| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 22
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
SPREMLJANJE SRČNEGA UTRIPA Z NEINVAZIVNO METODO MERJENJA PRI ŠPORTNIH KONJIH IN RAZVOJ LINEARNEGA MODELA ZA IZRAČUN KRMNEGA OBROKA
Jernej Prišenk, 2010, diplomsko delo

Opis: V okviru raziskave smo razvili način spremljanja srčnega utripa pri športnih konjih z uporabo neinvazivne metode merjenja. Srčni utrip smo spremljanji pri treh kastratih različnih starostnih skupin in pod različnimi psihofizičnimi obremenitvami. S tem smo ugotavljali vpliv vsakodnevnih stresnih situacij na povišanje srčnega utripa. V času izvajanja meritev je pri 10-letnem kastratu nastopila nepričakovana bolezen, ki nam je omogočila proučitev vpliva bolezni in telesne temperature na srčni utrip konja. S statistično obdelavo in predhodno pridobljenimi podatki smo analizirali odvisnost med srčnim utripom in telesno temperaturo konja. Z uporabo nove opreme Polar Equine RS800CX G3 smo spremljali srčni utrip konja v fazi fizične aktivnosti in ugotavljali odvisnost srčnega utripa od temperature zraka v času izvajanja treningov. Rezultati so bili v nasprotju z našimi pričakovanji, saj je bil srčni utrip višji v času treningov brez preskakovanja ovir, ki veljajo za manj naporne in manj stresno obremenjujoče. Vzporedno smo razvili linearni model za izračun krmnega obroka pri športnih konjih. Z nastavitvijo omejitev ciljne celice in spreminjajočih se celic smo s pomočjo Excelovega orodja Reševalec dobili rešitev zastavljenega problema. Stroški sestavljenega optimalnega krmnega obroka so bili največji pri krmnem obroku v času tekmovanj.
Ključne besede: srčni utrip / 'Polar' / stres / linearni program / krmni obrok
Objavljeno: 13.10.2010; Ogledov: 2618; Prenosov: 238
.pdf Celotno besedilo (2,17 MB)

2.
RAZVOJ VEČKRITERIJSKEGA MODELA ZA OCENJEVANJE PREHRANSKIH IZDELKOV Z GORSKO-HRIBOVSKIH OBMOČIJ
Jernej Prišenk, 2012, magistrsko delo

Opis: Razvit je bil večkriterijski model za kvalitativno oceno ustreznosti proizvodnje in trženja posameznega lokalnega prehranskega izdelka z gorsko-hribovskega območja z uporabo metode DEX, ki predstavlja orodje za identifikacijo pomanjkljivosti v fazi proizvodnje ali trženja lokalnih prehranskih izdelkov. V raziskavo je bilo vključenih deset analiziranih prehranskih izdelkov z območja Julijskih in Savinjskih Alp ter Pohorja. Razvoj modela je potekal postopoma in je bil na koncu uporabljen na primerih analiziranih prehranskih izdelkov. Rezultati so bili podani v obliki kvalitativnih končnih ocen za fazo proizvodnje in trženja pri individualnih lokalnih prehranskih izdelkih. Z izvedbo analize plus-minus-1 na koroškem rženem kruhu in suhem sadju je bil ugotovljen vpliv osnovnih atributov na končno oceno prehranskega izdelka. Rezultati analize so pokazali, katere kriterije od osnovnih kriterijev (kriterijev na prvem nivoju) je smiselno izboljšati za doseganje boljše končne kvalitativne ocene. Na podlagi zastavljenih hipotez je bilo preverjeno, ali na končno oceno prehranskih izdelkov vpliva večje število kriterijev in ali bi bila končna ocena drugačna, če bi upoštevali samo en kriterij. Rezultati so pokazali, da se je končna kvalitativna ocena pri petih prehranskih izdelkih bistveno razlikovala od ocen po posameznih kriterijih. Prehranski izdelki so lahko prejeli pet različnih hierarhično vrednotenih opisnih ocen. Najboljšo oceno »odličen« sta prejela tolminski sir in zgornjesavinjski želodec, nekoliko slabšo oceno »manj uspešen« pa je prejel pohorski lonec. Najslabšo oceno »slab« je prejel mošt, medtem ko so solčavski sirnek, bovški sir, pehtranova potica in jetrnica prejeli oceno »zadosten«. Ocena dveh prehranskih izdelkov (suhega sadja in koroškega rženega kruha) je variirala med »zadosten« in »manj uspešen«. Na podlagi analize plus-minus-1je bilo ugotovljeno, da je njuna končna ocena odvisna od različnih ocen združenih kriterijev, pri čemer lahko njihova posamezna ocena s spremembo za eno stopnjo navzgor ali navzdol vpliva na končno oceno prehranskega izdelka. Izvedli smo še analizo občutljivosti modela, ki je temeljila na spreminjanju vrednosti, tako da se je spreminjala utež kriterijema prvega nivoja. Analiza je pokazala odzivnost, učinkovitost in uporabnost modela, če bi ocenjevali več prehranskih izdelkov, katerih končna ocena uspešnosti bi temeljila na podlagi posamezne ocene faze proizvodnje in faze trženja izdelka.
Ključne besede: lokalni prehranski izdelki, ocenjevanje prehranskih izdelkov, večkriterijski model, DEXi
Objavljeno: 19.03.2012; Ogledov: 2581; Prenosov: 360
.pdf Celotno besedilo (1,22 MB)

3.
Analiza socio-ekonomskega položaja žensk na kmetijah v Podravju
Katica Muršec, 2018, magistrsko delo/naloga

Opis: Obravnavana analiza magistrskega dela vključuje socio-ekonomski položaj žensk na kmetijah v Podravju. V delu predstavljamo kmečko žensko, socialno varnost kmetic, ekonomski položaj kmečkih žensk in njihovo prisotnost v lokalnem okolju (socialno angažiranost). Osnovni cilj je ovrednotiti vpletenost kmečke ženske v odločanje oziroma sodelovanje v soodločanju pri pomembnih odločitvah na kmetijskem gospodarstvu, analizirati njihovo socialno angažiranost v lokalnem okolju, njihov ekonomski položaj ter socialno varnost v starejših letih. Metodologija vključuje anketiranje petdesetih kmečkih žensk, in sicer članic ter nosilk kmetijskih gospodarstev, s predhodno oblikovanim vprašalnikom. Ta je bil sestavljen iz treh sklopov: (I) prvi del zajema značilnosti in strukturo anketirank, (II) drugi informacije o kmetijskem gospodarstvu, (III) tretji pa zajema ekonomski ter socialni položaj anketirank. Izsledki raziskave so pokazali, da nosilke kmetijskih gospodarstev pogosteje sprejemajo odločitve same (8,82 %) oziroma jih sprejemajo soglasno (79,41 %), medtem ko članice nimajo pomembnejših funkcij pri sprejemanju odločitev (56,07 %). 38,34 % nosilk čuti, da so ekonomsko neodvisne, 64,71 % pa jih je socialno angažiranih. 22,00 % vseh anketirank nima sklenjenega pokojninskega in invalidskega zavarovanja.
Ključne besede: agrarna ekonomika, kmečke ženske, socio-ekonomski položaj, Podravje
Objavljeno: 02.10.2018; Ogledov: 174; Prenosov: 27
.pdf Celotno besedilo (1,33 MB)

4.
VPLIVI AGRO-ŽIVILSKE VERIGE Z DODANO VREDNOSTJO NA SOCIO-EKONOMSKI POLOŽAJ GORSKIH MLEČNIH KMETIJ
Jernej Prišenk, 2015, doktorsko delo/naloga

Opis: Analizirali smo agroživilsko verigo z dodano vrednostjo in pridobili empirične rezultate o končnih vplivih le-te na upravičenost/neupravičenost kmetovanja kmetij s prirejo mleka v gorskih območjih. Pri tem smo se omejili na analizo socialnih in ekonomskih vplivov (socio-ekonomskih vplivov). Kot pilotni primer smo izbrali agroživilsko verigo z dodano vrednostjo, kjer ima vlogo ključnega akterja Mlekarna Planika. V analizi smo uporabili tri različne metodološke pristope: i) ekonometrično modeliranje, ii) multivariatno matrično analizo in iii) pristop analize medsebojnih odnosov. Rezultati so pokazali pozitivne ekonomske učinke analizirane agroživilske verige na kmetije s prirejo mleka, korelacijo med indikatorji posrednih socialnih in ekonomskih učinkov in dobro povezanost med akterji znotraj agroživilske verige z visoko stopnjo zaupanja med njimi. Rezultati doktorske disertacije pojasnjujejo smiselnost ohranjanja kmetovanja na gorskih območjih v Sloveniji in pomen ohranitve analizirane agroživilske verige z dodano vrednostjo na obstoj kmetij s prirejo mleka. Rezultati ekonometričnega modeliranja so pokazali, da bi kmetije s prirejo mleka, ki so del analizirane agroživilske verige z dodano vrednostjo utrpele manjši padec povpraševanja po odkupu mleka s strani Mlekarne Planika v primeru zvišanja tržne cena konzumnega mleka za 1 %. Nekoliko višji padec povpraševanja po mleku (0,12 %) bi utrpele kmetije, ki niso del te agroživilske verige z dodano vrednostjo. Z multivariatno matrično analizo smo ugotovili povezanost socialnih in ekonomskih učinkov, kar pomeni, da so »višja odkupna cena«, »redno plačilo« in »bližina zbirnega mesta za mleko« pomembni dejavniki pri obstoju kmetij, ki oddajajo mleko v Mlekarno Planika. Analiza medsebojnih odnosov pa je razkrila zelo dobro razvito komunikacijo o kvaliteti osnovnih surovin (mleka) in mlečnih izdelkov, pri čemer pa komunikacije o vrednotah, kot so solidarnost med akterji, pravična cena, dobro počutje živali, kmetovanje na okolju prijazen način, manjša uporaba fitofarmacetskih sredstev, praktično ni oz. se izgubi vzdolž agroživilske verige. Ugotovili smo, da akterji v analizirani agroživilski verigi pozabljajo na pomembnost komunikacije o teh vrednotah, kar glede na raziskave s tega podorčja predstavlja poememben dejavnik uspešne rasti agroživilskih verig z dodano vrednostjo.
Ključne besede: agroživilske verige z dodano vrednostjo, lokalni kmetijski pridelki in živila, ekonometrično modeliranje, multivariatna matrična analiza, analiza medsebojnih odnosov
Objavljeno: 12.06.2015; Ogledov: 1817; Prenosov: 182
.pdf Celotno besedilo (1,57 MB)

5.
6.
7.
8.
System dynamics model for policy scenarios of organic farming development
Črtomir Rozman, Karmen Pažek, Jernej Prišenk, Andrej Škraba, Miroljub Kljajić, 2012, izvirni znanstveni članek

Opis: This paper presents the system dynamics of organic farming development in order to support decision making. the model seeks answers to strategic questions related to the level of organically utilized area, levels of production and crop selection in long-term dynamic context. The model will be used for simulation of different policy scenarious for organic farming and their imapct on economic and developmental parameters of organic production atan aggregate level. Using the model, several policy scenarios were performed.
Ključne besede: organic farming, system dynamics, simulation, model
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 765; Prenosov: 153
.pdf Celotno besedilo (350,71 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

9.
10.
Effect size measurement in functional milk product marketing
Karmen Pažek, Črtomir Rozman, Jernej Turk, Darja Majkovič, Sebjan Hari, Matej Kolenko, Sašo Pamič, Jernej Prišenk, 2011, izvirni znanstveni članek

Opis: The paper presents the application possibility of "Effect size" and Cohen's-d index in the case of introduction of new milk products on the market. The field and online survey were used to establish the potential interest of finalconsumers for new functional food product of dairy company in Slovenia - milk with phytosterols additives. Two techniques possibilities of Cohen-d index were calculated; manual and using the Cohen's-d calculator. Further, the application is focused on two main questions in survey regarding observed problem: 1) Would you buy milk with phytosterols additives, which scientifically proven lowers concentration of cholesterol in blood? 2) Would you pay for it at a higher price? The sample includes 419 surveys, 150 surveyswere conducted on field (control group) and 269 surveys were provided online (experimental group). The Cohenćs-d index (d) results show by using manual and Cohen's-d calculator for both groups "small" effect (d=0.35, i.e. d=0.34 ), and "zero or near zero" effect (d=0.15, i.e.= 0.15) when deciding to buy new milk product.
Ključne besede: effect size, Cohen`s-d index, functional food, milk
Objavljeno: 10.07.2017; Ogledov: 331; Prenosov: 57
.pdf Celotno besedilo (804,43 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

Iskanje izvedeno v 0.27 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici