| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 98
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
STANDARDI TRAJNOSTNE ARHITEKTURE : ZELENA STREHA
Helenca Kerin, 2010, diplomsko delo

Opis: Zelene strehe predstavljajo neizkoriščen potencial, s katerim lahko naravi povrnemo odvzete zelene površine zaradi gradnje in s tem dvignemo nivo kvalitete bivanja. Diplomsko delo obravnava zeleno streho kot arhitekturni element, ki s svojimi lastnostmi predstavlja standard trajnostne arhitekture. Podan je splošen opis razvoja zelene strehe skozi zgodovino ter vloga zelene strehe v urbanem okolju. Predstavljene so osnovne značilnosti zelene strehe ter opisani posamezni sestavi. V nadaljevanju je podana primerjava med klasično ravno streho in ozelenjeno ravno streho. Opisane so tudi osnovne vrste ozelenitev zelenih streh in njihovo vzdrževanje. Na koncu so predstavljene predvidene in izvedbene rešitve referenčnega primera objekta z zeleno streho v naklonu Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru. Ugotavljamo, da je vsaka, še tako majhna zelena površina, pomemben del naravnega okolja, zato bi morala aktivna prostorska politika v naši državi spodbujati nadomestitev izgubljenih zelenih površin z zelenimi strehami povsod, kjer je to mogoče in sprejemljivo.
Ključne besede: zelena streha, sestav strehe, ozelenitev, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Objavljeno: 24.09.2010; Ogledov: 3135; Prenosov: 611
.pdf Celotno besedilo (13,47 MB)

2.
STANDARDI TRAJNOSTNE GRADNJE : PASIVNA HIŠA
Talja Jurečko, 2010, diplomsko delo

Opis: Pasivne hiše predstavljajo način gradnje, ki je okolju prijazen, saj uporablja obnovljive vire energije in s tem omogoča dobitke in rabo energije brez običajnih hladilnih in ogrevalnih naprav ter hkrati zagotavljajo ugodno počutje. V diplomskem delu so podani nekateri pomembnejši podatki o zgodovini in razvoju pasivne gradnje tako v Evropi kot tudi v Sloveniji, predstavljena sta energijski in tehnični vidik ter vidik načrtovanja gradnje pasivne hiše. Na podlagi pridobljenih teoretičnih znanj, je ob koncu z tehničnega in načrtovalskega vidik predstavljena pasivna hiša v Alsheimu, za katero je bilo ugotovljeno, da v nekaterih vrednostih celo presega standarde pasivne gradnje. Ugotovili smo, da pasivna gradnja predstavlja pomemben vidik varovanja okolja v smislu trajnostne gradnje in jo je potrebno zlasti v Sloveniji čim bolj spodbujati.
Ključne besede: pasivna hiša, trajnostna gradnja, ogrevanje pasivnih stavb, prezračevanje z rekuperacijo toplote.
Objavljeno: 24.09.2010; Ogledov: 3245; Prenosov: 503
.pdf Celotno besedilo (4,17 MB)

3.
ARHITEKTURNA IN STATIČNA ZASNOVA INDIVIDUALNE NIZKOENERGIJSKE HIŠE
Uroš Krajnc, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljena gradnja individualne nizkoenergijske hiše. Najprej so predstavljeni vidiki načrtovanja za energijsko učinkovito gradnjo, ki jih nato upoštevamo pri praktičnem primeru. Osrednjo pozornost namenimo konstrukcijskim detajlom na območju potencialnih toplotnih mostov. Po arhitekturnem projektiranju se lotimo izvedbe elaborata gradbene fizike, ki določa, če stavba ustreza predpisanim standardom o učinkoviti rabi energije v stavbah. Projekt zaključimo s statično analizo konstrukcijskih elementov.
Ključne besede: nizkoenergijska hiša, gradbena fizika, statična zasnova
Objavljeno: 08.03.2011; Ogledov: 2123; Prenosov: 319
.pdf Celotno besedilo (7,64 MB)

4.
PROSTORSKO KOMPOZICIJSKA ŠTUDIJA INTERIERJA: ZASNOVA MANJŠEGA STANOVANJA
Anja Patekar, 2011, diplomsko delo

Opis: V zadnjih letih omejena razpoložljivost bivanjskih površin narekuje vse pogostejše bivanje v majhnih stanovanjskih enotah. Le-te je potrebno zasnovati skrbno in premišljeno ter s tem maksimalno izkoristiti možnosti uporabe majhnega stanovanja. Predstavljeno diplomsko delo navaja študije prostorskih rešitev z namenom ustvariti funkcionalno in moderno zasnovo konkretnega majhnega stanovanja. Za udobno bivanje je poleg prostorske ureditve pomembna tudi njegova interakcija z barvami, zato je v nadaljevanju podana razlaga vpliva barv na interier. Diplomsko delo zaokrožuje glede na teoretična izhodišča izbrana idejna zasnova interierja majhnega stanovanja.
Ključne besede: arhitektura, zasnova interierja, majhno stanovanje, barve in prostor
Objavljeno: 29.09.2011; Ogledov: 2189; Prenosov: 234
.pdf Celotno besedilo (8,98 MB)

5.
ARHITEKTURNO IZVEDBENI VIDIKI: PROJEKT ATRIJSKE HIŠE
Lea Žižek, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava tematiko atrijske hiše. Na osnovi preučene literature je opisan nastanek in razvoj atrijske hiše skozi različna obdobja do danes. Podane so tudi glavne značilnosti, prednosti in slabosti atrijskih hiš po svetu in pri nas. V diplomskem delu so zbrani različni primeri atrijskih hiš in naselij, ki so pripomogli k izdelavi idejne zasnove. V nadaljevanju je predstavljena idejna zasnova enodružinske atrijske hiše, ki je umeščena na izbrano lokacijo. V prilogi so priloženi tlorisi, prerezi in detajli zasnovane enodružinske atrijske hiše.
Ključne besede: arhitektura, atrij, atrijska hiša, notranje dvorišče
Objavljeno: 29.09.2011; Ogledov: 3023; Prenosov: 251
.pdf Celotno besedilo (6,16 MB)

6.
ZASNOVA HIŠE S TEKSTILNO FASADO
Tea Kosi, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava zasnovo hiše z tekstilno fasado. Tekstil predstavlja čutno otipljivo, tudi poetično estetiko. Raznolike lastnosti in možnosti uporabe ga postavljajo med bolj atraktivne arhitekturne materiale. V teoretičnem delu je predstavljena uporaba tekstila kot vertikalni fasadni element skozi zgodovino ter uporaba le tega v sodobni različici. Podani so primeri uporabe tekstila v novogradnji, kot dopolnitev ali sanacija fasade ter v obliki zunanjih zaves. Diplomsko delo pa zaokroža zasnovana individualna hiša z tekstilno fasado, ki učinkuje kot druga koža pred dejanskim volumnom objekta.
Ključne besede: tekstil, vertikalni fasadni element, arhitekturni material
Objavljeno: 29.09.2011; Ogledov: 1834; Prenosov: 182
.pdf Celotno besedilo (6,37 MB)

7.
ARHITEKTURNO IZVEDBENI VIDIKI: PROJEKT POČITNIŠKE HIŠE
Blaž Arčnik, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo uvodoma obravnava vlogo in pomen počitniških hiš v slovenskem prostoru. V nadaljevanju je predstavljena jeklena montažna gradnja, kot sodoben princip gradnje, pri čemer so izpostavljene njene prednosti in slabosti. V zaključku teoretičnega dela so podani različni arhitekturno zanimivi primeri počitniških hiš z jekleno konstrukcijo. V drugem sklopu smo napravili arhitekturno izvedbeni projekt počitniške hiše z jekleno konstrukcijo in povečanim deležem steklenih površin, preko katerih je hiša tesno povezana z naravo. Z arhitekturnega stališča je programska zasnova počitniške hiše omejena na manjšo kvadraturo, pri čemer upoštevamo dejstvo, da gre za objekt, ki je naseljen le občasno, hkrati pa zajema vse elemente, ki so potrebni za udobno in sproščeno bivanje. Osrednjo pozornost namenjamo funkcionalni tlorisni zasnovi in izvedbenim konstrukcijskim detajlom. Objekt je predstavljen tudi z arhitekturno vizualizacijo.
Ključne besede: arhitektura, počitniška hiša, jeklena konstrukcija, montažna gradnja
Objavljeno: 05.10.2011; Ogledov: 2208; Prenosov: 157
.pdf Celotno besedilo (33,95 MB)

8.
MOBILNI OBJEKTI: ZASNOVA 'VAGONSKEGA' HOSTLA
Vedran Vugrin, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava zasnovo mobilnega vagonskega hostla, ki bi bil postavljen na transibirski železnici in bi ponujal dodatno vrednost na področju mobilne arhitekture. V prvem delu sta podana splošna opisa mobilne arhitekture, mikro-arhitekture, vpliv lokacije namesto oblike, koncentracija funkcij, odtujitev funkcij, uporaba mobilnih stavb in oprema. V nadaljevanju je predstavljena splošna teorija o hostlih in prikaz referenčnih primerov, ki služijo kot osnova za zasnovo projekta. Diplomsko delo v zaključku predstavlja arhitekturno in grafično zasnovo mobilnega vagonskega hostla.
Ključne besede: arhitektura, mobilna arhitektura, vagon hostel
Objavljeno: 27.09.2012; Ogledov: 1919; Prenosov: 187
.pdf Celotno besedilo (231,67 MB)

9.
IDEJNA ZASNOVA ARHITEKTURE IN INTERIERJA VRTCA V OBČINI FRAM
Matjaž Finžgar, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava idejno zasnovo arhitekture in interierja vrtca v občini Fram. Prvi sklop diplomskega dela zajema predstavitev vpliva prostora na otroka ter njegov razvoj. Sledi analiza referenčnih primerov arhitekture vrtcev iz sveta in Slovenije. Drugi sklop predstavlja različne idejne zasnove vrtca s kratkimi opisi smernic, ki so/smo jih upoštevali pri načrtovanju. Zasnova zgradbe takšne namembnosti predstavlja za arhitekte poseben izziv, pri katerem je potrebno veliko raziskovanja, prilagajanja, domišljije ter odgovornosti.
Ključne besede: vrtec, arhitektura za otroke, referenčni primeri, Fram, Morje
Objavljeno: 27.09.2012; Ogledov: 1708; Prenosov: 233
.pdf Celotno besedilo (10,19 MB)

10.
BIVALIŠČA V PRIMERU NARAVNIH KATASTROF: ZASNOVA MANJŠEGA MOBILNEGA OBJEKTA
Tadej Junger, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo se osredotoča na iskanje prostorskih rešitev začasnih bivališčv primeru naravnih katastrof. V prvem delu so opisane vrste naravnih katastrof in primeri reševanje prostorske problematike s pomočjo šotorskih, kontejnerskih postavitev. V nadaljevanju je predstavljena idejna zasnova manjšega mobilnega bivališča za štiričlansko družino. V diplomskem delu se poglobimo v zasnovo notranjosti mobilne enote z vsemi pripadajočimi elementi, kakor tudi z zunanjim izgledom.
Ključne besede: Mobilna arhitektura, začasna bivališča, naravne katastrofe, arhitektura, diplomsko delo...
Objavljeno: 27.09.2012; Ogledov: 1276; Prenosov: 81
.pdf Celotno besedilo (20,60 MB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici