| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
RAZVOJ MOBILNEGA DVIGALA
Tadej Boršnak, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen razvoj mobilnega dvigala, ki bo na terenu omogočalo enostavno, učinkovito in varno dvigovanje bremen. Zajema vse faze konstruiranja od načrtovanja, koncipiranja, snovanja do razdelave. V začetni fazi sem izdelal konstrukcijski zahtevnik, na podlagi katerega sem pripravil različne koncepte in izbral najprimernejšega za nadaljnji razvoj. V fazi snovanja sem izbrani koncept detajlno dodelal. Opravil sem numerično simulacijo in preračune, preko katerih sem ovrednotil nosilnost in varnost dvigala. Sledi opis priprave posameznih sestavnih delov in izdelave končnega izdelka. Rezultat diplomskega dela je dokumentacija, na podlagi katere lahko izdelamo tovrstno mobilno dvigalo in ga uporabimo v praksi.
Ključne besede: razvoj izdelka, konstruiranje, mobilno dvigalo
Objavljeno: 24.09.2020; Ogledov: 149; Prenosov: 48
.pdf Celotno besedilo (1,88 MB)

2.
Assessing reliability of a multi-dimensional scale by coefficient alpha
Ivan Šerbetar, Iva Sedlar, 2016, kratki znanstveni prispevek

Opis: The purpose of the study was to assess internal consistency by calculating coefficient alpha. It presents the variation in coefficient alpha, depending on questionnaire length and the homogeneity or heterogeneity of the questionnaire. The maximum possible value for coefficient alpha was also calculated by the item elimination method. The study included 99 children aged 10. The children completed The Athletic Coping Skills Inventory - 28 (ACSI-28; Smith et al., 1995), which contains seven constructs: coping with adversity, coachability, concentration, confidence and achievement motivation, goal setting and mental preparation, peaking under pressure and freedom from worry. The results confirmed that the values of the alpha coefficient vary depending on the number and composition of items and the sample size. In terms of item structure, homogeneous constructs yielded lower values for the alpha coefficient (in a range from .48 to .61) than the questionnaire with all the constructs (alpha = .79), despite higher inter-item correlations. In terms of the number of items, the longer test generated higher alpha coefficients (alpha= .79) than the shorter test (half-sets of items = .60, .73, .69, .70). A higher overall value (alpha= .83) can be achieved by item elimination.
Ključne besede: coefficient alpha, internal consistency, reliability
Objavljeno: 20.09.2017; Ogledov: 449; Prenosov: 69
.pdf Celotno besedilo (145,71 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Internal structure of an alternative measure of burnout
Nataša Sedlar, Lilijana Šprah, Sara Tement, Gregor Sočan, 2015, izvirni znanstveni članek

Opis: This study evaluates the factorial validity and reliability of the Slovenian adaptation of the Oldenburg Burnout Inventory (OLBI) in a sample of 1436 Slovenian employees of various occupations. Confirmatory factor analyses were used to evaluate alternative structural models of OLBI, and reliability of variant scales was estimated. The results reveal a different structure of the Slovenian adaptation compared with the original one and a very notable difference in reliability between positively and negatively framed items. The results could be explained with a response bias or the specific nature of burnout and work engagement that OLBI promises to assess simultaneously. Therefore, we believe that the internal structure of the original inventory needs to be reconsidered.
Ključne besede: burnout, Oldenburg Burnout Inventory, factor structure, reliability, psychometrics
Objavljeno: 14.07.2017; Ogledov: 756; Prenosov: 137
.pdf Celotno besedilo (469,80 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
Zadolževanje in razdolževanje podjetij - primerjava Slovenije in Češke
Aleksandra Sedlar Kožuh, 2016, magistrsko delo

Opis: Finančni krizi, ki je izbruhnila leta 2007, je kmalu sledila gospodarska kriza, v kateri pa je postalo jasno, da so se mnoga podjetja v Sloveniji v času gospodarske rasti močno zadolžila. V času krize so se prihodki podjetjem znižali, kar je zmanjšalo njihovo sposobnost za odplačevanje dolgov, podjetja pa so postala prezadolžena. V magistrski nalogi smo zato proučevali zadolženost in razdolževanje podjetij v Sloveniji v času pred nastankom krize in po njej, za primerjavo pa smo proučevali podjetja v Češki republiki. Naloga sestoji iz teoretičnega in empiričnega dela. V teoretičnem delu smo najprej predstavili vpliv zadolževanja in razdolževanja na gospodarsko rast. Na primeru treh večjih finančnih kriz v preteklosti smo ugotavljali vzroke za njihov nastanek in njihovo reševanje. Vsem je bilo pred nastankom krize skupno naraščanje zadolževanja in ustvarjanje nepremičninskih in/ali borznih balonov, medtem ko so bili ukrepi kot odziv na nastalo krizo različni. Predstavili smo štiri načine razdolževanja v preteklosti. Kot najpogostejši način so se v preteklosti pojavljali varčevalni ukrepi, kar je najpogostejši način tudi v sedanji krizi. Nazadnje smo predstavili še sistemske ukrepe za pospešitev razdolževanja podjetij. V empiričnem delu smo na osnovi pridobljenih podatkov iz finančnih izkazov podjetij preverjali tri hipoteze. S pomočjo finančnih kazalnikov smo analizirali in medsebojno primerjali gibanje dolga, stopnje zadolženosti podjetij in vire, ki jih podjetja uporabljajo za financiranje v Sloveniji in Češki republiki v izbranih sektorjih gospodarstva v obdobju 2004-2013, s čimer smo ugotavljali tudi, kako poteka proces razdolževanja v podjetjih izbranih sektorjev v obeh državah. V okviru preverjanja hipotez smo ugotovili, da so podjetja v Sloveniji bolj zadolžena kot podjetja v Češki republiki, da so bila podjetja v Sloveniji v vseh opazovanih sektorjih prezadolžena že v obdobju pred nastankom krize, medtem ko so bila podjetja v Češki republiki v času pred nastankom krize prezadolžena v dveh od treh opazovanih sektorjev ter da se podjetja v Češki republiki uspešneje razdolžujejo kot podjetja v Sloveniji.
Ključne besede: finančna kriza, zadolževanje, razdolževanje, Slovenija, Češka republika
Objavljeno: 09.09.2016; Ogledov: 1148; Prenosov: 95
.pdf Celotno besedilo (1,48 MB)

5.
Stroški kakovosti v podjetju X
Toni Sedlar, 2016, diplomsko delo

Opis: Vedno višji pričakovan nivo kakovosti za enako ceno zahtevajo kupci, ki predvsem na razvitih trgih z vse manjšimi možnostmi diferenciacije izdelkov izkoriščajo veliko število ponudnikov. Podjetja morajo zato usmeriti vse več naporov v kakovostno izvajanje procesov ter zastaviti učinkovite sisteme za kontrolo kakovosti na vseh področjih delovanja. Učinkovitost vseh teh aktivnosti se meri s številom reklamacij kupcev. Način reševanje reklamacij končnih kupcev zaradi vgradnega materiala mora biti preko usklajenih postopkov vključeno v proces poslovanja s celotno dobavno verigo. Podjetja stremijo, da se znebijo stroškov kakovosti, ki ne izvirajo v njihovih procesih in postopkih izdelave. To velja za stroške, ki nastanejo zaradi neustreznega materiala ali med samim proizvodnim procesom ali pri kupcu. Te stroške morajo v čim večji meri prevaliti na dobavitelje. To sicer neposredno ne vpliva na izboljšano kakovost in zadovoljstvo kupcev, se pa na ta način izboljšuje finančni položaj podjetja.
Ključne besede: kakovost, stroški kakovosti, reklamacije, dobavitelji
Objavljeno: 16.08.2016; Ogledov: 1632; Prenosov: 313
.pdf Celotno besedilo (1,23 MB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici