| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 69
Na začetekNa prejšnjo stran1234567Na naslednjo stranNa konec
1.
Veliki kontinuumi v inverznih limitah
Peter Goričan, 2020, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu predstavimo in razširimo posplošene dvostrane inverzne limite na inverzne limite nad usmerjenimi grafi. Nato s pomočjo projekcij dokažemo, da pri določenih pogojih v teh inverznih limitah obstajajo posebni kontinuumi. Na koncu podamo tudi nekaj odprtih problemov za nadaljnjo raziskovanje.
Ključne besede: metrični prostor, kontinuum, večlična funkcija, inverzna limita, posplošena inverzna limita, velik kontinuum, debel kontinuum
Objavljeno: 25.11.2020; Ogledov: 212; Prenosov: 44
.pdf Celotno besedilo (288,35 KB)

2.
Razširjanje veznih funkcij posplošenih inverznih zaporedij
Katarina Domjan, 2020, magistrsko delo

Opis: V topologiji se je pojavil naslednji odprti problem: Če imamo dano neprazno zaprto podmnožico kartezičnega produkta števno neskončno nepraznih kompaktnih metričnih prostorov, ali sta naslednji trditvi ekvivalentni? 1. Obstajajo zaprti pod prostori zgoraj omenjenih nepraznih kompaktnih metričnih prostorov in navzgor pol zvezne več lične funkcije, ki pripadajo tem zaprtim pod prostorom, tako, da je zgoraj omenjena neprazna zaprta podmnožica kartezičnega produkta inverzna limita posplošenega inverznega zaporedja teh zaprtih pod prostorov in njim pripadajočih navzgor pol zveznih več ličnih funkcij. 2. Obstajajo navzgor pol zvezne več lične funkcije zgoraj omenjenih nepraznih kompaktnih metričnih prostorov tako, da je zgoraj omenjena neprazna zaprta podmnožica kartezičnega produkta inverzna limita posplošenega inverznega zaporedja teh nepraznih kompaktnih metričnih prostorov in njim pripadajočih navzgor pol zveznih funkcij. V uvodnem poglavju magistrskega dela se definirajo osnovni pojmi metričnih prostorov, topoloških prostorov, povezanosti in kompaktnosti le-teh ter kontinuumov. Dokažejo se osnovne lastnosti. V drugem poglavju se spozna pojem inverznih zaporedij in inverznih limit enoličnih ter več ličnih funkcij. V tretjem poglavju se dokažejo glavni rezultati, ki rešijo odprt problem v pozitivno. V četrtem poglavju se spozna krepka in šibka L-razširitvena lastnost posplošenih inverznih zaporedij kot posledica glavnih rezultatov tretjega poglavja in se podrobneje dokaže lastnost krepke in šibke surjektivne razširitvene lastnosti.
Ključne besede: Metrični prostor, topološki prostor, kontinuum, kompaktnost, posplošeno inverzno zaporedje, posplošena inverzna limita, razširitvene funkcije, šibka surjektivna razširitvena lastnost, krepka surjektivna razširitvena lastnost.
Objavljeno: 29.10.2020; Ogledov: 230; Prenosov: 30
.pdf Celotno besedilo (478,16 KB)

3.
Lastnost fiksne točke za drevesno uverižljive kontinuume
Teja Kac, 2019, magistrsko delo

Opis: Predstavimo drevesno uverižljive kontinuume in izreka o konstrukciji drevesno uverižljivega kontinuuma brez lastnosti fiksne točke z drevesnimi verigami v prostoru ali ravnini. Podamo tudi zgled konstrukcije prvih dveh drevesnih verig takšnega kontinuum v ravnini, če obstaja. Predstavimo še nekatere odprte probleme.
Ključne besede: metrični prostor, kontinuum, fiksna točka, drevesno uverižljiv kontinuum, večlična funkcija
Objavljeno: 24.10.2019; Ogledov: 347; Prenosov: 51
.pdf Celotno besedilo (706,87 KB)

4.
Posplošitve markovskih funkcij in njihove inverzne limite
Tjaša Lunder, 2019, doktorska disertacija

Opis: Disertacija se ukvarja s študijem posebnih tipov posplošenih inverznih limit. V disertaciji smo uspešno rešili problem izbire definicije posplošenih markovskih funkcij in definicije enakosti vzorcev dveh takšnih funkcij, ki nam omogoča, da se tudi za razred večličnih preslikav dokaže izrek analogen izreku Holtove v [11]. Izrek Holtove velja samo za surjektivne enolične markovske preslikave. Naš izrek pa velja tudi za večlične funkcije, velja celo brez predpostavke o surjektivnosti. Tako pri markovskih preslikavah kot pri naših, posplošenih markovskih preslikavah, so particije končne množice. V nadaljevanju disertacije smo pokazali, da je možna tudi nadaljnja posplošitev, pri kateri so particije števno neskončne. Na ta način smo vpeljali števno markovske funkcije ter enakost vzorcev števno markovskih preslikav. Tudi ti dve definiciji sta bili ustvarjeni tako, da sta omogočili dokaz izreka o homeomorfnosti posplošenih inverznih limit v primeru, kadar so vezne preslikave števno markovske funkcije z enakimi vzorci. Tudi ta izrek smo dokazali brez predpostavke o surjektivnosti. To teorijo smo v nadaljevanju aplicirali na šotorske funkcije in funkcije oblike N (dva posebna razreda enoličnih in večličnih funkcij). V zadnjem poglavju smo predstavili nekaj odprtih problemov.
Ključne besede: markovska preslikava, ve£li£na funkcija, navzgor polzvezna funkcija, posplo²ena markovska funkcija, ²tevno markovska funkcija, inverzno zaporedje, inverzna limita, ²otorska funkcija, funkcija oblike N.
Objavljeno: 19.02.2019; Ogledov: 744; Prenosov: 71
.pdf Celotno besedilo (1,65 MB)

5.
Lastnost polnih projekcij za inverzne limite
Tina Bele Zelenko, 2018, magistrsko delo

Opis: Glavni namen tega magistrskega dela je predstaviti lastnost polnih projekcij za inverzne limite inverznih zaporedij kompaktnih metričnih prostorov tako z enoličnimi kot z večličnimi veznimi preslikavami. Za primer inverznih limit inverznih zaporedij kompaktnih metričnih prostorov z večličnimi veznimi preslikavami je podrobno predstavljena tudi lastnost inverznih limit (ILP) in rezultati, ki lastnost ILP povezujejo z lastnostjo polnih projekcij.
Ključne besede: inverzne limite, večlične funkcije, izrek o zaprtih podmnožicah, lastnost inverznih limit
Objavljeno: 09.03.2018; Ogledov: 666; Prenosov: 78
.pdf Celotno besedilo (292,07 KB)

6.
Integrations on rings
Iztok Banič, 2017, izvirni znanstveni članek

Opis: In calculus, an indefinite integral of a function f is a differentiable function F whose derivative is equal to f. The main goal of the paper is to generalize this notion of the indefinite integral from the ring of real functions to any ring. We also investigate basic properties of such generalized integrals and compare them to the well-known properties of indefinite integrals of real functions.
Ključne besede: ring, integration, Jordan integration, derivation, Jordan derivation
Objavljeno: 10.05.2017; Ogledov: 559; Prenosov: 111
.pdf Celotno besedilo (234,00 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

7.
Uporaba in posplošitve Anderson-Choquetovega izreka
Daša Štesl, 2016, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu dokažemo Anderson-Choquetov izrek za enolične funkcije in tip Anderson-Choquetovega izreka za večlične funkcije. Natančno je predstavljena tudi njuna uporaba.
Ključne besede: kontinuum, inverzna limita, enolične funkcije, večlične funkcije, Anderson-Choquetov izrek, Varšavski lok
Objavljeno: 18.04.2017; Ogledov: 771; Prenosov: 143
.pdf Celotno besedilo (967,63 KB)

8.
Hahn-Mazurkiewiczev izrek
Karmen Erhatič, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava Peanove kontinuume in njihove lastnosti, ter Hahn-Mazurkiewiczev izrek. V prvem delu bomo definirali pojme in dokazali izreke, ki so bistvenega pomena za razumevanje Hahn-Mazurkiewiczevega izreka. Pri tem bo poseben poudarek na lokalni povezanosti prostora in primerih le teh. Osrednji del se bo začel z definicijo Peanovega prostora in lastnosti S. Zaključili bomo z Hahn-Mazurkiewiczevim izrekom in bomo s tem dokazali, da je vsak lokalno povezani kontinuum zvezna slika intervala [0,1].
Ključne besede: lokalna povezanost, šibke verige, lastnost S
Objavljeno: 27.09.2016; Ogledov: 620; Prenosov: 50
.pdf Celotno besedilo (721,57 KB)

9.
Digitalni prostori
Damijan Visočnik, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so obravnavani digitalni prostori opremljeni s topologijo Halimskega in njihove topološke lastnosti. V prvem delu so podani uvodni pojmi topologije, ki so potrebni za dokazovanje izrekov in razumevanje naslednjih poglavij o digitalnih prostorih. V digitalnih prostorih se osredotočimo na premico Halimskega in njene topološke lastnosti. V zadnjem delu se posvetimo n-prostoru Halimskega in karakterizacijam zveznih funkcij na njem.
Ključne besede: topologija, premica Halimskega, prostor z najmanjšimi okolicami, digitalni prostor, povezanost, topologija Halimskega
Objavljeno: 08.09.2016; Ogledov: 887; Prenosov: 64
.pdf Celotno besedilo (525,87 KB)

10.
O dimenziji separabilnih metričnih prostorov
Klara Golubić, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava induktivno dimenzijo separabilnih metričnih prostorov, ki je definirana z dimenzijo prostora v točki s poudarkom na nič dimenzionalnih prostorih.
Ključne besede: Dimenzija, popolna nepovezanost, separabilnost.
Objavljeno: 24.05.2016; Ogledov: 595; Prenosov: 67
.pdf Celotno besedilo (564,81 KB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici