| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Mnenja učiteljev o izbiri in rabi učbenikov za pouk slovenščine
Karmen Ulaga, 2015, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi smo preučevali mnenja učiteljev o izbiri in rabi učbenikov za pouk slovenščine. Empirični del naloge temelji predvsem na iskanju razlik med učitelji razrednega pouka, pri čemer smo jih opozorili, da nas zanimajo samo učbeniki za pouk slovenščine, in med učitelji slovenščine na predmetni stopnji. Razlike med mnenji učiteljev smo iskali glede na prioritete pri načrtovanju pouka slovenščine, glede na način izbiranja učbenikov za pouk slovenščine, glede na samo izbiro in na ustreznost učbenika, ki ga uporabljajo, raziskovali smo razlike v mnenju o pestrosti učbenikov na trgu in na koncu smo iskali zanje pomembne lastnosti kvalitetnega učbenika. Zanimale pa so nas še določene povezave med odgovori. Za pridobivanje odgovorov smo uporabili anketni vprašalnik, ki smo ga razdelili po osnovnih šolah med učitelje razrednega pouka in učitelje slovenščine ob koncu šolskega leta 2013/2014. Ugotovili smo, da se pri več odgovorih kažejo statistično značilne razlike med učitelji razrednega pouka in učitelji slovenščine. Učitelji razrednega pouka načrtujejo pouk slovenščine na podlagi intuicije in učnega načrta v večji meri kot učitelji slovenščine. Učitelji razrednega pouka pogosteje izberejo učbenik znotraj kolektiva, medtem ko učitelji slovenščine učbenik izberejo sami. Učitelji razrednega pouka so tudi bolj zadovoljni z didaktično ustreznostjo učbenika kot učitelji slovenščine. Nekaj razlik se pokaže tudi pri opredeljevanju kvalitetnega učbenika.
Ključne besede: učbenik, učitelj, pouk slovenščine, izbira učbenika, raba učbenika, kvaliteta učbenika
Objavljeno: 06.10.2015; Ogledov: 1024; Prenosov: 207
.pdf Celotno besedilo (1,69 MB)

2.
PREGLED, ANALIZA IN PRIMERJAVA UČBENIŠKIH GRADIV ZA JEZIKOVNI POUK SLOVENŠČINE V 9. RAZREDU OSNOVNE ŠOLE
Karmen Ulaga, 2015, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo se osredotočili na raziskovanje učbeniških gradiv za jezikovni pouk slovenščine v 9. razredu osnovne šole. Osredotočili smo se na gradiva založb Mladinska knjiga in Rokus Klett, katerih učbeniška gradiva so v slovenskem šolskem prostoru najbolj razširjena. V raziskavo smo vključili samostojni delovni zvezek Slovenščina 9 in učbenik ter delovni zvezek Slovenščina 9 založbe Mladinska knjiga ter samostojni delovni zvezek Od glasov do knjižnih svetov 9, samostojni delovni zvezek Slovenščina za vsak dan 9 in učbenik ter delovni zvezek Slovenščina za vsak dan 9 založbe Rokus Klett. Najprej smo naredili širši pregled učbeniških gradiv, nato pa smo se v nadaljevanju osredotočili na vizualno podobo učbeniških gradiv, vsebino, ki jo učbeniška gradiva obravnavajo, in naloge. Znotraj tega smo raziskovali različna področja, pri vsebini smo se osredotočili na skladnost z učnim načrtom, na zgradbo poglavja in predstavitev vsebine učencem. V sklopu nalog pa smo raziskovali število nalog, stopnjo nalog po Bloomovi taksonomiji in predstavili tipične naloge v posameznih učbeniških gradivih. Na podlagi vseh raziskanih kategorij smo ob koncu analize učbeniška gradiva primerjali med seboj. Izkazalo se je, da je vizualna podoba vseh učbeniških gradiv ustrezna, z izjemo delovnega zvezka Slovenščina 9, ki je pripravljen z manj ustreznimi barvami. Vsebino najbolj natančno predstavljajo učbeniška gradiva založbe Mladinska knjiga, predvsem samostojni delovni zvezek Slovenščina 9, najmanj natančno pa samostojni delovni zvezek in učbenik Slovenščina za vsak dan 9. Vsa učbeniška gradiva vsebujejo podobne tipe nalog, ki so značilne za obravnavo posamezne učne vsebine, pri določevanju taksonomske stopnje nalogam pa se je izkazalo, da razmerje med nalogami ni v skladu s priporočili Državnega izpitnega centra za pripravo preverjanj znanja.
Ključne besede: učbeniška gradiva, pouk slovenščine, vizualna podoba gradiv, učne vsebine, učni načrt, naloge, Bloomova taksonomija
Objavljeno: 07.10.2015; Ogledov: 1321; Prenosov: 259
.pdf Celotno besedilo (5,18 MB)

Iskanje izvedeno v 0.03 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici