| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 17
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
RISARSKE LIKOVNE TEHNIKE V VRTCU TONČKE ČEČEVE CELJE
Mihaela Jelenc, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom Risarske likovne tehnike v vrtcu Tončke Čečeve Celje obravnava risarske likovne tehnike v teoriji in praksi. V teoretičnem delu smo predstavili umetnost v Kurikulumu in na kratko opisali vsa likovna področja ter njihova izrazna sredstva. Podrobneje smo predstavili vse risarske likovne tehnike, materiale, orodja, podlage in formate, s katerimi se lahko v predšolskem obdobju ustvarjalno izražamo. Predstavili smo tudi vrtec Tončke Čečeve Celje in prikazali njegove uspehe na umetniškem področju. V empiričnem delu smo prikazali raziskavo, s katero smo želeli ugotoviti prisotnost risarskih likovnih tehnik, materialov, orodij, podlag in formatov v vrtcu Tončke Čečeve Celje. Uporabili smo deskriptivno metodo pedagoškega raziskovanja — anketni vprašalnik, ki je bil razdeljen vzgojiteljicam vrtca Tončke Čečeve Celje. Dobljene rezultate smo obdelali in potrdili ali ovrgli raziskovalne hipoteze. Raziskava je pokazala, da se med umetniškimi zvrstmi, likovne in oblikovne dejavnosti ne pojavljajo najpogosteje pri vzgojnem delu v vrtcu. Na likovnem področju je najpogosteje prisotno risanje, pri katerem vzgojiteljice uporabljajo najrazličnejše materiale, pripomočke, podlage in formate. Nekatere uporabljajo pogosteje, nekaterih, žal, nikoli.
Ključne besede: KLJUČNE BESEDE: predšolska vzgoja, likovna vzgoja, didaktika likovne dejavnosti, likovne dejavnosti, likovni materiali, likovni pripomočki.
Objavljeno: 07.04.2010; Ogledov: 5391; Prenosov: 1149
.pdf Celotno besedilo (1,36 MB)

5.
6.
7.
Pomen preventivnih oftalmoloških pregledov pri otrocih
Matej Jelenc, 2012, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Preventivni oftalmološki pregledi so pomembni, da pravočasno odkrijemo, če je z otroškim vidom kaj narobe. Le s pravočasnim pregledom in nato z zdravljenjem preprečimo nepopravljivo škodo, ki lahko nastane, če pravočasno ne ukrepamo. Raziskovalna metodologija: V raziskavi smo uporabili deskriptivno metodo dela, zbrali smo literaturo, ki smo jo analizirali, preučili, uredili in sistematizirali. Za zbiranje podatkov smo uporabili anonimni anketni vprašalnik, sestavljen iz odprtih in zaprtih vprašanj. Sodelovalo je 20 staršev otrok, ki imajo težave z vidom. Anketo smo izvedli v Splošni bolnišnici Celje na očesnem oddelku v ambulanti za ortoptiko in pleoptiko ter predšolske otroke, za kar smo zaprosili vodstvo zavoda. Podatke smo analizirali in predstavili s pomočjo programa Microsoft Excel in Word. Rezultati in diskusija: Podatki, ki smo jih pridobili s pomočjo ankete, nam kažejo, da so starši dovolj seznanjeni s pomenom preventivnih pregledov vida pri otrocih, in da so otroci redno na predpisanih kontrolnih pregledih. Ugotovili smo tudi, da je najpogostejši vzrok za obisk v oftalmološki ambulanti astigmatizem.
Ključne besede: Oftalmologija, otrok, preventivni pregledi vida, bolezni oči, zgradba in razvoj očesa.
Objavljeno: 20.11.2012; Ogledov: 1165; Prenosov: 146
.pdf Celotno besedilo (1,28 MB)

8.
ZASNOVA E-TRŽNICE ZA SAMOSTOJNE STROKOVNJAKE S PODROČJA INFORMACIJSKIH TEHNOLOGIJ
Grega Jelenc, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava razvoj spletne programske rešitve, ki predstavlja e-tržnico za samostojne strokovnjake s področja informacijskih tehnologij. Podan je pregled obstoječih naprednih spletnih e-tržnic. V diplomskem delu je izdelana poenostavljena spletna e-tržnica, ki podjetjem ali posameznikom omogoča objavo njihovih projektov, za katere iščejo zunanje izvajalce. Na te projekte pa se nato lahko prijavijo samostojni strokovnjaki s področja informacijskih tehnologij ter oddajo svoje ponudbe. Naročnik projekta lahko izbere izvajalca. Uporabljena je prototipna metoda razvoja. Spletno e-tržnico smo razvili s pomočjo programskega jezika PHP, ogrodja CodeIgniter, knjižnice JQuery ter podatkovne baze MySQL. V diplomskem delu so prikazani: razvoj aplikacije, struktura podatkovnega modela, opis funkcij ter možnosti nadgradnje. Izdelan prototip je mogoče uporabiti kot povsem funkcionalno in varno spletno rešitev.
Ključne besede: e-tržnica, samostojni strokovnjaki, spletni razvoj, PHP, MySQL
Objavljeno: 12.08.2013; Ogledov: 806; Prenosov: 56
.pdf Celotno besedilo (1,73 MB)

9.
Spolno vedenje in uporaba kontracepcije med srednješolci v severovzhodni Sloveniji
Igor But, Sabina Blažević, Maja Dorič, Maruša Jelenc, Martina Špilak, Maja Pakiž, 2011, izvirni znanstveni članek

Opis: Izhodišča: Starost pri prvem spolnem odnosu je čedalje nižja, kar je verjetno posledica lažnega občutka zrelosti srednješolcev in tudi vpliva različnih medijev. Namen te raziskave je preučevanje oblik spolnega vedenja in ozaveščenosti o kontracepciji med srednješolci nekaterih večjih mest severovzhodne Slovenije. Metode: Raziskavo smo izvedli z anketiranjem srednješolcev od aprila do junija 2009 na devetih srednjih šolah v Mariboru, Murski Soboti, Slovenj Gradcu in na Ravnah na Koroškem. Anketirali smo gimnazijke in gimnazijce ter dijakinje in dijake srednjih zdravstvenih šol. Ankete so bile izpolnjene v času razrednih ur, pri izpolnjevanju pa je bila zagotovljena anonimnost in intimnost. Podatke smo obdelali s statističnim programom SPSS 13.0. Rezultati: Razdelili smo 5456 vprašalnikov, vrnjenih pa je bilo 4415 vprašalnikov (80,9 %), za končno analizo je bilo primernih 4184. Vprašalnike je izpolnilo 1426 dijakov (34,1 %) in 2758 dijakinj (65,9 %). Povprečna starost vseh anketirancev je bila 16,8 ± 1,2 let. Povprečna starost se med dijaki in dijakinjami ni razlikovala. Vaginalni spolni odnos je že imelo 53,0 % anketirancev. Starost, pri kateri je imela polovica mladih že spolne odnose, je 17,0 let. Oralni spolni odnos je imelo 40,0 % srednješolcev, analnega pa 12,0 %. Srednješolci so bili pri prvem spolnem odnosu zaščiteni z zanesljivo kontracepcijo (86,2 % dijakinj in 89,1 % dijakov). Pri spolnem odnosu v zadnjih treh mesecih je največ deklet za zaščito uporabljalo oralno hormonsko kontracepcijo (49,9 %), največ fantov pa uporabljalo kondom (54,0 %). Prvi vir informacij o spolnosti so mediji (47,3 %), medtem ko so najkoristnejše informacije od staršev (35,2 %). Gimnazijke in gimnazijci so v primerjavi z dijakinjami in dijaki srednjih zdravstvenih šol redkeje spolno aktivni (46,0 % proti 65,0 %, p = 0,000). Zaključki: Starost, pri kateri je imela polovica mladih že spolne odnose, je 17 let. Osveščenost srednješolcev glede kontracepcije je dobra, skrbi morda le nekoliko višji odstotek analnih odnosov. Ugotovili smo tudi, da so dijakinje in dijaki srednjih zdravstvenih šol v primerjavi z gimnazijkami in gimnazijci v večjem odstotku spolno aktivni.
Ključne besede: srednješolci, spolni odnos, kontracepcija, dvojna zaščita, informacije
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 657; Prenosov: 80
.pdf Celotno besedilo (429,47 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

10.
RAZISKAVA ZADOVOLJSTVA ZAPOSLENIH V PODJETJU PAKLINE D.O.O.
Maja Jelenc, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: Današnje razmere na trgu silijo podjetja v čim boljši izkoristek vseh virov, ki jih imajo na razpolago. Pri tem postajajo človeški viri najpomembnejši dejavnik, saj so zaposleni nosilci znanja, idej in razvoja. Kompetence zaposlenih pridejo do izraza na samem delovnem mestu. Da bi omogočili čim boljši izkoristek zaposlenega, je v prvi vrsti potrebno, da zaposlenega navdaja prijeten občutek pri delu. Zadovoljstvo tako postaja eden ključnih faktorjev za učinkovitost zaposlenih in uspešnost podjetja. Le ustrezno ravnanje z zaposlenimi omogoča ustrezno organizacijsko klimo, ki je predpogoj za zadovoljstvo zaposlenih. To področje je izredno pomembno, saj je večina podjetij propadlo ravno zaradi neustreznega ravnanja z zaposlenimi. Zato bi morala vsa podjetja nameniti določen čas in energijo, da zagotovijo ustrezne pogoje za čim višjo stopnjo zadovoljstva zaposlenih. V ta namen naj bi se opravljale raziskave, vendar jih veliko, zlasti manjših podjetij, še vedno ne opravlja. Pri ugotavljanju zadovoljstva zaposlenih je potrebno preučiti vse dimenzije organizacijske klime, ki vplivajo na stopnjo zadovoljstva, prav tako pa ne moremo zanemariti vpliva motivacijskih dejavnikov, ki vplivajo na zadovoljstvo zaposlenih. V teoretičnem delu smo predstavili področje človeških virov, podali okvire ustreznega ravnanja z zaposlenimi, preučili organizacijsko klimo in kulturo, zadovoljstvo zaposlenih ter motivacijo. V raziskovalnem delu smo s pomočjo anketnega vprašalnika izvedli raziskavo v podjetju Pakline d.o.o., s katero smo raziskali trenutno zadovoljstvo zaposlenih, ter vse dimenzije organizacijske klime, ki vplivajo na njihovo zadovoljstvo. Pridobljene rezultate smo tablično in grafično prikazali, interpretirali ter podali predloge za izboljšanje obstoječega stanja. Rezultati raziskave naj bi služili podjetju, da dobi ustrezne informacije o dejanskem stanju in z ustreznim ravnanjem še izboljša obstoječe stanje za lažje doseganje svojih ciljev. Na podlagi rezultatov lahko trdimo, da so nekatera področja, kjer so potrebne izboljšave, toda stopnja zadovoljstva zaposlenih je izredno visoka, organizacijska kultura in klima pa sta izredno spodbudni. So področja, kjer so potrebne izboljšave, toda zagotovo lahko trdimo, da je podjetje izredno prijazno do zaposlenih.
Ključne besede: management človeških virov, organizacijska klima in kultura, zadovoljstvo zaposlenih, motivacija zaposlenih
Objavljeno: 24.12.2015; Ogledov: 615; Prenosov: 105
.pdf Celotno besedilo (4,05 MB)

Iskanje izvedeno v 0.24 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici