| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 234
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Celovita učinkovitost opreme v Omco Metals Slovenia d.o.o.
Denis Arnšek, 2023, magistrsko delo

Opis: Vpeljava kazalnika OEE (celovita učinkovitost opreme) omogoča podjetju zaznavanje ključnih pomanjkljivosti v proizvodnjem procesu in posledično optimizacijo le-tega. V nalogi je najprej predstavljen kazalnik OEE in njegovo teoretično ozadje. Osrednji del naloge predstavlja analiza učinkovitosti opreme (proizvodne linije) v obravnavanem podjetju. Vse 3 postavljene hipoteze so izračuni potrdili, kar kaže na precejšenj potencial za izboljšave. Za konec so podani predlogi za nadaljno vpeljavo kazalnika in možne izboljšave procesa s ciljem optimizacije proizvodnje.
Ključne besede: OEE, celovita učinkovitost opreme, OMCO Metals Slovenia d.o.o., razpoložljivost, zmogljivost, kakovost
Objavljeno v DKUM: 02.06.2023; Ogledov: 14; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (2,50 MB)

2.
Celovita učinkovitost opreme v podjetju Megras, d.o.o.
Mitja Vrbnjak, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljena analiza tematike celovite učinkovitosti opreme oz. kazalnik OEE. Delo temelji na realnem primeru procesa dveh varilnih celic v podjetju Megras, d. o. o., ki je eno vodilnih proizvajalcev prirobnic na svetu. Obravnava poteka na primeru varilne celice z varilnim avtomatom in varilne celice z varilnim robotom. Predstavljena je temeljita razlaga kazalnika OEE in ključnih dejavnikov, prednosti uporabe in skupine glavnih izgub. Magistrsko delo zajema razlago pomembnosti robotizacije v industriji, predstavitev procesa delovanja varilnih celic ter prednosti in slabosti le-teh. Opisan je potek in način zbiranja vhodnih podatkov ter njihova opredelitev. Delo vključuje temeljite izračune posamezne varilne celice in razlago ter koristi pridobljenih vrednosti. Ob koncu je opisana in izračunana metoda povrnitve investicijskih sredstev za posamezno varilno celico.
Ključne besede: celovita učinkovitost opreme, OEE, Megras, d. o. o., proizvodnja, varilna celica, razpoložljivost, kakovost, zmogljivost, produktivnost, izgube, povrnitev investicije.
Objavljeno v DKUM: 31.05.2023; Ogledov: 44; Prenosov: 7
.pdf Celotno besedilo (8,40 MB)

3.
Digitalizacija podjetij s tehnologijo veriženja blokov
Gorazd Stolec, 2023, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga obravnavane potencialne koristi celotne tehnologije veriženja blokov preko digitalizacije, ki presegajo sam svet kriptovalut. Ta naloga je lahko v pomoč podjetjem, pri razumevanju tehnologije veriženja blokov in njene uporabnosti za podjetja. Čeprav mnogi tehnologijo veriženja blokov povezujejo samo s kriptovalutami, ima ta tehnologija široko paleto aplikacij v panogah, kot so proizvodnja, logistika in finance. V nalogi se z deskriptivno in komparativno metodo predstavi pomen prilagajanja hitro spreminjajočemu se poslovno digitalnemu okolju in uporabe tehnologije veriženja blokov za izboljšanje procesov, povečanje preglednosti in zmanjšanje stroškov. V aplikativnem delu se s kvalitativno analizo predstavi rešitve, ki so že na trgu in kako se lahko to tehnologijo implementira v podjetje. Prav tako se poda še napovedi za prihodnost in se nato kot celota zaključi z diskusijo in odgovori na raziskovalna vprašanja.
Ključne besede: digitalizacija, tehnologija veriženja blokov, kriptovalute, prihodnost, nove tehnologije, industrija 4.0, izzivi, internet stvari
Objavljeno v DKUM: 04.05.2023; Ogledov: 121; Prenosov: 43
.pdf Celotno besedilo (2,11 MB)

4.
Uporaba evolucijskih metod za napovedovanje stroškov inženirskih projektov : magistrsko delo
Kristijan Šket, 2023, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obsega napovedovanje stroškov inženirskih projektov v orodjarstvu, katerih cilj so transferna orodja za preoblikovanje pločevine. Cilj dela je s pomočjo genetskega programiranja in programskega okolja BricsCAD na podlagi stroškovne analize že izdelanih transfernih orodij ustvariti napovedne matematične modele za napovedovanje stroškov vsebinsko podobnih projektov v prihodnosti. Za zadostno genetsko raznovrstnost v začetnih generacijah smo organizme ustvarili s polnim, rastočim in delno polnim, delno rastočim načinom. Kot najbolj točen napovedni model v fazi testiranja se je izkazal model z delno polnim, delno rastočim načinom stvarjenja, ki je dosegel povprečno točnost 97,59 %. Ustvarjeni napovedni model je funkcijske gene izbiral iz osnovnih matematičnih operacij: seštevanja, odštevanja, množenja in deljenja. Za uporabo priporočamo model, pridobljen z rastočim načinom in naborom funkcijskih genov iz osnovnih računskih operacij brez operacije deljenja. Model je zgolj 0,25 % manj točen, vendar je enostavnejši za uporabo in za delovanje zahteva poznavanje le trinajstih in ne sedemnajstih spremenljivk.
Ključne besede: evolucijske metode, genetsko programiranje, modeliranje in optimizacija, projektno vodenje v orodjarstvu, obvladovanje stroškov
Objavljeno v DKUM: 24.04.2023; Ogledov: 137; Prenosov: 70
.pdf Celotno besedilo (2,01 MB)

5.
Celovita učinkovitost opreme v podjetju Eurel d.o.o. : magistrsko delo
Nace Delopst, 2022, magistrsko delo

Opis: Dinamično poslovno okolje usmerja sodobna proizvodna podjetja v nadzorovanje proizvodnih procesov v realnem času in v njihovo konstantno izpopolnjevanje. Uveljavljen kazalnik, ki je merodajen kazatelj uspešnosti podjetij pri takem delovanju, je celovita učinkovitost opreme. Magistrsko delo zajema analizo trenutnega stanja na tem področju v podjetju Eurel d.o.o., iskanje učinkovitejše alternative nadzora dotičnih procesov in analizo predvidenega stanja v primeru implementacije poiskane rešitve.
Ključne besede: proizvodnja, učinkovitost, nadzor, oprema
Objavljeno v DKUM: 03.02.2023; Ogledov: 160; Prenosov: 55
.pdf Celotno besedilo (1,96 MB)

6.
Pripravljenost in zrelost proizvodnih podjetij na industrijo 4.0 : magistrsko delo
Jan Florjanič, 2022, magistrsko delo

Opis: Četrta industrijska revolucija oziroma industrija 4.0 je med nami prisotna že vse od leta 2011, ko so jo prvič predstavili na sejmu v Hannovru. Od tedaj naprej se številna podjetja odločajo za uvedbo novih tehnologij, ki glede na svoje zmožnosti obljubljajo velik napredek. A ker je implementacija novih tehnologij dokaj zahtevna, se je nanjo treba dobro pripraviti. Zaradi tega je v zadnjih letih zahvaljujoč številnim raziskavam moč opaziti porast modelov za ocenjevanje industrije 4.0 v smislu pripravljenosti in zrelosti. Nekaj izmed teh modelov je zato predstavljenih v magistrskem delu, ki na začetku opiše lastnosti in tehnologije, značilne za industrijo 4.0.
Ključne besede: Industrija 4.0, model pripravljenosti, model zrelosti
Objavljeno v DKUM: 23.09.2022; Ogledov: 213; Prenosov: 39
.pdf Celotno besedilo (2,44 MB)

7.
Računalniška podpora pri oblikovanju proizvodnega sistema : magistrsko delo
Timi Bojnec, 2022, magistrsko delo

Opis: V modernem času, kjer je glavni namen podjetja maksimirati dobiček, je zelo pomembno imeti minimalne stroški znotraj proizvodnje. Za doseganje teh ciljev je pomembno, da so pretočni časi in stroški transporta med delovnimi mesti oziroma stroji najmanjši. Posledično bodo manjši transportni stroški pomenili večji dobiček na koncu poslovnega leta. Manjši pretočni čas bo omogočal več dokončanih produktov v določenem časovnem obdobju. Prav zaradi tega je pomembno, da so proizvodni viri pozicionirani na najbolj optimalen način. Da bi prišli do optimalne razvrstitve proizvodnih virov, smo v magistrskem delu razvili računalniško podprto rešitev za izris diagrama toka obdelovancev iz matrike OD-KAM.
Ključne besede: diagram toka obdelovancev, matrika OD-KAM, optimalna razvrstitev proizvodnih virov, pretočni čas, transportni strošek.
Objavljeno v DKUM: 23.09.2022; Ogledov: 227; Prenosov: 28
.pdf Celotno besedilo (1,87 MB)

8.
Poslovni načrt proizvodno-tehnološkega podjetja RaMaX Engineering d.o.o.
Luka Martinšek, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je poslovni načrt podjetja RaMaX Engineering d.o.o., katero se pripravlja na razpis za subvencioniranje gradnje novih proizvodno-skladiščnih prostorov. Namen diplomske naloge je analizirati poslovanje podjetja in ga primerjati z drugimi v isti dejavnosti ter na osnovi rezultatov dokazati, da je podjetje pripravljeno na nadaljnji razvoj. Na podlagi analize dejavnosti orodjarstva in brizganja plastike lahko povzamemo, da podjetje že sedaj posluje nad slovenskim povprečjem in konstantno raste, nova naročila in projekti pa presegajo trenutne proizvodne kapacitete, katere nameravajo z investicijo povečati.
Ključne besede: poslovni načrt, podjetje RaMaX Engineering do.o., prijava na razpis
Objavljeno v DKUM: 22.09.2022; Ogledov: 233; Prenosov: 0

9.
Vzpostavitev sistema mejnikov v sklopu projekta X : magistrsko delo
Gregor Serdinšek, 2022, magistrsko delo

Opis: V sklopu multiprojektnega poslovanja se lahko pojavljajo najrazličnejši problemi, ki zadevajo planiranje projektov in obvladovanje le-teh. Kot orodje za kontrolo in vodenje projektov se lahko uporabi sistem mejnikov, ki služi sledenju napredka in zagotovitvi, da se poglavitne aktivnosti dosežejo v predvidenem času. V magistrskem delu je znotraj podjetja Ledinek Engineering d.o.o. predstavljena vzpostavitev sistema mejnikov v sklopu projekta X, pri čemer je glavni predmet obdelave stroj za dolžinsko spajanje lesa. Vzpostavitev sistema mejnikov vodi preko analize oddelkov in njihovih aktivnosti do oblikovanja sistema mejnikov, ki prikazuje ključne faze projekta. Na osnovi izdelanega sistema mejnikov lahko potrdimo, da uporaba mejnikov v proces vodenja in planiranja projektov prinese večjo preglednost nad potekom projekta ter olajša napovedovanje kapacitet. Sistem mejnikov tako omogoči podjetju kakovostnejše planiranje projekta in prilagajanje resursov.
Ključne besede: mejniki, terminski plan, projektni management, projekt, planiranje
Objavljeno v DKUM: 21.09.2022; Ogledov: 181; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (5,64 MB)

10.
Upravljanje z zalogami in digitalizacija skladišča v podjetju ilambienti d.o.o.
Klaudio Sukič, 2022, diplomsko delo

Opis: Optimalno upravljanje z zalogami postaja ključen del vsakega prodajnega podjetja in lahko močno vpliva na uspešnost podjetja. Tradicionalni pristopi pri upravljanju in dokumentiranju zalog v današnjem vse bolj konkurenčnem okolju niso več dovolj. Ker se je podjetje v zadnjih dvajsetih letih močno razširilo, so se pojavile mnoge težave s pravilnim dokumentiranjem in upravljanjem z zalogami. Določanje ustrezne ravni zalog je ključnega pomena, saj zaloga veže denar in vpliva na uspešnost. Diplomsko nalogo sestavljata teoretični in praktični del. V uvodnem delu smo opredelili problematiko, cilje in težo predpostavke in omejitve ter predvideli metode dela. V teoretičnem delu smo opredelili pomen upravljanja zalog z vidika različnih avtorjev. Opisali različne vrste zalog in opredelili tri skupine stroškov, ki jih povzročijo zaloge, ter pojasnili pomen optimalne količine zalog. Predstavili smo dva možna modela za spremljanje zalog. V praktičnem delu je sledila predstavitev podjetja, ki zajema zgodovino, dejavnost in način delovanja. Opredelili smo način delovanja v skladišču, vse od uskladiščenja do opreme blaga. Opisali smo problematiko sedanjega načina vodenja skladišča. Kot rešitev smo predlagali digitalizacijo skladišča in posodobitev sedanjega informacijskega sistema. Sodobna tehnologija omogoča malim podjetjem, da delujejo na načine, ki so bili še pred eno generacijo nemogoči. Tehnologija omogoča zaposlenim boljšo komunikacijo, lastnikom podjetij omogoča učinkovitejše upravljanje stroškov ter prodajo izdelkov in storitev na nove in drugačne načine.
Ključne besede: Zaloga, blago, digitalizacija, stroški, informacijski sistemi
Objavljeno v DKUM: 19.09.2022; Ogledov: 210; Prenosov: 59
.pdf Celotno besedilo (2,94 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici