| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Pristopi obveščevalnih služb pri odkrivanju radikalizacije
Jernej Novak, 2019, diplomsko delo

Opis: Radikalizacija je nejasno opredeljena skozi varnostne, družboslovne in pravne znanosti. Je vseprisoten pojav, ki potencialno ogroža družbeno-pravni red. Zaradi njenih posledic je prevencija le-te smiselna za ohranjanje suverenosti varnih držav. Obveščevalne službe so zaradi tajnosti, analitičnih kapacitet, operativnih zmožnosti in posebnih metod dela, zelo primeren instrument v boju proti radikalizaciji. Kljub temu je Slovenska obveščevalno-varnostna agencija še vedno močno omejena pri obravnavi radikalizacije, kajti zakonsko jo veže element tujine, ki omejuje delo na področju notranje varnosti. Zaradi izkušenj iz časov, ko je bila v Sloveniji totalitarna državna ureditev in je delovala politična policija, ima razprava o delu obveščevalnih služb na notranjepolitičnem področju že vnaprej negativno konotacijo. Toda, če želimo ohranjanti blaginjo, mir in varnost, je neizvajanje preventivnih varnostnih programov izpuščena priložnost za preprečitev padca varnostnih standardov, porasta družbenih trenj in ne nazadnje tudi človeških žrtev.
Ključne besede: diplomske naloge, radikalizacija, obveščevalno-varnostne službe, prevencija
Objavljeno: 04.10.2019; Ogledov: 401; Prenosov: 60
.pdf Celotno besedilo (1,36 MB)

2.
Zaračunavanje pristojbin za uporabo cestne infrastrukture v mestnih središčih
Jernej Novak, 2014, diplomsko delo/naloga

Opis: Z diplomsko nalogo bomo preučili področje cestne infrastrukture ter promet v mestnih središčih, tu bomo omenili tudi prometno zakonodajo na področju mestnega prometa, ter ureditev prometa v mestih. Izpostavili bomo probleme, ki so izhodišče za iskanje rešitev za njihovo preprečitev. Glavni problem je onesnaževanje okolja v mestnih središčih z izpušnimi plini avtomobilov, avtobusov, dostavnih vozil, tovornih vozil. Ta vozila poleg izpušnih plinov onesnažujejo okolje tudi s hrupom. Mestna središča so vse bolj nasičena z avtomobili, posledica je obremenjena cestna infrastruktura, zaradi tega prihaja do nezaželenih poškodb cestne infrastrukture, torej je vprašljiva tudi prometna varnost. Podrobneje bomo predstavili stanje cestne infrastrukture v mestu Maribor. Danes v nobenem od slovenskih mest ne poznamo sistema, ki bi lahko zmanjšal prenasičenost vozil v mestnih središčih. V mestih je cestna infrastruktura brezplačna za uporabo, kar je eden od razlogov za prenasičenost vozil. Rešitev bi lahko bila uvedba sistema za zaračunavanje pristojbin za uporabo cestne infrastrukture, kot ga že poznajo v nekaterih večjih evropskih mestih. Preučili bomo, kateri od sistemov je najprimernejši za slovenska mesta oziroma za mesto Maribor in kakšen bi bil proces integracije sistema v mestni promet.
Ključne besede: mestno središče, pristojbina, plačilna cona, informacijski sistem
Objavljeno: 30.01.2015; Ogledov: 785; Prenosov: 71
.pdf Celotno besedilo (2,20 MB)

3.
IMPLEMENTACIJA ODLOČITVENIH METOD TIPA MAUT
Denis Ladinek, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo zajema načrtovanje in implementacijo aplikacije za večparametersko modeliranje po metodi MAUT. V prvem delu smo predstavili metode odločanj ter podrobneje opisali metodo MAUT. V drugem delu smo predstavili razvojno okolje s katerim smo načrtovali in implementirali aplikacijo. Opisali smo logiko aplikacije in našteli težave na katere smo naleteli. V zadnjem delu smo, s pomočjo izdelane aplikacije, predstavili rešitev odločitvenega problema izbire avtomobila.
Ključne besede: večkriterijska odločitvena metoda MAUT, implementacija sistema za podporo odločanju, odločitven model, teorija koristnosti
Objavljeno: 23.06.2011; Ogledov: 2850; Prenosov: 475
.pdf Celotno besedilo (2,23 MB)

4.
APROKSIMATIVNO SKLEPANJE V BAYESOVIH MREŽAH
Jernej Novak, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi bomo opisali metode direktnega vzorčenja, kamor spadajo algoritem vzorčenja, algoritem vzorčenja zavrnitve in algoritem uteženja verjetnosti. Pojasnili bomo tudi delovanje metode vzorčenja s pomočjo algoritma markovske verige Monte Carlo v eni izmed njenih preprostih oblik, Gibbsovem vzorčevalniku. Algoritme bomo implementirali v predstavitveni aplikaciji, testirali njihovo delovanje na enakih primerih in primerjali dobljene rezultate.
Ključne besede: Bayesove mreže, aproksimativno sklepanje, direktno vzorčenje, Monte Carlo, markovska veriga
Objavljeno: 06.01.2011; Ogledov: 1732; Prenosov: 125
.pdf Celotno besedilo (2,60 MB)

5.
PRIMERJAVA ORODIJ ZA STATIČNO ANALIZO KODE
Tomaž Rašl, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo opisali in primerjali orodja za statično analizo kode. Dobra analiza napisane kode je ključnega pomena za zanesljivo in dolgo delovanje aplikacij. Danes si več ne predstavljamo podjetij ter domov brez računalnika in računalniške opreme, ki mora delovati brezhibno. Ravno iz tega razloga je pomemben faktor varne in zanesljive programske opreme dobra analiza ter odstranitev vseh pomanjkljivosti v kodi. Tako smo v začetnih poglavjih spoznali namen in zasnovo različnih orodij za statično analizo kode. Te smo v nadaljevanju primerjali med seboj glede funkcionalnosti, ki jih vsebujejo. V ospredje tega diplomskega dela smo postavili primerjavo dveh orodij, ki smo ju primerjali glede funkcionalnosti, števila pravil, ki ga obsegata, števila najdenih pomanjkljivosti, in splošno uporabnost in zanesljivost. Predvsem smo želeli prikazati, kaj ima eno orodje, česar drugo nima. Tako smo prišli do zanimivih dejstev, ki so prikazana in komentirana v različnih tabelah.
Ključne besede: analiza kode, programska oprema, testiranje, primerjava orodij
Objavljeno: 15.07.2010; Ogledov: 1553; Prenosov: 109
.pdf Celotno besedilo (1,71 MB)

Iskanje izvedeno v 0.13 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici