| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 107
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Doživljanje komunikacije oseb obolelih z demenco in njihovih ožjih svojcev z zdravstvenimi delavci
Maruša Hebar, 2024, diplomsko delo

Opis: Uvod: Demenca je degenerativna bolezen, ki prinaša različne posledice za osebe, obolele z demenco, njihove svojce in zdravstvene delavce. Vsem vrstam demence je skupno, da prinašajo izzive, povezane s komunikacijo, zato je pomembno, da se zdravstveni delavci zavedajo pomembnosti teh izzivov in pomagajo osebam z demenco ter njihovim svojcem premagovati ovire, ki jih prinaša demenca. Metode: Pregledali smo znanstveno literaturo s področja doživljanja komunikacije oseb z demenco in njihovih ožjih svojcev z zdravstvenimi delavci. Pri iskanju smo uporabili ključne besede, ki so bile: communication, experience, adult living with dementia and family member, healthcare professional. Članki so bili iskani v naslednjih podatkovnih bazah: PubMed, CINAHL, SAGE in Web of Science. Potek iskanja literature je prikazan s pomočjo PRISMA diagrama. Rezultati: V podatkovnih bazah smo dobili 1200 člankov, v analizo je vključenih 5 člankov. S pregledom literature smo ugotovili, da negativne izkušnje, povezane s komunikacijo oseb, obolelih za demenco, in njihovih svojcev z zdravstvenimi delavci, še vedno prevladujejo pred pozitivnimi izkušnjami. Razprava in zaključek: Veliko pomembnost predstavljajo intervencije za izboljšanje izkušenj. Prav komunikacija in odnos zdravstvenih delavcev do pacientov z demenco in njihovih svojcev predstavljata pomemben dejavnik za uspešnejše zdravljenje in izvajanje celostne zdravstvene nege.
Ključne besede: komunikacija, doživljanje, oseba z demenco, družinski član, zdravstveni delavec
Objavljeno v DKUM: 30.05.2024; Ogledov: 213; Prenosov: 90
.pdf Celotno besedilo (1,02 MB)

2.
Spiritualna oskrba ob koncu življenja pri pacientih z rakom
Sara Pomberg, 2024, diplomsko delo

Opis: Uvod: Seznanitev z diagnozo neozdravljive oblike raka v pacientu vzbudi nešteto negativnih občutkov, ki se hitro razvijejo v trpljenje. S pomočjo spiritualne oskrbe lahko pacientu pomagamo razrešiti te občutke in mu omogočimo lažjo sprijaznitev s smrtjo. Namen zaključnega dela je ugotoviti, kako izvajanje spiritualnih intervencij vpliva na kakovost življenja pacienta z rakom ob izteku življenja. Metode: V zaključnem delu smo uporabili metodo pregleda literature. Znanstvene članke smo iskali po podatkovnih bazah: PubMed, CINAHL, SAGE in Web of Science. Postopek izbire uporabljene literature smo prikazali s pomočjo diagrama PRISMA. Opravili smo analizo in sintezo izbranih člankov ter rezultate prikazali s pomočjo deskriptivne metode. Rezultati: Od 538 zadetkov smo v končno analizo vključili sedem raziskav. Na podlagi vsebinske analize vključenih raziskav smo oblikovali tri podkategorije, in sicer: občutki umirajočega, ocenjevanje spiritualnih potreb in spiritualne intervencije. Ugotovili smo, da imajo ocenjevanje spiritualnih potreb, uporaba spiritualne oskrbe in izvajanje spiritualnih tehnik pozitiven učinek na boljšo kakovost življenja. Razprava in sklep: Ugotovili smo, da bi bilo treba spiritualno oskrbo pri umirajočih pacientih z rakom učinkoviteje integrirati v zdravstveno nego, saj pacienti v spiritualnosti najdejo smisel in pomen življenja, premislijo o svojih življenjskih vrednotah ter se sprijaznijo s smrtjo, da lahko dostojno in mirno umrejo.
Ključne besede: spiritualna oskrba, spiritualnost, pacienti z rakom, konec življenja, umiranje
Objavljeno v DKUM: 30.05.2024; Ogledov: 148; Prenosov: 39
.pdf Celotno besedilo (1,35 MB)

3.
Izkušnje medicinskih sester s spiritualno oskrbo v pediatrični paliativni oskrbi
Anja Veber, 2024, magistrsko delo

Opis: Uvod: Pediatrična paliativna obravnava zajema aktivno in celostno telesno, čustveno, duhovno ter socialno oskrbo otroka in vključuje tudi podporo družini. Za medicinske sestre predstavlja veliko obremenitev. Namen magistrskega dela je ugotoviti, kakšne izkušnje imajo medicinske sestre s spiritualnostjo v pediatrični paliativni oskrbi in kako se soočajo z umiranjem otroka. Metode: Izveden je bil pregled znanstvene literature. Iskanje je potekalo v bazah podatkov: CINAHL, PubMed, Web of Science in SAGE. Iskanje literature je prikazano z diagramom PRISMA. Za analizo in sintezo podatkov smo uporabili metodo tematske analize. Rezultati: Skupno smo našli 215 člankov, v končno analizo smo vključili deset člankov. Glavno temo, izkušnje medicinskih sester s spiritualnostjo ob hudo bolnem in umirajočem otroku, smo oblikovali na osnovi podtem: 1) soočanje z lastnimi čustvi ter 2) profesionalni odnos medicinske sestre do otrok in družine. Diskusija in zaključek: Izvajanje paliativne oskrbe otroka z vključenim spiritualnim vidikom je za medicinske sestre zelo stresno in čustveno obremenjujoče. Najpogosteje se srečujejo z žalostjo, zaskrbljenostjo, depresivnostjo, s težavami v komunikaciji z otrokom in njegovimi starši. Številni dejavniki, katerim so izpostavljene, vplivajo na doživljanje njihove lastne stiske. Potrebujejo dodatno usposabljanje in dobro mentorstvo, da se bodo lahko lažje soočale z osebnimi izzivi ter nadgradile pomanjkljivo znanje.
Ključne besede: otrok, umiranje, duhovnost
Objavljeno v DKUM: 30.05.2024; Ogledov: 96; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (1,20 MB)

4.
Čustvene obremenitve medicinskih sester pri delu s pacienti na forenzični psihiatriji
Tina Murko, 2024, diplomsko delo

Opis: Delo medicinskih sester je na splošno zelo odgovorno in stresno, vendar je ena veja dela v zdravstveni negi še posebej težka. To je delo na forenzični psihiatriji. Na forenzični psihiatriji se zdravijo pacienti, ki so v preteklosti storili kaznivo dejanje, vendar namesto da gredo v zapor, potrebujejo psihiatrično zdravljenje. Obremenitve medicinskih sester na teh oddelkih so velike, saj so v nenehnem strahu in pod pritiskom, da bi pacienti oziroma kaznjenci storili kaj nasilnega. : Ugotovili smo, da na čustvene obremenitve oziroma stres medicinskih sester vpliva več dejavnikov, to so agresivni pacienti, druge medicinske sestre, preobremenjenost in spopadanje z lastnimi čustvi.
Ključne besede: zdravstvena nega, medicinske sestre, psihiatrija, forenzična psihiatrija, čustvene obremenitve
Objavljeno v DKUM: 22.04.2024; Ogledov: 175; Prenosov: 35
.pdf Celotno besedilo (950,74 KB)

5.
Association between loneliness, well-being, and life satisfaction before and during the COVID-19 pandemic : a cross-sectional study
Mateja Lorber, Jožica Černe Kolarič, Sergej Kmetec, Barbara Kegl, 2023, izvirni znanstveni članek

Opis: Good psychological well-being contributes to a satisfying life, reduces loneliness, and enables a better quality of life. Due to the COVID-19 pandemic, people worldwide have faced various challenges, which manifest in mental health problems, dissatisfaction with life and increased loneliness. This study aimed to investigate the influence of loneliness on mental well-being and life satisfaction among the adult population during the COVID-19 pandemic. A cross-sectional study was conducted between October 2021 and January 2022. A total of 664 participants took part in the survey, of whom 484 (73%) were female and 180 (27%) were male. Our results show that loneliness can explain 48% of the total variability in mental well-being and 52% of the variability in life satisfaction. The results show a higher level of loneliness and use of information and communication technology and a lower level of contact with relatives and friends, life satisfaction, and well-being during COVID-19 than they considered before the time of COVID-19. Study findings can help improve loneliness and mental well-being, and, consequently, life satisfaction.
Ključne besede: loneliness, well-being, life satisfaction, cross-sectional study
Objavljeno v DKUM: 10.04.2024; Ogledov: 173; Prenosov: 14
.pdf Celotno besedilo (322,21 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
E-learning in nursing and midwifery during the COVID-19 pandemic
Nataša Mlinar Reljić, Maja Drešček Dolinar, Gregor Štiglic, Sergej Kmetec, Zvonka Fekonja, Barbara Donik, 2023, pregledni znanstveni članek

Opis: As the COVID-19 pandemic continues to spread, e-learning has increased. This is a challenge for nursing and midwifery students, as clinical training is an essential part of their education. The aim of this review was to identify the advantages and limitations of e-learning for nursing and midwifery students during the COVID-19 pandemic. A systematic review of the literature was conducted following the PRISMA guidelines. The international databases PubMed, CINAHL/MEDLINE, Web of Science, and ScienceDirect were searched. Articles were critically appraised. Thematic analysis was used to synthesise the data. The search resulted in 91 hits. Thirteen studies were included in the final analysis. Three main themes were identified: (1) the benefits of e-learning; (2) the challenges/limitations of e-learning; and (3) recommendations for e-learning. E-learning in nursing and midwifery is an effective alternative learning process during the COVID-19 pandemic. Students perceive several benefits and challenges related to internet access, technical equipment, financial aspects, and work and family commitments.
Ključne besede: e-learning, nursing care, midwifery, pandemic
Objavljeno v DKUM: 03.04.2024; Ogledov: 143; Prenosov: 11
.pdf Celotno besedilo (2,71 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

7.
Samozdravljenje nezapletenih okužb sečil pri ženskah s pomočjo zdravilnih rastlin in rastlinskih pripravkov
Katarina Gošnjak, 2024, diplomsko delo

Opis: Okužbe sečil so ene izmed pogostejših obolenj pri predmenopavzalnih ženskah. Ločimo zapletene in nezapletene okužbe. Med nezapletene okužbe štejemo akutni cistitis in akutni pielonefritis pri predmenopavzalnih, ne nosečih ženskah. Eden izmed načinov zdravljenja nezapletenih okužb sečil je tudi zdravljenje z rastlinami in njihovimi pripravki.
Ključne besede: nezapletene okužbe sečil, alternativna medicina, predmenopavzalne ženske, rastline in rastlinski pripravki
Objavljeno v DKUM: 28.03.2024; Ogledov: 279; Prenosov: 107
.pdf Celotno besedilo (1,43 MB)

8.
Pomen spiritualnosti ob koncu življenja pacienta
Sara Sedlarević, 2024, diplomsko delo

Opis: Uvod: Spiritualnost in z njo povezana spiritualna oskrba dobiva na področju zdravstva vedno večji pomen. Razumevanje spiritualnosti je pomembno za medicinske sestre, saj jim daje moč in potrebno znanje, da so s pacienti sočutne in jim lahko nudijo kompetentno spiritualno oskrbo. Namen zaključnega dela je raziskati in predstaviti, kakšen pomen ima spiritualnost ob koncu življenja pacienta. Metode: Pregledali, analizirali in sintetizirali smo znanstveno literaturo s področja pomena spiritualnosti ob koncu življenja pacienta. Iskanje znanstvene literature je potekalo v podatkovnih bazah: PubMed, CINAHL, Cochrane Library in Sage. Uporabljena je bila deskriptivna metoda. Rezultati: Identificirali smo 902 raziskav in na koncu vključili v končni pregled sedem raziskav. Rezultati so prikazali, da se zdravstveno osebje in pacienti zavedajo pomembnosti spiritualne oskrbe ob koncu življenja. Vendar pa zdravstvene delavce še vedno ovirajo neznanje, premalo pogovora s pacienti za ocenjevanje individualnih spiritualnih potreb in pomanjkanje časa za učinkovito oskrbo ob koncu življenja. Razprava in zaključek: V zadnji fazi življenja spiritualna prepričanja in prakse pogosto dobijo velik pomen, saj osebi v tem zahtevnem in negotovem obdobju zagotavljajo upanje, tolažbo in iskanje smisla. Podpora medicinskih sester mora biti temelj spiritualne oskrbe ob koncu življenja. Potrebne so smernice za izvajalce spiritualne oskrbe ob koncu življenja.
Ključne besede: spiritualnost, konec življenja, zdravstvena nega
Objavljeno v DKUM: 26.03.2024; Ogledov: 272; Prenosov: 102
.pdf Celotno besedilo (1,01 MB)

9.
Izdelava in nadzor navideznega procesa pretoka vode v rezervoarju z uporabo factory i/o in vizualizacije preko zaslona hmi : diplomsko delo
Jan Kmetec, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava izdelavo in nadzor navideznega procesa pretoka vode v rezervoarju. Glavni cilj diplomske naloge je izdelati proces pretoka vode v rezervoarju v programskem okolju Siemens S7-PLCSIM, ki omogoča simulacijo delovanja programabilnega logičnega krmilnika (PLK), v kombinaciji s programskim okoljem Factory I/O za načrtovanje, simulacijo in upravljanje virtualnega industrijskega procesa. Glavni namen diplomske naloge je bil, kako nadzorovati virtualni industrijski proces z uporabo programskega okolja S7-PLCSIM in programskega okolja Factory I/O. Za izdelavo smo najprej oblikovali virtualni industrijski proces v programskem okolju Factory I/O, ki je vključeval rezervoar in druge dodatne elemente. Nato smo s programskim okoljem Siemens Step 7 napisali in prevedli program PLK ter virtualni PLK povezali z virtualnim procesom v programskem okolju Factory I/O. Ta pristop ima potencial, da proizvajalcem zagotovi prilagodljiv in stroškovno učinkovit način za optimizacijo proizvodnih procesov.
Ključne besede: Virtualni proces, programabilen logični krmilnik (PLK), Siemens S7- PLCSIM, Factory I/O
Objavljeno v DKUM: 01.03.2024; Ogledov: 513; Prenosov: 68
.pdf Celotno besedilo (3,78 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

10.
Na osebo osredotočena oskrba pacienta z Alzheimerjevo demenco
Azra Harb, 2023, magistrsko delo

Opis: Uvod: Alzheimerjeva demenca je med vsemi oblikami demence najpogostejša. Pristop na osebo osredotočene oskrbe temelji na oblikovanju zdravih odnosov med izvajalci oskrbe, uporabniki storitev in drugimi, ki so pomembni v njihovem življenju. Namen zaključnega dela je bil ugotoviti, kako takšen pristop vpliva na kakovost življenja pacientov z Alzheimerjevo demenco. Metode: Pregledana je bila znanstvena literatura v mednarodnih podatkovnih bazah MEDLINE, PubMed, CINAHL, Web of Science in SAGE. Za analizo in sintezo rezultatov smo uporabili pristop po Thomas in Harden. Upoštevane so bile smernice PRISMA. Rezultati: Od 575 identificiranih zadetkov je bilo v končno analizo vključenih 7 raziskav in identificiranih 6 sekundarnih tem, povezanih z vplivom na osebo osredotočene oskrbe pacientov z Alzheimerjevo demenco na kakovost življenja: vzpostavljanje ljubečih odnosov; podpiranje dostojanstva; skupno ukvarjanje s pomembnimi dejavnostmi; prilagajanje razvijajočim se potrebam; izboljšanje dobrega počutja in kakovosti življenja; obvladovanje simptomov in neželenih učinkov antipsihotikov. Razprava in sklep: Na osebo osredotočena oskrba pozitivno vpliva na ohranitev in krepitev kakovosti življenja pacienta z Alzheimerjevo demenco. Pomembno je, da se takšna oskrba zaradi narave bolezni skozi različne faze začne dovolj zgodaj in da so oskrbovanci/negovalci ter pacientovi bližnji poučeni o njenih načelih in pristopih.
Ključne besede: Alzheimerjeva demenca, na osebo osredotočena oskrba, kakovost življenja, sistematični pregled
Objavljeno v DKUM: 23.01.2024; Ogledov: 350; Prenosov: 69
.pdf Celotno besedilo (2,91 MB)

Iskanje izvedeno v 7.47 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici