| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 17
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Vloga diplomacije v vietnamski vojni : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Informacijska varnost
Jurij Antolič, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomacija je uporabljena za doseganje ciljev zunanje politike neke države in tudi kot podpora njeni varnosti, neodvisnosti in integriteti. Države vpletene v vietnamsko vojno so uporabljale diplomacijo v obliki zavezništev in bilateralnih dogovorov za doseganje teh ciljev. Vietnamska vojna je oblikovala potek sveta v drugi polovici 20. stoletja, saj je vplivala na strateške interese Ljudske republike Kitajske, Združenih držav Amerike in Sovjetske zveze ter na odnose med temi velikimi silami. Nasprotujoči strani, Severni in Južni Vietnam, sta si med vojno tudi ustvarili zavezništva z bilateralnimi sporazumi, mednarodnimi organizacijami in kasneje skrivnimi diplomatskimi dogovori. Južni Vietnam je bil del mednarodne organizacije SEATO, ki je bila ustvarjena v imenu kolektivne varnosti in proti širjenju komunizma v Jugovzhodni Aziji. Severni Vietnam pa je ustvaril in upravljal zavezništva s sporazumi »bratske« solidarnosti med komunističnimi državami. Komunizem je bil glavni vzvod za večanje ameriške prisotnosti v Vietnamu, saj so ZDA smatrale komunizem kot grožnjo ameriškim interesom in stabilnosti v regiji. Takratni največji ideološki nasprotnici ZDA – Sovjetska zveza in Kitajska, obe komunistični državi, sta bili zaveznici Severnega Vietnama, kar je povzelo tekmovalnost med kapitalizmom in komunizmom med hladno vojno. ZDA so se vključile v vojno, da bi preprečile padec Južnega Vietnama v komunistične roke. Sprva so ZDA delovale v zakulisju, po letu 1964 pa so poslale bojne čete in se še globlje zapletle v vojno.
Ključne besede: Združene države Amerike, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 11.10.2022; Ogledov: 540; Prenosov: 78
.pdf Celotno besedilo (790,71 KB)

2.
Strategija trženja vin z Meranovega in ekonomska analiza : magistrsko delo
Petra Štuhec, 2022, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi smo analizirali prodajo vin z Meranovega med leti 2002 in 2019, obenem pa smo raziskovali zgodovinski pomen blagovne znamke Meranovo. Hkrati smo pregledali zakonodajo s področja varnosti živil, ki se navezuje predvsem na trženje različnih sort vina. Na podlagi pridobljenih podatkov iz leta 2019 smo razvili simulacijski model, ki zajema skupne stroške in skupne prihodke pridelave in predelave grozdja na posestvu Meranovo. Z elektronsko preglednico smo ocenili vse pomembnejše ekonomske parametre. Rezultati simulacijskega modela so pokazali, da je predelava grozdja ekonomsko upravičena, saj je koeficient ekonomičnosti večji od 1 (Ke = 1,19). Po pregledu literature lahko zaključimo, da je Meranovo prepoznavna blagovna znamka vin, ki temelji na tradiciji iz časov nadvojvode Janeza.
Ključne besede: Meranovo, nadvojvoda Janez, pridelava vina, analiza trga, simulacijski model
Objavljeno v DKUM: 28.02.2022; Ogledov: 870; Prenosov: 88
.pdf Celotno besedilo (3,28 MB)

3.
Pridobitev gradbenega dovoljenja in geodetska dela pri gradnji stanovanjske hiše
Jan Antolič, 2019, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Geodetska dela so pri projektiranju in gradnji objektov ključnega pomena, še posebej zato, ker so prisotna v vseh fazah od nakupa zemljišča pa do pridobitve uporabnega dovoljenja ob zaključku gradnje. V zaključnem delu je na začetku na splošno predstavljena nova zakonodaja s področja graditve. V osrednjem delu projektne naloge so podrobneje opisani vsebina projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja stanovanjske hiše in vsa geodetska dela, ki so potrebna pred, med in po zaključku projekta.
Ključne besede: gradbeništvo, gradbeno dovoljenje, geodezija, geodetska dela, gradbena zakonodaja
Objavljeno v DKUM: 10.09.2019; Ogledov: 2825; Prenosov: 148
.pdf Celotno besedilo (3,80 MB)

4.
Reorganizacija voznega parka v podjetju Rienhoff, d.o.o. (Hertz rent a car)
Primož Antolič, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu smo predstavili potek dela in organizacijo upravljanja z voznim parkom v podjetju Rienhoff, d. o. o., ki je lastnik franšize Hertz rent a car. Osredotočili smo se na trenutno stanje vozil, ki se nahajajo v poslovni enoti Celje, in podali predlog rešitve z uvedbo stalnega voznega parka, ki ga trenutno ni. V prvem delu smo na splošno opisali pomen logistike v rent a car sistemu in predstavili najem ter s kakšnimi vrstami najema se srečujejo v podjetju. V drugem delu pa smo analizirali sedanji proces upravljanja z voznim parkom ter izkoriščenostjo vozil. Predstavili smo tudi spremljevalno vozilo ter pomen najemne pogodbe, ki je osnova za najem. Ugotovili smo, da se v podjetju pri trenutnem poteku dela soočajo z nemalo problemi. Zaradi nestalne flote vozil v poslovni enoti Celje podjetje izgublja najeme. Na podlagi podatkov iz trenutnega stanja smo v tretjem delu predlagali rešitve, ki bi optimizirale in predvsem olajšale delo v poslovni enoti Celje. Prišli smo do zaključka, da bi z uvedbo stalne flote, ki bi se spreminjala glede na intenzivnost posameznega meseca, izboljšali zadovoljstvo strank, skrajšali odzivni čas, podjetje pa tako ne bi izgubljalo najemov zaradi pomanjkanja vozil. Prav tako smo ugotovili, da bi bila uvedba spremljevalnega vozila smotrna, saj bi s tem imeli vedno na razpolago eno vozilo, s katerim bi lahko v spremstvu opravljali dostave in izvajali notranje premike vozil.
Ključne besede: najem, rent a car podjetje, reorganizacija, vozni park, storitve
Objavljeno v DKUM: 19.01.2017; Ogledov: 1359; Prenosov: 130
.pdf Celotno besedilo (1,63 MB)

5.
RAČUNOVODSKE INFORMACIJE ZA OBVLADOVANJE STROŠKOV V OSNOVNIH ŠOLAH
Janja Antolič, 2015, magistrsko delo

Opis: Računovodske informacije za obvladovanje stroškov tudi v osnovnih šolah zaradi krčenja proračunskih sredstev, ki je posledica zaostrovanja gospodarskih razmer, vedno bolj pridobivajo na pomenu. V magistrskem delu smo na začetku analize predstavili strukturo stroškov v treh po velikosti podobnih osnovnih šolah in njihovo gibanje v letih 2011, 2012 ter 2013. Ugotovili smo, da daleč največji delež stroškov zavzemajo stroški dela. Nato smo opravili analizo odmikov med dejanskimi in načrtovanimi stroški, ki smo jih uporabili kot kriterij za presojanje uspešnosti obvladovanja stroškov. Ugotovili smo, da lahko odmike med dejanskim in načrtovanim uporabimo kot sodilo, pod pogojem, da imamo dodatne informacije o upravičenosti nastanka stroškov. Na koncu raziskave pa smo predstavili ABC metodo in jo uporabili na primeru osnovne šole X. Ugotovili smo, da ta metoda pripomore k izboljšanju računovodskih informacij v osnovnih šolah, saj ponuja veliko podrobnejše informacije od klasičnih metod.
Ključne besede: osnovna šola, obvladovanje stroškov, računovodske informacije, metoda ABC
Objavljeno v DKUM: 13.01.2016; Ogledov: 1482; Prenosov: 228
.pdf Celotno besedilo (1,13 MB)

6.
DEJAVNIKI KARIERNEGA ODLOČANJA ŠTUDENTOV PSIHOTERAPIJE
Tjaša Antolič, 2015, magistrsko delo

Opis: Namen pričujoče raziskave je bil raziskati razlike med osebnostnimi lastnostmi študentov psihoterapije in osebnostnimi lastnostmi ostalih študentov. V študiji smo se osredotočili predvsem na tri vidike, in sicer na model velikih pet faktorjev osebnosti, na samospoštovanje in na vidik psihičnega zdravja (kamor uvrščamo tudi subjektivno blagostanje, depresivno razpoloženje in narcisizem). Preverili smo še, ali karierna odločitev študentov psihoterapije temelji na njihovi preferenci do dela z ljudmi ter ali se za poklic psihoterapevta odločajo socialni tipi ljudi, kar predpostavlja Hollandov model. V študiji je sodelovalo 120 slovenskih študentov, med katerimi je bilo 60 študentov psihoterapije in 60 študentov ostalih smeri (družboslovnih, naravoslovnih, humanističnih in tehničnih ved), v starostnem razponu od 21 do 52 let. Udeleženci so izpolnili vprašalnik, sestavljen iz petih lestvic in vprašalnikov, ki merijo osebnostne lastnosti (Vprašalnika velikih pet BFI (John, Donahue in Kentle, 1991), Lestvice depresivnosti CES-D (Radloff, 1977), Lestvice samospoštovanja RSES (Rosenberg, 1965), Lestvice zadovoljstva z življenjem SWLS (Diener, Emmons, Larsen in Griffin, 1985) in Vprašalnika narcisizma NPI (Raskin in Hall, 1979)) ter instrumenta za poklicno odločanje PGI (Tracey, 2002) in Lestvice socialne zaželenosti SDS (Crowne in Marlowe, 1960). Rezultati so pokazali, da študenti psihoterapije, v nasprotju s predpostavko, kažejo manj depresivnega razpoloženja v primerjavi z ostalimi študenti. Prav tako smo ugotovili, da imajo študenti psihoterapije manj izražene narcistične poteze. V nasprotju z našimi hipotezami se je pokazalo, da imajo študenti psihoterapije manj izraženo preferenco do dela z ljudmi ter da jim je v manjši meri blizu delo, ki je po Hollandu (1985) značilno za socialni tip. Pri ostalih osebnostnih lastnostih se niso pokazale statistično pomembne razlike med skupinama. Pridobljeni rezultati imajo tako pomembno teoretično kot aplikativno vrednost. Večjih razlik v osebnostnih lastnostih med skupino ljudi, pri kateri bi pričakovali večjo mero samorefleksije (tj. študenti psihoterapije) in med skupino heterogenih poklicnih preferenc, torej ni bilo mogoče zaznati. S praktičnega vidika raziskava nudi pogled v razjasnitev enega pogostih stereotipov o specifičnih lastnostih psihoterapevtov in večji prevalentnosti duševnih težav pri tej skupini oseb. Očitno veliko podpore za omenjen stereotip ni, dodatno pa je mogoče zaključiti, da so razlike med skupinami očitno manjše kot razlike znotraj skupin.
Ključne besede: model velikih pet, psihično zdravje, samospoštovanje, psihoterapija, karierno odločanje
Objavljeno v DKUM: 04.01.2016; Ogledov: 2297; Prenosov: 366
.pdf Celotno besedilo (894,09 KB)

7.
8.
JEZIK MLADOSTNIKOV V SMS-IH V ZADNJEM TRILETJU OSNOVNE ŠOLE
Sanja Antolič, 2014, diplomsko delo

Opis: Vsak dan se srečujemo z različnimi elektronskimi mediji, ki so nepogrešljiv pripomoček vsakega posameznika. Računalnik, telefon, mobilni telefon, tablica in drugi omogočajo komunikacijo na vsakem koraku, bodisi v službi, doma, na kavi s prijatelji. Najbolj razširjena aparatura je vsekakor mobilni telefon. Ta omogoča posameznikom govorno ali pisno komunikacijo, dostop do spleta, pošiljanje slikovnega in zvočnega gradiva ter vrsto drugih funkcij. SMS-i so zaradi svoje raznovrstnosti in barvitosti z jezikoslovnega vidika raziskovalcem zelo zanimivi, saj v pisno komunikacijo vrivajo govorne značilnosti in s tem prinašajo spremembe na področju knjižnega in neknjižnega jezika, kjer je prvi primarno pisen, drugi pa govorjen. Mladostniški SMS-i tako poleg neknjižne forme tvorijo SMS-e z na novo sprejetimi formami, besedami, znanimi ožjemu krogu, emotikoni in podobno. Diplomsko delo je razdeljeno na dva dela. V prvem, teoretičnem delu je opisana komunikacija nasploh, pobliže pa pregledana SMS-komunikacija ter jezikovna podoba SMS-ov. Dalje sledijo izvlečki in analiza strokovnih člankov na izbrano temo. Drugi del zajema 315 SMS-ov, ki so jih napisali osnovnošolci, stari od 12 do 14 let. Konkretni SMS-i prikazujejo torej podobo jezika, ki se danes pojavlja na področju Posavja. Prav tako v analizo sodijo tudi nejezikovne značilnosti SMS-ov.
Ključne besede: SMS, SMS-komunikacija, emotikon, jezikovna podoba SMS-ov, govorna in pisna komunikacija, krajšanje besed
Objavljeno v DKUM: 15.07.2014; Ogledov: 1499; Prenosov: 195
.pdf Celotno besedilo (1,62 MB)

9.
PRIMERJAVA RAZLIČNIH METOD OJAČITVE TANKIH BETONSKIH ELEMENTOV S KONTINUIRANIMI OGLJIKOVIMI VLAKNI
Robert Antolič, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo obravnavali in primerjali različne metode ojačitve tankih betonskih elementov z ogljikovimi vlakni. V teoretičnem delu smo predstavili lastnosti uporabljenih materialov in opisali različne načine ojačitve betonskih elementov. V eksperimentalnem delu smo opisali postopek priprave vzorcev in izvedbo štiri točkovnega upogibnega preizkusa. Primerjavo rezultatov smo nato izdelali med tremi različnimi načini ojačitve na vzorcih enakih dimenzij in ojačanih z enako količino ogljikovih vlaken. Rezultati preizkusov so pokazali, da zunanje ojačani vzorci dosegajo višje upogibne trdnosti kot vzorci ojačani v sredini prereza.
Ključne besede: tanki betonski elementi, ojačitve, ogljikova vlakna, štiri točkovni upogibni preizkus
Objavljeno v DKUM: 12.06.2014; Ogledov: 1739; Prenosov: 183
.pdf Celotno besedilo (2,50 MB)

10.
Konstruiranje in preračun prekucne naprave
Neno Antolič, 2014, diplomsko delo

Opis: V današnje času, kjer je vse več konkurence na trgu vsako podjetje stremi k temu, da je izdelek kakovostnejši in, da za njegovo izdelavo porabijo čim manj časa. Zato v podjetju PALFINGER d.o.o. kjer sem pisal diplomsko nalogo, izdelujejo razne naprave in stroje s katerimi olajšajo delo delavcem in prihranijo veliko delovnega časa. V podjetju PALFINGER sem opravljal obvezno dvomesečno prakso. Na začetku prakse me je mentor seznanil z delom, ki ga opravljajo v podjetju in naredila sva obhod vseh delovnih hal. V hali MGK ( to je hala v kateri že pobarvani del žerjava sestavijo z nosilcem oz. glavnim podstavkom) sem opazil, da z žerjavom snamejo nosilec s palete, kar je bilo dokaj nevarno za delavca, ki je to delo opravljal. Zato sva se z mentorjem dogovorila, da bom v tem času, ko bom pri njih delal, izdelal tako imenovano » prekucno napravo«. Namen te naprave je, da poveča samo varnost delavca med izvajanjem postopka. Prekucno napravo sem najprej skiciral na list papirja, da sem dobil približek končnemu izdelki. Ko sem to naredil, sem se odločil, da bom vse to prenesel na računalnik. Vso napravo sem izdelal v programu Pro-Engineer Wildfire serije 4.0. Med samim postopkom konstruiranja sem še moral narediti nekaj določenih preračunov. Ti preračuni so dokaz, da je naprava narejena v skladu z varnostnimi predpisi, kateri vključujejo človeški faktor. V diplomski nalogi je prikazan postopek načrtovanja prekucne naprave.
Ključne besede: prekucna naprava, nosilec, konstruiranje, preračun
Objavljeno v DKUM: 12.05.2014; Ogledov: 1338; Prenosov: 134
.pdf Celotno besedilo (1,26 MB)

Iskanje izvedeno v 1.1 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici