| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 328
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Prostovoljsko delo v jamarski reševalni službi in njegov vpliv na zagotavljanje zmožnosti operativnega delovanja
Klemen Mihalič, 2023, diplomsko delo

Opis: Zaključno delo obravnava vpliv prostovoljskega dela v Jamarski reševalni službi (JRS) na njeno zmožnost operativnega delovanja. V teoretičnem delu smo opisali posebnosti reševanja v jamskem okolju in predstavili zdravstvena tveganja, ki so jim podvrženi jamarski reševalci. Ugotovili smo, da Jamarska reševalna služba nima vpeljanih ustreznih programov, ki bi pripomogli k varovanju in ohranjanju zdravja ter dobrega počutja. Zaradi tega smo s pomočjo ankete med jamarskimi reševalci izvedli raziskavo o njihovi fizični dejavnosti in zdravstvenem stanju. Z anketo smo raziskali tudi vpliv službenih obveznosti na zmožnost odzivanja jamarskih reševalcev. S pomočjo geografskih informacijskih sistemov smo analizirali fizične in družbenogeografske značilnosti Slovenije, ki vplivajo na odzivni čas. Ugotovili smo, da je večina vhodov v jame dokaj blizu cestnega omrežja, vendar smo opredelili posamezna območja, ki so dokaj nedostopna. Prostovoljno delo ima zagotovo velik vpliv na hitrost odzivanja pri reševalnih intervencijah, vendar je možno čas odzivanja zmanjšati s sprejemanjem določenih ukrepov.
Ključne besede: Jamarska reševalna služba, prostovoljsko delo, jamarsko reševanje, operativno delovanje, reševalne intervencije.
Objavljeno v DKUM: 19.05.2023; Ogledov: 88; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (3,21 MB)

2.
Vpliv vojne v Ukrajini na življenje prebivalcev Republike Slovenije
Zala Kozin, 2023, magistrsko delo

Opis: Ruska invazija na Ukrajino se je uradno začela 24. februarja 2022 in ima globalen vpliv, ki se odraža na gospodarskem, socialnem in političnem področju. Krizo zaradi vojne v Ukrajini bomo občutili tako v Sloveniji kot tudi drugod po svetu, ker rusko-ukrajinska vojna ogroža svetovno gospodarstvo, povečujejo negotovost na finančnih trgih in otežuje življenje. Posledice vojne v Ukrajini bodo občutili vsi prebivalci sveta, zaradi česar smo se v magistrskem delu osredotočili na problematiko vpliva vojne v Ukrajini na življenje prebivalcev Republike Slovenije. Namen magistrskega dela je podrobno predstaviti in opredeliti krizo in njene razsežnosti, se seznaniti z začetki vojne v Ukrajini in njenim potekom ter proučiti vpliv vojne v Ukrajini z gospodarskega in psihološkega vidika. V nadaljevanju smo s pomočjo lastne raziskave skušali ugotoviti, kako vojna v Ukrajini vpliva na kakovost življenja prebivalcev Republike Slovenije in ali se ti zavedajo resnosti posledic vojne v Ukrajini. Ugotovili smo, da vojna v Ukrajini vpliva na vsa področja kakovosti življenja prebivalcev Republike Slovenije, pri čemer najbolj vpliva na finančni status, nato na zdravstveno stanje, socialno varnost, okolje, v katerem živimo, in najmanj na službo/zaposlitev. Ugotovili smo tudi, da se vsi prebivalci Republike Slovenije ne glede na starost zavedajo resnosti posledic vojne v Ukrajini.
Ključne besede: kriza, vojna v Ukrajini, vpliv, prebivalci Republike Slovenije
Objavljeno v DKUM: 16.05.2023; Ogledov: 116; Prenosov: 13
.pdf Celotno besedilo (1,54 MB)

3.
Prireditve v biatlonu na pokljuki pred in po pojavu covid-19
Maruša Luštrik, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava problem organizacije velikih športnih tekmovanj v biatlonu na Pokljuki po pojavu covida-19 in izbruhu epidemije. Delo temelji na rezultatih intervjuja z vodjo področja varnosti na Svetovnem prvenstvu v biatlonu na Pokljuki, ki se je odvijalo leta 2021. Rezultati intervjuja in osebna izkušnja ob sodelovanju na biatlonskem športnem dogodku, tako pred in po pojavu covida-19, so podlaga raziskavi, kako je lahko organizacija velikega športnega tekmovanja enako kvalitetna tako pred kot tudi po pojavu covidu-19. Raziskava je tako pokazala, da ob pravih smernicah s strani krovne športne organizacije, dobrega organizacijskega odbora in prilagodljivih vodij različnih področij športne prireditve ostajajo enako kvalitetne, kot so bile po pred epidemijo.
Ključne besede: športna prireditev, biatlon, covid-19, organizacija
Objavljeno v DKUM: 13.12.2022; Ogledov: 225; Prenosov: 38
.pdf Celotno besedilo (1,46 MB)

4.
Selekcijski postopki v podjetju Domel d.o.o. in v podjetju Mizarstvo Zupanc d.o.o.
Laura Kokalj, 2022, diplomsko delo

Opis: Kader je pomemben temelj samega delovanja v podjetjih in od kadrovske službe je odvisno, ali bo kadrovske dejavnosti izvajala učinkovito ali ne. Učinkovitost se opazi, predvsem ko se pojavi potreba po kadru. Takrat mora podjetje postopati po selekcijskih postopkih na čimbolj učinkovit in kakovosten način, da se izognejo morebitnim težavam. Za same selekcijske postopke v večjih podjetjih skrbi kadrovska služba. V manjših podjetjih pa kadrovske službe v večini primerov ni in delo kadrovikov opravlja nekdo drug. V naši diplomski nalogi smo se odločili, da v prvem delu predstavimo teoretične osnove. Spoznali se bomo z osnovnimi definicijami, ki so značilne za kadrovsko področje, proučili selekcijske postopke in se seznanili z analizo in opisom zahtev delovnega mesta, z metodami načrtovanja, iskanja, izbora ter uvajanja kadrov. V drugem delu pa si bomo ogledali raziskavo in analizo dveh intervjujev, ki smo ju opravili s sogovornikoma večjega in manjšega podjetja. Intervjuja nam bosta prikazala rezultate vprašanj, ki smo jih zastavili. Prek rezultatov bomo prek vprašanj lahko izvedeli, kakšne selekcijske postopke in metode uporablja tako veliko kot majhno podjetje. Potrdili ali ovrgli pa bomo lahko tudi hipoteze, ki smo jih postavili na začetku raziskave.
Ključne besede: kadrovanje, kadrovska služba, selekcijski postopki
Objavljeno v DKUM: 15.11.2022; Ogledov: 150; Prenosov: 34
.pdf Celotno besedilo (822,95 KB)

5.
Vplivi in reorganizacija procesov v športni organizaciji pk bolero zaradi pandemije covid-19
Maša Peklenik, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obsega temo managementa in reorganizacije procesov v športni organizaciji zaradi vpliva pandemije covid-19 na njeno delovanje. Leta 2019 je bila po svetu razglašena pandemija, saj se je na Kitajskem razširil nov koronavirus, imenovan SARS-CoV-2. Zaradi izjemno hitrega širjenja novega virusa in njegovih smrtno nevarnih simptomov so se zrušili zdravstveni sistemi, ukrepi za preprečitev širjenja virusa pa so močno vplivali na celotno gospodarstvo v državi. V prvem delu diplomskega dela smo predstavili teoretične značilnosti delovanja podjetja s poudarkom na športnem managementu na področju športnih organizacij. Prvi del zajema teoretično osnovo vseh področji, ki so predmet raziskave, opravljene v Plesnem klubu (PK) Bolero Ljubljana. V drugem delu smo opravili intervju z vodjo managementa v PK Bolero, ki je prav tako tudi trenerka tekmovalne selekcije. Opravljena sta bila tudi analiza in pregled internih poročil na področju trženja in finančnih poročil ter pregled baze prisotnosti plesalcev na treningih pred in med časom pandemije covid-19. V tretjem sklopu diplomskega dela pa smo na podlagi opravljene raziskave zapisali svoje ugotovitve in si odgovorili na zastavljena raziskovalna vprašanja. Prva ugotovitev se nanaša na celotno spremembo delovanja in izvajanja storitev plesnega kluba, ki je bila zaradi nepredvidljivih ter spremenljivih okoliščin potrebna in s katero so omilili, ne pa preprečili posledice kriznega stanja v organizaciji. Druga ugotovitev se nanaša na nove procese v marketingu in managementu plesne šole in kluba, ki so se v organizaciji razvili kot posledica učinkovitega strateškega načrtovanja in se izkazali za učinkovite ter se bodo obdržali tudi v prihodnje. Tretja ugotovitev pa se nanaša na motivacijo in telesno zmogljivost športnih trenerjev in tekmovalnih plesalcev, ki se je v času spremenjenega izvajanja storitev vidno poslabšala.  
Ključne besede: management, proces, strategija, šport, organizacija
Objavljeno v DKUM: 15.11.2022; Ogledov: 232; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (828,88 KB)

6.
Selekcijski postopek v podjetju solinair d.o.o.
Niko Vrhunec, 2022, diplomsko delo

Opis: Selekcija delavcev je postala ena od ključnih dejavnosti vsakega podjetja, saj je posameznik v podjetju v zadnjem stoletju pridobil močno vlogo. Človekove pravice so danes bistveno drugačne, kot so bile včasih, kar je pripeljalo do tega, da vodstva današnjih organizacij bistveno več delajo na tem, da so njihovi zaposleni zadovoljni, ugotavljajo, kako med seboj sodelujejo, kaj jim ustreza in kaj ne, kako jih motivirati, kakšno vlogo jim dodeliti in podobno. Zato je pomembno, da že pri izbiri kandidata poskušamo najti čim primernejšo osebo za določeno delovno okolje. Diplomsko delo poleg splošnih informacij glede selekcijskega postopka in izbire delavca obravnava tudi zahtevnost procesa selekcioniranja v podjetjih, ki nosijo veliko odgovornost pri svoji storitvi. Poleg tega je v delu predstavljeno, zakaj je v podjetju, ki se ukvarja z vzdrževanjem letal, tako pomemben izbor ljudi za uspešno opravljanje storitve.
Ključne besede: Selekcija, kader, organizacija, delavci, kandidati
Objavljeno v DKUM: 18.10.2022; Ogledov: 170; Prenosov: 13
.pdf Celotno besedilo (580,06 KB)

7.
Reorganizacija procesa pridobivanja kadra v podjetju RLS Merilna tehnika d. o. o.
Lea Vitez, 2022, diplomsko delo

Opis: Zaključno delo obravnava proces pridobivanja kadra v podjetju RLS Merilna tehnika d.o.o. Delo pokriva področje kadrovanja in selekcijskih postopkov, v raziskavi pa smo se osredotočili na razvojni oddelek podjetja. Naš namen je bil reorganizirati proces pridobivanja kadrov trenutnim razmeram na trgu in željam iskalcev dela. Najprej smo preučili teoretične podlage možnosti pridobivanja kadrov in nadaljnje korake v selekcijskem postopku. Nato smo analizirali obstoječ selekcijski postopek podjetja ter izvedli anketo v razvojnem oddelku in intervju z direktorico kadrovskega področja. Z raziskavo smo ugotovili, kaj zaposlene privlači in obdrži v podjetju ter kaj se je (ali ni) v selekcijskem postopku podjetja v zadnjih letih spremenilo in kaj bi lahko spremenili zdaj. Prišli smo do zaključkov, da je potrebno izkoristiti vse možne kanale za pridobivanje kadra, za razvojni oddelek pa je bil predlagan proces lova na glave (angl. headhunting). Potrebna je bila tudi preobrazba zaposlitvenega oglasa. V oglaševanju in kasneje tudi v intervjujih lahko močneje poudarjamo tiste lastnosti podjetja, ki se zaposlenim zdijo najpomembnejše.
Ključne besede: proces, razvojniki, pridobivanje kadra, RLS Merilna tehnika d.o.o., selekcija
Objavljeno v DKUM: 14.10.2022; Ogledov: 145; Prenosov: 11
.pdf Celotno besedilo (1,79 MB)

8.
Mapping of the emergence of society 5.0 : a bibliometric analysis
Vasja Roblek, Maja Meško, Iztok Podbregar, 2021, izvirni znanstveni članek

Opis: Background and purpose: The study aims to answer a research question: With which essential cornerstones technological innovations the transformation from Society 4.0 and Industry 4.0 to Society 5.0 and Industry 5.0 is enabled? The study is important for practitioners and researchers to understand the meaning of Society 5.0 and to familiarise themselves with the drivers that will help shape Society 5.0 policies and play an important role in its further development. Therefore, the authors conducted a quantitative bibliometric study that provides insights into the importance of the topic and incorporates current characteristics and future research trends. Methodology: The study used algorithmic co-occurrence of keywords to gain a different insight into the evolution of Society 5.0. Thirty-six selected articles from the Web of Science database were analysed with the bibliometric analysis and overlay visualisation. Results: The co-occurrence analysis shows that terms artificial intelligence, cyber-physical systems, big data, Industry 4.0, Industry 5.0, open innovation, Society 5.0, super-smart society have been widely used in researches in the last three years. Conclusion: The study presents a bibliometric analysis to analyse the current and future development drivers of a Society 5.0. According to the results, the transition from Society 4.0 to Society 5.0 can be achieved by implementing knowledge and technologies in the IoT, robotics, and Big Data to transform society into a smart society (Society 5.0). In particular, the concept would enable the adaptation of services and industrial activities to individuals’ real needs. Furthermore, these technologies allow advanced digital service platforms that will eventually be integrated into all areas of life.
Ključne besede: society 5.0, industry 5.0, information society, smart society, data-driven innovations
Objavljeno v DKUM: 15.09.2022; Ogledov: 224; Prenosov: 7
URL Povezava na datoteko

9.
Dostop gibalno oviranih oseb na prireditve v dvoranah Cankarjevega doma : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija
Hana Jurkas, 2022, diplomsko delo

Opis: Kvaliteta posameznikovega življenja je odvisna od mnogih dejavnikov. Marsikaterije posledica lastnih odločitev, so pa tudi taki, ki jih pred posameznika postavlja okolje ali družba. Raznovrstnost izbire, ki je posamezniku na voljo, naj gre za izobraževanje, zaposlitev, šport ali kulturo, omogoča, data izpolnjuje svoje življenjske cilje. Pri tem bi morali biti vsi enakopravni ter imeti enake možnosti za udejstvovanje in zadovoljevanje svojih potreb.V družbi obstaja dokaj številčna skupina oseb, ki je zaradi različnih vzrokov drugačna od splošne populacije – ki je gibalno ovirana. To pomeni, da do marsikatere oblike udejstvovanja ne more dostopati pod enakimi pogoji, saj lahko organizacijska nedorečenost in grajenost okolja zanjo predstavljata nepremostljivo oviro.Mednarodna skupnost in posamezne države skušajo v zadnjem obdobju to področje urediti pod načelom enakosti in nediskriminacije. To zahteva veliko napora in vlaganj, kar pa se obrestuje z dejstvom, da gibalno ovirane osebe ne bodo več tako omejene pri svojih udejstvovanjih.Ker je kultura pomemben dejavnik posameznikovega življenja, je prav dostopnost kulturnih prireditev za gibalno ovirane tisto področje, ki ga predstavljamo tako z vidika pravne urejenosti, grajenega okolja kot tudiz vidika komunikacijskih ovir.
Ključne besede: gibalna oviranost, enakopravnost, nediskriminacija, grajenost okolja, kulturno udejstvovanje
Objavljeno v DKUM: 08.07.2022; Ogledov: 378; Prenosov: 97
.pdf Celotno besedilo (1,16 MB)

10.
Primerjalna analiza dela na domu glede na določena področja dela
Žana Lončarič Rangus, 2022, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo obravnavali delo na domu kot posebno obliko opravljanja dela, v katerega je bilo v času epidemije na novo vključenih veliko število zaposlenih, in naredili primerjalno analizo dela na domu glede na določena področja dela. V prvem delu smo predstavili zakonodajo, ki ureja področje dela na domu in teoretične osnove, pri čemer smo se osredotočili na pozitivne in negativne vidike dela na domu ter predstavili ergonomske zahteve opremljenosti delovnega mesta. Osrednji del magistrskega dela predstavlja izvedbo intervjujev z bančnim svetovalcem, programerjem, učiteljem, vodjo, varnostnim inženirjem in strokovnim svetovalcem, ki so odgovarjali na vprašanja, povezana z doživljanjem dela na domu. Na podlagi prejetih odgovorov smo v razpravi opravili analizo, pri čemer smo ugotovili prednosti, pomanjkljivosti in razlike dela na domu na različnih področjih dela. V zaključnem delu magistrske naloge smo podali sklepne ugotovitve. Med prednostmi dela na domu izstopata prihranek časa in fleksibilnost, med pomanjkljivosti pa pomanjkanje osebnega stika. Zaposleni doživljajo delo relativno dobro, saj vsi, razen učitelja in vodje, a priori ne odklanjajo možnosti tovrstnega načina dela oziroma razmišljajo o kombinaciji dela na domu in na delovnem mestu.
Ključne besede: Delovno mesto, delavec, panoga, delo na domu, prednosti in pomanjkljivosti dela na domu
Objavljeno v DKUM: 03.05.2022; Ogledov: 462; Prenosov: 82
.pdf Celotno besedilo (1,03 MB)

Iskanje izvedeno v 0.19 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici