| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 256
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Orodje za prostorsko-časovno analizo stanj poslovnih subjektov v Sloveniji
Jan Tovornik, 2020, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu opišemo postopek izdelave orodja za prostorsko-časovno analitiko. V ta namen najprej predstavimo osnovne gradnike tehnološkega sklada, ki ga sestavljajo strežnik GeoServer, knjižnice JavaScript Chart.js, OpenLayers ter Bootstrap, ogrodje Spring in podatkovna baza PostgreSQL. S teoretičnega vidika opišemo implementirana analitična orodja, kot so Pearsonova, Spearmanova ter Kendallova korelacija, metoda drsečih povprečij, s katero smo računali trend, ter orodja za vizualno analitiko z grafi. Validacijo orodja smo izvedli nad testno množico podatkov o poslovnih subjektih v Sloveniji in z njo pokazali stabilnost in pravilnost delovanja orodja.
Ključne besede: časovno-prostorska analitika, geografski informacijski sistemi, prostorska korelacija, vizualna analitika
Objavljeno: 03.07.2020; Ogledov: 210; Prenosov: 32
.pdf Celotno besedilo (7,13 MB)

2.
Nadgradnja plezalnega robota s peto osjo
Nejc Tovornik, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljena nadgradnja obstoječega plezalnega robota. Delo vključuje izdelavo geometrijskega modela za preračun kotov ter koordinat sklepov z novo dodano peto osjo . Prav tako vključuje simulacijo premika robotske roke, izdelavo pete osi in električnega dela. Cilj diplomske naloge je dosežen, robotska roka premika vse osi, vključno z dodano peto osjo.
Ključne besede: plezalni robot, peta os, kinematika, Visual Studio, SolidWorks, CAD
Objavljeno: 10.12.2019; Ogledov: 380; Prenosov: 50
.pdf Celotno besedilo (5,53 MB)

3.
Primerjava igralnih pogonov na primeru razvoja preproste igre
Nina Tovornik, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo predstavili tri najbolj razširjene igralne pogone Unity, Unreal Engine in Godot Engine. Cilj naloge je bil izpostaviti njihove medsebojne razlike, ki smo jih odkrili z razvijanjem preproste igre pikada. Pri tem smo si pomagali tudi z orodjem Blender. Ugotavljali smo tudi, kateri izmed igralnih pogonov izstopa na področju grafike, logike in razširjenosti. Postopek izdelave igre smo pri vseh treh pogonih tudi podrobneje opisali, kakor smo tudi opisali njihove prednosti in slabosti.
Ključne besede: Igralni pogon, računalniška igra, Unity, Unreal Engine, Godot Engine
Objavljeno: 13.11.2019; Ogledov: 400; Prenosov: 87
.pdf Celotno besedilo (2,64 MB)

4.
Uporaba triažnega algoritma sieve med delavci v zdravstveni negi
Valerija Tovornik, 2019, diplomsko delo

Opis: Izhodišče in namen: Pogostost množičnih nesreč v Sloveniji je majhna, vendar se v zadnjem času, zaradi prehitrega tempa življenja in posledične preobremenjenosti vseh nas, pojavnost le-teh z leti povečuje, zato je pomembno, da delavci v zdravstveni negi poznajo triažni algoritem, saj lahko na podlagi ustreznega poznavanja, v primeru pojava množične nesreče, ustrezno ukrepajo in rešijo življenja. Namen zaključnega dela je ugotoviti poznavanje uporabe triažnega algoritma med delavci v zdravstveni negi pred izobraževanjem, narediti kratko (5 minutno) izobraževanje in na koncu še enkrat preveriti njihovo pridobljeno znanje. Raziskovalna metodologija in metode: Empirični del zaključnega dela predstavlja raziskava, ki je bila opravljena v mesecu aprilu 2019. Podatki so bili zbrani s pomočjo anketnega vprašalnika. V anketo je bilo vključenih 51 delavcev zaposlenih v zdravstveni negi, ki smo jih izbrali naključno. Rezultate, ki smo jih pridobili, smo analizirali in obdelali s pomočjo računalniških programov: Microsoft Office Word, Microsoft Office Excel in IBM SPSS 25.0. Rezultati: S pomočjo izvedene raziskave smo ugotovili, da se skoraj polovica delavcev v zdravstveni negi, 25 (49 %), še nikoli ni udeležila izobraževanja o triaži, vendar je kljub temu njihovo skupno povprečno znanje o razvrščanju v ustrezne triažne kategorije pred izobraževanjem 55,6 %, po izobraževanju pa kar 79 %. Diskusija in zaključek: Poznavanje triažnega algoritma predstavlja velik pomen, zato bi bilo potrebno s pomočjo dodatnih izobraževanj delavcev v zdravstveni negi njihovo znanje o triaži ustrezno redno izpopolnjevati in obnavljati.
Ključne besede: Medicinska sestra, nujna medicinska pomoč, urgentna stanja, masovna nesreča, primarna triaža, sekundarna triaža
Objavljeno: 16.09.2019; Ogledov: 521; Prenosov: 134
.pdf Celotno besedilo (1,39 MB)

5.
Učni pripomočki za slepe in slabovidne pri pouku geografije v sedmem razredu osnovne šole
Nina Tovornik Jurgelj, 2018, magistrsko delo

Opis: Ljudje 80 odstotkov informacij zaznavajo z vidom (Žagar, 2012, str. 132). Slepi in slabovidni so v tem prikrajšani, zato informacije pridobivajo s čutilom za tip, sluh, vonj in okus. Na preostalih čutilih učencev z motnjami vida morajo graditi tudi učitelji. Brvar (2000) iz svojih večletnih izkušenj poučevanja slepih in slabovidnih poudarja, da je pri pouku uporaba učnih pripomočkov zelo pomembna. S tem si slepi in slabovidni znajo lažje predstavljati neko situacijo. V teoretičnem delu magistrskega dela smo na podlagi strokovne literature opredelili slepoto in slabovidnost ter opisali značilnosti učencev z motnjami vida. Predstavili smo proces izobraževanja slepih in slabovidnih učencev, s poudarkom na pouku geografije. V Učnem načrtu za geografijo, program osnovna šola (2011) smo analizirali učne cilje. Merilo je bilo, koliko učnih ciljev slepi in slabovidni učenci ne morejo doseči brez uporabe didaktičnih pripomočkov. V empiričnem delu smo predstavili izdelavo učnih pripomočkov za slepe in slabovidne pri pouku geografije v sedmem razredu in njihov preizkus. Pripomočke je naprej preizkusila učiteljica geografija na Centru IRIS. Na podlagi njenega mnenja smo pripomočke dopolnili in popravili, da jih lahko uporabljajo tako slepi kot tudi slabovidni. Učne pripomočke je nato preizkusil slepi učenec sedmega razreda. Podal nam je mnenje, ali so pripomočki ustrezno veliki, da količina prikazanih podatkov ni preobširna ter ali so uporabljani materiali prijetni na otip in se ustrezno razlikujejo. Postopek izdelave, uporabljene materiale in pripomočke ter komentar učiteljice in učenca smo zapisali. Pri vsakem pripomočku smo navedli tudi učni cilj, ki ga učenec zasleduje, in končno izdelavo dokumentirali s fotografijami.
Ključne besede: slepota in slabovidnost, učni načrt, pouk geografije, učni pripomočki.
Objavljeno: 23.10.2018; Ogledov: 743; Prenosov: 145
.pdf Celotno besedilo (1,48 MB)

6.
Laška pihalna godba in kulturni utrip Laškega na prelomu časov (1862-1992)
Nina Tovornik Jurgelj, 2018, magistrsko delo

Opis: V Sloveniji so pihalne godbe pomemben del ljubiteljske kulture. Skozi zgodovino so s svojim delovanjem v kulturnem in družabnem življenju ljudi pridobile pomembno mesto. V magistrskem delu spremljamo zgodovino Laške pihalne godbe, od njenega nastanka leta 1862 do leta 1992, ko je godba praznovala 130. obletnico svojega delovanja. V obravnavanem obdobju so se dogajale politične, družbene in socialne spremembe, ki so vplivale na razvoj godbe. V 130 letih je Laško pihalno godbo vodilo 14 kapelnikov. Delovanje laške godbe nista ustavili svetovni vojni, pomanjkanje finančnih sredstev in konstantno iskanje ustreznega vadbenega prostora. V magistrskem delu sem podrobno opisala tudi druge pomembne mejnike, kot so: prvi nastop izven slovenskih meja, ustanovitev dislociranega oddelka Glasbene šole Radeče v Laškem, sponzorstvo Pivovarne Laško, dva vzpona na Triglav, ustanovitev mažoretne skupine in še bi lahko naštevali. Glavni vir pisanja magistrskega dela je bil arhiv Laške pihalne godbe, ki hrani zapisnike in dopise od leta 1933 dalje. Arhivskim virom so dodani spomini laških godbenikov, s katerimi sem opravila intervjuje.
Ključne besede: pihalna godba, kulturno društvo, godbeniki, Laško, Laška pihalna godba.
Objavljeno: 08.10.2018; Ogledov: 596; Prenosov: 65
.pdf Celotno besedilo (769,49 KB)

7.
Razvoj mobilne aplikacije Prevoz blaga
Jan Tovornik, 2017, diplomsko delo

Opis: V zaključnem delu so predstavljeni programska oprema Android Lint, ki vam pomaga pri pisanju pravilnejše in robustnejše kode, Android App Links oz. posebne povezave, ki uporabnika privedejo do določene vsebine v aplikaciji, JavaScript izvajalsko okolje Node.js in podatkovna baza MongoDB. Omenjene tehnologije so uporabljene pri izdelavi aplikacije Prevoz blaga za pametne telefone Android. Namenjena je ljudem, ki pogosto potujejo in naročajo oz. kupujejo prek spleta. Celotni postopek izdelave in razvoja aplikacije smo tudi opisali v zaključnem delu.
Ključne besede: android, mongodb, node.js, mobilna aplikacija, prevoz blaga
Objavljeno: 24.10.2017; Ogledov: 720; Prenosov: 112
.pdf Celotno besedilo (2,57 MB)

8.
Simulation of crossroad traffic
Boris Tovornik, Drago Sever, Daniel Rogač, 2000, kratki znanstveni prispevek

Opis: It is difficult to find the right tool for making traffic regime models because so many different situations are involved. Simulink has proved to be one of the best. The paper shows the design and the use of components and models in the program Matlab/SIMULINK. It presents the simulation results for the model of a traffic light controlled crossroad and indicates the possibilities for the study of traffic optimisation in junctions.
Ključne besede: traffic, traffic light controlled crossroads, simulation, optimization
Objavljeno: 05.06.2017; Ogledov: 592; Prenosov: 63
.pdf Celotno besedilo (1,93 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

9.
Vloga podjetnika in vloga managerja v izbranem slovenskem podjetju
Tjaša Tovornik, 2016, diplomsko delo

Opis: Inovativno usmerjeno podjetništvo vpliva na gospodarsko rast in učinkovitost gospodarstva. Pomembno je najti inovativno, dobro idejo in jo uresničiti v praksi. Podjetništvo in inovativnost sta se tako znašla v središču proučevanja in predstavljata jedro konkurenčnosti vsakega gospodarstva. Tako smo se v našem diplomskem projektu osredotočili na proučevanje podjetja, v katerem se prepletajo tri temeljne funkcije: lastniška, podjetniška in managerska. Za ustanovitev podjetja so potrebni ljudje s posebnim znanjem in sposobnostmi - podjetniki. Podjetnik je oseba, ki organizira podjem, najema inpute, upravlja vsakdanje operacije in prevzema riziko (Rebernik, 1999, str. 55). Za uspešno poslovanje so pomembni tudi managerji. Managerji upravljajo z lastnino in kapitalom, ki ga lastniki (praviloma so to podjetniki) vložijo v podjetje. Managerji tako iščejo metode in načine na uspešno poslovanje podjetja in praviloma tesno stojijo ob podjetnikih. V diplomskem projektu smo opisali razlike in podobnosti med podjetnikom in managerjem. V nadaljevanju smo predstavili glavne značilnosti managerja in podjetnika, njune osebnosti in lastnosti, vloge in naloge, v katerih se pojavljata, njuno motivacijo in tveganje, ki ga prevzemata. Natančno smo opredelili tudi pojem podjetništva in managementa. Temu sledi raziskava, v kateri smo s pomočjo ankete ugotavljali vlogo podjetnika in managerja v izbranem slovenskem podjetju. Rezultate ankete smo podrobno analizirali in prikazali v empiričnem delu. Z raziskavo smo ugotovili, da je uspešnost podjetja močno odvisna tako od podjetnika kakor tudi managerja. Prav tako smo ugotovili, da se podjetnik in manager dopolnjujeta pri opravljanju nalog. Podjetnik vpelje svojo poslovno idejo na trg in poskrbi za finančna sredstva, manager pa s temi sredstvi razpolaga oz. poskrbi za uspešno poslovanje podjetja.
Ključne besede: podjetnik, manager, vodenje, uspešnost podjetja
Objavljeno: 05.12.2016; Ogledov: 1212; Prenosov: 121
.pdf Celotno besedilo (631,99 KB)

10.
LETNI PLAN VZDRŽEVANJA VOZNEGA PARKA V PODJETJU AVANTURIZEM DANILO TOVORNIK S.P.
Marta Tovornik, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Namen diplomskega dela je predstaviti letni plan vzdrževanja voznega parka v obravnavanem podjetju. Diplomsko delo temelji na študiji primera izbranega podjetja. Izvedena je bila analiza dosedanjega rednega in izrednega vzdrževanja voznega parka ter stroškov vzdrževanja voznega parka v podjetju. Pristop je temeljil na kvalitativnih metodah, kot so študija dokumentacije, opazovanje in pogovor z odgovornimi osebami v podjetju ter na podlagi preteklih izkušenj zaposlenih v obravnavanem podjetju. Na podlagi analize podatkov, je bil podan realen letni plan vzdrževanja vozil, ki je glavni cilj diplomskega dela. Pri tem je poudarek na samem načrtovanju, ki je, pri mikro podjetjih, zaradi omejenosti virov, odvisen od njih samih, in pa na rednem oziroma preventivnem vzdrževanju. Dogodki, ki pripeljejo do potrebe izrednega vzdrževanja so dokaj nepredvidljivi, zato so v planu dostikrat zgolj okvirno zajeti ali izpuščeni. Večji poudarek je torej na rednem vzdrževanju, ki omogoča izogib nekaterim okvaram v celoti ali pa vsaj delno in s tem izogib potrebam izrednega vzdrževanja. Pomembno je poudariti tudi kakovost samega vzdrževanja ter kakovost nadomestnih delov. Kombinacija obojega, skupaj z dobro načrtovanim vzdrževanjem, omogoča nemoteno, varno in v mnogih primerih tudi finančno učinkovitejše delovanje podjetja, kar je tudi bistvo tako načrtovanja kot samega vzdrževanja.
Ključne besede: Redno vzdrževanje, Izredno vzdrževanje, Planiranje
Objavljeno: 04.10.2016; Ogledov: 801; Prenosov: 80
.pdf Celotno besedilo (1,05 MB)

Iskanje izvedeno v 0.34 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici