| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 192
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
OPTIMIZACIJA RAZVRŠČANJA NALOGOV V PROIZVODNJI PO NAROČILU
Danijel Pogorevc, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: Za proizvodnjo po naročilu je značilno, da naročila prihajajo v podjetje poljubno, torej brez vnaprej določenega zaporedja. Naročniki zahtevajo vedno krajše dobavne roke. Delovne naloge je treba optimalno razvrstiti, tako da zadovoljimo zahtevam naročnika (dobavni rok) in ekonomičnosti za podjetje, kar se kaže v ustrezni izkoriščenosti kapacitet. V literaturi obstaja mnogo pravil o razvrščanju delovnih nalogov, vendar vsa ne dajo enako dobrih rezultatov. Zaradi tega je pomembno izbrati pravilo, ki ustreza strategiji podjetja. V diplomskem delu smo preučili več kot dvajset metod za terminiranje in nato na podlagi zahtevnega praktičnega primera ugotovili, katera se je izkazala za najprimernejšo.
Ključne besede: metode vodenja proizvodnje, terminiranje, delovni nalog, pretočni čas, Lekin, optimiranje
Objavljeno: 01.10.2010; Ogledov: 2099; Prenosov: 366
.pdf Celotno besedilo (1,67 MB)

3.
NAČRTOVANJE TEHNOLOŠKEGA PROCESA IZDELAVE AVTOMATA ZA AVTOMATSKE KLEŠČE V PODJETJU SERPA D.O.O.
Maja Berložnik, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo predstavlja postopek načrtovanja tehnološkega procesa izdelave avtomata za 50 tonske avtomatske klešče v podjetju Serpa d.o.o. Ključna je analiza zatiča, za katerega je opravljena primerjava časov in stroškov med postopkoma načrtovanja s programom GoSoft in po knjigi Priprava proizvodnje za delo v praksi ter realiziranimi vrednostmi. Dejstvo je, da je priprava dokumentacije s programom Gosoft hitrejša, a manj natančna, zato bi bila priporočljiva kombinacija obeh sistemov. Po izvedbi del je bila opravljena pokalkulacija za celoten avtomat, ki je dodatno potrdila nezanesljivost sistema GoSoft, čeprav je bil ugotovljen dobiček. Pomembna pa je bila tudi posodobitev vrtanja na stružnici Puma 400LM, ki predstavlja inovativno optimizacijo.
Ključne besede: avtomat za avtomatske klešče, tehnološko načrtovanje, tehnološka dokumentacija, zatič, analiza in pokalkulacija, optimizacija, posodobitev vrtanja
Objavljeno: 11.10.2010; Ogledov: 2174; Prenosov: 230
.pdf Celotno besedilo (3,55 MB)

4.
UPRAVLJANJE VHODNIH ZALOG MATERIALA V PODJETJU IMPOL FT D.O.O.
Tomaž Kocijančič, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomska naloga opisuje enega od procesov v podjetju in sicer upravljanje vhodnih zalog. V teoretičnem delu je opisano, kako je potrebno voditi zaloge in gospodariti z njimi, kako določati optimalne količine naročil, kako oceniti stroške, ki jih povzročajo zaloge, predstavljeni pa so tudi modeli upravljanja zalog. Na kratek način je predstavljen še postopek naročila materiala, priprava tega materiala na skladiščenje in način njegovega skladiščenje. V praktičnem delu so izračuni optimalnih količin naročanja, izračunani so približni stroški zalog in nivoji zalog. Na koncu so podani predlogi, ki bi pomagali zmanjšati stroške zalog, ki nastajajo v podjetju.
Ključne besede: zaloge, stroški zalog, optimalne količine naročanja, modeli upravljanja zalog, Impol FT d.o.o.
Objavljeno: 01.10.2010; Ogledov: 2617; Prenosov: 288
.pdf Celotno besedilo (1,75 MB)

5.
VREDNOSTNA ANALIZA KOT INTEGRALNI DEL RAZVOJA IZDELKA INVISIMAX
Emilija Mateja Lakičević, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomski nalogi smo predstavili proces razvoja novih izdelkov ter metode in tehnike menedžmenta vrednosti. Vsebine smo praktično uporabili na izdelku Invisimax, ki je podajalnik toaletnega papirja. Razvoj izdelka Invisimax je bil razvit v sodelovanju s podjetjem Paloma in Ključavničarstvom Ajd. V praktičnem delu smo prikazali aplikacijo metod vrednostne analize v procesu razvoja novega izdelka Invisimax, pri čemer smo definirali funkcije izdelka, izvedli vrednostno analizo izdelka in izbrali najboljšo varianto izdelka. Na koncu smo še izvedli ekonomiko izdelka, stroškovno kalkulacijo in določitev lastne in prodajne cene izdelka.
Ključne besede: vrednostna analiza, razvoj izdelka, menedžment vrednosti, ekonomika izdelka
Objavljeno: 11.10.2010; Ogledov: 2247; Prenosov: 212
.pdf Celotno besedilo (1,73 MB)

6.
Sistemi računalniško podprtega načrtovanja in vodenja proizvodnje
Gregor Umek, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: Ker so v današnjem svetu računalniki nepogrešljiva stvar, je edino pravilno razmišljanje, da poskušamo računalniško podprte sisteme uvesti tudi v načrtovanje in vodenje proizvodnje. Seveda pa pri vpeljavi teh sistemov naletimo na nemalo raznih težav. Tako pri načrtovanju delovnih nalogov, načrtovanju montaže, kakovosti in seveda tudi pri normiranju. V diplomski nalogi se bom osredotočil bolj na problem prehoda informacij iz tehnologije v proizvodnjo. Za ta namen se navadno uporabljajo razni informacijski sistemi, ki skušajo to pot karseda uspešno spraviti v računalniško obliko. Tu spet naletimo na veliko zapletov in težav, ki jih skušamo rešiti na optimalen način.
Ključne besede: računalniško podprto načrtovanje proizvodnje, informacijski sistem, delovni nalog, terminal
Objavljeno: 15.10.2010; Ogledov: 1632; Prenosov: 147
.pdf Celotno besedilo (880,38 KB)

7.
PRIPRAVA NAVODIL IN NAČRT MARKETINŠKIH AKTIVNOSTI ZA MOSTNA DVIGALA V PODJETJU METALNA SRM d.o.o.
Gregor Makovec, 2010, diplomsko delo

Opis: Mostna dvigala nam pri izdelavi težjih izdelkov pripomorejo k lažjemu, hitrejšemu in predvsem varnejšemu načinu transportiranja izdelkov na obdelavo in z nje. V mnogih podjetjih za prenos tovora zadostujejo že popolnoma enostavna mostna dvigala, zato si podjetja, ki izdelujejo dvigala, želijo, da bi proizvajala kvalitetna in hkrati cenovno ugodna mostna dvigala. Za to sta potrebni dobra usposobljenost ljudi in organiziranost v podjetju. Projektna tehnologija in izdelava mostnega dvigala zahtevata veliko strokovnega znanja in izkušenj. Da se izognemo nepotrebnim napakam in neusklajenosti pri pripravi tehnologije in s tem izgube dragocenega časa, je priporočljivo, da imamo v ta namen pripravljena določena navodila in ustrezne obrazce za izdelavo. Le tako lahko zadovoljimo že tako zahtevne kupce, ki pričakujejo, da v najkrajšem času za svoj denar dobijo kvalitetno in strokovno dovršeno mostno dvigalo.
Ključne besede: mostno dvigalo, proizvodnja, konstrukcija, ekonomika projekta, osebna prodaja, smernice za izdelavo in marketing
Objavljeno: 06.01.2011; Ogledov: 2621; Prenosov: 257
.pdf Celotno besedilo (975,02 KB)

8.
Projekt razvoja sokovnika, delujočega na principu Wanklovega motorja
Sanja Kotar, 2010, diplomsko delo

Opis: Razvoj izdelkov je v današnjem svetu nujen. Brez njega in brez inovativnosti podjetja ne bi mogla delovati, saj je konkurenca zelo velika. Diplomsko delo prikazuje različne faze razvoja izdelka in procese, ki se pri tem pojavljajo. Zelo pomembne so tudi inovativne metode razvoja izdelka, saj le-te prinesejo ideje, ki so mogoče zelo nenavadne, vendar lahko pripomorejo k velikemu uspehu. Ena izmed takšnih delavnic, ki je opisana, je TRIZ. Ta je pri tem projektu pripeljala do zanimivih spoznanj in rešitev problemov. Ker pa je danes zelo pomembno kakšni so stroški izdelave izdelka, sem naredila tudi vrednostno analizo.
Ključne besede: inovativnost, vrednostna analiza, razvoj izdelka, metode razvijanja izdelkov
Objavljeno: 06.01.2011; Ogledov: 1485; Prenosov: 78
.pdf Celotno besedilo (2,20 MB)

9.
Optimizacija razvrščanja nalogov v proizvodnji po naročilu
Bojan Leš, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga zajema pregled obstoječega stanja s področja planiranja in vodenja proizvodnje v Sistemski tehniki d.o.o. Ker je za proizvodnjo po naročilu značilno, da pogosto prihaja do nepredvidenih dogodkov, na katere se je potrebno hitro odzvati, ni smiselno vnaprej planirati daljšega urnika izvajanja naročil. Zato sem glede na delitev planiranja in vodenja proizvodnje na grobo, srednje in podrobno, v diplomski nalogi podrobneje obdelal področje dinamičnega krmiljenja operacij s pomočjo prednostnih pravil, pri čemur je ključnega pomena kako dodelimo delo ozkim grlom v proizvodnji. Na osnovi posnetka obstoječega stanja so podani predlogi in smernice za nadaljnje delo s področja planiranja in vodenja proizvodnje.
Ključne besede: pretočni čas, prehodni čas, metode vodenja proizvodnje, terminiranje, prednostna pravila
Objavljeno: 14.04.2011; Ogledov: 1913; Prenosov: 201
.pdf Celotno besedilo (3,55 MB)

10.
RAZVOJ KOMBINIRANEGA ZALOGOVNIKA VODE ZA TOPLOTNE ČRPALKE
Rok Jamšek, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo se osredotoča na izdelavo idejne osnove kombiniranega zalogovnika sanitarne vode in vode za ogrevalni sistem z vgrajeno hidravlično grupo v zastavljenem dizajnu podjetja. V začetku je prikazan izračun smotrnosti nakupa toplotne črpalke ter ob tem tudi nastajajočega zalogovnika ter zbiranje podatkov o sorodnih izdelkih iz vseh razpoložljivih virov. V namenu prikaza umestitve prodajnega produkta v podjetju, je v začetku na kratko opisana tudi struktura celotnega podjetja Horizont Skupina d.o.o. Osrednji del je namenjen obravnavi projektnega pristopa k zasnovi novega izdelka ter krajšim opisom posameznih faz pri tem. V nadaljevanju se na podlagi zahtev optimizira posamezne funkcijske sklope in izbere najustreznejše rešitve pridobljene iz prej proučenih virov. Nato sledi še računalniško modeliranje celotne zasnove, izbira opcijsko vgradnih elementov in na koncu še stroškovna kalkulacija okvirne cene končnega izdelka.
Ključne besede: Toplotna črpalka, kombiniran zalogovnik, projektni pristop, optimizacija, stroškovna kalkulacija
Objavljeno: 06.07.2011; Ogledov: 2472; Prenosov: 255
.pdf Celotno besedilo (1,81 MB)

Iskanje izvedeno v 0.23 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici