| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 1767
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Pouk filmske vzgoje za učence 3. razreda osnovne šole : magistrsko delo
Katja Šeruga, 2024, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo temelji na vpeljavi filmske vzgoje na razredno stopnjo. V teoretičnem delu smo najprej opredelili pojem film in na kratko predstavili filmske zvrsti ter filmske žanre. Opisali smo kakšne filme si otroci najraje ogledajo in kaj jih pri filmu pritegne. Predstavili smo zgodovino uporabe filma v šolstvu in nastanek izbirnega predmeta Filmska vzgoja. Prav tako smo opisali uporabo filma pri pouku ter metode in oblike dela za analizo filma. Med pripravo magistrskega dela smo preučili učni načrt za predmet filmska vzgoja in vključenost filmov v učni načrt za slovenščino. Predstavili smo otrokov razvoj in dojemanje filma od predšolske vzgoje do mladostništva. Navedli smo tudi prednosti in slabosti uporabe filma pri pouku. V empiričnem delu smo pripravili in izvedli ter nato natančno analizirali aktivnosti za učence 3. razreda osnovne šole na temo knjige in filma Anica in Jakob. Aktivnosti so zapisane v obliki učne priprave, ki jo lahko učitelji uporabijo pri svojem delu in vsebujejo vse potrebne priloge. S pomočjo pripravljenih aktivnosti razvijamo kritičnega bralca in gledalca, govorne in bralne sposobnosti, spodbujamo delo v skupinah in javno nastopanje ter bogatimo besedni zaklad.
Ključne besede: filmska vzgoja, film, razredna stopnja, 3. razred, aktivnosti
Objavljeno v DKUM: 21.06.2024; Ogledov: 64; Prenosov: 4
.pdf Celotno besedilo (4,53 MB)

2.
Varnost v lokalnih skupnostih – multidisciplinarne perspektive
2024, zbornik

Opis: Pričujoča knjiga o multidisciplinarnih perspektivah varnosti v lokalnih okoljih predstavlja delo raziskovalcev programske skupine Varnost v lokalnih skupnostih – primerjava ruralnih in urbanih okolij (2019–2024). Knjiga obsega pet delov, in sicer o delu programske skupine ter večdisciplinarnosti in večperspektivnosti varnosti v lokalnih okoljih, urbanih in ruralnih perspektivah varnosti, policijski in redarstveni dejavnosti ter deležnikih na področju zagotavljanja varnosti v lokalnih okoljih, multikulturnosti in odzivanju na varnostna tveganja ter kibernetski varnosti v lokalnih skupnostih. Prispevki obravnavajo naslednje teme: raziskovanje varnosti, nacionalno in človekovo varnost, javno mnenje o varnosti, družbene vezi in solidarnost, ruralno kriminologijo, občutke varnosti, mladoletniško prestopništvo, samozaznavo legitimnosti policistov, uspešnost policije, organizacijo občinskih redarstev in sodelovanje redarstev z drugimi subjekti varnosti, romsko tematiko, vigilantske skupine, kibernetsko varnost in prekrške zoper javni red in mir na internetu.
Ključne besede: lokalne skupnosti, kriminologija, varnostne vede, Slovenija, raziskava
Objavljeno v DKUM: 20.06.2024; Ogledov: 51; Prenosov: 13
.pdf Celotno besedilo (15,51 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Vpliv podnebnih sprememb na varnost svetovne populacije : magistrsko delo
Noemi Kapelj, 2024, magistrsko delo

Opis: Podnebne spremembe so vse večji problem vsake posamezne države sveta. Glavni vzrok za njihov nastanek je globalno segrevanje, katerega ključni povzročitelj so toplogredni plini. Emisije teh plinov okrog Zemlje ustvarijo plašč, ki zadržuje sončno svetlobo ter tako zvišujejo temperaturo. Posledice podnebnih sprememb opazimo kot dvigovanje morske gladine, ponekod nastajajo ekstremni vročinski valovi ter suša, drugod se srečujejo z močnimi padavinami in poplavami. Vpliv podnebnih sprememb lahko zaznamo tudi kot slabše zdravje ljudi, povečano število prezgodnjih smrti, pomanjkanje hrane, omejeno oskrbo z vodo, ogrožene so številne živalske in rastlinske vrste. V prihodnosti bodo podnebne spremembe odvisne od tega, kakšne ukrepe bo sprejela družba, zlasti od emisij toplogrednih plinov, od gospodarskega razvoja, porabe energije, tehnološkega napredka in drugih dejavnikov. Zavedanje nevarnosti podnebnih sprememb je sprožilo proces mednarodnega sodelovanja. Izboljšalo se je zavedanje posledic podnebnih sprememb in tudi potrebnih ukrepov za njihovo zmanjšanje. Na tem področju je bilo sprejetih že kar nekaj zakonov in konvencij. Da bi ugotovili, kako se dojemanje podnebnih sprememb razlikuje med vladnimi in nevladnimi organizacijami v Sloveniji, smo izvedli intervjuje z zaposlenimi v ključnih institucijah, ki delujejo na tem področju. Vsi so menili, da so k onesnaženju največ prispevali izpusti toplogrednih plinov iz tovarn in avtomobilov, krivec je tudi kmetijstvo. Podnebnim spremembam so bolj izpostavljene revne države in države v razvoju. Ravno tako menijo, da je s podnebnimi spremembami ogrožena naša varnost, saj se bosta povečali pogostost in jakost ekstremnih dogodkov. Da bi pozitivno vplivali nanje, moramo spremeniti vsakodnevne navade, na primer zagotoviti ustrezno ravnanje z odpadki, sezonsko in lokalno prehranjevanje, zmanjšati odpadke hrane, povečati skrb za čisto okolje in podobno. Znati se bomo morali prilagoditi podnebnim spremembam, na primer z namakanjem, postavitvijo protitočnih mrež, opozarjanjem na ekstremne naravne dogodke, z ustrezno gradnjo in podobno.
Ključne besede: podnebne spremembe, varnost, globalno segrevanje, toplogredni plini, onesnaženje, magistrska dela
Objavljeno v DKUM: 10.06.2024; Ogledov: 82; Prenosov: 27
.pdf Celotno besedilo (1,67 MB)

4.
Ali so obremenjeni zaposleni dovzetnejši za spletne prevare prek elektronske pošte: mediatorska vloga stresa in utrujenosti : mediatorska vloga stresa in utrujenosti
Nadja Škafar, 2024, magistrsko delo

Opis: »Phishing« napadi predstavljajo eno največjih varnostnih tveganj za delovne organizacije. Kljub številnim napredkom na področju kibernetske varnosti ostajajo te ranljive za »phishing« napade, saj je zagotavljanje kibernetske varnosti v veliki meri odvisno tudi od zaposlenih. Za uspešno preprečevanje »phishing« napadov je zato ključno poznavanje dejavnikov in mehanizmov, ki prispevajo k dovzetnosti posameznika za »phishing« e-pošto. Glavni cilj magistrskega dela je bil raziskati, kakšen je odnos med delovnimi obremenitvami (hitrost in količina dela, mentalne in emocionalne delovne obremenitve), stresom na delovnem mestu, utrujenostjo in dovzetnostjo posameznika za »phishing« e-pošto. V raziskavi je sodeloval 101 udeleženec, zaposlen v različnih poklicnih panogah. Rezultati mediacijskih analiz so pokazali, da je utrujenost statistično pomemben mediator odnosa med hitrostjo in količino dela ter dovzetnostjo posameznika za »phishing« e-pošto ter med emocionalnimi delovnimi obremenitvami in dovzetnostjo posameznika za »phishing« e-pošto. Stres na delovnem mestu v nasprotju s predvidenim ne mediira odnosa med omenjenimi spremenljivkami. Dve večji pomanjkljivosti, ki sta pomembno vplivali na izsledke raziskave, sta merjenje dovzetnosti za »phishing« e-pošto z nalogo presojanja e-pošte in heterogenost vzorca. Z raziskavo smo se pridružili sodobnim raziskavam, ki izpostavljajo potrebo po proučevanju povezave med kontekstualnimi dejavniki, notranjim stanjem in dovzetnostjo posameznika za »phishing« e-pošto.
Ključne besede: dovzetnost za »phishing« e-pošto, delovne obremenitve, stres na delovnem mestu, utrujenost
Objavljeno v DKUM: 05.06.2024; Ogledov: 96; Prenosov: 8
.pdf Celotno besedilo (2,81 MB)

5.
Problematika pranja denarja v 21. stoletju : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Varnost in policijsko delo
Neža Vode, 2024, diplomsko delo

Opis: Pranje denarja je proces, pri katerem kriminalci želijo svoj nezakonito pridobljen dobiček prikazati kot zakonito pridobljena sredstva. Proces poteka v različnih fazah, katerih cilj je, da se denar brez sumljivih sledi umesti nazaj v zakoniti finančni sistem. Kriminalec ustvari navidezno zakoniti izvor bogastva, njegov resnični izvor pa je zakrit finančnim institucijam ter organom pregona. Da bi svoj »umazan« dobiček »oprali«, se kriminalci poslužujejo različnih metod: tihotapljenje velikih zneskov, kupovanje nepremičnin, ustanavljanje navideznih podjetij, igre na srečo, ipd. Pranje denarja predstavlja velik globalni problem, saj vpliva na gospodarstva ter finančne sisteme po vsem svetu. Velike olajševalne okoliščine pri globalizaciji problematike lahko pripišemo razširitvi trgovanj podjetij iz nacionalnih na svetovne trge ter velikemu napredku v tehnologiji, ki je kriminalcem omogočila, da so razvili nove načine, ki jim omogočajo, da svoj umazan denar operejo hitreje, lažje ter zakrijejo vse sledi o njegovem izvoru. Podjetja in organizacije po celem svetu sprejemajo ukrepe proti pranju denarja z namenom preprečevanja finančnih izgub, izpolnjevanja zakonskih obveznosti ter zaščite svojega ugleda. S sprejetjem ukrepov podjetja tako tudi sodelujejo pri preprečevanju in odkrivanju finančne kriminalitete ter ohranjajo zaupanje svojih strank ter partnerjev. Z namenom preprečevanja pranja denarja so po celem svetu, tako na državnih kot mednarodnih ravneh, ustanovljene institucije in organizacije, kot so Skupina Egmont, FATF, Europol in Interpol, ki delujejo kot platforma za izmenjavo podatkov in informacij, s čimer je omogočeno hitrejše odkrivanje ter prepoznavanje sumljivih transakcij in vzorcev. Glavni cilj teh organizacij je skupno medsebojno sodelovanje, saj tako ustvarijo močna partnerstva za boj proti problematiki finančne kriminalitete. Organizacije, ki se borijo proti problematiki pranja denarja, nenehno razvijajo nove tehnike in strategije ter si prizadevajo biti vedno korak pred kriminalnimi združbami. Eden izmed najpomembnejših dejavnikov pri boju proti problematiki je močno mednarodno sodelovanje, ki je bistveno pri izmenjavi pomembnih podatkov, informacij ter dokumentov, ki so ključni za odkrivanje pranja denarja.
Ključne besede: pranje denarja, finančna kriminaliteta, preprečevanje pranja denarja, organizirana kriminaliteta, mednarodno sodelovanje, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 05.06.2024; Ogledov: 56; Prenosov: 16
.pdf Celotno besedilo (1,55 MB)

6.
Spletni časovnik: aplikacija za upravljanje ur in razporeditev dela zaposlenih v gostinstvu
Domen Kuzma, 2024, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo v teoretičnem delu opisali osnove poslovnih procesov in natančneje predstavili faze upravljanja le-teh. Temu je sledil praktični del diplomske naloge, katerega cilj je bil digitalizirati zastarel proces v izbranem podjetju. Po analizi obstoječega procesa smo s pomočjo BPMN notacije izdelali diagram izvedbe prenovljenega procesa. Proces smo nato implementirali in opisali, katere tehnologije smo uporabili za izdelavo. Na koncu smo našo novo spletno aplikacijo tudi testirali na končnih uporabnikih in našo rešitev analizirali z oceno uporabnosti sistema - SUS (System Usability Scale) analizo.
Ključne besede: BPMN, informatizacija procesa, vodenje delovnega časa
Objavljeno v DKUM: 03.06.2024; Ogledov: 43; Prenosov: 6
.pdf Celotno besedilo (1,69 MB)

7.
Nezakonit ribolov in sužnjelastništvo na ribiških ladjah : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Varnost in policijsko delo
Jona Veler, 2024, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo se osredotočili na problem nezakonitega, neprijavljenega in nereguliranega ribolova, ki dan danes predstavlja eno večjih groženj oceanom in življenja v njem, ter problematiko prisilnega dela in sužnjelastništva na ribiških ladjah. Zaradi vse večje svetovne populacije prebivalstva se povečuje tudi potreba po (morski) hrani. Ker je povpraševanje po ribah vse večje, se ribiška industrija sooča s težavo dostavljanja le-teh. Zaradi prekomernega ribolova se ribiški staleži zmanjšujejo, kar pa otežuje delo ribičem, saj težje najdejo območja, ki so bogata z morskimi organizmi. Večje povpraševanje zahteva tudi več dela in več delovne sile. Zaradi pomanjkanja delavcev so migranti in ljudje, ki so bili žrtev trgovine z ljudmi, ujeti v prisilno delo na morju. Delavci na ladjah so deležni nehumanih delovnih razmer, brez konkretnega počitka, varne opreme, pitne vode in hrane. So velikokrat tudi žrtve nasilja ali pa so celo ubiti. Ker se ribiške ladje poslužujejo uničujočih ribolovnih praks, s tem ulovijo tudi neciljne vrste morskih organizmov, ki jih kasneje zavržejo, s temi praksami pa tudi uničujejo morsko dno in morski habitat. Zaradi degradacije oceanov posledice ne čutijo samo živali v njem, ampak tudi ljudje. Zaradi uničenja morskih habitatov in prekomernega lovljenja se zmanjšuje možnost za obnovitev življenja v njem, kar ljudje občutimo kot pomanjkanje hrane oziroma lakoto. Na udaru so predvsem obmorske države, ki jim ribe predstavljajo vir življenja in dohodka. Z manjšim ulovom se zmanjša tudi dobiček, kar za gospodarstvo in ribiško industrijo predstavlja velik primanjkljaj. Za ohranjanje zdravih oceanov in človeških potreb po morski hrani je potrebno bolje obveščati in izobraževati ljudi, vzpostaviti boljši in učinkovitejši nadzor nad delom na morju in vzpostaviti zakone, ki bodo varovali oceane.
Ključne besede: ekološka kriminaliteta, nezakonit ribolov, sužnjelastništvo, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 03.06.2024; Ogledov: 86; Prenosov: 18
.pdf Celotno besedilo (684,13 KB)

8.
School belongingness and family support as predictors of school bullying perpetration and victimization in adolescents : are relations the same for students with an immigrant background?
Katja Košir, Martina Zakšek, Ana Kozina, 2023, izvirni znanstveni članek

Opis: The aim of the study was to examine school belongingness and family support as predictors of bullying behavior and victimization, and the moderating role of students’ gender and immigrant background in a large representative sample of Slovenian adolescents (N = 1925; 42.50% male). The results indicated that school belongingness significantly predicted both bullying and victimization. Family support did not contribute to the incremental validity beyond school belongingness in predicting victimization. Gender was found to moderate the relationship between school belongingness and both bullying outcomes. The relationship between school belongingness and victimization was stronger for students with an immigrant background.
Ključne besede: bullying, victimization, school belongingness, family support, immigrant background, adolescents
Objavljeno v DKUM: 31.05.2024; Ogledov: 87; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (891,51 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

9.
Prepletanje organizirane kriminalitete in terorizma na območju Zahodnega Balkana
Katja Eman, 2007, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Ključne besede: terorizem, organizirana kriminaliteta, Zahodni Balkan, Osvobodilna vojska Kosova, EU
Objavljeno v DKUM: 30.05.2024; Ogledov: 50; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (540,00 KB)

10.
Spolno nasilje v sodobnem svetu : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa Varstvoslovje
Katja Maćešić Šulterer, 2024, diplomsko delo

Opis: Spolno nasilje je izjemno pomemben družbeni problem. Je ena najhujših oblik diskriminacije žensk in močan instrument zatiranja žensk, ki ohranja neenakost spolov in s tem onemogoča razvoj družbe. Spolno nasilje je storjeno proti volji druge osebe ne glede na to, ali žrtev ni dala privolitve ali je storilec ni mogel pridobiti, ker gre za otroka ali šibko osebo. Vsekakor pa nikoli ne smemo pozabiti, da je spolno nasilje nasilno dejanje in ne nujno spolno dejanje. Gre za nasilje, ki ne vključuje le fizičnega napada, temveč kršitev človekovih osebnih intimnih in psihičnih meja. Obkrožajo ga številni miti in stereotipi, katerih namen je zmanjšati resnost doživetega nasilja, obtožiti žrtev, najti olajševalne okoliščine za storilce, skupni imenovalec večine teh mitov pa je globoko zakoreninjena neenakost spolov. Spolno nasilje nosi s seboj številne negativne konotacije, predvsem tiste, ki žrtev postavljajo na »sramotilni steber«. Obstaja veliko oblik spolnega nasilja. Novodobna oblika spolnega nasilja, povezana z vse večjo uporabo interneta, je kibernetsko spolno nasilje. Tovrstno nasilje še ni tako dobro raziskano kot klasične oblike spolnega nasilja, prizadene pa ravno najbolj šibke člane naše družbe, otroke in mladostnike. Kibernetsko okolje vsebuje svoje specifike, zaradi česar menimo, da bi se moralo razvijati več specifičnih preventivnih ukrepov in načinov za preprečevanje spolnega nasilja v tovrstnem okolju. V diplomskem delu smo ugotovili, da je velik pomen tudi v ozaveščanju in izobraževanju ljudi o spolnem nasilju in različnih oblikah le-tega. Na ta način bi se lahko tovrstno nasilje hitreje prepoznalo, kar bi lahko posledično pripeljalo tudi do več prijav. Prav tako pa bi se lahko v očeh družbe ovrgle stigme, povezane s spolnim nasiljem.
Ključne besede: spolno nasilje, preprečevanje, kibernetsko spolno nasilje, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 28.05.2024; Ogledov: 135; Prenosov: 46
.pdf Celotno besedilo (1,11 MB)

Iskanje izvedeno v 9.78 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici