| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 92
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
TRIKOTNIKI Z DANIMA PLOŠČINO IN OBSEGOM
Klara Štravs, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu obravnavamo trikotnike z obsegom P in ploščino A. Dokažemo izoperimetrično neenakost, iz katere izhaja, da pri določenih začetnih podatkih A in P (ki tej neenakosti ne ustrezata) takih trikotnikov sploh ni. Pri začetnih podatkih, ki pa neenakosti ustrezata, raziskujemo število ustreznih trikotnikov, njihove lastnosti ter se osredotočimo na kote. Podamo interval, na katerem ležijo koti trikotnika z danima obsegom in ploščino. Ugotovitve ponazorimo na izbranem primeru trikotnika, določenega z A=2 in P=7. Slednje je kot animacija prikazano s pomočjo računalniškega programa Geogebra.
Ključne besede: trikotnik, obseg, ploščina, kot, izoperimetrična neenakost
Objavljeno: 19.05.2009; Ogledov: 2691; Prenosov: 212
.pdf Celotno besedilo (1,43 MB)

4.
PRIMERJAVA IZBRANIH RAZVOJNIH ORODIJ S PODPORO JEZIKU SDL
Klara Podbreznik, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljena izbrana razvojna orodja s podporo jeziku SDL (Specification and Description Language) – Telelogic SDL Suite, ObjectGEODE, Cinderella in Safire Professional. Orodja smo preverjali z uporabo poenostavljenega protokola V.76, ki je namenjen vzpostavitvi podatkovne povezave in prenosu podatkov med dvema uporabnikoma. V večini orodij smo uvozili obstoječ opis sistema, le v orodju Cinderella smo sistem zgradili tudi sami. V orodju Safire Professional sistema ni bilo mogoče uvoziti, zaradi prevelikega odstopanja od standarda Z.100, tudi lastna izgradnja sistema ni bila uspešna. Delovanje sistema smo praviloma preverili s simulacijo štirih testnih scenarijev. Ob tem smo predstavili uporabniško izkušnjo ter prednosti in slabosti posameznega orodja s poudarkom na preverjanju skladnosti s standardom Z.100.
Ključne besede: SDL, Telelogic SDL Suite, ObjectGEODE, Cinderella, Safire Professional, razvojno orodje, telekomunikacijski sistem, specifikacija
Objavljeno: 10.04.2009; Ogledov: 1680; Prenosov: 119
.pdf Celotno besedilo (2,67 MB)

5.
MOTIVACIJA ZAPOSLENIH ZA DNEVNO MOBILNOST
Klara Cofl, 2010, diplomsko delo

Opis: Vsak človek je svet zase, je edinstven in v sebi nosi lastne motive, težnje, želje, cilje. Načinov in metod, kako motivirati zaposlene, pa je ravno toliko kot njih samih. Namen raziskave je bil ugotoviti, kaj na splošno motivira ljudi pri delu, kaj jih motivira za sprejem nekega dela ter kaj motivira tiste, ki sprejmejo dela v oddaljenih krajih in se tako odločijo za dnevno mobilnost. Najprej je bil zastavljen cilj ugotoviti profil ljudi, ki se dnevno vozijo dolge kilometre v službo in motive za mobilnost. So to pretežno moški ali ženske, mlajši ali starejši, poročeni ali neporočeni, z otroki ali brez otrok, delajo v velikih državnih podjetjih oziroma ustanovah ali pri zasebnikih, so s trenutnim stanjem bolj zadovoljni delavci, ki stanujejo blizu kraja dela ali bolj oddaljeni, se prioritete razlikujejo glede na oddaljenost, bi bili pripravljeni sprejeti podobno delovno mesto bližje domu ali je glavni motiv za sprejem delovnega mesta osebni dohodek ter ali je glavni motivacijski dejavnik pri opravljanju dela plača. Raziskava je pokazala, da plača ni glavni motiv za sprejem nekega dela, temveč veselje do dela in občutek usposobljenosti za opravljanje le-tega. Prav tako rezultati kažejo, da dejavniki kot so spol, starost, izobrazba, starševstvo, partnerska situacija vplivajo na sprejem dela v oddaljenih krajih. Stopnja zadovoljstva ni pogojena z oddaljenostjo kraja dela od kraja bivanja, sprejem podobnega dela bližje domu, za nižje plačilo pa je. Zaradi zaostritve razmer na trgu delovne sile, kot posledice gospodarske krize, se je od leta 2008 naprej dvigala stopnja brezposelnosti. Pomanjkanje dela v domačem in bližnjih krajih je tako postalo še dodaten motiv za dnevno mobilnost v bolj oddaljene kraje. Posledično so se na lestvici pomembnosti dvignili dejavniki kot so varnost in stalnost zaposlitve, narava dela, odnosi s sodelavci. Pomembnost posameznih motivacijskih dejavnikov pri delu se razlikujejo glede na oddaljenost zaposlenih od kraja dela. Podatki, zbrani na osnovi anketnega vprašalnika, so statistično pregledani, prikazani v tabelah in z grafi ter interpretirani.
Ključne besede: motivacija, motivacijski dejavniki, trg dela, dnevna mobilnost, motivi za mobilnost.
Objavljeno: 01.12.2010; Ogledov: 1981; Prenosov: 171
.pdf Celotno besedilo (2,72 MB)

6.
POČITNIŠKA HIŠA IZ NEŽGANIH ZIDAKOV
Klara Šmigoc, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: Zemljina kot gradbeni material je v zadnjem času ponovno dobila na veljavi. V razvitih državah, kjer je podnebje primerno, moderni projekti ponovno vključujejo zemljino kot glavni ali spremljajoči material. Drugo skrajnost predstavljajo nerazvita področja, na katerih se sodobni gradbeni materiali sploh še niso pojavili in zemljina predstavlja edini dosegljivi vir za gradnjo. Diplomsko delo obravnava zidak iz nežgane zemljine kot glavni gradbeni element pri zasnovi preproste počitniške hiše. Na začetku so predstavljene lastnosti zemljine kot gradbenega materiala ter opisane prednosti in slabosti na področju gradbeništva. V nadaljevanju so zbrane fizikalne in mehanske lastnosti zemljine, ki jih ponuja literatura, ter opisani poizkusi o tlačni in upogibni trdnosti, ki sem jih izvedla na izbrani mešanici zemljine. Drugi del diplomskega dela opisuje realizacijo glavne ideje — izdelavo makete počitniške hiše iz nežganih zidakov. Opisani so nekateri referenčni primeri iz sveta, ki vključujejo zemljino in so mi bili v pomoč pri snovanju projekta počitniške hiše. Opisani so vsi koraki, ki so bili potrebni, da se je gradnja makete v merilu 1:10 lahko začela in tudi uspela. Opisana so pripravljalna dela, med katera štejemo: izdelavo načrtov, pripravo materiala in pripomočkov, ki so bili nujno potrebni za realizacijo. Po korakih je opisana gradnja makete ter težave in rešitve, ki so se pojavile tekom gradnje z realnim materialom in elementom. Na koncu so kot priloga dodani načrti, ki so bili izdelani za projekt počitniške hiše in predstavljajo korak naprej v primerjavi z izvedeno maketo. Glavni cilj pri izdelavi makete je bil seznaniti se z materialom in tehniko gradnje z zidaki iz nežgane zemljine, pri čemer niso bila upoštevana in izvedena vsa konstrukcijska, toplotna in ostala načela, ki jih sicer zahteva praksa.
Ključne besede: zemljina, zidak iz nežgane zemljine, maketa počitniške hiše
Objavljeno: 15.09.2010; Ogledov: 2273; Prenosov: 169
.pdf Celotno besedilo (1,80 MB)

7.
UVEDBA SISTEMA CRM V PODJETJU DRUŽINA STVARNIK RAUTER D.O.O.
Klara Kvas, 2010, diplomsko delo

Opis: V današnjem poslovnem okolju je velika prednost pred konkurenco pristen in kakovosten odnos z odjemalci. K učinkovitemu vodenju teh odnosov znatno pripomore sistem CRM, s katerim lahko urejamo, analiziramo in koristimo podatke o naših ključnih odjemalcih. S poznavanjem želja naših odjemalcev lahko svoje izdelke popolnoma prilagodimo potrebam tržišča. Dober odnos z odjemalci je ključnega pomena za celotno delovanje podjetja. Z vodenjem evidence podatkov o odjemalcih lahko razberemo, kdo so naše ciljne skupine, na kakšne načine uporabljajo naše izdelke in poiščemo poslovne priložnosti s predvidevanjem njihovega obnašanja v prihodnosti. Podjetje Družina Stvarnik Rauter d.o.o. je ekskluzivni partner francoskega podjetja Indelec za Slovenijo, ki ponuja profesionalni in zanesljiv izdelek Prevectron. V diplomskem delu smo želeli predstaviti kakšne prednosti in slabosti je prinesla uvedba sistema Intrix CRM v podjetje, njegov vpliv na različne funkcije v podjetju, kako so ga sprejeli zaposleni in podali predloge za izboljšave CRM-ja v prihodnosti.
Ključne besede: Ključne besede: CRM, odjemalec, upravljanje odnosov z odjemalci, Intrix CRM, uvedba sistema, zanesljiv strelovod Prevectron, Družina Stvarnik Rauter d.o.o.
Objavljeno: 03.02.2011; Ogledov: 2271; Prenosov: 382
.pdf Celotno besedilo (1,99 MB)

8.
LINIJSKI TOPLOTNI MOST OB ODPRTINAH V OVOJU LAHKIH KONSTRUKCIJ
Klara Pucko, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava izračun toplotnih mostov na stiku okenskega okvirja in lahke konstrukcije. Predstavljene so vrste ter načini vgradnje toplotne izolacije glede na izbrano konstrukcijo. Podrobneje je razčlenjen del standarda SIST EN ISO 10211, ki je najpomembnejši za izračun. Obravnavana sta dva različna sistema vgradnje: (1) klasična vgradnja brez žaluzij ali rolet in (2) detajl vgradnje skritih žaluzij. Izračun temelji na sedaj veljavnem slovenskem standardu za izračun toplotnih mostov SIST EN ISO 10211 in je opravljen s pomočjo računalniškega programa AnTherm, ki omogoča tudi vizualizacijo in prikaz porazdelitve površinskih temperatur ter gostote toplotnega toka. Na koncu je podana primerjava med obema primeroma in predlogi določenih izboljšav.
Ključne besede: toplotna izolacija, toplotni most, toplotna prevodnost, površinska temperatura, gostota toplotnega toka, standard SIST EN ISO 10211, program AnTherm
Objavljeno: 05.09.2011; Ogledov: 2497; Prenosov: 395
.pdf Celotno besedilo (3,71 MB)

9.
PERMUTAEDER
Klara Prah, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu bomo podrobneje obravnavali konveksni politop imenovan permutaeder. V prvem poglavju bomo spoznali matematične definicije nekaterih pojmov, ki jih bomo potrebovali v nadaljevanju. V drugem poglavju si bomo pogledali dokaz, da je graf permutaedra hamiltonski graf. V tretjem poglavju bomo dokazali, da razdalje med oglišči v n-dimenzionalnem permutaedru zavzemajo vsa soda števila. V četrtem poglavju si bomo pogledali asociaeder, ki posplošuje permutaeder.
Ključne besede: permutaeder, zonotop, konveksni politop, hamiltonski graf, minkowskyjeva vsota, Caylejev graf, asociaeder.
Objavljeno: 26.09.2011; Ogledov: 1494; Prenosov: 76
.pdf Celotno besedilo (891,37 KB)

10.
POMEN MATEMATIČNIH KOMPETENC POTREBNIH ZA PRIPRAVO DIJAKOV NA TEKMOVANJE IZ ZNANJA KEMIJE
Klara Prah, 2012, diplomsko delo

Opis: Tekmovanja iz znanja na različnih predmetnih področjih so odlična priložnost, da lahko dijaki poglobijo in razširijo znanje na določenem predmetnem področju. Da pa imajo dijaki to možnost, je osnovni predpogoj ustrezna kompetentnost učitelja, da jih lahko vodi in usmerja pri nastalih problemih. V diplomskem delu smo se posvetili predvsem matematičnim kompetencam, ki jih potrebuje učitelj kemije za pripravo dijakov na tekmovanja iz znanja kemije za Preglovo plaketo. Poskušali smo odgovoriti na vprašanje, katere matematične kompetence potrebuje učitelj. V nadaljevanju pa smo se osredotočili na to, kje in kdaj te kompetence pridobi oz. jih lahko poglablja.
Ključne besede: kompetence (matematične in kemijske), tekmovanja v znanju kemije (tekmovanja za Preglove plakete), stalno strokovno usposabljanje, učitelj kemije
Objavljeno: 03.07.2012; Ogledov: 1169; Prenosov: 71
.pdf Celotno besedilo (1,33 MB)

Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici