| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 193
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Trdnostna analiza toplotnega izmenjevalca
Blaž Hanželič, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljen postopek trdnostne analize ploščnega tipa toplotnega izmenjevalca. Da lahko izvedemo numerični preračun po metodi končnih elementov (MKE), je potrebno pridobiti 3D model toplotnega izmenjevalca. Model ploščnega tipa toplotnega izmenjevalca je bil pridobljen s pomočjo skeniranja oz. 3D računalniške tomografije. Na podlagi pridobljene geometrije s skeniranjem je bilo potrebno le-to ustrezno popraviti, da smo jo lahko nato uporabili za numerični preračun (numerični 3D model). Geometrija je bila parameterizirana, kar nam je omogočilo izvedbo parametričnih simulacij (spremljanje različnih odzivov glede na vhodno geometrijo). V numeričnem preračunu smo se ukvarjali z obremenitvenimi primeri prelotanih in neprelotanih mest v toplotnem izmenjevalcu ter posledično z različnimi napetostno deformacijskimi stanji in njihovim vplivom na pričakovano življenjsko dobo toplotnega izmenjevalca. Numerični preračuni (MKE) so bili izvedeni v programskem paketu Ansys Workbench, pri čemer smo pridobljene rezultate analizirali ter ustrezno karakterizirali odzive glede na predhodno določene obremenitvene primere.
Ključne besede: toplotni izmenjevalec, modeliranje, trdnostna analiza, numerična simulacija, MKE
Objavljeno v DKUM: 24.08.2023; Ogledov: 112; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (5,21 MB)

2.
Numerična analiza povesa zoba polimernega zobnika
Denis Puhan, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je prikazana priprava numeričnega modela za analizo povesa zoba polimernega zobnika. Opisana je teorija ubiranja valjastih zobniških dvojic, teorija polimernih zobnikov in njihovih napak pri obratovanju. Opisan je tudi postopek analitičnega preračuna povesa zoba v skladu s priporočilom VDI 2736-2. V poglavju rezultati so prikazane Von Misesove primerjalne napetosti in pomiki polimernega zobnika za različne obremenitvene primere. Magistrsko delo primerja rezultate numerične analize z rezultati analitičnega preračuna.
Ključne besede: valjasti zobniki, polimeri, nosilnost, numerična analiza, MKE
Objavljeno v DKUM: 18.08.2023; Ogledov: 109; Prenosov: 33
.pdf Celotno besedilo (2,99 MB)

3.
Konstruiranje strojev in naprav : učbenik
Janez Kramberger, Stanislav Pehan, Srečko Glodež, 2023, učbenik za višje in visoke šole

Opis: Učbenik celovito predstavlja sodobne sistemske postopke pri konstruiranju strojev in naprav. Osnovni namen učbenika je najprej na preprost način prikazati napotke, s pomočjo katerih je mogoče izpolniti predvsem splošne zahteve glede varnosti strojev, ki jih na tem področju postavljata evropska in slovenska zakonodaja. V nadaljevanju so potem podane nekatere smernice za ergonomsko načrtovanje strojev. Osrednji del učbenika predstavlja obravnava nevarnosti in ocenjevanja tveganja v povezavi z načrtovanjem in uporabo strojev, podrobno pa je opisana tudi zahtevna problematika varnostne tehnike strojev. Na koncu je na kratko opisan osnovni vpliv strojev na okolje. Učbenik je v osnovi namenjen študentom strojništva pri predmetu Konstruiranje strojev in naprav, uporaben pa je tudi pri predmetih sorodnih vsebin. V učbeniku je vključenih precej praktičnih zgledov, zato predstavlja koristen pripomoček tudi načrtovalcem in konstruktorjem, ki se v vsakdanji praksi ukvarjajo s problematiko načrtovanja in varnostjo strojev. E-knjiga dostopna le za študente Univerze v Mariboru, Fakultete za strojništvo.
Ključne besede: konstruiranje, stroji in naprave, tehniški predpisi in standardi, delovno okolje, ergonomija, nevarnosti in tveganja, varnostna tehnika
Objavljeno v DKUM: 18.07.2023; Ogledov: 134; Prenosov: 34
.pdf Celotno besedilo (1,72 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
Konstruiranje okopalnika trsnih cepljenk : magistrsko delo
Dominik Čeh, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi je predstavljen celoten postopek konstruiranja okopalnika trsnih cepljenk. V začetku naloge je predstavljen obravnavan problem, ki smo ga želeli rešiti. V nadaljevanju so predstavljene faze konstruiranja. Najprej smo analizirali ponudbo na trgu ter zasnovali zahtevnik. Sledila je faza iskanja rešitve, v kateri smo izdelali nekaj konceptnih skic in jih ovrednotili glede na izbrane kriterije. Po izbiri ustrezne rešitve je sledilo načrtovanje sestave in izračuni. Izbrali smo ustrezne elemente in na podlagi tega izdelali 3D model okopalnika in tehniško dokumentacijo. Na koncu smo opravili še numerično simulacijo in stroškovno analizo.
Ključne besede: konstruiranje, koncipiranje, CAD, MKE, okopalnik
Objavljeno v DKUM: 05.07.2023; Ogledov: 141; Prenosov: 32
.pdf Celotno besedilo (3,82 MB)

5.
Optimizacija aluminijastega ekstrudiranega profila bolniškega kanala : magistrsko delo
Jožef Števanec, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi je prikazano konstruiranje univerzalnega aluminijastega ekstrudiranega profila bolniškega kanala, ki bi v primeru potrebe po večih prekatih omogočal enostavno spajanje profilov med seboj in hitrejšo vgradnjo komponent. Na podlagi pripravljenega konstrukcijskega zahtevnika so bile pripravljene štiri konceptne rešitve. Izbran koncept upošteva zahteve in predloge standarda EN ISO 11179 in EN 755-9 ter omogoča hitrejšo vgradnjo komponent v profil in enostavnejše spajanje večih profilov med seboj. Izbran način spajanja je predstavljen tudi na obliki novega profila šine in profila luči. V zadnjem delu naloge je predstavljena še primerjalna analiza spajanja novega in sedanjega postopka spajanja profilov.
Ključne besede: ekstrudiranje, profil, aluminij, konstruiranje, optimiranje
Objavljeno v DKUM: 03.05.2023; Ogledov: 169; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (3,53 MB)

6.
Dimenzioniranje senčil in podporne konstrukcije : magistrsko delo
Žan Kovač, 2023, magistrsko delo

Opis: Prikazano je dimenzioniranje jeklene konstrukcije, ki služi namestitvi senčil – brisolejev. V delu je opisan postopek izbire senčil in postopek konstruiranja nosilne konstrukcije. Dimenzioniranje je izvedeno skladno s standardom SIST EN 1993 (Evrokod 3). Preračun je izveden na podlagi podanih dimenzij in obremenitev v računalniškem programu Scia Engineer 21. Magistrsko delo vsebuje dokaz nosilnosti in uporabnosti, kakor tudi opis montaže konstrukcije in senčil. V zadnjem delu je izdelana kalkulacija stroškov materiala in ocenjen strošek dela.
Ključne besede: jeklena konstrukcija, preračun, dimenzioniranje, nosilnost
Objavljeno v DKUM: 02.03.2023; Ogledov: 223; Prenosov: 76
.pdf Celotno besedilo (3,45 MB)

7.
Numerična simulacija odrezavanja gredic : magistrsko delo
Gorazd Fortin, 2022, magistrsko delo

Opis: Za potrebe naročila podjetja SIJ Ravne Systems je bilo treba skonstruirati škarje za rezanje gredic v vročem in pripadajoči valjčni progi. Od tega je naš del obsegal konstrukcijo sestavov noža, ki sta bila koncipirana in snovana po delih in razdelana v razdelavi. Pripravljeni so bili materialni modeli uporabljenih materialov, izvedeni sta bili termična in eksplicitna simulacija za validacijo konstrukcije sestavov noža in poleg ostalih rezultatov so bile pri tem pridobljene največje sile, ki delujejo na škarje v procesu rezanja. Pripravljene so bile tudi sestavne in delavniške risbe delov sestavov noža in v zaključku, po razmisleku glede na izpolnjevanje zahtev zahtevnikov, je bila ugotovljena ustreznost konstrukcije sestavov noža in rezultatov simulacij.
Ključne besede: rezanje v vročem, gredica, škarje, sestav noža, materialni model, konstruiranje, termična simulacija, eksplicitna simulacija
Objavljeno v DKUM: 27.09.2022; Ogledov: 368; Prenosov: 46
.pdf Celotno besedilo (5,63 MB)

8.
Konstruiranje nalagalne priprave za povečanje produktivnosti na brusilnih strojih : diplomsko delo
Jani Trbovšek, 2022, diplomsko delo

Opis: V podjetju Ravne Systems so potrebovali novo pripravo za povečanje produktivnosti na brusilnih strojih. Priprava mora biti nastavljiva tudi za nože različnih oblik. Poiskali smo najboljšo rešitev, narisali skice, pripravili model in zanj naredili analitični izračun ter numerično analizo po metodi končnih elementov. Uredili smo tudi vso potrebno tehniško dokumentacijo, ki je pripravljena za izdelavo nalagalne priprave. Za sámo delo s pripravo smo poiskali tudi delovni mizi in pripravili ekonomsko oceno projekta.
Ključne besede: prijemala, priprava, noži, brušenje, preračun, ekonomska ocena
Objavljeno v DKUM: 19.09.2022; Ogledov: 273; Prenosov: 0

9.
Projekt obnove rezervoarja za skladiščenje naftnih derivatov po standardu API 653 : magistrsko delo
Aljoša Gregorinčič, 2022, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo se poglobljeno ukvarja z raziskavo področja obnove rezervoarjev zgrajenih po standardu API (American Petroleum Institute) 650, po katerem so grajeni varjeni rezervoarji za skladiščenje naftnih derivatov. V magistrskem delu je predstavljen postopek obnove po standardu API 653 od izvedbe samega pregleda, ocene stanja pred prenovo, do izdelave predloga obnove rezervoarja, z vključenimi spremembami in posodobitvami. Magistrsko delo se ukvarja tudi z vodenjem projekta izvedbe prenove rezervoarja od same organizacije, terminskega načrtovanja, analize tveganj ter do finančnih in nefinančnih resursov.
Ključne besede: projekt, obnova, rezervoar, naftni derivati, API 653
Objavljeno v DKUM: 07.09.2022; Ogledov: 251; Prenosov: 30
.pdf Celotno besedilo (9,00 MB)

10.
Metodologija za izračun lastne cene varjenih izdelkov iz polimernih materialov : diplomsko delo
Matic Benčič, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je namenjeno izdelavi metodologije, ki bo poenostavila in skrajšala čas preračuna lastne cene rezervoarjev. Za to je potrebno dobro poznavanje tehnoloških postopkov in načinov dela v podjetju. Prepoznati je bilo treba ključne dejavnike, ki vplivajo na ceno izdelka, kot so: oblika, število priključkov, število dodatnih zvarov, kontrolne odprtine, kompleksnost izdelka, število pregrad in način varjenja.
Ključne besede: Metodologija, polimeri, varjenje, lastna cena
Objavljeno v DKUM: 13.07.2022; Ogledov: 387; Prenosov: 0

Iskanje izvedeno v 0.21 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici