| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 407
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Sprotno ocenjevanje stanja prenapetostnih odvodnikov v elektroenergetskem omrežju : doktorska disertacija
Vid Vončina, 2021, doktorska disertacija

Opis: V doktorski disertaciji sta predstavljena zasnova in razvoj naprave za sprotno ocenjevanje stanja prenapetostnih odvodnikov brez iskrišč. Naprava je namenjena vgradnji na ozemljitveni del prenapetostnega odvodnika in uporabi pod napetostjo. Zaradi nedostopnosti in večjih razdalj do vgradnega mesta prenapetostnega odvodnika je naprava opremljena s komunikacijskim sistemom, ki omogoča pošiljanje podatkov meritev prenapetostnih odvodnikov ne glede na lokacijo. S pomočjo dobljenih meritev celotnega uhajavega toka prenapetostnega odvodnika je s pomočjo predstavljenega algoritma, ki izkorišča razmerje med celotnim uhajavim tokom in uporovno komponento uhajavega toka, možno določiti stanje prenapetostnega odvodnika. Po interpretaciji je meritve možno posredovati preko prenosa podatkov na strežnik in kasneje do pristojnih vzdrževalnih služb v kontrolnem centru.
Ključne besede: uhajavi tok, metaloksidni prenapetostni odvodnik, uporovna komponenta uhajavega toka, daljinsko in sprotno ocenjevanje
Objavljeno v DKUM: 10.02.2022; Ogledov: 818; Prenosov: 118
.pdf Celotno besedilo (4,04 MB)

3.
Analiza termične obremenitve zbiralk z upoštevanjem učinka sosedstvenega pojava in izriva toka : magistrsko delo
Damir Jošar, 2021, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu so obravnavane enosistemske zbiralke, ki se uporabljajo v manj zahtevnih sistemih, kjer je pomembna preglednost in cenovna dostopnost izvedbe. Na področju industrijske in energetske elektrotehnike se uporabljajo različni stikalni bloki, s katerimi napajamo segmente v električnih sistemih in eden izmed pomembnih sestavnih delov so tudi zbiralke. Cilj magistrskega dela je s pomočjo programskega orodja EleFAnT (Electromagnetic Field Analysis Tools), ki temelji na osnovi metode končnih elementov, izračunati in analizirati razporeditev temperature na posameznih zbiralkah glede na izgubne moči ob upoštevanju bližinskega pojava in izriva toka ter glede na tranzientno obravnavo ob nastanku kratkega stika.
Ključne besede: Zbiralke, termična obremenitev, sosedstveni pojav, izriv toka
Objavljeno v DKUM: 19.01.2022; Ogledov: 807; Prenosov: 74
.pdf Celotno besedilo (3,76 MB)

4.
Izračuni karakterističnih veličin ob kratkem stiku v EES pri projektiranju zbiralk s programsko podporo Matlab : magistrsko delo
Samuel Ljevar, 2021, magistrsko delo

Opis: The aim of this master’s thesis is an application for checking busbars using MATLAB software. The programming tool App Designer programming tool was used to devise an application for rigid conductors, flexible conductors, and Thermal effect and the associated calculations. The purpose of this application is to provide the designer with the ability to do simpler and faster calculations of busbar parameters. A user-friendly overview is provided for easier application management and parameter entry for calculation purposes.
Ključne besede: Zbiralke, Togi vodnik, Upogljivi vodnik, Stikalne naprave
Objavljeno v DKUM: 18.01.2022; Ogledov: 758; Prenosov: 39
.pdf Celotno besedilo (3,50 MB)

5.
Analiza in preskus stikalnih celic po standardu SIST EN 62271 - 200 : diplomsko delo
Mitja Andrejc, 2021, diplomsko delo

Opis: V elektroenergetskem distribucijskem omrežju je velik del razdelilnih transformatorskih postaj opremljen s kovinsko oklepljenimi izvlečljivimi celicami, ki zaradi načina gradnje in same konstrukcije bistveno prispevajo k zanesljivosti delovanja elektroenergetskega sistema. V diplomski nalogi so podrobneje opisani elementi izvlečljivih celic, osrednji del pa predstavlja standard SIST EN 62271-200, ki je tudi osnova za načrtovanje in izvedbo preskusov. V laboratoriju podjetja TSN in v certificiranem laboratoriju na Dunaju so bili izvedeni določeni tipski preskusi.
Ključne besede: stikalna celica, kovinsko oklopljena celica, preskušanje, standard, analiza, načrtovanje
Objavljeno v DKUM: 14.01.2021; Ogledov: 956; Prenosov: 86
.pdf Celotno besedilo (1,68 MB)

6.
Primerjava lokacij za fisijsko in fuzijsko jedrsko elektrarno : magistrsko delo
Eva Tratnik, 2020, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljena primerjava primernosti lokacij za fisijsko in fuzijsko jedrsko elektrarno. Najprej je predstavljen osnovni koncept in delovanje obeh vrst jedrskih elektrarn. V nadaljevanju sledi pregled nekaterih znanih dogodkov, z vzrokom nastanka zunaj območja elektrarne, iz obstoječih fisijskih elektrarn, ki so potencialno ogrozili varnost elektrarne. Nato je predstavljen postopek izbire lokacije za jedrsko elektrarno. Na izbiro lokacije vplivajo zahteve jedrske elektrarne. V nadaljevanju je pojasnjeno, zakaj se razlikujejo zahteve za fuzijsko in fisijsko jedrsko elektrarno. Vendar pa se z izbiro lokacije ne moremo izogniti vsem zunanjim dejavnikom, ki lahko vplivajo na varnost jedrske elektrarne, zato so predstavljeni načini branjenja pred zunanjimi dejavniki. Magistrsko delo povzema trenutno stanje in znanost na področju fuzijskih elektrarn.
Ključne besede: jedrska fisija, jedrska fuzija, primerna lokacija, zakonodaja
Objavljeno v DKUM: 03.07.2020; Ogledov: 1213; Prenosov: 123
.pdf Celotno besedilo (1,44 MB)

7.
Analiza internega omrežja podjetja unior ter rekonstrukcija transformatorske postaje TP UNIOR 1 : magistrsko delo
Marjan Jug, 2020, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga prikazuje analizo kratkostičnih razmer industrijske cone UNIOR-ja v Zrečah pri različnih obratovalnih razmerah ter izdelavo rekonstrukcije transformatorske postaje TP UNIOR 1. V prvem delu je prikazana analiza kratkostičnih razmer industrijske cone v trenutnih in pri predvidenih obratovalnih razmerah. Opravljena je bila analiza kratkostičnih razmer za vsako obratovalno stanje na srednjenapetostnem in nizkonapetostnem nivoju v vseh šestih transformatorskih postajah, ki se uvrščajo v interno omrežje. Na osnovi izračuna kratkostičnih razmer s programskim orodjem NEPLAN in analitičnim izračunom je v drugem delu izdelan predlog rekonstrukcije transformatorske postaje TP UNIOR 1. Prikazan je način dimenzioniranja in izbire nove srednjenapetostne in nizkonapetostne opreme.
Ključne besede: Elektroenergetsko omrežje, transformatorska postaja, stikališče, NEPLAN, kratki stik, dimenzioniranje opreme, izbira stikalne opreme
Objavljeno v DKUM: 03.07.2020; Ogledov: 953; Prenosov: 81
.pdf Celotno besedilo (9,21 MB)

8.
Zaščita proti prenapetosti v nizkonapetostnem omrežju : diplomsko delo
Matjaž Lipovec, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljeno delovanje prenapetostne zaščite v nizkonapetostnem omrežju. Opisani so vzroki in posledice, ki nastopijo ob prenapetostih, pa tudi posamezni prenapetostni odvodniki. Prav tako je predstavljen standard SIST EN 62305-4, ki opisuje zaščito za električne in elektronske naprave v zgradbah pred udari strel. Na koncu sta še dva primera izračunov induciranih napetosti v zankah električnih inštalacij in tokov, ki stečejo ob udaru strele.
Ključne besede: napetost, odvodnik, prenapetost, prenapetostna zaščita, strela, tok
Objavljeno v DKUM: 21.01.2020; Ogledov: 1407; Prenosov: 268
.pdf Celotno besedilo (1,92 MB)

9.
Obnova agregata MHE Ceršak in analiza obratovalnih stanj : diplomsko delo
Timotej Petre, 2019, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo v uvodu podaja kratek opis problematike proizvodnje električne energije. V prvem poglavju opisuje smernice RS pri realizaciji proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov. Nato je podrobno predstavljena oprema, potrebna za obratovanje malih hidroelektrarn. Sledi kratka predstavitev obravnavane male hidroelektrarne Ceršak s podrobno opisano zgodovino večjih objektov elektrarne. Nato sledi potek same prenove elektrarne, kjer se najprej na kratko podana zakonodaja, ki predpisuje cilje dosežene s prenovo. V istem poglavju je predstavljen tudi potek meritev energetskih karakteristik elektrarne in celoten potek prenove agregata 2. Zatem so predstavljeni še vsi preskusi, ki se izvedejo pred začetkom obratovanja na novo vgrajenega agregata. Na koncu sledi še izdelava simulacijskih modelov v programu NEPLAN in analiza obratovalnih razmer.
Ključne besede: obnova, MHE, Ceršak, NEPLAN, asinhronski generator, OVE
Objavljeno v DKUM: 21.11.2019; Ogledov: 951; Prenosov: 94
.pdf Celotno besedilo (5,59 MB)

10.
Projektiranje elektroenergetskih postrojev z upoštevanjem nove zakonodaje : diplomsko delo
Matej Flisar, 2019, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava projektiranje in izbiro elektroenergetske opreme. Za določevaje elektroenergetske opreme je bil uporabljen standard SIST EN 60909-0. Na osnovi standarda je bil izveden izračun maksimalnega in minimalnega kratkostičnega toka za izbiro opreme in ustrezne zaščite. Namen diplomske naloge je bilo prikazati novosti in postopek za izdelavo projekta po novi zakonodaji. V prvem delu je podrobno opisan posodobljen standard SIST EN 60909-0 iz leta 2016. Nato je na kratko opisana standardizacija. V nadaljevanju se vsebina nanaša na okvarne razmere v EES. V zaključku diplomske naloge je predstavljeno priprava postopka izdelave projekta, nov gradbeni zakon in primer izračuna kratkostičnih veličin po metodi iz starejšega in novejšega standarda SIST EN 60909-0.
Ključne besede: kratki stik, projektiranje, elektroenergetski sistemi, gradbeni zakon
Objavljeno v DKUM: 21.11.2019; Ogledov: 1278; Prenosov: 148
.pdf Celotno besedilo (1,63 MB)

Iskanje izvedeno v 0.26 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici