| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 19
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Snovanje in izdelava mehanizma strojnega posnemanja lukenj na izdelkih različnih dimenzij
Kevin Kolar, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljen problem, kako smo se samega problema lotili, in celoten razvoj nastavka za posnemanje robov pri kosih različnih dimenzij. V nalogi smo se soočili s kar nekaj težavami, ki smo jih skupaj s podjetjem Marovt d.o.o. rešili. Cilj naloge je bil izdelati nastavek za olajšanje dela in izboljšanje kakovosti kosov. Predstavljen je razvoj dveh mehanizmov in opisane prednosti ter slabosti le-teh. Izbrani mehanizem smo po končanem konstruiranju in izdelavi delavniških risb na koncu tudi izdelali in ga testirali. Za zaključek naloge so predstavljeni rezultati testiranja nastavka v podjetju.
Ključne besede: nastavek za posnemanje robov, strojno posnemanje lukenj, konstruiranje, izdelava nastavka, testiranje orodja.
Objavljeno: 24.09.2021; Ogledov: 26; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (2,38 MB)

2.
Zajem in uporaba podatkov z nosljivih naprav s pomočjo uporabe komunikacije TCP/IP
Kevin Preac, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena večslojna rešitev Interneta stvari, kjer s pomočjo protokolnega sklada TCP/IP upravljamo mikrokrmilnik preko brezžičnega omrežja. V rešitvi se s pomočjo WeMos D1-Mini mikrokrmilnika krmili diode RGB LED-traka. Na začetku so predstavljeni Internet stvari, internetni protokolni sklad TCP/IP ter omrežni protokol HTTP. V nadaljevanju so predstavljene vse strojne komponente končnega izdelka kot tudi vse uporabljene tehnologije za izvedbo programske rešitve naloge. V končnih poglavjih je predstavljena izdelava elektronskega vezja rešitve in izdelava programske arhitekture večslojnega sistema ter povezava posameznih delov rešitve v skupno celoto. S pomočjo izpiskov kode ter diagramov izvajanja posameznih funkcij je opisano delovanje posameznih slojev, rešitve ter medsebojna komunikacija le-teh.
Ključne besede: internet stvari, ESP8266, TCP/IP, LED, mikrokrmilnik
Objavljeno: 26.03.2021; Ogledov: 183; Prenosov: 44
.pdf Celotno besedilo (1,01 MB)

3.
Upravljanje virtualnih okolij in avtomatizirano nameščanje programov
Kevin Žiher, 2020, diplomsko delo

Opis: Virtualna okolja so vse bolj tesno povezana z IT podjetji in se vse bolj razvijajo ter napredujejo. Kadar opravljamo delo, za katerega potrebujemo več operacijskih sistemov naenkrat, se lahko poslužimo gostovanja virtualnih okolij na osebnem računalniku. Pri takem gostovanju smo omejeni na vire osebnega računalnika. Ko ti viri niso več zadostni, se lahko odločimo za nakup strežnika ali pa začnemo gostovati okolja v oblaku. V diplomskem delu smo kreirali virtualna okolja, tako na osebnem računalniku, kot tudi v oblaku. Med seboj smo po zmogljivosti in po ceni virtualnih okolij primerjali tri najbolj razširjene ponudnike gostovanja v oblaku. Glede na izbrane kriterije in rezultate podatkovne analize, se je za najboljšo izbiro izkazalo okolje Microsoft Azure. Okolja smo primerjali s pomočjo orodja, ki na okolju izvaja hitro Fourierevo transformacijo. Meritve so pokazale, da je najhitrejše okolje na Azure. Azure okolje se je izkazalo za najboljše, tako pri eno jedrni, kot tudi pri več jedrni obremenitvi. AWS okolje je bilo drugo najhitrejše. Pri eno jedrni obremenitvi so bile razlike z Azure srednje velike, a ne statistično značilne, medtem ko so bile pri več jedrni obremenitvi bile razlike velike in statistično značilne. Razvili smo tudi spletni vmesnik, preko katerega smo na lokalnem okolju lahko kreirali nova virtualna okolja, nadzorovali obstoječa okolja in na daljavo nameščali programe na ta okolja.
Ključne besede: virtualizacija, virtualna okolja, Microsoft, Hyper-V, avtomatizacija
Objavljeno: 21.01.2021; Ogledov: 182; Prenosov: 35
.pdf Celotno besedilo (1018,48 KB)

4.
Primerjava pristopov k vpeljavi celovitih informacijskih rešitev
Kevin Visočnik, 2020, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi smo se osredotočili na raziskovanje področja različnih pristopov k vpeljevanju celovitih informacijskih rešitev in njihovo medsebojno primerjavo. S pomočjo obstoječe literature smo raziskali najbolj uporabljene metodologije v projektih ERP. Na voljo je veliko različnih metodologij, vendar ugotavljamo, da vse niso uveljavljene ali pa primerne za posamezne rešitve ERP. Najprej smo posamezne pristope raziskali in predstavili njihove značilnosti, nato pa smo se usmerili v proučevanje ključnih faktorjev uspeha in neuspeha projektov ERP. Zatem smo izbrali tri metodologije, ki se najpogosteje uporabljajo in so najbolje raziskane, ter jih med seboj primerjali in analizirali. Sestavili smo tudi kratki vprašalnik ter ga aplicirali na treh osebah, ki imajo veliko izkušenj z izbrano metodologijo, dodatno pa smo se poslužili še krajšega intervjuja s projektnim vodjem. Ugotovili smo, da se, pri projektih ERP, v večji meri uporabljajo starejše in že uveljavljene metodologije, v primerjavi z novejšimi ter prenovljenimi, ki se uporabljajo redkeje. Raziskane lastnosti metodologij kažejo na to, da so si v osnovah, iz katerih izhajajo, precej podobne, razlikujejo pa se v specifikah.
Ključne besede: informacijski sistemi, rešitve ERP, implementacija, metodologije vpeljave, ASAP, Oracle AIM, Microsoft Sure Step
Objavljeno: 06.01.2021; Ogledov: 231; Prenosov: 42
.pdf Celotno besedilo (2,04 MB)

5.
Načrtovanje spletnega mesta športnega društva
Kevin Belšak, 2020, diplomsko delo

Opis: Organizacija je v digitalni dobi bistvenega (ključnega) pomena, saj z njo dosežemo zainteresirane strani in se lotimo konkurence. Velika večina preden vstopi v stik z organizacijo poišče spletno mesto le te in se vnaprej prepriča in pouči o organizaciji. Zato torej spletno mesto tako na nek način služi kot orodje za predstavitev organizacije potencialno novim obiskovalcem/ ljudem kot tudi drugim organizacijam. Sledeče velja ravno za športne klube, torej neprofitne organizacije in podjetja. Viri za razvoj spletnega mesta so običajno omejeni, zato smo v ta namen raziskali, da je s pomočjo uporabe nepoklicnih orodij in veščin mogoče razviti celotno spletno mesto. Raziskava je bila izvedena na primeru športnega kluba, pri čemer je bil preučevan postopek načrtovanja spletne strani. Ker športno društvo KMN Tomaž ŠIC bar še nima svojega spletnega mesta, smo se odločili, da s pomočjo spletne razvojne storitve WIX, z razvojem prototipa oblikujemo načrt spletnega mesta. Potrebe in želje smo zbrali v seriji delno strukturiranih intervjujev na podlagi katerih smo dobili za oblikovanje ustreznega prototipa in načrta za razvoj spletne strani dragocene in potrebne informacije. Med procesom oblikovanja smo upoštevali vse informacije o tem, kaj ljudem najbolj pade v oči, kaj na spletni strani pravzaprav iščejo in jih vključili v prototip. Tako bi lahko potrdili vse tri zastavljene hipoteze: - H1: Dobro načrtovano spletno mesto zadosti potrebam oseb, povezanih s spletnim mestom., - H2: Procesi načrtovanja spletnega mesta športnega društva imajo posebnosti in se razlikujejo od drugih spletnih mest. - H3: Spletno mesto športnega društva je mogoče izdelati brez profesionalne pomoči. S pomočjo naše spletne strani bi tako športni klub razširil svojo prepoznavnost in si pridobil nove navijače, ki bi se udeleževali tekem. Spletno mesto bi omogočalo tudi predvajanje in ogled tekem za navijače, ki se tekem ne bi mogli udeležiti v živo.
Ključne besede: načrtovanje, spletno mesto, splet, športno društvo, prototip.
Objavljeno: 08.12.2020; Ogledov: 241; Prenosov: 51
.pdf Celotno besedilo (1,85 MB)

6.
Vgrajeni elektronski sistem za signalizacijo prijema z vmesnikom Bluetooth
Kevin Slavinec, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi sta opisana razvoj in uporaba signalizatorja prijema, s katerim preko vmesnika Bluetooth dobimo signalizacijo prijema ribe na telefon. Predstavljeno je osnovno delovanje signalizatorja prijema, vmesnika Bluetooth in aplikacije, namenjene za telefon. Signalizator prijema je izdelan iz digitalnega dela, ki nam zagotavlja Bluetooth vmesnik, in mobilne aplikacije, s katero vzpostavimo komunikacijo. V digitalnem delu se soočamo z izbira senzorja za signalizacijo prijema, kjer moramo paziti na tokovno porabo senzorja in napetost, na kateri bo deloval senzor. K digitalnemu delu lahko tudi pripišemo razvoj programske kode za delovanje Bluetooth vmesnika. Ukvarjamo se tudi z razvojem mobilne aplikacije. Tako za digitalni del, kot tudi za načrtovanje ohišja in antene smo opisali razvoj, delovanje in uporabo. Enako smo storili tudi za samo mobilno aplikacijo.
Ključne besede: signalizator prijema, vmesnik Bluetooth, senzor za indikacijo prijema
Objavljeno: 14.11.2019; Ogledov: 505; Prenosov: 97
.pdf Celotno besedilo (4,56 MB)

7.
Program za vizualizacijo postopka iskanja maksimalnega pretoka v mrežah tokov
Kevin Šuc, 2019, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema področje iskanja maksimalnega toka v mrežah tokov. Osrednji namen je implementacija grafične aplikacije, ki omogoča prikazovanje vmesnih korakov pri izvajanju Ford-Fulkersonove metode in algoritma potisni-povišaj. Aplikacijo smo implementirali v programskem jeziku C# z uporabo ogrodja Windows Forms in knjižnice Microsoft Automatic Graph Layout. Aplikacijo in oba algoritma za iskanje maksimalnega toka smo uspešno implementirali. Opravili smo primerjavo algoritmov in ugotovili, da algoritem potisni-povišaj, pri uporabljenih grafih, v povprečju izvede več vmesnih korakov kot Ford-Fulkersonova metoda. Posledično se dlje časa izvaja in ima tudi višjo povprečno porabo pomnilnika.
Ključne besede: maksimalni, pretok, vizualizacija, mreža, iskanje
Objavljeno: 13.11.2019; Ogledov: 264; Prenosov: 35
.pdf Celotno besedilo (2,22 MB)

8.
Varnost spletnih aplikacij ASP.NET
Kevin Černic, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili 10 najpogostejših ranljivosti spletnih aplikacij po OWASP in zaščito, s katero se pred njimi ubranimo. Ukvarjali smo se z razvojem strežniškega dela spletne aplikacije, v okviru česar predstavimo, kako je poskrbljeno za avtentikacijo in avtorizacijo uporabnikov. Prikazana je predstavitev uporabe popularnega OData protokola. Podrobneje pa smo predstavili tudi način beleženja napak v strežniški aplikaciji ter ugotavljali, zakaj imajo pri izgradnji spletnih aplikacij pomembno vlogo integracijski testi.
Ključne besede: ASP.NET, varnost aplikacij, ranljivost aplikacij, testiranje aplikacij
Objavljeno: 13.11.2019; Ogledov: 418; Prenosov: 36
.pdf Celotno besedilo (1,12 MB)

9.
Konstruiranje priprave za segmentno varjenje
Kevin Sreš, 2019, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obsega celoten razvoj priprave za segmentno varjenje, od načrtovanja pa vse do razdelave, ki je bila izvedena v sklopu praktičnega usposabljanja v podjetju Farmtech d. o. o. Glavni vzrok za konstruiranje take priprave je bila potreba po optimizaciji trenutne priprave, s pomočjo katere bi dosegli natančnejše navarjanje segmentov na valje, ki služijo obdelavi biomase. Začne se z uvodom, v katerem je na kratko opisana problematika, s katero smo se pri delu srečevali, in nato še opis podjetja ter njegovih produktov. Temu sledi opis dosedanje naprave in njenih težav ter na koncu še snovanje priprave, ki pa zajema načrtovanje, koncipiranje, konstruiranje in razdelavo. Prav tako pa je v prilogi prikazana tudi tehniška dokumentacija same priprave.
Ključne besede: Varilna priprava, segmentno varjenje, konstruiranje, crambo valj
Objavljeno: 30.08.2019; Ogledov: 491; Prenosov: 66
.pdf Celotno besedilo (5,34 MB)

10.
Primerjava pristopov k izgradnji pogresivnih spletnih aplikacij z orodjem Webstorm
Kevin Visočnik, 2018, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo najprej predstavili progresivne spletne aplikacije, njihov izvor, delovanje in druge značilnosti. Poglobili smo se tudi v delovanje storitvenih delavcev in pojasnili, zakaj so tako pomembni. Nato smo predstavili še aplikacijsko lupino in posamezne pristope k izgradnji progresivnih spletnih aplikacij ter jih ponazorili s praktičnimi primeri. Skozi implementirane primere smo prišli do ugotovitev glede hitrosti vzorcev, težavnosti izvedbe in njihove varnosti. Ugotovili smo, da se progresivnim spletnim aplikacijam obeta svetleča prihodnost in da je najboljši pristop k njihovi izgradnji odvisen od naših želja in potreb po razvijanju določene vrste aplikacije.
Ključne besede: progresivna spletna aplikacija, aplikacijska lupina, storitveni delavec.
Objavljeno: 12.11.2018; Ogledov: 566; Prenosov: 60
.pdf Celotno besedilo (1,37 MB)

Iskanje izvedeno v 0.23 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici