| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
The use of Past Simple and Present Perfect Tense and common errors of students in 9th grade
Kaja Podgoršek, 2021, magistrsko delo

Opis: In master's thesis entitled The Use of Past Simple and Present Perfect Tense and Common Errors of Students in 9th Grade theoretical part thoroughly presents English as a global language, language acquisition and language learning, teaching English as a foreign language, grammar and its correlation to education, deductive and inductive approach, the two tenses – Past Simple and Present Perfect and the most common errors in learning English grammar. The empirical part is based on a research where 100 9th graders from 6 different schools answered questions from a questionnaire regarding English tenses. With the help of questionnaire which had 9 tasks in total, we were able to examine and research to what extent do the Slovenian 9th graders know and successfully use Past Simple and Present Perfect. The questionnaire was created accordingly to the syllabus. The learners were the most successful when dealing with the theoretical part of the questionnaire. Even though they had some problem when choosing the correct tense when dealing with practical tasks, they had a higher success rate when dealing with the tasks that were theoretical. The learners from 9th grade achieved overall positive success rate in all tasks which means that they successfully know, recognize and properly use Past Simple and Present Perfect Tense.
Ključne besede: English tenses, Teaching English as a foreign language, Language learning, English grammar, English as a global language
Objavljeno v DKUM: 07.10.2021; Ogledov: 349; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (1,20 MB)

2.
Pravopisna zmožnost učencev in učenk v 9. razredu osnovne šole
Kaja Podgoršek, 2021, magistrsko delo

Opis: Pravopisna zmožnost zajema sposobnost teoretičnega poznavanja in praktične uporabe pravil pri določenem jeziku. V magistrskem delu z naslovom Pravopisna zmožnost učencev in učenk v 9. razredu osnovne šole so v teoretičnem delu podrobno prikazni sporazumevalna zmožnost, sporazumevalne dejavnosti, in sicer poslušanje, govorjenje, branje in pisanje, pismenost in pravopisna pismenost, vloga učitelja, Učni načrt za slovenščino (2018), kjer so podrobneje opisani splošni cilji, operativni cilji in standardi znanja, na koncu teoretičnega dela pa je predstavljen tudi pravopis in pravila iz pravopisa, ki se navezujejo na cilje pravopisne zmožnosti. V empiričnem delu je predstavljena raziskava, v kateri je sodelovalo150 učencev in učenk 9. razreda osnovne šole iz štirih različnih osnovnih šol po Sloveniji. S pomočjo preizkusa znanja, ki je zajemal šest nalog, smo natančno preverili pravopisno zmožnost končnih ločil, predlogov k/h in s/z in male ter velike začetnice. Preizkus znanja je bil sestavljen v skladu z operativnimi cilji, ki so navedeni v Učnem načrtu za slovenščino (2018). Učenci in učenke so bili najuspešnejši pri reševanju sklopa, kjer smo preverjali predloga k/h in s/z. Dosegli so uspešnost v 90,0 %. Največ težav pa so imeli pri reševanju sklopa, ki je zajemal malo in veliko začetnico, saj so bili uspešni zgolj v 73,0 %. Učenci in učenke v 9. razredu osnovne šole so pri vseh treh sklopih, ki smo jih preverjali, celostno dosegli pozitiven rezultat, kar pomeni, da imajo razvito pravopisno zmožnost, ki pa se vedno lahko nadgradi in izpopolni.
Ključne besede: pravopis, pravopisna zmožnost, tretje vzgojno-izobraževalno obdobje, učni načrt za slovenščino
Objavljeno v DKUM: 27.07.2021; Ogledov: 383; Prenosov: 61
.pdf Celotno besedilo (778,44 KB)

Iskanje izvedeno v 0.05 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici