| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 218
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Kriminal, policija in politika
Jakob Demšar, 2007, objavljeni strokovni prispevek na konferenci

Ključne besede: policija, politika, poslanci, kriminalisti, kriminaliteta
Objavljeno v DKUM: 30.05.2024; Ogledov: 36; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (588,10 KB)

2.
Primerjava karierne poti policista in vojaka v Republiki Sloveniji : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Informacijska varnost
Jaka Bizjak, 2024, diplomsko delo

Opis: Policist in vojak sta poklica, ki sta zanimiva zaradi uniforme, nošenja orožja, avtoritete, a se med seboj razlikujeta glede na poslanstvo, naloge, pristojnosti, odgovornosti in pooblastila. V diplomskem delu so se ugotavljale podobnosti, razlike in posebnosti karierne poti policista in vojaka, in sicer od zaposlitve do upokojitve. Pri tem se je izhajalo iz pravno – formalnega okvira delovanja Policije in Slovenske vojske, pogojev in postopkov za zaposlitev policista in vojaka, njunih pooblastil in odgovornosti, kariernega sistema, sistema napredovanja, plačnega sistema, primerjave višine osnovne plače in vrste dodatkov, ki jih lahko policist in vojak prejemata glede na posebne pogoje dela ter predstavitve pogojev za njuno poklicno in starostno upokojitev. Ugotovljeno je, da so pogoji za zaposlitev policista zahtevnejši in da ima policist glede na vrste in število pooblastil teh veliko več kot vojak, saj je izvajanje pooblastil dovoljeno zgolj vojaškemu policistu. Poleg navedenega, zaradi opravljanja nalog policista na delovnih mestih oziroma vojaka na formacijskih dolžnostih, na katerih se zahteva različna stopnja izobrazbe, finančno ovrednotenje dela policista in vojaka ni primerljivo. Imata pa tako policist kot vojak zagotovljeno karierno pot in primerljive pogoje za upokojitev. Policist ima po zaključeni karieri možnost sklenitve pogodbe o prostovoljni službi v pomožni policiji, vojak pa v rezervni sestavi Slovenske vojske.
Ključne besede: karierna pot, zaposlitev, policisti, vojaki, Republika Slovenija, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 23.05.2024; Ogledov: 143; Prenosov: 34
.pdf Celotno besedilo (1,46 MB)

3.
4.
Dolgotrajnost kazenskega postopka - analiza primera gospodarske kriminalitete
Aleš Brinovec, Jakob Demšar, 2007, objavljeni strokovni prispevek na konferenci

Ključne besede: gospodarska kriminaliteta, kazenski postopek, poslovne goljufije
Objavljeno v DKUM: 29.03.2024; Ogledov: 103; Prenosov: 4
.pdf Celotno besedilo (814,35 KB)

5.
V lepi modri uniformi
Jakob Demšar, 2006, objavljeni strokovni prispevek na konferenci

Ključne besede: policija, kriminalistična policija, Slovenija, pravni red, spremembe, politika
Objavljeno v DKUM: 29.03.2024; Ogledov: 98; Prenosov: 4
.pdf Celotno besedilo (311,38 KB)

6.
Blišč in beda preiskovanja gospodarskega kriminala : policijska (ne)učinkovitost
Jakob Demšar, 2003, objavljeni strokovni prispevek na konferenci

Ključne besede: gospodarska kriminaliteta, preiskovanje
Objavljeno v DKUM: 19.03.2024; Ogledov: 130; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (161,91 KB)

7.
Policijska kazenska ovadba in varstvo človekove zasebnosti
Jaka Demšar, 2002, objavljeni strokovni prispevek na konferenci

Ključne besede: kazenska ovadba, kazniva dejanja, človekova zasebnost, policija
Objavljeno v DKUM: 11.03.2024; Ogledov: 170; Prenosov: 5
.pdf Celotno besedilo (283,63 KB)

8.
Motivi za posedovanje jedrskega orožja : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Varnost in policijsko delo
Jaka Valenčič, 2024, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo razgrinja globoko zakoreninjene vzgibe, ki so vodili države k pridobitvi jedrskega orožja (JO), proučuje pa tudi, kako so se ti motivi spreminjali skozi čas. Pri tem natančno analizira različne etape razvoja JO, od zgodnjih poskusov pa vse do popolnoma razvitega jedrskega arzenala. Izpostavlja vlogo političnih, vojaških in gospodarskih okoliščin pri oblikovanju teh motivacij ter kako so te okoliščine oblikovale nacionalne strategije v zvezi z JO. Poleg tega diplomsko delo poudarja vpliv mednarodnega okolja na odločitve držav glede posedovanja JO. Proučuje, kako so geopolitične razmere, mednarodni konflikti in varnostne grožnje vplivali na sprejemanje odločitev v zvezi z JO. Ta vpogled v globalno dinamiko dopolnjuje naše razumevanje kompleksnosti teh motivacij. Diplomsko delo se nadalje dotika tudi moralnih, etičnih in humanitarnih vprašanj, povezanih z JO. Proučuje, kako so te vidike upoštevale imetnice JO in kako so se te razprave odvijale v mednarodni skupnosti. Naše ugotovitve potrjujejo štiri ključne hipoteze: prvič, države uporabljajo JO za vzpostavitev ravnovesja moči; drugič, uporabljajo ga za obrambo pred invazijo; tretjič, želijo ohraniti tajnost podatkov o svojem orožju; in četrtič, skeptične so do realne uspešnosti pogodb o omejevanju JO. Te hipoteze skupaj razkrivajo kompleksno sliko motivacij za posedovanje JO, ki vključuje strateške, politične, gospodarske in etične dejavnike. Analiza teh vidikov dodaja globino razumevanju motivacij za posedovanje JO ter njihovemu vplivu na globalno varnost. Diplomsko delo poudarja potrebo po nadaljnjem raziskovanju in razumevanju teh ključnih vprašanj, ki oblikujejo jedrsko politiko in strategijo držav po vsem svetu.
Ključne besede: jedrsko orožje, atomske bombe, posedovanje, motivi, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 29.02.2024; Ogledov: 336; Prenosov: 121
.pdf Celotno besedilo (957,24 KB)

9.
Nadgradnja vodenja in upravljanja hidravličnega pogonskega agregata : magistrsko delo
Jaka Štruc, 2024, magistrsko delo

Opis: V sklopu magistrskega dela se je izvedla nadgradnja vodenja in upravljanja hidravličnega pogonskega agregata v laboratoriju za oljno hidravliko na Fakulteti za strojništvo Univerze v Mariboru. Hidravlični agregat, ki je bil zasnovan in izgrajen leta 2008, se uporablja za raziskovalne in pedagoške namene. Najprej se je preučilo delovanje obstoječe strojne in programske opreme, sledila je nadgradnja programskega okolja nadzornega sistema na aktualno verzijo. Nato se je izvedla nadgradnja nadzornega sistema. Pri tem so se odpravile napake krmiljenja hidravličnega agregata, s čimer se je povečala zanesljivost delovanja agregata pri obratovanju. Izboljšali sta se preglednost in varnost pri uporabi uporabniškega vmesnika na enoti HMI. V sklopu nadgradnje so se dodali in implementirali senzorji spremljanja pretoka in padca tlaka ter analogni senzor zamašenosti povratnega filtra. Celotna programska koda, izdelana v programskem okolju TIA Portal, za posodobljeno ter že obstoječo senzorsko tehniko in ostalo opremo, se je izvedla čim bolj strukturirano in v skladu z industrijsko prakso.
Ključne besede: hidravlični agregat, krmilno-nadzorni sistem, PLK, TIA Portal, HMI
Objavljeno v DKUM: 23.02.2024; Ogledov: 274; Prenosov: 25
.pdf Celotno besedilo (5,53 MB)

10.
Uporaba dronov v silah zaščite in reševanja : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa
Jaka Progar, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu se posvetimo raziskovanju dronov na področju zaščite in reševanja. Pri delovanju služb na tem področju so ključne pridobljene informacije in hitrost odzivov, oboje pa je možno izboljšati z implementacijo brezpilotnih letalnikov. Cilji diplomske naloge so razumevanje delovanja in lastnosti dronov, prepoznavanje sil zaščite in reševanja, raziskava trga dronov na tem področju ter spoznavanje, kaj pomeni dron kot prvi posredovalec. V prvem delu raziskave se posvečamo samim dronom in opredelimo, kaj so droni, od kod izvirajo, kako so sestavljeni in na katerih področjih se jih najpogosteje uporablja. V naslednjem delu diplomske naloge so predstavljene sile za zaščito in reševanje, predstavljena je uporaba dronov v službah gasilstva, policije, medicine in vojske ter delovanje DFR programov. Na koncu povzamemo stanje pri nas ter naše poglede na to, kako drone še bolj implementirati v dejavnosti sil zaščite in reševanja.
Ključne besede: dron, zaščita in reševanje, brezpilotni letalnik, DFR (dron kot prvi posredovalec)
Objavljeno v DKUM: 13.02.2024; Ogledov: 215; Prenosov: 14
.pdf Celotno besedilo (1,27 MB)

Iskanje izvedeno v 0.28 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici