1.
Po poti modre frankinje : modra frankinja kot osnova vinskega turizma v SevniciJasna Potočnik Topler,
Andrej Lisec,
Vita Petek,
Katja Murkovič,
Vasja Omahne,
Jana Podvinšek, 2019, strokovna monografija
Opis: Vse več destinacij vidi svojo priložnost preboja na trg skozi vinski turizem. Oblikujejo se novi produkti, sklepajo nova partnerstva in tržijo nova doživetja. V sklopu Študentskega inovativnega projekta za družbeno korist (ŠIPK) 2016–2020 se je skupina študentov različnih fakultet Univerze v Mariboru v sodelovanju z Zavodom za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica lotila priprave nove vinske poti, ki v ospredje postavlja modro frankinjo. Vinogradnike, vinarje, gostinske in nastanitvene obrate, lokalne kulturne in naravne znamenitosti ter druge privlačnosti Občine Sevnica smo združili pod enim imenom – »Modra vinska pot«. Gre za ime, ki v slovenskem jeziku nosi dva pomena. Če ga razumemo dobesedno, pomeni ʻmodro barvo grozdne kožice modre frankinjeʼ, hkrati pa besedo ʻmodroʼ razumemo kot ʻmodrost in odgovornostʼ. Monografija predstavlja Sevnico, njeno zgodovino in njene značilnosti. Opredeljena je turistična ponudba območja in podrobneje predstavljen vinski turizem na izbrani destinaciji. Oblikovana je nova vinska pot, ki med seboj povezuje lokalne pridelovalce vina modre frankinje, ne manjkajo pa niti gostilne in restavracije, ki to vino uporabljajo kot sestavino svojih jedi. Povezovanje lokalnih ponudnikov in njihovo tesno sodelovanje tako pri realizaciji projekta kot pri njegovem nadaljnjem nadgrajevanju sta bistveni za prepoznavnost Sevnice po produktih, ustvarjenih iz modre frankinje.
Objavljeno v DKUM: 17.02.2020; Ogledov: 999; Prenosov: 80
Povezava na datoteko