| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 424
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Predlog izboljšave notranjega transporta in manipulacije v podjetju
Primož Povše, 2015, specialistično delo

Opis: Zaradi večletne hitre rasti prodaje in s tem povezanega širjenja obravnavanega podjetja, ki izdeluje ozobljene obroče za avtomobilsko industrijo, je bil vidik najbolj smotrne izrabe notranjega transporta nemalokrat zapostavljen in pozabljen. Zaradi določitve ustreznih in ne prevelikih medfaznih zalog, naloga skrbno proučuje in analizira posamezne faze izdelave ozobljenega obroča iz časovnega vidika. Tehnološki vidik v tej nalogi ni obravnavan in je zaradi boljše predstave le grobo opisan. V nadaljevanju so bile predstavljene in ovrednotene tri možnosti izboljšave notranjega transporta. Vse tri možnosti so podrobno opisane in pri vseh treh možnostih je upoštevana izvedba s čim manj motenj redne proizvodnje, saj si podjetje pretiranih zaostankov ne bi moglo privoščiti. Pri ocenah stroškov je preračunana tudi doba, v kateri bi se investicija povrnila. Na koncu je izvedena primerjava vseh treh možnosti glede velikosti investicije, časa povrnitve investicije ter pozitivnih in negativnih vplivov, ki bi jih posamezna rešitev imela.
Ključne besede: transport, notranji transport, manipulacija, ozobljeni obroč, medfazne zaloge
Objavljeno v DKUM: 18.03.2021; Ogledov: 816; Prenosov: 66
.pdf Celotno besedilo (1,02 MB)

2.
Logistična analiza notranje logistike v podjetju Kovis Brezina, d. o. o.
Adrijana Stergar, 2018, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu smo opisali, kakšno je trenutno stanje v podjetju, ter ob tem predstavili kar nekaj ovir, s katerimi se zaposleni vsakodnevno srečujejo. Nato smo se posvetili razreševanju treh največjih ovir ter podali predloge izboljšav. Največjo težavo smo opazili v povezavi s pomanjkanjem prostora v skladišču in proizvodnji. S pomočjo notranjih delovodij smo izbrali optimalno rešitev glede premestitve delovnih strojev ter vzpostavitve boljše organizacije pri samem delu oz. pri proizvodnem procesu. V skladišču smo določili nadaljevanje klasičnega paletnega regalnega sistema na osnovi izračunov za obliko regalnega okna ter dolžino in širino skladiščne cone. Predlagali smo tudi nadaljevanje že obstoječih mikrolokacij za manjkajoča regalna okna v posameznih skladiščih. Nadalje smo opisali uporabo neekoloških viličarjev na plin in dizel. Za vse trenutne viličarje v podjetju smo izračunali mesečne stroške. Nato smo podali predlog novih zelenih viličarjev ter izračunov zanje. Primerjali smo izračune ter podali predlog izboljšav. Tretja ovira, ki smo se ji posvetili, je bila nedosledna uporaba talne in vertikalne signalizacije ter varnostnih oznak v notranji logistiki. Na podlagi standarda DIN 18225 smo opravili reorganizacijo transportnih poti v skladišču in proizvodni hali, na podlagi Pravilnika o varnostnih znakih ter Zakona o varnosti cestnega prometa pa smo dodelili varnostne oznake.
Ključne besede: Zelena logistika, viličarji, reorganizacija skladišča, reorganizacija proizvodnje, klasični paletni regalni sistem, reorganizacija transportnih poti, določitev varnostnih oznak.
Objavljeno v DKUM: 03.12.2018; Ogledov: 1506; Prenosov: 139
.pdf Celotno besedilo (1,70 MB)

3.
Izboljšava materialnega toka z uporabo novih palet v podjetju xella porobeton
Žan Lunar, 2018, diplomsko delo/naloga

Opis: Cilj diplomskega dela je ovrednotiti smiselnost uporabe novih palet v podjetju Xella porobeton. Podjetje se ukvarja z izdelavo gradbenega materiala, za transport katerega potrebujejo velike količine palet. Ker palete izdelujejo sami, bi njihov predlog o zamenjavi lahko zmanjšal stroške, in pripomogel k uspešnejšemu poslovanju. Osredotočili smo se na primerjavo starih in novih palet in predstavili ključne razlike med njimi. V nadaljevanju smo opravili analizo z vidika stroškov in materialnega pretoka. Za kar se da natančno analizo, smo v njej zajeli 70 % izdelkov. Na podlagi izračunov in transportnih dejavnikov smo ugotavljali kaj bi bila za podjetje najboljša rešitev. Kot eno izmed možnostmi izboljšave smo v analizo vključili tudi euro palete, katere smo primerjali z obstoječimi, iz vidika stroškov in manipulacije.
Ključne besede: Paleta, paletizacija, pretok materiala, analiza, manipulacija
Objavljeno v DKUM: 15.10.2018; Ogledov: 995; Prenosov: 176
.pdf Celotno besedilo (2,05 MB)

4.
Izboljšava skladiščnih procesov v izbranem podjetju
Tadej Gaber, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: Izbrano podjetje se ukvarja s prodajo izdelkov spalnega programa. Ponujajo širok spekter potrebščin za ves dom. Zaradi proizvodnje v tujini imajo pri nas nekakšno distribucijsko skladišče, od koder opravljajo odpremo za potrebo polnjenja lastnih trgovin, sodelovanja z veleprodajalci ter spletna naročila. Pri skladiščenju se podjetje srečuje s določenimi težavami. Trenutno skladišče nima določenih primernih površin za odlaganje palet ob razkladanju tovornega vozila, ki izdelke dostavlja. Težave jim povzroča tudi ujemanje zalog z dejanskim stanjem zaradi človeških napak pri odpremi in lociranju. Z uvedbo določenih sprememb, ki smo jih predlagali v diplomskem delu, bi občutno izboljšali vse procese v skladišču. V končni fazi bi podjetju prihranili denar in čas, ki ga trenutno izgublja po nepotrebnem.
Ključne besede: skladišče, logistika, komisioniranje, razkladanje, skladiščenje, zaloge
Objavljeno v DKUM: 02.08.2018; Ogledov: 970; Prenosov: 123
.pdf Celotno besedilo (1,97 MB)

5.
Postavitev skladišča za pirotehnična in eksplozivna sredstva
Špela Kšela, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: V podjetju F.A. MAIK, d. o. o. želimo postaviti skladišče za pirotehniko in eksplozive. Ugotoviti moramo, kaj je treba spremeniti in narediti, da bomo lahko začeli skladiščiti omenjena sredstva.
Ključne besede: pirotehnika, eksplozivi, skladiščenje, zakonodaja, postavitev
Objavljeno v DKUM: 02.08.2018; Ogledov: 992; Prenosov: 142
.pdf Celotno besedilo (1,72 MB)

6.
Primeri dobrih praks pri poslovanju z euro paletami v različnih podjetjih in predlog izboljšav pri poslovanju s paletami
Tea Knez, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: Glavni cilj podjetij je zmanjšati stroške poslovanja v vseh procesih, pri tem pa si še vedno veliko podjetij pomaga pri poslovanju z euro paletami. Danes imamo na trgu veliko alternativ, s katerimi želimo zamenjati standardizirane euro palete. Skozi diplomsko delo smo raziskali obstoječe stanje poslovanja z euro paletami v podjetju Gorenje, d. d., ter raziskali, kako poslujejo druga logistična podjetja v Sloveniji. Na podlagi raziskav in opisa poslovanja s paletami v podjetju Gorenje, d. d. in drugih logističnih podjetjih v Sloveniji, bomo videli, kje so največji problemi pri poslovanju. Ugotovili smo, da danes še zmeraj največ podjetji uporablja pri poslovanju standardizirane euro palete. Vendar opazijo problem predvsem z vidika menjave. Z raziskavo smo ugotovili, da je uporaba palet najbolj razširjena oblika transporta blaga v Sloveniji. Prav tako smo ugotovili, da v podjetju Gorenje, d. d., prihaja do dolga pri internem zadolževanju palet.
Ključne besede: Euro palete, izmenljive palete, obstoječe stanje, predlogi izboljšav, poslovanje s paletami
Objavljeno v DKUM: 24.07.2018; Ogledov: 1106; Prenosov: 104
.pdf Celotno besedilo (1,14 MB)

7.
Uvedba elektronske izmenjave podatkov v skladišču podjetja Savatech Ptuj
Urška Slana, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: Živimo v času hitrega razvoja tehnologije ter večanja zahtev in potreb kupcev. Zaradi tega se vsako podjetje trudi, da bi poslovalo čim bolj učinkovito s čim manjšimi stroški, hkrati pa bi imelo konkurenčne produkte oz. storitve. Da pa lahko podjetja to dosežejo, se morajo nenehno izpopolnjevati, vpeljevati nove rešitve, slediti trendom ter uporabljati sodobne tehnologije na vseh področjih. Da bi ostali v koraku s časom, so se v programu stiskani izdelki podjetja Savatech odločili posodobiti obstoječi logistični sistem in vpeljati elektronsko izmenjavo podatkov. Skoraj 85 odstotkov kupcev, s katerimi sodeluje podjetje Savatech Ptuj, izhaja iz avtomobilske industrije, kar posledično pomeni nenehne spremembe v odpoklicih in naročilih. Prav tako so zelo pogosti povsem novi izdelki in z njimi povezana vsa dokumentacija. V podjetju se zaradi vedno večjega obsega dela soočajo s pomanjkanjem časa, ter posledično z napakami pri delu. V diplomski nalogi smo podali in opisali težave, s katerimi se vsakodnevno sooča podjetje. Opisali smo trenuten proces poslovanja podjetja ter podali kritično analizo najpogostejših vzrokov napak. Za rešitev težav smo opisali proces vpeljave elektronske izmenjave podatkov ter podali prednosti posodobljenega sistema na področju dokumentacije in skladiščenja.
Ključne besede: elektronska izmenjava podatkov, dokumentacija, skladiščenje, kritična analiza
Objavljeno v DKUM: 23.07.2018; Ogledov: 1073; Prenosov: 100
.pdf Celotno besedilo (1,37 MB)

8.
Predlogi izboljšav skladiščenja in transportnih poti v podjetju Kartem d.o.o.
Jakob Smolič, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: Podjetje Kartem d.o.o. je podjetje, ki se ukvarja z izdelavo kartonske embalaže. Gre za sorazmerno mlado podjetje, katero se razvija in širi. Zaradi mladosti podjetja še ni prišlo do večjih vlaganj v podporne procese. V diplomskem delu smo preučili skladiščenje in transportne poti v podjetju. Na podlagi pregleda obstoječega stanja smo izpostavili ključne probleme. Soočajo se s pomanjkanjem prostora v skladiščih, neurejenimi skladišči, zastojev proizvodnje zaradi iskanja transportno–skladiščnih enot, poškodovanim materialom zaradi vremenskih vplivov, številne prazne vožnje, število manipulaciji, dolge transportne poti, ipd. Na podlagi obstoječega stanja smo podali predloge izboljšav, kateri bi pripomogli k optimizaciji notranjega transporta in skladiščenja. Ključno vlogo ima postavitev novega skladišča in preureditev obstoječih skladiščnih prostorov. S tem povečamo zalogovno zmogljivost, povečajo se proizvodne površine, vzpostavi se enostavnejši tok blaga znotraj podjetja in izboljša se urejenost skladišč. S predlogi izboljšav smo dosegli izboljšanje podpornih procesov skladiščenja in transportnih poti.
Ključne besede: logistika, notranji transport, skladišče, regalni sistem, skladiščenje
Objavljeno v DKUM: 23.07.2018; Ogledov: 1513; Prenosov: 207
.pdf Celotno besedilo (2,54 MB)

9.
Analiza polnitve regalnih mest in reorganizacija skladišča v izbranem podjetju
Sašo Bobnar, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: Proizvodnja pločevinastih izdelkov poleg natančne obdelave zahteva tudi specifično skladiščenje gotovih izdelkov. Embaliranje in skladiščenje sta v obravnavanem podjetju v celoti prilagojena kupcu, kar predstavlja dodaten izziv proizvajalcu. V tej diplomski nalogi je ključen problem prenizka zalogovna zmogljivost regalnih con v skladišču podjetja in posledično neracionalna poraba prostora za skladiščenje viška zaloge. Podjetje se je za ukrep odločilo zaradi namestitve nove stiskalnice, kar oddelku skladišča povzroči izgubo več kot 200 m² prostora. Z izračunom števila enot za skladiščenje vseh paketov pločevinastih izdelkov smo ugotovili, kolikšen je potreben vložek in ga primerjali z vsakodnevnimi stroški, ki nastajajo zaradi poškodb, ki so posledica neprimernega skladiščenja. S tem smo dokazali smiselnost posodobitve in razširitve skladišča v namen prihranka denarja.
Ključne besede: skladiščna organizacija, namensko polnjenje in praznjenje skladišča, regalne enote, končni izdelek, zalogovna zmogljivost, pločevinasti izdelek
Objavljeno v DKUM: 23.07.2018; Ogledov: 840; Prenosov: 58
.pdf Celotno besedilo (3,04 MB)

10.
Analiza skladiščnega poslovanja trgovskega podjetja tehničnega blaga
Tadej Gračner, 2017, diplomsko delo

Opis: Uspešnost skladiščnega poslovanja je popolnoma odvisna od različnih dejavnikov, ki jih morajo vsa podjetja upoštevati. Uspešno skladiščno poslovanje je popolnoma odvisno od načina in hitrosti opredelitve problemov, ki so pojavljajo v skladiščih, in njihovega hitrega reševanja. Zato je treba v takšnih primerih ustrezno oz. pravilno razdeliti in ovrednotiti probleme, katerih postopek reševanja je odvisen od ovrednotenja. Podjetja, ki uporabljajo skladišča za razne potrebe, morajo ohranjati vsaj srednjo raven skladiščnega poslovanja. Ko govorimo o skladiščenju, je treba vedeti, da uspešno skladiščno poslovanje temelji na glavnih osnovnih skladiščnih procesih, kot so: prejem blaga, uskladiščenje blaga, komisioniranje in odprema blaga. Delitev slednjih po hierarhični lestvici je skorajda nemogoča, saj zanje velja lastnost nenadomestljivosti. Komisioniranje blaga v podjetjih, ki se ukvarjajo s skladiščno dejavnostjo, sodi tako rekoč med glavne skladiščne procese, kar pa pomeni, da je komisioniranje ena izmed tistih dejavnosti, ki se morajo v podjetjih nenehno izboljševati. Za vpeljavo izboljšav pa velja, da včasih določenim podjetjem niso cenovno dostopne. Posledično mora za vsako novo uvedeno rešitev ali izboljšavo veljati, da se mora investicijski vložek v določenem času povrniti.
Ključne besede: skladiščno poslovanje, komisioniranje, analiza učinkovitosti
Objavljeno v DKUM: 04.07.2018; Ogledov: 1125; Prenosov: 121
.pdf Celotno besedilo (1,26 MB)

Iskanje izvedeno v 14.87 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici