| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Trajnostni vidiki prenove večstanovanjskih zgradb
Metka Sitar, Dean Korošak, Kristijan Krajnc, 2005, izvirni znanstveni članek

Opis: Trajnostna kultura prenove stanovanjskega fonda v stavbah, zgrajenih pred desetletji, izpostavlja izboljšanje bivalnih standardov, ki s funkcionalnega, arhitekturnega, urbanističnega in gradbenotehničnega vidika ne ustrezajo več današnjim potrebam stanovalcev. Značilni pristopi in metode preurejanja stanovanjskih sosesk poleg arhitekturnih in urbanističnih rcšitev vključujejo tudi vidik energetsko varčne prenove večstanovanjskih zgradb, t. i. stanovanjskih blokov. Aplikativni razvojno raziskovalni projekti se uveljavljajo v praksi z različnimi modeli prenove, ki jih zaradi vgrajevanja novih materialov in inovativnih tehnik podpirajo tudi različne veje gradbene industrije. K trajnostni prenovi nas poleg domače zakonodaje zavezujejo tudi evropske smernice, ki učinkovito rabo energije obravnavajo kot eno temeljnih meril kakovosti v skladu z vodilnimi strateškimi usmeritvami trajnostnega bivalnega okolja. Za sodobne pristope preurejanja sosesk povojno organizirane stanovanjske gradnje širom po Evropi so značilne integralne metode trajnostne prenove, ki oblikujejo novo podobo stanovanjskih sosesk. V nadaljevanju je kot vzorčni model predstavljen aplikativni raziskovalni projekt celostne prenove stanovanjskega bloka v naselju Metalna v Mariboru iz konca štiridesetih let. Energijska prenova stavbe je zasnovana v dveh scenarijih, ki v povezovanju ukrepov tehnično tehnološke prenove z arhitekturno oblikovno podobo izpostavljajo nujnost integralnega pristopa.
Ključne besede: trajnostna stanovanjska gradnja, prenova, tlorisna zasnova, gradbena fizika, energetsko varčna prenova, steklenjak
Objavljeno: 01.06.2012; Ogledov: 1913; Prenosov: 151
.pdf Celotno besedilo (220,33 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
MANAGEMENT UVAJANJA ELEKTRONSKEGA POSLOVANJA V PODJETJE
Kristijan Krajnc, 2012, diplomsko delo

Opis: Internet se ponaša z ogromnim številom uporabnikov, katerih število pa se, navkljub že izredno visoki, še zmeraj povečuje. Ob nastankih interneta, malo več kot dvajset let nazaj v preteklosti, prav nihče ne bi bil sposoben predvideti tega scenarija, ki se odvija danes. Ob tako pogosti uporabi interneta pa je bilo le vprašanja časa, kdaj se bo začelo razvijati tudi elektronsko poslovanje, in resnično, ni trajalo prav dolgo, da so številna podjetja začela uvajati elektronsko poslovanje. Elektronsko poslovanje prinaša ogromno prednosti, obenem pa ima tudi svoje slabosti. Med največje prednosti spada zmanjšanje stroškov poslovanja, ki je največja prednost za podjetja, saj znižuje ogromno vrst stroškov, kot so telekomunikacijski, informacijski, ter stroški skladiščenja. Največje prednosti za potrošnike so 24-urna uporabnost in dosegljivost, izredno povečana izbira izdelkov in storitev, ter lahka dostopnost v razvitem svetu. Prav tako pa moram izpostaviti, da elektronsko poslovanje pospešuje javne storitve, kar je izjemnega pomena za skupnost. Največja slabost elektronskega poslovanja za potrošnike je pomanjkanje varnosti in zaskrbljenost za zasebnost njihovih podatkov, saj so z nastankom elektronskega poslovanja nastali tudi spletni kriminalci, katere je zelo težko izslediti, sploh pa njihovo delo preprečevati, in zato vzbujajo strah v očeh mnogih potrošnikov, pa tudi podjetja veljajo za profitabilne tarče spletnih kriminalcev. Elektronsko poslovanja prinaša tudi stalen pritisk inoviranja in potrebo po nenehnem nadgrajevanju in sledenju novim tehnologijam, ki se izredno hitro spreminjajo, kar zahteva ogromno pozornosti iz strani podjetja. Z uvajanjem elektronskega poslovanja v ogromno število podjetij pa se z leti povečuje tudi konkurenca, ki je sedaj mnogo večja kot nekoč, kar pomeni pomanjkljivost za podjetja, ampak prednost za potrošnike. Za uspešno uvedbo elektronskega poslovanja mora podjetje tehtno premisliti tematiko poslanstva in ciljev podjetja, ter opraviti notranjo analizo podjetja ter analizo trga. Podjetje mora biti odprto za inovacije, prav tako pa mora biti pripravljeno slediti novim tehnologijam z izredno pozornostjo. Strategija prehoda na elektronsko poslovanje mora biti skrbno izbrana, prav tako podjetje potrebuje reorganizacijo delovanja ter mora začeti razmišljati v smeri digitalne prihodnosti.
Ključne besede: Elektronsko poslovanje, elektronski podpis, strategije prehoda na elektronsko poslovanje, uvajanje elektronskega poslovanja v podjetje, elektronsko poslovanje v Sloveniji, prednosti elektronskega poslovanja, pomanjkljivosti elektronskega poslovanja, modeli elektronskega poslovanja, zakon o elektronskem poslovanju
Objavljeno: 18.12.2012; Ogledov: 1461; Prenosov: 130
.pdf Celotno besedilo (837,89 KB)

4.
Dimenzioniranje nosilca kompresorja za letališki avtobus
Kristijan Krajnc, 2017, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen postopek dimenzioniranja nosilca kompresorja, ki je hkrati tudi nosilec motorja. Predstavljene so obremenitve, ki jih povzroči pogonski agregat in kompresor. Diplomsko delo zajema uporabo različnih programskih paketov za modeliranje in izvajanje numeričnih analiz. Pridobljene rezultate je bilo potrebno ustrezno ovrednotiti. Na podlagi rezultatov je bila izvedena manjša korekcija nosilca.
Ključne besede: nosilec, kompresor, numerične analize, MKE, Abaqus
Objavljeno: 03.10.2017; Ogledov: 380; Prenosov: 50
.pdf Celotno besedilo (6,59 MB)

Iskanje izvedeno v 0.13 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici