| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Razvoj koncepta trajnostni management človeških virov
Katja Kovše, 2019, magistrsko delo

Opis: Današnje organizacije se srečujejo z nenehnimi gospodarskimi, družbenimi ter okoljskimi spremembami in izzivi, zato je nujno, da sledijo trajnostnemu razvoju, ki zajema doseganje ciljev na področju gospodarstva, družbe in okolja z namenom, da organizacije ohranjajo svoje bistvo, to je dolgoročno uspešnost. Pomembno vlogo pri zagotavljanju uspešnosti imajo človeški viri, zato je smiselno, da se trajnost vzpodbuja tudi na področju managementa človeških virov. Novonastalo področje trajnostnega managementa človeških virov poudarja, da je dolgoročno ohranjanje človeških virov bistvenega pomena ter vodi v trajno uspešnost organizacije. Osrednji problem koncepta trajnostnega managementa človeških virov pa je, da ni dovolj raziskan in prepoznaven za organizacije. S tem namenom smo s pomočjo strokovnih in znanstvenih člankov področje raziskali, nato pa s pomočjo dosedanje literature poskušali dokazati, da trajnostni management človeških virov pozitivno vpliva na počutje zaposlenih ter na dolgoročno poslovno uspešnost organizacije. Z raziskavami smo potrdili prvo hipotezo, da z ustreznimi funkcijami trajnostnega managementa človeških virov zmanjšujemo negativne učinke na zaposlene. Z drugo hipotezo smo ugotovili, da trajnostni management človeških virov vpliva na dolgoročno uspešnost organizacije, vendar smo jo le delno potrdili, na tem področju je namreč potrebnega še precej raziskovanja. Kako s trajnostnim managementom človeških virov izboljšati dobro počutje zaposlenih in ohraniti dolgoročen obstoj organizacije, predstavlja odprt problem in izhodišče za nadaljnjo raziskovanje. Na koncu smo s pridobljenim znanjem oblikovali model trajnostnega managementa človeških virov, ki je primeren za slovensko okolje in temelji na dolgoročnih ciljih ter pozitivnemu učinku na zaposlene, organizacijo in družbo.
Ključne besede: management človeških virov, trajnostni razvoj, trajnostni management človeških virov, dobro počutje zaposlenih, organizacijska uspešnost
Objavljeno: 22.10.2019; Ogledov: 599; Prenosov: 147
.pdf Celotno besedilo (1,37 MB)

2.
Športne aktivnosti in njihov vpliv na poslovno uspešnost podjetja oziroma organizacije
Katja Kovše, 2016, diplomsko delo

Opis: V uvodnem delu so predstavljeni osnovni pojmi managementa, človeških virov in managementa človeških virov. Eno izmed ključnih področij managementa človeških virov je zagotavljanje varnosti in zdravja na delovnem mestu in predstavlja osrednjo temo diplomskega projekta. Redno izvajanje telesnih aktivnosti pomembno in pozitivno vpliva na zmanjšanje nenalezljivih bolezni, kot so bolezni srca in ožilja, kapi, rakava obolenja in sladkorne bolezni. Prispeva pa tudi k krepitvi mišic, boljšemu počutju in uravnavanju telesne teže. Telesno aktivni in zdravi zaposleni prinašajo veliko pozitivnih učinkov tudi podjetju. Rezultati raziskav so pokazali, da so zdravi ljudje produktivnejši, bolj zadovoljni na delovnem mestu in zato bolj naklonjeni podjetju, manj je tudi izostajanj z dela, ki vplivajo na nižje stroške. Gledano z vidika družbe, zdrav način življenja pripomore k sposobnostim in daljšemu življenju ljudi, to pa vpliva na večjo izkoriščenost človekovih zmogljivosti in manj bolezni. Kljub vsem tem učinkom in spoznanju, da telesne aktivnosti vplivajo na uspešnost podjetja, je še vedno premalo podjetij in ljudi, ki bi skrbeli za zdravje in vlagali v promocijo. Vsak program promocije zdravja ni uspešen, vendar je s pravilnim pristopom in pridobljenim znanjem možno doseči dober program, ki prinaša poslovne uspehe in niža stroške. S pridobljenim znanjem in rezultati raziskav je bil izdelan lasten program zdravja, predviden za podjetje X. Določili so se cilji in predvideni učinki programa.
Ključne besede: management, človeški viri, telesna aktivnost, zdravje, program promocije zdravja na delovnem mestu
Objavljeno: 17.11.2016; Ogledov: 957; Prenosov: 119
.pdf Celotno besedilo (1,03 MB)

3.
Povezanost obiskovanja pevskega zbora s priljubljenostjo in socialno sprejetostjo petošolcev
Katja Kovše, 2015, diplomsko delo

Opis: Namen raziskave je bil odkriti povezavo oziroma vpliv obiskovanja interesne dejavnosti pevski zbor s priljubljenostjo in socialno sprejetostjo petošolcev. Obenem smo raziskali motive petošolcev za obiskovanje pevskega zbora, njihovo druženje v prostem času in povezavo med obiskovanjem interesne dejavnosti pevski zbor ter učnimi uspehi petošolcev. Naloga je sestavljena iz dveh delov. V teoretičnem delu smo predstavili pomen petja skozi zgodovino, pomen in razvoj glasu oziroma petja v odraščanju posameznika, predstavili smo cilje ter glasbenorazvojne dosežke interesne dejavnosti pevski zbor v osnovni šoli. Poglobili smo se tudi v fiziološke in psihološke učinke petja ter zborovskega petja na človeško telo in predstavili pomen glasu v glasbeni terapiji. V nadaljevanju teoretičnega dela smo se posvetili socialni sprejetosti v osnovni šoli, in sicer smo se osredotočili na obdobje poznega otroštva. Spoznali smo, kako poteka socialni in psihosocialni razvoj po Eriksonu, kaj pomenijo otrokom odnosi z vrstniki ter kako na odnose vpliva socialna kompetentnost. Opredelili smo socialno sprejetost otrok in obrazložili sociometrični položaj učencev v razredu ter s tem povezano priljubljenost. V empiričnem delu smo analizirali rezultate anketnega vprašalnika in sociometrične preizkušnje. V raziskavi so sodelovali učenci petega razreda (n = 152) različnih osnovnih šol in na podlagi njihovih odgovorov smo potrdili vse vnaprej postavljene hipoteze. Iz rezultatov smo razbrali, da se k interesni dejavnosti pevski zbor v povprečju prijavi več deklet kot fantov. Ugotovili smo, da so petošolci, ki obiskujejo interesno dejavnost pevski zbor, med socialno bolj sprejetimi učenci, prav tako pa dosegajo boljše učne uspehe.
Ključne besede: pevski zbor, petje, petošolci, socialna sprejetost, sociometrični položaj
Objavljeno: 19.01.2016; Ogledov: 1192; Prenosov: 95
.pdf Celotno besedilo (1,55 MB)

Iskanje izvedeno v 0.11 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici