| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 437
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Zasnova in izdelava elektropnevmatskega krmilja pri mizi za predsestavo vtičnice za električno vozilo twingo
Rok Casar, 2021, diplomsko delo

Opis: Konstanten razvoj tehnologij v industriji temelji na tem, da olajša delo operaterju, da je le-to opravljeno v čim krajšem času, z vsemi varnostnimi zahtevami in potrebno kvaliteto izdelka. V diplomskem delu je opisana zasnova in izdelava elektropnevmatskega krmilja pri mizi za predsestavo vtičnic za električno vozilo twingo z vsemi prej omenjenimi zahtevami. Namen dela je izbrati električne in pnevmatske elemente ter izdelati krmilje po zahtevah naročnika. Električne in pnevmatske komponente krmilimo s programirljivim logičnim krmilnikom (PLK). V tem primeru je uporabljen krmilnik podjetja Schneider Electric serije SR3 B261BD. Program je zapisan v programskem okolju Zelio Soft 2, in sicer v lestvičnem diagramu. V delu smo zasnovali in izdelali celotno krmilje pri mizi za predsestavo vtičnic po zahtevah naročnika vključno z vso dokumentacijo in izdelavo programskega algoritma.
Ključne besede: miza za predsestavo, PLK, Schneider Electric, Zelio Soft 2, elektropnevmatika.
Objavljeno: 19.10.2021; Ogledov: 39; Prenosov: 10
.pdf Celotno besedilo (1,65 MB)

2.
Izboljšanje delovanja pralnega stroja z uporabo pospeškomera
Aleš Rosenstein, 2021, diplomsko delo

Opis: Razumevanje in obvladovanje vibracij uvrščamo med najtežje izzive pri razvoju novih generacij pralnih strojev. Diplomsko delo obravnava implementacijo pospeškomera za izboljšanje delovanja pralnega stroja z vidika vibracij v zadnji fazi pranja, ki jo imenujemo centrifuga. Diplomsko delo je razdeljeno na dva sklopa. V prvem sklopu je predstavljen pregled stanja tehnike ter teoretične osnove, ki se navezujejo na delovanje pospeškomerov in pralnih strojev. V drugem sklopu so predstavljene metode dela in rezultati raziskav, ki so podrobneje analizirani v diskusiji. Podani sta mehanska in električna specifikacija ter eksperimentalna potrditev pospeškomera, ki smo ga uporabili na treh različnih pralnih strojih. Analizirane so bile mejne vrednosti pospeškomera, ki preprečijo udar pralnega stroja. Rezultati vključujejo primerjavo grafov v odvisnosti od razmer med izvajanjem meritev. Predstavljen je način in postopek nastavitve mejnih parametrov, s katerimi dosežemo izboljšanje delovanja pralnega stroja z implementacijo pospeškomera.
Ključne besede: pralni stroj, pospeškomer, vibracije
Objavljeno: 18.10.2021; Ogledov: 79; Prenosov: 10
.pdf Celotno besedilo (2,53 MB)

3.
Merjenje pomika s pomočjo kvarčnega oscilatorja
Franci Lah, 2021, diplomsko delo

Opis: Tema diplomskega dela je prikaz poteka izdelave tiskanine v programskem okolju Multisim. Razloženi bodo različni principi merjenja majhnih pomikov. Podrobneje bo razložena celotna izdelava in načrtovanje tiskanine s kvarčnim kristalom. Zajemala bo programsko okolje Multisim, naročanje izdelave pri ponudniku, problematika preizkušanja, izvedba meritev ter predstavitev rezultatov.
Ključne besede: tiskano vezje, MULTISIM, kremenov kristal, zaznavanje feritnih snovi, majhni pomiki
Objavljeno: 18.10.2021; Ogledov: 14; Prenosov: 4
.pdf Celotno besedilo (1,69 MB)

4.
Manipulator za in-wheel elektro motorje
Leopold Hauptman, 2021, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomske naloge je bila izboljšava in za naročnika izdelava novega manipulatorja za in-wheel elektro motorje. Naročnik ga uporablja pri transportu, sestavi elektromotorja in za pomoč pri izvajanju raznih meritev. Na začetku sem opisal, kako je manipulator sestavljen in kakšno je delovanje manipulatorja (mehanski, električni in programski del). Za tem sledi prikaz, kako sem se lotil določenih izboljšav manipulatorja in tudi kako sem poskrbel, da je bila izdelava manipulatorja cenejša. Prikazan je tudi način, kako sem preveril ustreznost določenih izboljšav. Na koncu sledi prikaz, kako sem po korakih izdelal manipulator.
Ključne besede: manipulator, analiza, izboljšava, izdelava, mehatronika
Objavljeno: 18.10.2021; Ogledov: 23; Prenosov: 6
.pdf Celotno besedilo (3,10 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
Avtomatizacija razlaganja polizdelkov na liniji pomivalnih strojev z robotom kuka kr 210-2
Jakob Novak, 2021, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi je opisana nadgradnja linije za pobiranje polizdelkov iz stiskalnice s pomočjo robota. Izdelana je bila robotska celica z namenom avtomatizacije razlaganja na transportni sistem. Na kratko so opisane komponente, ki jih zajema robotska celica. Za avtomatizacijo smo uporabili Siemensov krmilnik družine S7-1500 in robota KUKA KR 210-2. Predstavljen je tudi program TIA PORTAL, ki je namenjen za programiranje krmilnikov, in Orange Edit, namenjen za pisanje in oblikovanje programa robota. Na koncu pa sta prikazana postopek testiranja in delovanje robotske celice v Gorenju.
Ključne besede: KUKA, TIA PORTAL, Siemens, robot
Objavljeno: 18.10.2021; Ogledov: 8; Prenosov: 4
.pdf Celotno besedilo (4,29 MB)

6.
Načrtovanje in zagon avtomatske linije za izdelavo plaščev bojlerja
Žan Kramžar, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi bo predstavljena avtomatska linija za izdelavo kovinskih plaščev bojlerjev, ki jo je izdelalo podjetje Mobilis d.o.o. Predstavljen bo postopek poteka izdelave, od zasnove do zagona linije, predvsem bo poudarek na programskem delu projekta. Avtomatska linija bo naročniku povsem avtomatizirala postopek izdelave zunanjega plašča bojlerja. Koncept linije je sestavljen tako, da iz pločevine na paleti, ki je že pravih dimenzij, nastane polizdelek; ta gre kasneje v lakirnico, zatem pa v končno montažo. Linija je sestavljena iz štirih glavnih tehnoloških sklopov in sicer: prebijanja lukenj, krivljenja pločevine, varjenja in robljenja. Omogoča tudi izdelavo različnih tipov izdelkov z minimalnimi pred nastavitvami.
Ključne besede: Avtomatska linija, zagon, programiranje, PLC
Objavljeno: 18.10.2021; Ogledov: 8; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (2,60 MB)

7.
Izdelava digitalnega dvojčka med robotom IRB 1200 in CNC stružnico DOOSAN
Tilen Mlačnik, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja razvoj digitalnega dvojčka CNC stružnice in industrijskega robota. V delu je predstavljena komunikacija med programi RobotStudio, TIA portal, PLCSIM Advanced in SIMIT. Na kratko so opisana navodila za vzpostavitev te komunikacije in problemi s katerimi smo se srečevali. Predstavljena sta tudi programa za RobotStudio in TIA portal pri katerem je nadzorni sistem PLK krmilnik znotraj TIA portala. Rezultat je avtomatsko delovanje robota in stružnice z nadzornim sistemom v virtualnem okolju.
Ključne besede: ABB, RobotStudio, Siemens, Simit, TIA, digitalni dvojček
Objavljeno: 18.10.2021; Ogledov: 8; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (2,63 MB)

8.
Zasnova digitalnega dvojčka robotske celice za kontrolo kakovosti izdelkov
Rok Belšak, 2021, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga temelji na zasnovi in izvedbi digitalnega dvojčka, ki jim pomen v industrijskem okolju vztrajno narašča. Njihov splošni osnovni namen je virtualno simuliranje oziroma napovedovanje obnašanja fizičnih procesov, storitev ali sistemov. V magistrski nalogi bo predstavljen razvoj digitalnega dvojčka preizkuševalne robotske celice za končne izdelke v programskih okoljih podjetja SIEMENS in UNIVERSAL ROBOTS. V dotični nalogi bodo na začetku predstavljeni posamezni sklopi sistema digitalnega dvojčka, ki se bodo na koncu združili v delujočo avtomatizirano celoto. Predstavljen bo cikel potovanja izdelka po transportnem traku v preizkuševalno celico, kjer se izvede preizkus kvalitete s pomočjo robotske roke UR.
Ključne besede: digitalni dvojček, virtualna celica, TIA Portal, MCD, SIMIT, URsim
Objavljeno: 18.10.2021; Ogledov: 21; Prenosov: 4
.pdf Celotno besedilo (4,39 MB)

9.
Načrtovanje in izdelava naprave za elektro erozijo stekla
Rok Cafuta, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opis načrtovanja obdelovalne celice za elektrokemijsko erozijo steklo in predelave 3D tiskalnica v to celico. Elektrokemijska erozija je postopek pri katerem s pomočjo iskre in plinskega filma erodiramo obdelovanec in v neprevoden material kot je steklo graviramo vzorce ali luknje. Naprava je sestavljena iz dveh elektrod, premične glave s orodjem, napajalnika in potopnega bazena za obdelovanec. Tekom izdelave diplomskega dela smo v steklo izrisali vzorce in izdelali serijo lukenj od 0,2 do 2 mm premera.
Ključne besede: elektrokemijska, elektrolit, elektroda, steklo, erozija
Objavljeno: 18.10.2021; Ogledov: 4; Prenosov: 4
.pdf Celotno besedilo (2,42 MB)

10.
Delovna postaja mitsubishi electric - krmiljenje asinhronskega motorja
Matic Zelenik, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje projektiranje in izdelavo delovne postaje Mitsubishi Electric. Delo prav tako opisuje vso uporabljeno programsko opremo in izvedbo krmiljenja asinhronskega elektromotorja. Delovna postajo sem najprej računalniško sprojektiral, nato pa fizično izdelal. Da sem lahko krmilil asinhronski motor, sem preučil programsko opremo. Na »HMI« sem prikazal animacijo delovanja. Prav tako sem izvedel signalizacijo s semaforjem. Pri diplomskem delu sem preučil vso Mitsubishijevo opremo, popisal manjkajoče elemente, izdelal 2D in 3D prikaz delovne postaje, izdelal električne sheme, sestavil postajo in vzpostavil napajalni in komunikacijski tokokrog, preučil programsko opremo, izdelal program in nosilec za motor, testiral delovanje in izvedel simulacije.
Ključne besede: Mitsubishi Electric, delovna postaja, krmiljenje asinhronskega motorja, projektiranje, HMI, programiranje
Objavljeno: 13.10.2021; Ogledov: 30; Prenosov: 5
.pdf Celotno besedilo (2,49 MB)

Iskanje izvedeno v 0.19 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici