uporabe digitalnih medijev na duševno zdravje mladostnikov. 80 % uporabljenih raziskav navaja negativne posledice za duševno zdravje mladostnikov. Razprava in zaključek: V narejeni raziskavi o vplivu povečane uporabe digitalnih medijev na duševno zdravje mladostnikov v času pandemije covida-19 smo odkrili negativne vplive digitalnih medijev. Digitalni mediji so porušili pozitivno duševno zdravje mladostnikov v času pandemije covida-19. Tako so se pri mladostnikih pojavili simptomi depresije, tesnobe, strahu, stresa in motenj spanja.
Ključne besede: digitalni mediji, duševno zdravje, mladostniki, pandemija COVID-19
Objavljeno v DKUM: 23.08.2023; Ogledov: 584; Prenosov: 122
.pdf Celotno besedilo (685,55 KB)

8.
Nefarmakološke intervencije za zmanjšanje bolečine pri bolnikih z multiplo sklerozo
Lana Friš, 2023, diplomsko delo

Opis: Uvod: Multipla skleroza je kronična vnetna bolezen osrednjega živčevja, ki najpogosteje prizadene mlade odrasle. Pogost simptom, ki se pojavlja pri večini bolnikov z multiplo sklerozo, je bolečina. Za zmanjšanje bolečine se ob farmakoloških uporabljajo tudi nefarmakološke intervencije. Namen zaključnega dela je na podlagi pregleda znanstvene literature raziskati, kako nefarmakološke intervencije zmanjšajo bolečino pri bolnikih z multiplo sklerozo. Metode: Pregledana je bila znanstvena literatura. Iskani so bili članki izključno v angleškem jeziku v naslednjih podatkovnih bazah: MEDLINE, PubMed, CINAHL, Cochrane Library, Web of Science, Wiley ter SAGE. Potek iskanja literature je prikazan s pomočjo PRISMA diagrama. Opravljena je bila analiza in sinteza zbranih virov. Rezultati: V podatkovnih bazah smo našli 993 člankov, v analizo je vključenih 9 člankov. Na osnovi teh člankov obstajajo relevantni dokazi da nefarmakološke intervencije vplivajo na zmanjševanje bolečine pri bolnikih z multiplo sklerozo. Število raziskav o nefarmakoloških intervencijah za zmanjšanje bolečine je majhno. Razprava in zaključek: Nefarmakološke intervencije učinkovito zmanjšajo bolečino pri bolnikih z multiplo sklerozo. Pri večini intervencij so bolniki navajali opazno zmanjšanje bolečine. Nefarmakološke intervencije so dostopne, ugodne in učinkovite. Menimo, da bi se nefarmakološke intervencije morale pogosteje uporabljati za lajšanje bolečine pri bolnikih z multiplo sklerozo tako v bolnišničnem kot v domačem okolju.
Ključne besede: multipla skleroza, bolečina, zmanjšanje, nefarmakološke intervencije
Objavljeno v DKUM: 10.08.2023; Ogledov: 489; Prenosov: 125
.pdf Celotno besedilo (828,41 KB)

9.
Application of colour theory in the process of creating 3D scenes for video games : diplomsko delo
Lana Stepišnik, 2023, diplomsko delo

Opis: This thesis explores the utilization of color theory in video games to evoke specific emotions in players. It also examines the intersection of genre and narrative theory with color design. The practical aspect of the thesis involves the creation and implementation of a targeted color scheme. By drawing inspiration from established games and employing principles of color theory, a cohesive palette was developed and implemented into a game scene. A survey was conducted to assess the effectiveness of the color scheme in eliciting intended emotions. The findings highlight the importance of considering color theory in creating immersive and emotionally engaging game experiences.
Ključne besede: Colour, narrative, genre
Objavljeno v DKUM: 27.06.2023; Ogledov: 406; Prenosov: 70
.pdf Celotno besedilo (6,98 MB)

10.
Otroci iz vrtca Mežica spoznavajo polže : diplomsko delo
Lana Iglar Šipek, 2023, diplomsko delo

Opis: VV vrtcu se trudimo, da bi otroci čim več časa preživeli v naravi, saj narava za otroka predstavlja bogato učno okolje, v katerem so možnosti učenja in raziskovanja neskončne. Na naših spomladanskih sprehodih so otroke pritegnili predvsem polži, kar je bil tudi povod za pripravo projekta na temo polžev, ki smo ga predstavili v našem diplomskem delu. V teoretičnem delu naše naloge smo opisali biologijo polža in nekaj besed namenili tudi gojenju živali v vrtcu. Opisali smo pomen zgodnjega naravoslovja in izkustvenega učenja za otroke ter vlogo vzgojitelja v tem procesu. Podrobneje smo predstavili projektno delo. V empiričnem delu naloge smo predstavili in ovrednotili izvedbo projekta o polžih in ga poimenovali »Otroci iz vrtca Mežica spoznavajo polže«. Otroci so preko natančnega opazovanja in različnih dejavnosti spoznavali polže v igralnici in neposredno v naravnem okolju. Cilj diplomske naloge je bil tudi ovrednotiti, kako so te dejavnosti vplivale na odnos in znanje otrok o polžih. V celoten projekt je bilo vključenih deset otrok, starih 2–3 leta, iz Vrtca Mežica. Njihovo znanje smo preverjali z ustnim anketiranjem pred izvedbo projekta in po njej. Analiza odgovorov je pokazala, da so otroci pridobili veliko znanja o polžih in se znebili nekaterih predsodkov.
Ključne besede: polži, projektno delo, opazovanje, izkustveno učenje
Objavljeno v DKUM: 23.06.2023; Ogledov: 502; Prenosov: 61
.pdf Celotno besedilo (1,02 MB)

Iskanje izvedeno v 0.7 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici