| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Biološka aktivnost konvencionalnih ekstraktov cejlonskega cimeta (Cinnamomum zeylanicum)
Katja Andrina Kravanja, 2018, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bil raziskati antioksidativno in protimikrobno učinkovitost ekstraktov cejlonskega cimeta (Cinnamomum zeylanicum) s ciljem odkritja naravne alternative sintetično proizvedenim zdravilom oz. prehranskim dopolnilom. Z uporabo konvencionalnih ekstrakcijskih metod in različnih topil smo pridobili ekstrakte cejlonskega cimeta, pri čemer nas je zanimal izkoristek ekstrakcije. Sledile so spektrofotometrične analize. Določili smo antioksidativni potencial z radikalsko metodo DPPH, vsebnost totalnih fenolov in proantocianidinov. Protimikrobno učinkovitost smo preverili v razmerju z grampozitivno bakterijo Staphylococcus aureus, gramnegativno bakterijo E. coli ter kvasovko Candida albicans. Uporabili smo difuzijsko metodo z diski, izvedena pa je bila tudi analiza ekstraktov s HPLC (tekočinska kromatografija visoke ločljivosti), s katero smo določevali prisotnost desetih fenolnih spojin. Rezultati kažejo visoko antioksidativno aktivnost alkoholnih ekstraktov. Za izolacijo komponent z antioksidativnimi lastnostmi se je kot najprimernejše topilo izkazal metanol, kot učinkovita ekstrakcijska metoda pa ekstrakcija po Soxhletu, kjer smo dobili najvišje izkoristke ekstrakcij ter visoke vsebnosti proantocianidinov. Kljub temu pa je zaradi prisotnosti visokih temperatur najverjetneje prišlo do degradacije nekaterih komponent, saj pri ekstrakciji s hladnim topilom namreč dobimo ekstrakte z višjo vsebnostjo fenolnih spojin ter višjo antioksidativno učinkovitostjo. Etanolni ekstrakti so se izkazali za učinkovite pri zaviranju rasti kvasovke Candida albicans, vodni in etanolni ekstrakti pa uspešno delujejo proti bakteriji Staphylococcus aureus. Rezultati so ovrednoteni s kvalitativno in kvantitativno analizo fenolnih spojin v ekstraktih.
Ključne besede: konvencionalna ekstrakcija, antioksidanti, protimikrobni učinek, fenolne spojine, lc-ms/ms kromatografija.
Objavljeno: 10.09.2018; Ogledov: 354; Prenosov: 123
.pdf Celotno besedilo (3,91 MB)

Iskanje izvedeno v 0.09 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici