| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 41
Na začetekNa prejšnjo stran12345Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
VODOVOD ČRPALIŠČE OTOK - VH HAJNDL ZASNOVA IN IZDELAVA PROJEKTA PGD (PROJEKT ZA PRIDOBITEV GRADBENEGA DOVOLJENJA) Z VSEMI POTREBNIMI SOGLASJI NA PROJEKT
Uroš Kos, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so prikazani postopki, ki so potrebni za izdelavo projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja in pridobitev vseh soglasij potrebnih za izdajo gradbenega dovoljenja. Predstavljena je izdelava projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja od idejne zasnove in pridobivanja projektnih pogojev do izdelave projekta in pripadajočih soglasij na projekt. Cilj diplomske naloge je bil prikazati potek zasnove vodovodnega omrežja, izbiro trase vodovoda, dimenzioniranje omrežja ter prikaz postopkov za pridobitev soglasij na projekt.
Ključne besede: vodovod, projekt za pridobitev gradbenega dovoljena, idejna zasnova vodovoda, trasa vodovoda, tehnično poročilo, statični izračun, projektantski predračun, soglasja
Objavljeno: 21.12.2009; Ogledov: 4028; Prenosov: 359
.pdf Celotno besedilo (31,83 MB)

3.
UREDITEV DELA VODOTOKA TESNICA PRI KRAJU STRANICE
Klemen Senič, 2010, diplomsko delo

Opis: Naloga je sestavljena iz teoretičnega dela, kjer so predstavljeni robni pogoji, regulacija in problemi pri urejanju vodotokov, definirane so osnove za izdelavo ureditvenih načrtov vodotokov, kamor spadajo lokalni varovalni ukrepi, kakor tudi obsežnejši regulacijski ukrepi. Temu delu sledi predstavitev konkretne ureditve vodotoka Tesnica, kjer je bila, po vodni ujmi septembra 2007, povzročena velika škoda. Moj cilj je bil izbrati primeren način ureditve vodotoka, ki bo zagotavljal varnost priobalnih objektov. Ugotovil sem, da je predvidena izdelava kamnitih zložb in suho polaganje lomljenca na brežine vodotoka ter izdelava pragov iz lesenih hlodov najoptimalnejša in obenem najbolj pogosta rešitev pri urejanju hudourniških vodotokov pri nas.
Ključne besede: urejanje vodotokov, hidrološka analiza, dimenzioniranje prereza
Objavljeno: 14.01.2010; Ogledov: 2511; Prenosov: 534
.pdf Celotno besedilo (2,40 MB)

4.
DIMENZIONIRANJE GRAVITACIJSKEGA KANALIZACIJSKEGA SISTEMA V NASELJU RADEHOVA
Nina Žula, 2010, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je analiza in dimenzioniranje gravitacijske komunalne in meteorne kanalizacije v naselju Radehova. To diplomsko delo prikazuje odvodnjo odpadnih in meteornih komunalnih vod za ohranitev kvalitete okolja, v katerem živimo, in zagotovitev osnovnih zdravstvenih razmer. Gre za gravitacijsko kanalizacijo, ki opisuje ločen in mešan sistem odvodnje. Glede na izbran sistem izračunamo hidravliko in dimenzioniramo premere cevi, ki jih potrebujemo v obravnavanem območju. V prvem delu diplome sem podala in teoretično opisala osnove gravitacijske kanalizacije, drugi del pa vsebuje konkreten primer, ki obsega del naselja Radehovo. Kanalizacijski sistem je izrisan in preračunan v programu Canalis. Grafika vsebuje situativni prikaz kanalizacije, vzdolžne profile in pregledno karto, analitični del pa hidravlični izračun in dimenzioniranje v programu Canalis.
Ključne besede: odvodnja odpadnih voda, gravitacijska kanalizacija, nizke gradnje, mešani in ločeni kanalizacijski sistem, dimenzioniranje kanalizacije, hidravlika
Objavljeno: 06.09.2010; Ogledov: 4280; Prenosov: 1625
.pdf Celotno besedilo (7,34 MB)

5.
ZGODOVINA KANALIZACIJE
Ranko Drljača, 2011, diplomsko delo

Opis: Ljudje so zmeraj čutili potrebo po odvajanju odplak iz svoje neposredne okolice, z izjemo srednjega veka. Zato so razni narodi skozi zgodovino iskali načine kako bi odvajali odplake. Vse skupaj se je začelo v starodavnih civilizacijah Mezopotamije in nadaljevalo naprej skozi zgodovino. V današnjem času si življenja brez kanalizacijskih omrežij skoraj ne predstavljamo več in so del našega modernega življenja. Diplomsko delo prikazuje splošni opis kanalizacije, začetek in razvoj kanalizacije skozi zgodovino ter razvoj kanalizacije v mestu Celje.
Ključne besede: kanalizacijski sistemi, rimska kanalizacija, kanalizacijske cevi, prečrpavanje kanalizacije, kanalizacija v mestu Celje
Objavljeno: 10.01.2011; Ogledov: 4149; Prenosov: 602
.pdf Celotno besedilo (3,95 MB)

6.
OBJEKTI BIOLOŠKE ČISTILNE NAPRAVE
Peter Krajnc, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so analizirani objekti biološke čistilne naprave. Predstavljen je opis postopka čiščenja komunalne odpadne vode v obravnavani biološki čistilni napravi. Na kratko je omenjena zakonodaja, ki se nanaša na čiščenje komunalnih odpadnih vod. Prikazane so osnove analize obtežb, določitev krovnega sloja betona ter kontrola razpok po evropskih standardih za projektiranje gradbenih konstrukcij. Podrobneje pa so obravnavani objekti biološke čistilne naprave, opisani po principu tehničnega poročila s priloženimi arhitekturnimi načrti.
Ključne besede: čiščenje odpadne vode, komunalne odpadne vode, biološke čistilne naprave, gradbeni objekti čistilne naprave
Objavljeno: 10.05.2011; Ogledov: 2209; Prenosov: 247
.pdf Celotno besedilo (3,23 MB)

7.
KANALIZACIJSKO OMREŽJE IN TEHNOLOŠKI OPIS DELOVANJA ČISTILNE NAPRAVE LJUTOMER
Daniel Vidonja, 2011, diplomsko delo

Opis: Kapaciteta prebivalstva se dnevno veča, posledično pa se povečuje tudi proizvodnja odpadne vode. Za ohranjevanje čistega naravnega okolja oziroma naravnega ravnovesja je potrebno to vodo čim bolje očistiti pred izpustom. S tem namenom se v urbanih naseljih gradijo čistilne naprave, ki se med seboj lahko razlikujejo po načinu delovanja kakor tudi po sami izvedbi. Okolju najprijaznejše so čistilne naprave, ki so zasnovane na principu uporab biološke tehnologije čiščenja odpadne vode. Odpadno vodo je potrebno do čistilnih naprav voditi po smiselno zasnovanih in pravilno sprojektiranih omrežjih, ki jih imenujemo kanalizacijska omrežja. Da bi le ta pravilno in učinkovito delovala, je potrebno v sklopu izgradnje kanalizacijskega omrežja zgraditi vse potrebne objekte na mreži, kot so: revizijski jašek, črpališče, razbremenilnik … V diplomskem delu je obravnavana in opisana kanalizacijska mreža z vsemi pripadajočimi objekti ter tehnologija čiščenja odpadne vode na čistilni napravi Ljutomer.
Ključne besede: kanalizacijsko omrežje, čiščenje odpadne vode, biološke čistilne naprave, tehnološki postopki čiščenja
Objavljeno: 13.10.2011; Ogledov: 3001; Prenosov: 293
.pdf Celotno besedilo (2,02 MB)

8.
IZDELAVA PROJEKTA »IZGRADNJA PRIMARNEGA CEVOVODA ŠMARTNO OB PAKI – REČICA« S POMOČJO APLIKATIVNE PROGRAMSKE OPREME
Domen Bastič, 2011, diplomsko delo

Opis: Pri izdelavi projektne dokumentacije projektanti v praksi uporabljamo veliko različne aplikativne programske opreme. Zaradi razmeroma velike ponudbe na trgu se podjetja pri nabavi le-te odločajo glede na njihove potrebe, finančne zmožnosti ter znanja ljudi, ki bodo te programe uporabljali. V diplomskem delu je predstavljen projekt »Izgradnja primarnega cevovoda Šmartno ob Paki – Rečica«, ki smo ga izdelali v Komunalnem podjetju Velenje d.o.o. Projekt je izdelan s pomoč aplikativne programske opreme (Manifold, Epanet, Autocad Civil 3D), ki je predstavljena v prvem delu. Namen diplomskega dela je najti dobre in slabe lastnosti ter ustreznost uporabljene programske opreme pri izdelavi dejanskega projekta.
Ključne besede: vodovodni sistem, hidravlični model, aplikativna programska oprema, projektiranje cevovoda
Objavljeno: 17.11.2011; Ogledov: 1962; Prenosov: 158
.pdf Celotno besedilo (3,55 MB)

9.
Boundary domain integral method for the study of double diffusive natural convection in porous media
Janja Kramer Stajnko, Renata Jecl, Leopold Škerget, 2007, izvirni znanstveni članek

Opis: The main purpose of this paper is to present a boundary domain integral method(BDIM) for the solution of natural convection in porous media driven by combining thermal and solutal buoyancy forces. The Brinkman extension of the classical Darcy equation is used for the momentum conservation equation. The numerical scheme was tested on a natural convection problem within a square porous cavity, where different temperature and concentration values are applied on the vertical walls, while the horizontal walls are adiabatic and impermeable. The results for different governing parameters (Rayleigh number, Darcy number, buoyancy ratio and Lewis number) are presented and compared withpublished work. There is a good agreement between those results obtained using the presented numerical scheme and reported studies using other numerical methods.
Ključne besede: double diffusive natural convection, porous medium, velocity-vorticity formulation, Brinkman extended Darcy formulation, boundary domain integrated method
Objavljeno: 31.05.2012; Ogledov: 1217; Prenosov: 62
URL Povezava na celotno besedilo

10.
Numerična rešitev konvektivnega toka v porozni snovi zaradi nasprotujočih si vzgonskih sil
Janja Kramer Stajnko, Renata Jecl, Leopold Škerget, 2008, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Opis: V prispevku so predstavljeni numerični rezultati problema naravne konvekcije zaradi dvojne difuzije v porozni snovi, kjer si učinka termične in snovske vzgonske sile med seboj nasprotujeta. Za opis toka tekočine po porozni snovi je uporabljen Brinkmanov model, kjer je upoštevan dodatni viskozni člen v gibalni enačbi. Izkaže se, da je konvektivni tok odvisen od vrste vodilnih parametrov, pri čemer je ključnega pomena vrednost vzgonskega koeficienta, ki definira velikost in smer delovanja posamezne vzgonske sile. Zastavljen sistem parcialnih diferencialnih enačb je rešen z uporabo Robno Območne Integralske Metode, ki se je že izkazala kot primerna za reševanje problemov toka tekočine v porozni snovi.
Ključne besede: naravna konvekcija, dvojna difuzija, porozna snov, numerični rezultati
Objavljeno: 31.05.2012; Ogledov: 1076; Prenosov: 31
URL Povezava na celotno besedilo

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici