| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 27
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
ODKRIVANJE OBJEKTOV NEPRAVILNIH OBLIK V NARAVNEM OKOLJU S POMOČJO PROSTORSKO-FREKVENČNE ANALIZE IN ELASTIČNE PORAVNAVE SLIK
Jurij Rakun, 2010, doktorska disertacija

Opis: V doktorski disertaciji opisujemo nov način odkrivanja objektov nepravilnih oblik v naravnem okolju. Postopek se začne v slikovnem prostoru s posameznimi slikami iste opazovane scene. Upošteva uveljavljene rešitve, kot so predobdelava slik s klasičnimi prijemi za izboljšanje kontrasta, odpravljanje različnih osvetljenosti in odstranjevanje šuma ter pragovna barvna segmentacija slik, ki upošteva znane barvne lastnosti iskanih objektov. Osrednja prispevka disertacije pomenita izpopolnjeno odkrivanje objektov z nepravilnimi oblikami in razširjata analizo tekstur v frekvenčnem prostoru ter 3D rekonstrukcijo s pomočjo geometrije več pogledov. Teksturno analizo izvedemo z 2D prostorsko-frekvenčnim pristopom oziroma z 2D Wigner-Villeovo predstavitvijo. Z njo poiščemo območja podobnih frekvenčnih karakteristik, ki enolično določajo teksture iskanih objektov. Kadar so objekti delno zakriti ali imajo podobne barvne lastnosti kot ozadje, tudi analiza tekstur ni dovolj občutljiva. Da bi izboljšali robustnost, smo v postopku odkrivanja uporabili več slik iste scene in izsledke z geometrijo več pogledov. Bistvena novost te razširitve je določanje korespondenčnih točk, na katerih temelji 3D rekonstrukcija opazovane scene. Rekonstrukcija mora biti tako detaljna, da so nepravilne prostorske oblike zanesljivo razpoznavne in da jih lahko uporabimo pri končnem potrjevanju iskanih objektov. Ustrezno gostoto korespondenčnih točk dosežemo tako, da pare posnetkov elastično poravnamo in iz parametrov za poravnavo oziroma iz deformacijskih matrik izračunamo ujemanje slikovnih točk. Med njimi izberemo čim večje število dobro ujemajočih se parov, za kar smo uvedli tudi posebno mero zanesljivosti. Izbrane pare uporabimo kot korespondenčne točke v 3D rekonstrukciji opazovane scene. Končno odločitev o najdenih objektih sprejmemo s povezovanjem informacij, pridobljenih v prostorsko-frekvenčnih predstavitvah in njihovih 3D rekonstruiranih oblikah. Učinkovitost razvitega razpoznavalnega postopka smo preverili z realnimi posnetki sadnih dreves. Poskuse smo zasnovali tako, da smo ugotavljali, kako se izboljša razpoznavanje plodov, če poleg znanih postopkov barvne segmentacije v slikovnem prostoru uporabimo še predlagani nadgradnji s prostorsko-frekvenčnimi značilnicami in z geometrijo več pogledov. Opazovane posnetke smo razdelili v štiri skupine: barvno ločljivi objekti (npr. rdeči plodovi, brez večjih zakrivanj), barvno ločljivi objekti z zakrivanji, barvno teže ločljivi objekti (npr. zeleni plodovi, brez večjih zakrivanj) in barvno teže ločljivi objekti z zakrivanji. Rezultati raziskave kažejo, da je uvedeni postopek za odkrivanje objektov nepravilnih oblik v naravnem okolju primeren, saj dosega v povprečju 86 % natančnost določanja korespondenčnih točk, in pripomore k natančnejšemu odkrivanju objektov (plodov na sadnem drevju). Tako lahko pomembno izboljšamo dosedanjo avtomatizirano, računalniško spremljanje in napovedovanje pridelka v sadjarstvu.
Ključne besede: segmentacija slik, analiza tekstur, poravnava slik, afina transformacija, geometrija več pogledov, korespondenčne točke, 3D rekonstrukcija, analiza 3D oblik
Objavljeno: 06.05.2010; Ogledov: 2218; Prenosov: 143
.pdf Celotno besedilo (6,04 MB)

3.
Uporaba interneta v kmetijstvu: kmetijska mehanizacija, hlevska oprema, servis
Tomaž Ferenčak, 2011, diplomsko delo

Opis: V letu 2011 je bila izvedena anketa o uporabi interneta v kmetijstvu v Sloveniji. Zastavljen cilj je bil izvedeti, kaj lastniki kmetijskih gospodarstev na spletu pogrešajo, s čim so zadovoljni in česa je premalo, kjer smo se omejili na področje kmetijske mehanizacije, hlevske opreme in servisa. Ankete so bile poslane po elektronski pošti, izvajale so se tudi na domu. Velik del anket pa se je reševal tudi v kmetijskih trgovinah. Po končanem koraku anketiranja so bile ankete analitično obdelane z orodjem Microsoft Office Excel, podatki pa predstavljeni s tabelami in grafi. Izsledki anket so pokazali, da je na slovenskem spletu dovolj informacij, a te niso vedno popolnoma uporabne. Ugotovljeno je bilo, da so lastniki kmetijskih gospodarstev zato za kakovostne informacije pripravljeni tudi plačati. Raziskava je pokazala, da jih predvsem zanimajo konkretne informacije o razpisih, subvencijah, rokih, ter o možnostih posvetovanja s strokovnjaki glede kmetijske mehanizacije, hlevske opreme ter servisa.
Ključne besede: anketa, kmetijsko gospodarstvo, raziskava, informacije, kmetje, internet
Objavljeno: 12.10.2011; Ogledov: 1835; Prenosov: 91
.pdf Celotno besedilo (1,84 MB)

4.
INTERNET-POTENCIALNI VIR INFORMACIJ O GNOJILIH, KRMILIH IN FITOFARMACEVTSKIH SREDSTVIH
Darjan Žižek, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo predstavili rezultate ankete, ki je bila izvedena v letu 2011, z naslovom Internet – potencialni vir informacij o gnojilih, krmilih in fitofarmacevtskih sredstvih. Cilj ankete je bil izvedeti kaj lastniki kmetijskih gospodarstev iščejo na spletu v zvezi s kmetijstvom, s čim so zadovoljni in česa si bi želeli več, kjer smo se osredotočili na gnojila, krmila in fitofarmacevtska sredstva. Ankete so se izvajale po elektronski pošti, forumih, na domu in v kmetijskih trgovinah. Po končanem anketiranju so bile ankete analitično obdelane z orodjem Microsoft Office Excel. Rezultati so pokazali, da anketiranci sicer menijo, da je na spletu moč najti dovolj informacij, a bi vseeno bili pripravljeni plačati za dostop do spletne strani, ki bi na enem mestu zajemala vse njim zanimive informacije.
Ključne besede: internet, kmetijstvo, krmila, gnojila, fitofarmacevtska sredstva, anketa
Objavljeno: 12.10.2011; Ogledov: 1310; Prenosov: 46
.pdf Celotno besedilo (765,87 KB)

5.
Elektronski temperaturno kompenziran sistem za merjenje vsebnosti alkohola v destilatu vina na osnovi gostote
Kristjan Prijatelj, 2011, diplomsko delo

Opis: Metodo merjenja alkohola v destilatu vina z alkoholmetrom smo nadgradili z elektronskim sistemom. Ta vsebuje senzor razdalje, ki meri odmik vrha alkoholometra do gladine merjenega vzorca, in temperaturni senzor, ki meri temperaturo vzorca. Naloga elektronskega sistema z mikrokrmilnikom je, da pretvori izmerjeni signal in izvede temperaturno korekcijo izmerjenega volumenskega deleža alkohola, na LED prikazovalniku pa poda dejanski delež alkohola merjenega vzorca. Natančnost sistema smo preizkusili na vzorcih z 8, 10, 12, 14, 16 in 18 % alkohola ter pri temperaturah 15, 20 in 25 °C, kjer smo izmerjene meritve primerjali z dejanskimi alkoholnimi vrednostmi. Na osnovi pridobljenih podatkov smo določili odstopanja in korekcijsko tabelo temperaturne kompenzacije. Ugotovili smo, da napaka elektronskega merilnega sistema pri izmerjeni količini alkohola lahko dosega napako 3,8 %, v najslabšem primeru, in 0,1 %, v najboljšem primeru.
Ključne besede: merjenje alkohola, gostota, alkoholmeter, senzorji, mikrokrmilnik
Objavljeno: 12.10.2011; Ogledov: 5304; Prenosov: 411
.pdf Celotno besedilo (2,62 MB)

6.
7.
8.
9.
10.
Merjenje vlažnosti tal s pomočjo brezžičnega senzorskega omrežja
Matej Štefanič, 2012, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je bil preučiti natančen način merjenja vlage v tleh s pomočjo brezžičnega senzorskega omrežja. V ta namen smo merili vlago na treh različnih nivojih (20, 50 in 80 cm) in ob tem izmerjene vrednosti primerjali z vrednostmi okoljskih razmer, kot so temperatura zraka, vlažnost zraka, temperatura tal in omočenost listov za obdobje enega meseca. Ugotovili smo, da bi se z natančnim merjenjem vlage v tleh in drugih okoljskih parametrov lahko natančno napovedala obdobja pomanjkanja vlage v tleh in določila mikroklima merjenega območja. Na podlagi teh podatkov bi se lahko ugotovilo, kdaj in koliko vode je treba dodati določenim kmetijskim kulturam.
Ključne besede: vlaga v tleh, brezžično senzorsko omrežje, okoljske razmere, mikroklima
Objavljeno: 22.10.2012; Ogledov: 1855; Prenosov: 220 
(1 glas)
.pdf Celotno besedilo (2,78 MB)

Iskanje izvedeno v 0.19 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici