| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 9 / 9
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Spremljanje »zdravstvenega stanja« agilnih ekip : magistrsko delo
Jan Kačičnik, 2024, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo temelji na spremljanju »zdravstvenega stanja« v agilnih ekipah. Sektor informacijske tehnologije je preplavil agilni način dela zaradi principov in praks, ki jih prinaša. Vendar ob tem lahko nastopijo tudi težave, ki vplivajo na zadovoljstvo in učinkovitost posameznikov v organizacijah. Namen dela je podrobno pregledati različne modele, ki so namenjeni spremljanju »zdravstvenega stanja« in analizirati, kateri faktorji pripomorejo k zadovoljstvu, motivaciji ter učinkovitosti članov agilnih ekip. Hkrati so predstavljeni tudi rezultati empirične raziskave, izvedene v Sloveniji, pri podjetjih v sektorju informacijske tehnologije, ki se poslužujejo agilnih metodologij. S pomočjo te raziskave so bili pridobljeni rezultati, ki nakazujejo dejansko stanje ekip in služijo kot vodilo za priporočila, ki olajšajo in izboljšujejo delovanje agilnih organizacij.
Ključne besede: agilne ekipe, zdravstveno stanje ekip, zadovoljstvo zaposlenih, učinkovitost ekipe, težave v agilnih ekipah, agilni razvoj, ohranjanje zavzetosti
Objavljeno v DKUM: 07.10.2024; Ogledov: 0; Prenosov: 15
.pdf Celotno besedilo (6,62 MB)

2.
Kakovost izvedenih korektivnih ukrepov ob pojavu presežnih vrednosti mikroogranizmov v živilskem obratu - primer mesarije : diplomsko delo
Hana Koželjnik Kačičnik, 2023, diplomsko delo

Opis: V okviru notranjega nadzora mora nosilec živilske dejavnosti zagotoviti zdravstveno ustreznost in varnost živil v vseh fazah proizvodnje in prometa z živili na podlagi veljavne zakonodaje in načel HACCP sistema (analiza tveganja in ugotavljanja kritičnih kontrolnih točk). Na primeru mesarije smo v sodelovanju z Inštitutom za sanitarno inženirstvo proučevali higiensko-tehnične zahteve za živilski obrat in preverjali učinkovitost korektivnih ukrepov ob pojavu preseženih vrednosti mikroorganizmov. V mesariji smo opravili mikrobiološke preskuse iz različnih površin in ugotovili presežne mejne vrednosti pri 70 % odvzetih vzorcev. Predlagali smo korektivne ukrepe (dezinfekcija in dodatno usposabljanje zaposlenih) in ugotavljali, ali so le-ti zadostni za izboljšanje higienskega stanja. Pri ponovnem pregledu mesarije, po opravljeni dezinfekciji, so bile vrednosti aerobnih mezofilnih bakterij v vseh odvzetih vzorcih pod dovoljenimi mejnimi vrednostmi (snažni vzorci). Dezinfekcija se je tako izkazala za učinkovit korektivni ukrep. Preverjanje znanja zaposlenih o higieni živil in HACCP sistemu je pokazalo pomanjkljivo poznavanje tematike s tega področja. Po izvedenem dodatnem izobraževanju zaposlenih se je stopnja znanja zaposlenih znatno povečala, prav tako je bila snažnost obrata v skladu s predpisanimi normativi. S tem smo potrdili, da je dodatno izobraževanje delavcev učinkovit ukrep za izboljšanje higienskega stanja v živilskih obratih, ki je ključno za zagotavljanje varnosti hrane in preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni.
Ključne besede: varnost živil, HACCP sistem, mesarija, sanitarno-tehnični pregled, mikroorganizmi
Objavljeno v DKUM: 07.07.2023; Ogledov: 564; Prenosov: 74
.pdf Celotno besedilo (1,20 MB)

3.
Primerjava metod SCRUM in Kanban : diplomsko delo
Jan Kačičnik, 2021, diplomsko delo

Opis: Ob nenehnem napredovanju in razvoju tehnologij, ki olajšujejo procese razvoja informacijskih rešitev, se vse pogosteje srečujemo z agilnimi metodami. Med najbolj razširjenimi sta metoda Scrum in metoda Kanban. V diplomskem delu so predstavljene značilnosti agilnih metod ter rezultati podrobne primerjave metod Scrum in Kanban. Raziskali in opisali smo tudi orodje Jira, ki je eno najbolj razširjenih podpornih orodij za agilne metode. Ugotovitve kažejo, da se, kljub skupnim izhodiščem, metodi razlikujeta tako glede vlog, izdelkov kot postopka razvoja ter nudita različne načine nenehnega izboljševanja razvojnega procesa.
Ključne besede: informacijski sistemi, agilni razvoj, agilne metode, Scrum, Kanban, orodje Jira
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 1351; Prenosov: 500
.pdf Celotno besedilo (1,33 MB)

4.
NAMESTITVENE ZMOGLJIVOSTI ZA MLADE V SLOVENIJI NA PRIMERU INTERNATIONAL HOSTELLING FEDERATION (IHF)
Zoran Kačičnik, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo obravnavali namestitvene zmogljivosti za mlade v mreži Hostelling International Slovenia. Namen naloge je bil opisati nočitvene zmogljivosti za mlade, opraviti celostni pregled in opis hostlov znotraj mreže HIS ter pripraviti analizo gibanja števila namestitvenih zmogljivosti in opravljenih nočitev za obdobje desetih let za hostle v mreži HIS in Slovenijo. Poleg tega smo predstavili mladinski turizem, International Youth Hostel Federation in Popotniško združenje Slovenije v okviru IYHF. Z metodo deskripcije, kompilacije, komparacije, klasifikacije, analize, sinteze in generalizacije smo na koncu podali trende in perspektive na področju mladinskih prenočišč ter ovrednotili pomen mladinskih prenočišč za slovenski turizem. Prišli smo do ugotovitve, da se je v Sloveniji v zadnjih desetih letih povečalo število mladinskih nočitvenih zmogljivosti kakor tudi število opravljenih nočitev v mladinskih prenočiščih. Ugotovili smo tudi, da mladinska prenočišča predstavljajo pomembno vlogo v sistemu nočitvenih zmogljivosti v Sloveniji. Vsi pridobljeni podatki kažejo na nadaljnjo rast namestitvenih zmogljivosti in opravljenih nočitev v hostlih v Sloveniji ter nadaljnjo rast mladinskega turizma
Ključne besede: mladinsko prenočišče, hostel, mladinski turizem, International Youth Hostel Federation (IYHF), Hostelling International Slovenia (HIS), Popotniško združenje Slovenije (PZS)
Objavljeno v DKUM: 27.07.2016; Ogledov: 1630; Prenosov: 167
.pdf Celotno besedilo (1,50 MB)

5.
Kreditno tveganje in finančne omejitve slovenskih podjetij
Polona Kačičnik, Timotej Jagrič, 2014, izvirni znanstveni članek

Opis: Višja je verjetnost stečaja podjetja, bolj je podjetje finančno omejeno, njegova rast pa je nižja. Z uporabo objektivnega kazalnika dejanskega stečaja podjetij ugotavljamo kreditno tveganje slovenskih podjetij. Verjetnost stečaja je pojasnjena z individualnimi lastnostmi podjetja in makroekonomskimi spremenljivkami. Mikro podjetja imajo presenetljivo nižjo verjetnost stečaja kakor večja. Ker je kreditno tveganje tesno povezano s sposobnostjo podjetij, da pridobijo zunanje vire, proučujemo tudi finančne omejitve podjetij. Vpliv notranjih virov na rast podjetja se z dostopanjem do zunanjih virov financiranja zniža samo pri večjih, ne pa tudi pri mikro podjetjih. Tem pri zniževanju zunanje finančne omejenosti ne pomaga niti več premoženja, primernega za zastavo.
Ključne besede: podjetje, krediti, kreditiranje, kreditno tveganje, premoženje, stečaj, napovedi, raziskave
Objavljeno v DKUM: 21.12.2015; Ogledov: 996; Prenosov: 57
URL Povezava na celotno besedilo

6.
7.
Dolgoročno planiranje produktnih in storitvenih platform na področju pomivalnih strojev
Sandi Kačičnik, 2015, magistrsko delo

Opis: V magistrskem nalogi obravnavamo dolgoročno planiranje novih produktnih in storitvenih platform na področju pomivalnih strojev. Teoretično, s pomočjo strokovne literature in s pomočjo ljudi, kateri na tem področju delajo, definiramo pojme: dolgoročno planiranje, produktna platforma in storitvena platforma. V teoretičnem delu še podrobneje predstavimo pomivalni stroj in njegove glavne značilnosti, katere tvorijo produktno in storitveno platformo ne tem področju. V aplikativnem delu predstavimo trenutno stanje produktnih in storitvenih platform za pomivalne stroje v sklopu podjetja Gorenje d.d. Z analiziranjem dobrih in slabih lastnosti trenutnih platform, si pomagamo pri predlogu dolgoročne nadgradnje produktne in storitvene platforme. Na koncu magistrske naloge, predstavimo še projekt razvoja nove produktne platforme v podjetju, imenovan DW30.
Ključne besede: dolgoročno planiranje, produkt, storitev, platforma, pomivalni stroj, projekt, inovacija
Objavljeno v DKUM: 30.03.2015; Ogledov: 1979; Prenosov: 93
.pdf Celotno besedilo (2,30 MB)

8.
PROJEKT VZPOSTAVITVE CENTRA ZA IZVEDBO SIMULACIJ PRI RAZVOJU NOVEGA IZDELKA
Sandi Kačičnik, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je obravnavano področje računalniških simulacij pri procesu razvoja novega izdelka v poljubnem podjetju. Narejen je okvirni pregled procesa razvoja novega izdelka s posameznimi vmesnimi fazami. V nadaljevanju so definirane in obrazložene različne simulacije ter prikaz kje v procesu razvoja novega izdelka, bi bilo simulacije najbolj smiselno uporabit. Za boljše razumevanje, je prikazan praktični primer simulacije, katero smo uporabljali na praktičnem primeru. Nato je na kratko predstavljen predlog centra za izvajanje simulacij v podjetju. Na koncu pa sem se dotaknil ekonomske upravičenosti takega projekta, kjer sem razpredal o tem ali bi se tak projekt v organizacijski strukturi opravičil investicijo.
Ključne besede: razvoj izdelka, simulacije, projekt vzpostavitve centra za simulacije, inovacije
Objavljeno v DKUM: 12.10.2011; Ogledov: 2214; Prenosov: 116
.pdf Celotno besedilo (1,93 MB)

9.
Iskanje izvedeno v 0.2 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici