| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Multivariate data analysis of natural mineral waters
Katja Šnuderl, Marjana Simonič, Jan Mocak, Darinka Brodnjak-Vončina, 2007, izvirni znanstveni članek

Opis: Fifty samples of natural mineral waters from springs in Slovenia, Hungary, Germany, Czech Republic and further countries of former Yugoslavia have been analysed. The mass concentration of cations ($Na^+$, $K^+$, $Ca^{2+}$, $Mg^{2+}$, $Fe^{2+}$, $Mn^{2+}$, $NH^+_4$) and anions ($F^-$, $Cl^-$, $I^-$, $NO^-_3$, $SO_4^{2-}$, $HCO_3^-$), the spring temperature, pH, conductivity and carbon dioxide mass concentration have been measured using standard analytical methods. Appropriate statistical methods and different chemometric tools were used to evaluate the obtained data, namely, (i) descriptive statistics, (ii) principal component analysis (PCA), (iii) cluster analysis, and (iv) linear discriminant analysis (LDA). It was confirmed that Slovenian natural mineral water samples differ most from the German ones but are relatively similar to the Czech and Hungarian ones. Water samples from Hungary are similar to waters from the eastern part of Slovenia.
Ključne besede: natural mineral water, ion determination, principal component analysis, cluster analysis, linear discriminant analysis
Objavljeno v DKUM: 21.12.2015; Ogledov: 1633; Prenosov: 90
.pdf Celotno besedilo (118,44 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Classification of white varietal wines using chemical analysis and sensorial evaluations
Katja Šnuderl, Jan Mocak, Darinka Brodnjak-Vončina, Bibiana Sedláčkova, 2009, izvirni znanstveni članek

Opis: The ways of application of multivariate data analysis and ANOVA to classification of white varietal wines are here demonstrated. Wine classification was performed using the following classification criteria: winevariety, year of production, wine producer, and wine quality, as found by sensorial testing (bouquet, colour, and taste). Subjective wine evaluation, made by wine experts, is combined with commonly used chemical and physico-chemical properties, measured in analytical laboratory. Importance of the measured variables was determined by principal component analysis and confirmed by analysis of variance. Linear discriminant analysis enabled not only a very successful wine classification but also prediction of the wine category for unknown samples. The wine categories were set up either by three wine varieties, or two vintages, wine producers; two or three wine categories established by wine quality reflected either total points obtained in sensorial evaluation or the points obtained for a particular quality descriptor like colour, taste and bouquet.
Ključne besede: multivariate data analysis, principal component analysis, discriminant analysis, feature selection, ANOVA, sensory analysis
Objavljeno v DKUM: 31.05.2012; Ogledov: 2108; Prenosov: 99
.pdf Celotno besedilo (209,77 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
KEMOMETRIJSKA KARAKTERIZACIJA OKOLJSKIH IN PREHRANSKIH VZORCEV
Katja Šnuderl, 2009, doktorska disertacija

Opis: Kemijske podatke smo obdelali z naslednjimi kemometrijskimi metodami: statistika (opisi in napovedi lastnosti vzorcev (meritev) in populacij), vizualizacija (pregled in predstavitev kompleksnih več-dimenzionalnih podatkov v 2D prostoru), razdelitev (izbor in določitev učnih, testnih in kontrolnih nizov podatkov), klasifikacija (napoved kategorije, ki jim pripadajo neznani vzorci), modeliranje (kvantitativno napovedovanje lastnosti objektov), optimizacija (izbor in določitev najugodnejših pogojev, spremenljivk in lastnosti pri danih robnih zahtevah). Naloga pokriva vec področij: (1) raziskavo na področju prehrambnih izdelkov, (2) raziskavo na področju okoljskih meritev in (3) raziskavo na področju onkoloških laboratorijskih testov in raziskav ter (4) moderno uporabo kemometrije, statistike in informatike. Združili smo rezultate meritev različnih parametrov, dobljenih z uporabo analiznih instrumentalnih tehnik, s kemometrijskimi tehnikami in dano programsko opremo. V okviru tega smo izvedli (a) karakterizacijo in klasifikacijo bučnih olj glede na njihove kemijske in senzorične lastnosti, (b) multivariatno analizo vin z namenom klasifikacije in dokaza pristnosti vzorcev vina glede na njihovo poreklo, letnik ali proizvajalca, (c) karakterizacijo in klasifikacijo mineralnih vod glede na njihove kemijsko-fizikalne lastnosti. Z uporabo kemometrijskih tehnik smo obdelali zbrane rezultate meritev vsebnosti onesnaževal v vzorcih zraka. Uporabili smo rezultate monitoringa. Eden od ciljev raziskave je bil najti povezavo med koncentracijami izbranih kemijskih komponent v zraku in meteorološkimi parametri. Z multivariatnimi metodami smo obdelali rezultate analiznih in biokemijskih testov ter osebne karakteristike onkoloških bolnikov, ki so prejemali analgetike, kateri vsebujejo morfij. Da bi bolje razumeli in dobili možnost napovedi odpornosti bolnikov na bolečino, smo s pomočjo kemometrijskih orodij pojasnili povezave med koncentracijami morfija in njegovih metabolitov v krvnem serumu ter njihovo odvisnost od podrobnosti zdravljenja bolnikov (dnevna doza zdravil, vrsta zdravila), osebnih karakteristik in spola, vrste tumorja in običajnih izmerjenih biokemijskih parametrov. Doktorska disertacija zaradi sistematične obravnave predstavlja nova spoznanja na praktičnem področju kategorizacije in klasifikacije večjih nizov podatkov na različnih področjih. S študijo z multivariatnimi metodami smo dosegli prispevke k znanosti v naslednjih smereh: - določitev kakovosti izbrane vrste bučnih olj na osnovi izmerjenih UV-Vis, NIR in FTIR spektrov pri različnih valovnih dolžinah in opravljene senzorične analize vzorcev (ocena glede na okus, vonj in barvo). - izdelava modelov za klasifikacijo belih vin in določitev njihove pristnosti glede na različne kriterije (vrsta vina, letnik, proizvajalec) v povezavi z oceno, ki so jo vinu dali enologi (ocena barve, okusa in cvetice vina). - klasifikacija, kemometrijska karakterizacija in primerjava vzorcev različnih mineralnih vod (iz Slovenije in drugih evropskih držav) glede na fizikalne parametre in vsebnosti ionov - prikaz povezave med koncentracijami morfija in njegovih metabolitov v krvnem serumu pri zdravljenju onkoloških bolnikov. Določitev odvisnosti omenjenih koncentracij od predpisanega zdravljenja (dnevna doza, vrsta zdravila), osebnih karakteristik bolnika, spola, lokacije tumorja in izmerjenih biokemijskih parametrov. - izdelava matematičnih modelov in grafični prikaz povezave med izmerjenimi vsebnostmi onesnaževal zraka in istočasno beleženimi atmosferskimi pogoji. V nalogi sem opisala različne metode multivariatne analize podatkov: korelacijsko analizo, analizo variance (ANOVA, MANOVA), analizo grupiranja podatkov, metodo glavnih osi, kanonsko korelacijsko analizo, linearno diskriminantno analizo in logistično regresijo. Te kemometrijske metode smo izvedli s pomočjo različnih programskih orodij kot so programi TeachMe, Statgraphics Plus, Systat, SAS, MS Excel in drugi.
Ključne besede: kemometrijska klasifikacija, kemometrijska karakterizacija, analiza grupiranja, metoda glavnih osi, kanonska korelacijska analiza, diskriminantna analiza, nevronske mreže, bela vina, vzorci zraka, onkološki podatki, morfij, mineralne vode, bučna olja, prehranski vzorci, okoljski vzorci.
Objavljeno v DKUM: 19.02.2009; Ogledov: 4414; Prenosov: 399
.pdf Celotno besedilo (1,26 MB)

4.
Iskanje izvedeno v 1.33 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici