| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 10
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
ANALIZA SPLETNEGA MESTA NA PRIMERU WWW.DILE.SI
Sašo Kure, 2009, diplomsko delo

Opis: Svetovni splet povezuje dnevno okoli 22 odstotkov svetovne populacije, ki obiskuje po raziskavi spletne družbe Netcraft skorajda 190,000.000 spletnih mest. Glede na ekspanzijo spletnih strani v začetnih letih novega tisočletja je glede na razvoj interneta sedaj potrebno spletne strani prenoviti. Internet nudi nove funkcionalnosti in tisti, ki vsaj deloma ne sledi trendom, je obsojen vsaj na neizkoriščen delež marketinških aktivnosti. Prvi korak k prenovi spletne strani predstavlja analiza obstoječega spletnega mesta s pomočjo določenih kvantitativnih in kvalitativnih metod ocenjevanja. Na podlagi teh ocen lahko podjetje pridobi pomembne informacije, ki služijo za nadaljnje odločitve, kako izboljšati spletno mesto in izkoristiti potencial spleta. V okviru družbe Konik, d.o.o., so se v poslovni enoti Dile v letu 2007 odločili za prenovo obstoječe trženjske strategije, v katero spada tudi prenova obstoječega spletnega mesta www.dile.si, nastale v letu 2004. Glavni cilj prenove spletnega mesta je posodobitev zunanje podobe, izboljšanje možnosti pridobivanja informacij o njihovih produktih kot tudi o informacijah, ki se navezujejo na zdravje. Namen diplomske naloge je predstavitev analize izbranega spletnega mesta www.dile.si s pomočjo izbranih kvalitativnih in kvantitativnih metod ocenjevanja in predstaviti predlog prenovljenega spletnega mesta.
Ključne besede: KLJUČNE BESEDE: internet, spletno mesto www.dile.si, prenova spletnega mesta, metode analiziranja spletnega mesta, predlog spletnega mesta.
Objavljeno: 10.07.2009; Ogledov: 2337; Prenosov: 259
.pdf Celotno besedilo (656,65 KB)

2.
HIŠA ZA VSE ŽIVLJENJE
Tomaž Kure, 2009, diplomsko delo

Opis: Domovanja za vse življenje so premišljeno načrtovana, zato nam omogočajo lagodno življenje, kolikor dolgo je to mogoče. Nudijo nam dostopno in prilagodljivo namestitev in so primerna za vse generacije od mladih družin do starejših ljudi, pa tudi za posameznike z začasno ali stalno hendikepiranostjo.
Ključne besede: hiša za vse življenje, univerzalno projektiranje, arhitektonske ovire, invalidi, staranje prebivalstva, starostniki
Objavljeno: 21.12.2009; Ogledov: 2901; Prenosov: 319
.pdf Celotno besedilo (2,60 MB)

3.
4.
ODNOS STAROSTNIKOV DO ORALNEGA ZDRAVJA
Karmen Kure, 2010, diplomsko delo

Opis: Pod izrazom oralno zdravje razumemo stopnjo zdravstvenega stanja zob in ustne votline prebivalcev določenega področja. Stopnja oralnega zdravja v populaciji se v različnih obdobjih spreminja, kar je povezano z dejavniki določenega okolja. V empiričnem delu smo predstavili rezultate raziskave, ki smo jo izvedli v Zdravstvenem domu v Mariboru v letu 2010. Podatke smo zbrali s pomočjo anketnega vprašalnika. Sodelovalo je 30 ljudi, starih od 70 do 80 let. Namen raziskave je bil analizirati in opredeliti mnenja starostnikov o njihovem oralnem zdravju in ugotoviti njihov odnos do oralne higiene v vsakdanjem življenju. V raziskavi smo ugotovili, da so med anketiranimi starostniki največji vtis glede pomena umivanja zob in oralne higiene naredili mediji (TV reklame). Današnji starostniki so odraščali v drugačnih sociodemografskih razmerah, zobna preventiva je bila takrat šele v povojih. Vsaj dvakrat dnevno si umiva zobe kar polovica anketiranih starostnikov. Zanimalo nas je tudi, kaj jim predstavlja največjo oviro pri skrbi za oralno zdravje in ali so zaradi neurejenega zobovja spremenili svoje prehrambne navade. Ugotavljamo, da kar 70 odstotkov anketirancev uživa pasirano, mleto ali mehkejšo hrano zaradi zobovja, 53 odstotkov anketiranih starostnikov pa je iz istega razloga spremenilo prehrambene navade. Med največje ovire pri skrbi za oralno zdravje anketirani starostniki navajajo zmanjšano ročno spretnost, obremenjenost z drugimi boleznimi, čakalne dobe pri zobozdravnikih, odvisnost od prevoza, slabše finančno stanje in slab vid. Vemo, da slabo oralno zdravje povečuje tveganje za splošno zdravje, možnost okužb in zmanjšano žvečno funkcijo ter posledično vpliva na prehranski vnos živil. Zdravstvena vzgoja je zelo pomembna v vseh starostnih obdobjih. Vizija glede boljšega oralnega zdravja prihajajoče starejše populacije je zagotoviti vsaj enega ustnega higienika na pet zobozdravnikov v obdobju petih let.
Ključne besede: starostnik, ustna votlina, ustne bolezni, medicinska sestra, zdravstveno vzgojno delo
Objavljeno: 05.10.2010; Ogledov: 2680; Prenosov: 261
.pdf Celotno besedilo (1,70 MB)

5.
Vpliv gnojenja na pridelek krme na pašno-kosnem travinju
Tanja Kure, 2012, diplomsko delo

Opis: Z eksaktnim travniškim mikroposkusom v Zgornjih Hočah (325 m n. v., 49° 37' 31" s. g. š., 15° 37' 13" v. g. d.), ki smo ga izvedli v letu 2007 in 2008 in je temeljil na metodi naključnih blokov v štirih ponovitvah, smo ugotavljali, kako različno gnojenje vpliva na količino in kakovost pridelka krme na pašno-kosnem travinju. Vključili smo tri različne načine gnojenja (obravnavanja). Ruši smo tako letno, računajoč živalske izločke na pašniku, v prvem obravnavanju skupaj z gnojili (gnojevka in gnojilo Hiperkorn) dodali 170 kg N ha-1, 120 kg P2O5 ha-1 in 240 kg K2O ha-1, v drugem obravnavanju smo uporabili enaka gnojila, vendar dodali 20 % manjše odmerke gnojil in hranil, v tretjem obravnavanju pa smo z mineralnimi gnojili (NPK 0 : 10 : 20 in KAN) dodali enako količino hranil kot v prvem obravnavanju. Najvišji letni pridelek suhe snovi (SS) in surovih beljakovin (SB) smo dosegli pri gnojenju z mineralnimi gnojili, medtem ko smo pri letnem pridelku neto energije laktacije (NEL) in dušika (N) v krmi ugotovili signifikantno nižji pridelek v drugem obravnavanju.
Ključne besede: Ključne besede: gnojenje, pridelek, pašno-kosna raba, travinje
Objavljeno: 31.01.2012; Ogledov: 2262; Prenosov: 191
.pdf Celotno besedilo (528,20 KB)

6.
NAČRTOVANJE UČINKOVITE IN KAKOVOSTNE SODOBNE RAZSVETLJAVE V STAVBAH
Danijel Kure, 2011, magistrsko delo/naloga

Opis: Magistrska naloga, načrtovanje učinkovite in kakovostne sodobne razsvetljave v stavbah, je izdelana z namenom in ciljem prikazati način izbire ustrezne vrste razsvetljave. Pri tem sem upošteval tako energijski kot ergonomski vidik razsvetljave. V nalogi sem zajel in predstavil zakonodajo in standarde, ki obravnavajo to temo, opisal najpogostejše sisteme krmiljenja razsvetljave. Na različnih primerih sistemov krmiljenja razsvetljave v predavalnici in pisarni sta predstavljena indeksa LENI in ELI, katera sta ključnega pomena pri izbiri najugodnejše variante pri razsvetljavi in izvedena je ekonomska analiza posameznih rešitev razsvetljave. Na splošno je, moja ugotovitev, da je predstavljena metoda zelo interesantna, saj poleg standardnih izračunov osvetlitve in dovoljenega maksimalnega nivoja instalirane moči razsvetljave na površino, upošteva določene kriterije veliko bolj natančno in celostno, kot doslej veljavni pravilniki.
Ključne besede: učinkovita razsvetljava, energetska učinkovitost stavb, sistemi krmiljenja razsvetljave, projektiranje razsvetljave, LENI indeks, ELI indeks
Objavljeno: 20.02.2012; Ogledov: 2131; Prenosov: 243
.pdf Celotno besedilo (3,57 MB)

7.
MIGRACIJE IN ZAPOSLOVANJE V JUGOVZHODNI REGIJI
Natalija Kure, 2013, diplomsko delo

Opis: Razvoj infrastrukture je omogočil, da postajajo selitve vse manjši problem. S tem, ko se selijo mlajše generacije, manj razvita področja izgubljajo sposoben kader. Ravno zaradi tega se razlike v gospodarskem razvoju slovenskih pokrajin še poglabljajo. Kot glavni problem moderne družbe navajamo priseljevanje oziroma odseljevanje mlajše generacije v bolj razvite kraje. Diplomsko delo smo razdelili na teoretični in empirični del. V teoretičnem delu opisujemo, kaj mednarodne migracije so, kakšne so vrste in oblike, kakšni so tipi migrantov in kakšni dejavniki migracij obstajajo. Poleg tega predstavljamo, kako so se selitve skozi čas spreminjale na območju Slovenije in v evropskih državah ter kakšne so posledice le-teh. V nadaljevanju smo se osredotočili na jugovzhodno statistično regijo, v kateri smo raziskovali, kakšno je stanje z migracijami in stanje na trgu. Torej, koliko tujcev prihaja in odhaja, kako je z brezposelnostjo in kako je z možnostmi, ki jih imajo mladi ob vključevanju na trg. V drugem delu smo anketirali študente, ki imajo stalno prebivališče v občini Črnomelj in študente s stalnim prebivališčem v občini Kočevje. Ugotavljali smo, zakaj prihaja do migracij, kakšne možnosti pri zaposlitvi imajo, kaj je pomembno pri zaposlitvi, v katerem kraju se izobražujejo, kaj nameravajo po študiju, koliko so se pripravljeni voziti na delovno mesto in ali se bodo zaradi majhnih možnosti zaposlitve izseljevali iz svoje občine. Ko smo primerjali obe občini smo ugotovili, da razlike obstajajo. V obeh občinah je vzrok dnevnega gibanja šolanje in študenti se zavedajo, da so pri zaposlitvi najbolj pomembne delovne izkušnje. Kljub temu pa bodo po končanem dodiplomskem študiju šolanje nadaljevali. Možnosti zaposlitve so majhne v obeh občinah, vendar se bodo študenti iz občine Črnomelj izseljevali v večji meri kot pa študenti iz občine Kočevje. Zaradi dela so se študenti iz Kočevja dnevno pripravljeni voziti več kilometrov. Razlikuje pa se tudi kraj šolanja, saj študenti iz Črnomlja v največji meri obiskujejo novomeške šole, kočevski študenti pa ljubljanske.
Ključne besede: migracije, brezposelnost, zaposlovanje.
Objavljeno: 23.06.2014; Ogledov: 571; Prenosov: 61
.pdf Celotno besedilo (3,64 MB)

8.
PRIMERJALNO-PRAVNI PRIKAZ POGLAVITNIH ZNAČILNOSTI ZAŠČITE PATENTA IN VARTSVA POSLOVNE SKRIVNOSTI V SLOVENIJI, NA HRVAŠKEM IN V AVSTRIJI
Jerneja Kure Zupančič, 2014, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga v teoretičnem delu predstavlja primerjalno-pravni prikaz poglavitnih značilnosti zaščite patenta in varstva poslovne skrivnosti v Sloveniji, Avstriji in na Hrvaškem. Končna splošna ugotovitev predelane literature in virov je, da je na obeh področjih obravnavanih držav več podobnosti kot razlik. Obenem naloga predstavi tudi razmerje med področjema prava intelektualne lastnine / prava industrijske lastnine in konkurenčnega prava / prava nelojalne konkurence. Pravni teoretiki so različnega mnenja, vendar na splošno povezava med obema področjema obstaja. Sledi obravnava dileme, v kateri se ukvarjamo z vprašanjem, kateri mehanizem zaščite je boljši, patent ali poslovna skrivnost. Poudariti je potrebno, da ni mogoče določiti, kateri institut je primerneje uporabiti, saj je za vsak konkreten primer lahko boljši oziroma učinkovitejši drug mehanizem zaščite. Glede na situacijo mora vsak izumitelj pretehtati pozitivne in negativne strani zaščite in se nato odločiti za primernejšo zaščito oziroma varstvo. Na podlagi predelane teorije sledi praktično delo v obliki ankete; Patent ali poslovna skrivnost v slovenskih podjetjih. Z anketo želimo pridobiti čim več različnih podatkov, tako o inovativnosti podjetij, številu patentov, razlogov za odločitev za en ali drug mehanizem zaščite, ovirah in pozitivnih lastnostih patenta ali poslovne skrivnosti. Zanimali so nas tudi podatki o internih aktih, določbah v pogodbi o zaposlitvi in pogodbah o ne razkrivanju informacij, ki določajo varovanje poslovnih skrivnosti itd. Kljub slabi odzivnosti slovenskih podjetij vseeno lahko ugotovimo, da so rezultati primerljivi z že opravljeno, obsežnejšo raziskavo področja intelektualne lastnine v Sloveniji.
Ključne besede: Patent, poslovna skrivnost, industrijska lastnina, nelojalna konkurenca, Slovenija, Avstrija, Hrvaška.
Objavljeno: 21.07.2014; Ogledov: 1246; Prenosov: 223
.pdf Celotno besedilo (1,04 MB)

9.
Vpliv gnojenja na pridelek krme na pašno-kosnem travinju
Tanja Kure, 2012, diplomsko delo

Ključne besede: gnojenje, pridelek, pašno-kosna raba, travinje
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 619; Prenosov: 31
URL Povezava na celotno besedilo

10.
Analiza dostave paketov Pošte Slovenije v primerjavi s konkurenti
Sara Kure, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomski nalogi bomo predstavili podjetje Pošta Slovenije d.o.o. ter storitve, ki jih nudi svojim uporabnikom. Največji poudarek bomo namenili dostavi paketov v notranjem prometu. Naš glavni cilj je bil, analizirati dostavo paketov Pošte Slovenije v primerjavi s konkurenco in podati predloge izboljšav. Opisali bomo, kako poteka organizacija dostave na Pošti Slovenije, kakšne posebnosti pri dostavi lahko uporabimo, pogostost dostave ter našteli alternativne možnosti prevzema paketov. Dostavo paketov Pošte Slovenije v notranjem prometu bomo primerjali z nekaterimi drugimi ponudniki dostave paketov. Za primerjavo bomo izbrali podjetja DPD, GLS, Tine d.o.o. ter City Express, vsakega izmed teh bomo na kratko opisali ter predstavili, kako v posameznem podjetju poteka dostava paketov. Opravili bomo tudi anketiranje, iz analize anketnih vprašalnikov pa bo razvidno, v kolikšni meri so uporabniki seznanjeni z dostavo paketov. V zaključnem delu bomo predstavili rezultate raziskave, ovrednotili hipoteze, ki smo si jih na začetku diplomske naloge zastavili ter predlagali predloge izboljšav pri dostavi paketov.
Ključne besede: logistika, dostava paketov, distribucija, Pošta Slovenije, primerjalna analiza konkurence
Objavljeno: 02.08.2018; Ogledov: 310; Prenosov: 77
.pdf Celotno besedilo (11,47 MB)

Iskanje izvedeno v 0.13 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici