| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 18
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Oskrba otroka z dehidracijo
Biserka Kesak, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu opisujemo dojenčka in malega otroka, dehidracijo, njene vzroke, znake in zdravljenje. V teoretičnem delu diplomske naloge so opisane značilnosti dojenčka in malega otroka, ki sta razen starostnika najbolj občutljiva na pomanjkanje vode v telesu. Osredotočili smo se na dehidracijo, njene vzroke in stopnje ter rehidracijo in izdelali dva standarda negovalnih intervencij; tehtanje otroka glede na starost in dajanje oralno rehidracijske solucije (ORS). Raziskovalni del diplomske naloge smo razdelili na dva dela. V prvem delu so prikazani statistični podatki o hospitalizaciji otrok zaradi akutne driske in bruhanja na Pediatrični kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Maribor. V drugem delu smo predstavili rezultate raziskave, ki je bila izvedena na Univerzi v Mariboru, Fakulteti za zdravstvene vede Maribor, leta 2008. V raziskavi je sodelovalo 50 rednih študentov tretjega letnika UM FZV. Statistični podatki o hospitalizaciji otrok so pokazali, da je bilo v obdobju od 1. 1. do 31. 12. 2008 na oddelku za otroke do drugega leta starosti hospitaliziranih 1190 otrok. 324 otrok je bilo hospitaliziranih zaradi akutne driske. Rezultati raziskave so pokazali, da se driska najpogosteje pojavlja v zimskih mesecih, takrat tudi najpogosteje izolirajo Rotavirus, kot povzročitelja. Raziskava je pokazala tudi pogostejše obolevanje dečkov. Rezultati ankete, ki je bila izvedena med rednimi študenti tretjega letnika so pokazali, da so anketirani po večini mnenja, da se v času študija niso naučili dovolj o dehidraciji pri otrocih. Prav tako so zavzeli stališče, da medicinske sestre pri svojem delu posvečajo premalo časa poučevanju staršev in oskrbi dehidriranega otroka.
Ključne besede: dehidracija, otrok, oskrba
Objavljeno: 24.06.2009; Ogledov: 3321; Prenosov: 667
.pdf Celotno besedilo (510,93 KB)

2.
Pomen osveščenosti staršev o preprečevanju kroničnih nenalezljivih bolezni predšolskih otrok
Mateja Šalamun, 2011, diplomsko delo

Opis: Izhodišča: Preprečevanje kroničnih nenalezljivih bolezni predšolskih otrok je ena najpomembnejših nalog staršev in vzgojiteljev ter vseh, ki otrokom predstavljajo zgled. Pomembno je poznavanje teh bolezni, dejavnikov tveganja in njihovo preprečevanje. Ljudi je treba usmerjati v varovanje lastnega zdravja in krepitev navad, ki omogočajo zdrav način življenja. Že v mladih letih je treba otrokom te navade privzgojiti, saj se le na tak način lahko izognejo posledicam, ki jih lahko pustijo kronične nenalezljive bolezni. Metode: Raziskava je temeljila na kvantitativni metodologiji. Za zbiranje podatkov smo uporabili delno strukturiran anketni vprašalnik, ki je vseboval 14 vprašanj zaprtega tipa. Dobljene podatke smo analizirali ter jih statistično obdelali s pomočjo računalniških programov Microsoft Excel in Microsoft Office Word za urejanje besedila. Vzorec raziskave je predstavljalo 30 naključno izbranih staršev. Namen raziskave je bil ugotoviti, ali starši poznajo kronične nenalezljive bolezni otrok, dejavnike tveganja, ki do teh bolezni privedejo, in ali poznajo načine, s katerimi preprečujemo kronične nenalezljive bolezni. Rezultati: Ugotovili smo, da starši poznajo večino kronično nenalezljivih bolezni in dejavnike tveganja, ki do le-teh privedejo. Prav tako starši poznajo načine preprečevanja kroničnih nenalezljivih bolezni. Sklep: Na področju kroničnih nenalezljivih bolezni otrok in mladostnikov je najpomembnejša preventiva, saj je otroštvo tisti čas, ko so otroci najdojemljivejši za učenje in prevzemanje navad svojih staršev in vzgojiteljev. Pomembno je, da so družine seznanjene s poznavanjem in preprečevanjem kroničnih nenalezljivih bolezni. Osveščenost o zdravem slogu življenja in poznavanju tveganj, ki lahko privedejo do različnih bolezni, ima tako velik pomen v vzgoji otrok za zdrav način življenja.
Ključne besede: kronične nenalezljive bolezni, otroci, zdrav življenjski slog, dejavniki tveganja, vzgoja in izobraževanje.
Objavljeno: 22.03.2012; Ogledov: 2420; Prenosov: 196
.pdf Celotno besedilo (593,93 KB)

3.
Vpliv medicinske sestre pri ozaveščanju očetov o zagovorništvu dojenja
Janja Melanšek, 2011, diplomsko delo

Opis: Dojenje je za mater in otroka neprecenljivo, saj je materino mleko najboljše in največ, kar lahko mati nudi otroku. Pri dojenju se med materjo in otrokom vzpostavi nevidna vez, ki ju poveže in daje otroku občutek varnosti. Mnogi očetje podpirajo svoje partnerke pri dojenju, saj se zavedajo, da je dojenje najboljša hrana za dojenčka in da ima številne prednosti za otroka in mater. Pomembno vlogo pri dojenju pa imajo zdravstveni delavci, ki so prisotni pri vzpostavljanju dojenja, opazujejo dojenje, spodbujajo dojenje ter ob pojavu kakršnih koli težav ukrepajo, jih pomagajo reševati ter nudijo pomoč staršem pri dojenju. Metodologija raziskovanja. Namen raziskovalnega dela je bil ugotoviti, kje so očetje pridobili znanje o dojenju, ali se znanje bodočih očetov iz šol za bodoče starše razlikuje, ali potrebujejo bodoči očetje podporne skupine za dojenje, ki so namenjene očetom in ugotoviti seznanjenost bodočih očetov z dojenjem. Raziskavo smo opravili v Zdravstvenem domu Maribor in Zdravstvenem domu Celje. Anketirali smo 66 bodočih očetov, ki so obiskovali Šolo za bodoče starše. Dobljene podatke iz vprašalnikov smo statistično obdelali s pomočjo računalniškega programa Microsoft Excel. Rezultati. Ugotovili smo, da so vsi očetje pridobili znanje o dojenju v Šoli za bodoče starše, ter da so bodoči očetje mnenja, da ne potrebujejo podpornih skupin za dojenje za bodoče očete. Vsi očetje poznajo nekaj prednosti dojenja, le redki so poznali vse prednosti dojenja. Ugotovili pa smo tudi, da se znanje bodočih očetov v šolah za bodoče starše nekoliko razlikuje, in sicer so odgovori očetov v Šoli za bodoče starše v Mariboru pokazali boljši vpogled v tematiko. Sklep. Oče ima pomembno vlogo pri odločitvi za dojenje, saj nudi bodoči mamici psihično in fizično podporo. Raziskava je pokazala, da bodoči očetje ne potrebujejo podpornih skupin za dojenje. Mnenja so, da so te skupine nepotrebne ter, da ne dojijo oni, temveč partnerke. Pomembno vlogo pri dojenju pa imajo zdravstveni delavci, saj najbolj promovirajo dojenje, nudijo pomoč, spodbudo in podporo mamicam pri dojenju.
Ključne besede: Dojenje, vloga medicinske sestre, vloga očeta, očetovski dopust, Šola za bodoče starše, podporne skupine dojenju.
Objavljeno: 09.12.2011; Ogledov: 1929; Prenosov: 233
.pdf Celotno besedilo (1,53 MB)

4.
DEBELOST PRI OSNOVNOŠOLSKIH OTROCIH
Mitja Novak, 2011, diplomsko delo

Opis: Izhodišča: V diplomskem delu prikazujemo problematiko učencev s prekomerno težo in debelostjo v osnovni šoli, njihove prehranjevalne navade in gibalne sposobnosti. Predstavili smo pomen telesne dejavnosti na zdravje otrok in mladostnikov. Predstavljamo program zdravega prehranjevanja in zdravega hujšanja otrok in mladine in vlogo medicinske sestre in dispanzerja za otroke in mladostnike. Namen: Z raziskavo smo ugotavljali vzroke prekomerne teže in debelosti pri otrocih v osnovni šoli med prvo, drugo in tretjo triado. Ugotavljali smo tudi, kakšen odnos imajo osnovnošolci do prehrane, telesne dejavnosti, kakšno je njihovo mnenje o svoji telesni podobi ter splošno mnenje o zdravem načinu prehranjevanja in pomembnosti gibanja. Metode: Za raziskavo smo uporabili strukturiran vprašalnik po deskriptivni metodi. Pridobljene podatke ankete smo statistično obdelali z računalniškim programom Microsoft Excel, ter jih ponazorili z grafi. Rezultati: Z raziskavo smo ugotovili, koliko otrok je prekomerno hranjenih in koliko jih že ima problem z debelostjo. Osredotočili smo se na osnovnošolske otroke po posameznih triadah. Ugotovili smo, da je bila že v prvi triadi tretjina otrok s prekomerno težo in tretjina s problemom debelosti. Diskusija o zaključku: Ugotovili smo, da otroci poznajo pomen zdravega načina življenja za kasnejše življenjsko obdobje. Ugotovili smo, da se otroci prehranjujejo zdravo, vendar nastane problem glede količine zaužite hrane ter neaktivne telesne dejavnosti.
Ključne besede: šolski otroci, prekomerna teža, debelost, zdrava prehrana, telesna dejavnost, promocija zdravja, zdravstvena vzgoja, medicinska sestra.
Objavljeno: 06.01.2012; Ogledov: 3842; Prenosov: 784
.pdf Celotno besedilo (1,27 MB)

5.
Skrb za oralno zdravje predšolskih otrok
Tadeja Pernat, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili ustno votlino, kjer smo zajeli anatomijo, razvoj in zgradbo zobovja. Opisali smo tudi bolezni zob in ustne votline, vrste razvad in njihov vpliv na nepravilnosti v rasti in razvoju zob ter čeljusti. V nadaljevanju smo predstavili skrb za zdravje zob in ustne votline s posebnim poudarkom na vlogi staršev in vzgojiteljev, vlogi zobozdravstvene preventive ter pomembni vlogi medicinske sestre. V empiričnem delu smo predstavili rezultate raziskave, ki je bila opravljena v mesecu marcu 2012 v vrtcu Spodnji Duplek. V raziskavo je bilo vključenih 50 staršev predšolskih otrok, starih med dvema in šestimi leti. Rezultate smo pridobili z anonimnim anketnim vprašalnikom, ki je vseboval 15 vprašanj zaprtega in odprtega tipa. Pri zbiranju podatkov smo uporabili deskriptivno neeksperimentalno metodo raziskovanja. Ugotavljali smo, kako starši skrbijo in navajajo otroka na ustno higieno ter ali se zavedajo, kakšen je vpliv razvad na oralno zdravje njihovih otrok ter v kolikšni meri so te razvade prisotne. Prišli smo do ugotovitve, da starši menijo, da imajo njihovi otroci zdrave zobe, še vedno pa premalo pozornosti posvetijo skrbi za oralno zdravje svojih otrok. Ugotovili smo tudi, da dobra polovica anketiranih staršev pozna vpliv škodljivih razvad ter da je prisotnost teh razvad zelo majhna.
Ključne besede: zobje, oralno zdravje, predšolski otrok, starši, zobozdravstvena preventiva, medicinska sestra
Objavljeno: 04.07.2012; Ogledov: 1804; Prenosov: 294
.pdf Celotno besedilo (801,67 KB)

6.
PRIROJENE SRČNE NAPAKE PRI OTROKU
Špela Prislan, 2013, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Prirojene srčne napake se pojavljajo pri 0,8 % novorojenčkov. Na nastanek srčnih defektov vplivajo različni škodljivi dejavniki predvsem na začetku prve triade nosečnosti. Prirojene srčne napake vplivajo na kakovost življenja otroka ter njegove družine, zato ti potrebujejo podporo in razumevanje zdravstvenega in negovalnega tima. V empiričnem delu smo želeli ugotoviti, kakšna je vloga medicinske sestre pri obravnavi otroka s prirojenimi srčnimi napakami in koliko so starši informirani o bolezni svojega otroka. Raziskovalna metodologija: Empirični del diplomske naloge je temeljil na kvantitativni metodologiji raziskovanja. Anonimni anketni vprašalnik je vseboval 15 delno strukturiranih vprašanj. V raziskavi je sodelovalo 40 staršev otrok s prirojeno srčno napako. Raziskava je bila opravljena s pomočjo Društva srčnih otrok in spletnega anketnega vprašalnika, objavljenega na MedOver in Facebook strani Prirojene srčne napake. Podatke smo analizirali in grafično ponazorili s pomočjo programa Excel. Rezultati: Rezultati raziskave kažejo na to, da ljudje medicinsko sestro v 62,5 % dojemajo kot zdravstveno vzgojiteljico in osebo, ki je v 67,5 % pripravljena prisluhniti težavam, s katerimi se srečujejo družine med otrokovo boleznijo, manj pa smo uspešne s podajanjem informacij, ki jih otrok in njegova družina potrebujejo. Analiza raziskave kaže, da 42,5 % anketiranih meni, da medicinske sestre nimamo dovolj znanja o prirojenih srčnih napakah in prav tako, ozirajoč se na analizo raziskave, po mnenju 22,5 % sodelujočih v raziskavi meni, da otroku in njegovi družini v času bolezni vendarle ne nudimo dovolj pomoči, ki bi jo potrebovali. Sklep: Zdravstvena obravnava otroka s prirojeno srčno napako je izredno zahtevna za celoten negovalni in zdravstveni tim. Medicinske sestre v slovenskem prostoru bi morale imeti več strokovnega znanja in izkušenj na področju prirojenih srčnih napak pri otrocih, saj pomanjkanje le-tega v starših vzbuja dvom v našo vlogo v obravnavi njihovih bolnih otrok. Če bomo družini in njihovemu bolnemu otroku želeli zagotoviti kakovostno zdravstveno nego, bomo morali dokazati svoje znanje in promovirati naše delo in vlogo v zdravstvenem sistemu.
Ključne besede: družina, otrok, prirojena srčna napaka, medicinska sestra, zdravstvena vzgoja.
Objavljeno: 11.10.2013; Ogledov: 2424; Prenosov: 515
.pdf Celotno besedilo (1,40 MB)

7.
PREVENTIVNI PREGLEDI OTROK V PREDŠOLSKEM OBDOBJU
Mateja Hrastić, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava preventivne preglede otrok v predšolskem obdobju, njihov pomen in obseg. V njem so povzeti preventivni pregledi otrok po standardnem nacionalnem preventivnem programu izvajanja preventivnega zdravstvenega varstva na primarni ravni za dojenčke in predšolske otroke do dopolnjenega 6. leta starosti. Predstavljen je razvojni presejalni test Denver II Slovenija, cepljenje predšolskih otrok in vloga medicinske sestre pri preventivnih pregledih. Namen raziskave je bil ugotoviti, ali se starši predšolskih otrok zavedajo pomembnosti preventivnih pregledov, njihovega osnovnega namena, pomembnosti cepljenja, ali poznajo bolezni proti katerim cepimo predšolske otroke in ali poznajo namen razvojnega presejalnega testa Denver II Slovenija. Metodologija in metode dela. Raziskava je temeljila na kvantitativni metodologiji z uporabo delno strukturiranega anketnega vprašalnika, namenjenega staršem predšolskih otrok, ki so se udeležili enega izmed preventivnih pregledov v dispanzerju za predšolske otroke v Zdravstvenem domu Ljutomer. Rezultati raziskave. Iz rezultatov raziskave je razvidno, da se vsi anketirani starši strinjajo, da so preventivni pregledi otrok v predšolskem obdobju pomembni, dobro poznajo njihov osnovni namen, zavedajo se tudi pomembnosti cepljenja, malo manj pa so jim znane bolezni proti katerim cepimo predšolske otroke in razvojni presejalni test Denver II Slovenija. Ugotavljamo, da bo več pozornosti potrebno posvetiti seznanitvi staršev z boleznimi proti katerim cepimo predšolske otroke, in razlagi razvojnega presejalnega testa Denver II Slovenija.
Ključne besede: otrokov razvoj, predšolski otroci, starši, medicinska sestra, preventivni pregledi
Objavljeno: 08.08.2012; Ogledov: 2595; Prenosov: 659
.pdf Celotno besedilo (295,64 KB)

8.
Non-invasive methods for children's cholesterol level determination
Petra Povalej Bržan, Peter Kokol, Jernej Završnik, 2003, strokovni članek

Opis: Today, there is a controversy about the role of cholesterol in infants and the measurement and management of blood cholesterol in children. Several scientific evidences are supporting relationship between elevated blood cholesterol in children and high cholesterol in adults and development of adult arteriosclerotic diseases such as cardiovascular and cerebrovascular disease. Therefore controlling the level of blood cholesterol in children is very important for the health of the whole population. Non-invasive methods are much more convenient for the children because of their anxieties about blood examinations. In this paper we will present a new try to find non-invasive methods for determining the level of blood cholesterol in children with the use of intelligent system.
Ključne besede: cholesterol level determination, noninvasive method
Objavljeno: 01.06.2012; Ogledov: 1280; Prenosov: 19
URL Povezava na celotno besedilo

9.
10.
Biomechanical characteristics of skeletal muscles and associations between running speed and contraction time in 8- to 13-year-old children
Jernej Završnik, Rado Pišot, Boštjan Šimunič, Peter Kokol, Helena Blažun, 2017, izvirni znanstveni članek

Opis: Objective: To investigate associations between running speeds and contraction times in 8- to 13-year-old children. Method: This longitudinal study analyzed tensiomyographic measurements of vastus lateralis and biceps femoris muscles’ contraction times and maximum running speeds in 107 children (53 boys, 54 girls). Data were evaluated using multiple correspondence analysis. Results: A gender difference existed between the vastus lateralis contraction times and running speeds. The running speed was less dependent on vastus lateralis contraction times in boys than in girls. Analysis of biceps femoris contraction times and running speeds revealed that running speeds of boys were much more structurally associated with contraction times than those of girls, for whom the association seemed chaotic. Conclusion: Joint category plots showed that contraction times of biceps femoris were associated much more closely with running speed than those of the vastus lateralis muscle. These results provide insight into a new dimension of children’s development.
Ključne besede: children, tensiomyography, running speed, contraction time, skelet muscle, motor development
Objavljeno: 13.07.2017; Ogledov: 568; Prenosov: 275
.pdf Celotno besedilo (454,48 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

Iskanje izvedeno v 0.25 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici