| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 700
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Enteralna prehrana v domači oskrbi
Irena Rihter, 2024, magistrsko delo

Opis: Uvod: Področje enteralne prehrane v domači oskrbi se vse bolj uveljavlja kot nujna komponenta v zdravstveni oskrbi. Je način hranjenja, pri katerem je formula enteralne hrane bolniku preko cevke aplicirana v prebavni trakt in se izvaja na bolnikovem domu. Namen zaključnega dela je bilo raziskati uporabo enteralne prehrane na domu, kakovost življenja bolnikov s takim načinom hranjenja in težave s katerimi se srečujejo. Metode: Izvedli smo pregled literature v podatkovnih bazah PubMed, CINAHL in ScienceDirect. S PRISMA diagramom smo prikazali potek pregleda literature, z orodjem Mixed Methods Appraisal Tool (MMAT) smo izvedli kritično oceno dokazov. Rezultati: V končno analizo je bilo vključenih sedem člankov. Ugotovili smo, da se z multidisciplinarnim pristopom, izobraževanjem bolnikov in izvajalcev nege na domu ter z učinkovito komunikacijo lahko zmanjša tveganje za zaplete pri takem načinu hranjenja, zagotovi se boljša kakovost bolnikovega življenja in nižji stroški zdravstvene oskrbe. Diskusija in zaključek: Raziskava je pokazala, da uporaba enteralne prehrane na domu ugodno vpliva na bolnikovo zdravstveno stanje in kakovost življenja. Z različnimi multidisciplinarnimi timi in izobraževanji bi se lažje spopadali s težavami, s katerimi se srečujejo bolniki v domačem okolju. Izbrano področje je premalo raziskano. V prihodnje bi bilo treba narediti več raziskav o kakovosti življenja bolnika z enteralno prehrano v domačem okolju, se seznaniti s težavami s katerimi se srečujejo, s čimer bi pridobili več statističnih podatkov.
Ključne besede: enteralna prehrana, domača oskrba, kakovost življenja, odrasli
Objavljeno v DKUM: 21.02.2024; Ogledov: 53; Prenosov: 6
.pdf Celotno besedilo (1,26 MB)

2.
Selankin mlin
Tanja Hlebec, Irena Lazanski, 2021, samostojni strokovni sestavek ali poglavje v monografski publikaciji

Objavljeno v DKUM: 24.01.2024; Ogledov: 56; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (103,35 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Local tourism development : earmarked taxes for enhancing tourism in Slovenian municipalities
Irena Bačlija Brajnik, Marjetka Rangus, 2022, samostojni znanstveni sestavek ali poglavje v monografski publikaciji

Opis: Slovenia has built a system of local self-government within the main provisions of the European Charter on local selfgovernment. According to the local Self-Government Act, municipalities have some competences in individual areas of development, including tourism. However, the existing system could further benefit from enhancing local autonomy – whether in policy scope or fiscal capacity. Municipalities are not stimulated to engage in proactive management of local policies and services, and although the competences of municipalities are regulated (and protected) by the Constitution, the Local SelfGovernment Acts and special laws, some policy areas are too loosely defined and rely heavily on the agendas of individual local governments. In this contribution, we address the question of how municipalities collect resources to develop tourism, and what are the issues in planning tourism-related investments.
Ključne besede: tourism development, municipalities, tourism tax, investment, local budget
Objavljeno v DKUM: 17.01.2024; Ogledov: 65; Prenosov: 15
.pdf Celotno besedilo (19,75 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
Odlike vodenja v podjetju Autoclass d.o.o.
Irena Zmrzlikar, 2023, diplomsko delo

Opis: Direktor podjetja je kot »vrh piramide« in s svojo prezenco, osebnostjo in usmeritvami vpliva na vse zaposlene. Namenili smo se ugotoviti, kako direktor podjetja Autoclass, d. o. o., g. Siniša Jović, vidi sebe kot vodjo in kako ga v tej vlogi vidita njegova najožja sodelavca, vodji g. Janez Mahne in g. Rok Pevec. V teoretičnem delu smo uporabili metodo deskripcije in metodo kompilacije. Raziskali smo pojme vodenja, preverili, katere so odlike dobrega vodje in katere stile vodenja poznamo. Dotaknili smo se tudi teme karizme in narcisizma ter potencialnega prepletanja teh lastnosti pri vodjih. Nekaj besed smo namenili tudi teoriji vodenja manjših podjetij. V raziskovalnem delu smo sprva predstavili okolje in postavili raziskovalna vprašanja. Odgovore, potrebne za kvalitativno analizo, smo pridobili z intervjuji. Predstavili smo vprašalnik in pridobljene odgovore/rezultate ter odgovore na intervjuje. Skozi lastno raziskavo smo ugotovili, da je podjetje Autoclass, d. o. o., lahko zgled dobrega vodenja in odnosa med zaposlenimi ter da so bili rezultati naše raziskave zelo koristni. Iz zgodbe podjetja Autoclass, d. o. o., se lahko veliko naučimo in poskusimo to uporabiti v svojem okolju. V diskusiji smo se opredelili do ugotovitev raziskave in podali predloge za naprej.
Ključne besede: vodenje, odlike, stili vodenja, karizma, narcisizem, manjša družba
Objavljeno v DKUM: 15.01.2024; Ogledov: 78; Prenosov: 18
.pdf Celotno besedilo (1,27 MB)

5.
Anorganska kemija : navodila za laboratorijske vaje
Sašo Gyergyek, 2023, učbenik za višje in visoke šole

Opis: Navodila za laboratorijske vaje pri predmetu Anorganska kemija za 1. letnik študijskega programa druge stopnje Kemija, ki se izvaja na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru.
Ključne besede: anorganska kemija, sinteza v trdnem, obarjanje, rentgenska praškovna analiza, magnetne meritve
Objavljeno v DKUM: 07.12.2023; Ogledov: 221; Prenosov: 14
.pdf Celotno besedilo (3,04 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Microwave Synthesis of Poly(Acrylic) Acid-Coated Magnetic Nanoparticles as Draw Solutes in Forward Osmosis
Sabina Vohl, Irena Ban, Mihael Drofenik, Hermina Bukšek, Sašo Gyergyek, Irena Petrinić, Claus Hélix-Nielsen, Janja Stergar, 2023, izvirni znanstveni članek

Opis: Polyacrylic acid (PAA)-coated magnetic nanoparticles (MNP@PAA) were synthesized and evaluated as draw solutes in the forward osmosis (FO) process. MNP@PAA were synthesized by microwave irradiation and chemical co-precipitation from aqueous solutions of Fe2+ and Fe3+ salts. The results showed that the synthesized MNPs have spherical shapes of maghemite Fe2O3 and superparamagnetic properties, which allow draw solution (DS) recovery using an external magnetic field. Synthesized MNP, coated with PAA, yielded an osmotic pressure of ~12.8 bar at a 0.7% concentration, resulting in an initial water flux of 8.1 LMH. The MNP@PAA particles were captured by an external magnetic field, rinsed in ethanol, and re-concentrated as DS in repetitive FO experiments with deionized water as a feed solution (FS). The osmotic pressure of the re-concentrated DS was 4.1 bar at a 0.35% concentration, resulting in an initial water flux of 2.1 LMH. Taken together, the results show the feasibility of using MNP@PAA particles as draw solutes.
Ključne besede: magnetic nanoparticles, microwave synthesis, polyacrilic acid, osmotic pressure, draw solution, forward osmosis
Objavljeno v DKUM: 05.12.2023; Ogledov: 181; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (3,00 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

7.
Vpliv filmske in televizijske industrije na lepotne standarde
Mojca Kupčič, 2023, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo proučuje problematiko lepotnih standardov in vlogo žensk v filmski ter televizijski industriji. S pomočjo analize vsebin po Fiskeju smo ugotovili, da se industriji soočata s problemom pri prikazovanju ženskih likov, kjer so poudarjeni škodljivi lepotni standardi, predvsem vitkost. Izvedena anketa je potrdila vpliv filmov in televizijskih serij na oblikovanje lepotnih standardov ter nakazala, da lahko to vpliva tudi na samopodobo žensk. Večino anketirank skrbi, da se bodo zredile. Prihaja do posledic, kot je razmišljanje o dietah in lepotnih operacijah. V filmski in televizijski industriji je nujna večja raznolikost ženskih likov, predvsem vključevanje različnih telesnih tipov.
Ključne besede: Televizijska industrija, film, lepotni standardi, vpliv na ženske, vitkost
Objavljeno v DKUM: 03.11.2023; Ogledov: 248; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (3,03 MB)

8.
Psihološki vpliv barve embalaže na nakupni proces : diplomsko delo
Lena Zebec, 2023, diplomsko delo

Opis: Razumevanje vedenja potrošnika je ključnega pomena v trženju, saj je ta končni uporabnik številnih izdelkov in storitev. Raziskali smo vlogo barve embalaže pri prepoznavnosti blagovne znamke in nakupnih odločitev glede na starost in spol potrošnika. Raziskava temelji na analizi literature, ki zajema vedenje potrošnika, nakupni proces, embalažo in psihologijo barv. Empirični del je izveden s pomočjo anketnega vprašalnika. Raziskava potrjuje, da je vpliv barve embalaže pomemben pri prepoznavanju blagovnih znamk. Ugotovili smo, da so cena, blagovna znamka in količina izdelka poleg barve embalaže prav tako ključnega pomena.
Ključne besede: potrošnik, nakupni proces, embalaža, psihologija barv
Objavljeno v DKUM: 03.11.2023; Ogledov: 477; Prenosov: 45
.pdf Celotno besedilo (1014,29 KB)

9.
Marketing in poslovanje v svetu kriptovalut : magistrsko delo
Žan Kapun, 2023, magistrsko delo

Opis: Kriptovaluta je digitalna valuta, ki uporablja kriptografijo za varnost transakcij in deluje na tehnologiji blockchain. V tem zaključnem delu smo definirali kriptovalute, njihovo teoretično uporabo pri poslovanju in njihove marketinške vidike. Začeli smo s splošno definicijo kriptovalut in pregledom literature, nato pa povezali teoretična spoznanja s praktičnimi marketinškimi tehnikami. Za pridobivanje informacij o tem, kako mediji oblikujejo javno mnenje o kriptovalutah, smo prav tako analizirali medijsko poročanje o kriptovalutah in uspeh podjetij na tem področju. S pomočjo ankete smo nato pridobili podatke o splošnem poznavanju kriptovalut in identificirali možne teme za nadaljnje raziskave. S tem smo dobili celosten vpogled v priložnosti in izzive na področju kriptovalut. 
Ključne besede: kriptovalute, kriptovalute v Sloveniji, Bitcoin, marketing
Objavljeno v DKUM: 03.11.2023; Ogledov: 180; Prenosov: 48
.pdf Celotno besedilo (1,25 MB)

10.
Sinteza bakrovih koordinacijskih spojin s piridinkarbonitrili : magistrsko delo
Tinkara Marija Podnar, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu opisujemo sintezo in karakterizacijo novih bakrovih koordinacijskih spojin, za sintezo katerih smo kot vir bakra uporabili bakrove soli, kot vir ligandov pa piridinkarbonitrile. Opisali smo tudi sintezo in karakterizacijo nekaterih že poznanih struktur, ki nam jih je uspelo sintetizirati. Sintetizirali smo štiri nove koordinacijske spojine: [Cu2(μ-Ac)4(3-PCN)2], [Cu(H2O)(NO3)(PIC)2]NO3, [Cu(H2O)2(EtPIC)2]NO3 in [Cu(NO3)2(CH3CN)(4-PCN)]·CH3CN. Poleg teh nam je uspelo sintetizirati tudi nekaj že znanih spojin, kot so: [Cu 2(C2H3O2)4(C6H4N2)2], fg in rtger. Prvo spojino, [Cu2(μ-Ac)4(3-PCN)2], smo v vodnem okolju sintetizirali iz bakrovega(II) acetat monohidrata in 3-piridinkarbonitrila. Drugo in tretjo spojino, [Cu(H2O)(NO3)(PIC)2]NO3, [Cu(H2O)2(EtPIC)2]NO3, smo sintetizirali iz bakrovega(II) nitrat trihidrata in 2-priridnkarbonitrila. Razlika je bila v uporabi topila. Pri prvi spojini smo uporabili vodo, pri drugi pa etanol. Zadnjo še ne odkrito spojino, [Cu(NO3)2(CH3CN)(4-PCN)]·CH3CN, smo sintetizirali iz bakrovega(II) nitrat trihidrata in 4-piridinkabonitrila. Kot topilo smo uporabili acetonitril. Sinteze smo izvajali pri sobni temperaturi in s pomočjo refluksa, pri temperaturi vrelišča uporabljenega topila. Molekulske strukture kompleksov smo determinirali z rentgensko difrakcijo na monokristalu izvedli pa smo tudi infrardečo spektroskopijo, termogravimetrično analizo in diferenčno dinamično kalorimetrijo.
Ključne besede: koordinacijske spojine, baker, piridinkabonitrili
Objavljeno v DKUM: 27.10.2023; Ogledov: 193; Prenosov: 26
.pdf Celotno besedilo (4,24 MB)

Iskanje izvedeno v 0.73 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici